Fua o le gaosiga

Mea aoga o le togi ma recipes mo lona faʻaaoga i vailaʻau

Northernchi orchid, tuputupu ae i totonu o tatou latitudes, ua taua o le togi, ma e le alofa mo ona mea teuteu.

O le aʻa o le fugalaau na maua lona faʻaaoga i togafitiga faʻaleaganuʻu ma aganuʻu, kuka.

Faʻamatalaga

Orchis, po o "loimata o anufe," e faatatau i le tala o le aiga o Orchid. I fafo atu, o se tasi mea e 25-50 cm le maualuga, e fuafua i le eseesega. I le itu i mātū o le orchids o laupepa lafoaʻi.

E te iloa? O le Latin igoa mo le orchid, Orchis, ua faaliliuina o le "testicle". O lenei igoa le masani ai o le fugalaau na maua mo foliga o fatu.

I luga o le au, e pei o se taliga, ei ai fugalaau lanu susulu. Orchis fuga mai le tautotogo i le ogatotonu. Aokuso, ua fua mai fua, ua tumu i fatu laiti. O le mea autu o le togi o le aʻa, o se paila o fatu oval. O iinei e maua mai ai e le laau meaʻai e fiafia i ai tagata fiafia i vailaau masani faaleaganuu.

Faʻalagolago i ituaiga, ituaiga o vao e mafai ona ola i luga o le susulu o le la po o le vaomatua, ma luga o le eleele. E totoina e le Faatoaga laau toto e ese mai fugalaau lanu eseese.

Faitau foi e uiga i isi sui o fomaʻi: phalaenopsis, dendrobium, faʻasalaga, cymbidium, povi, taʻavale, seevae vevela, militania.

Ituaiga o Orchis

O le ituaiga e aofia ai le faitau selau o ituaiga laau. Toeitiiti o le afa oi latou e mafai ona maua i luga o fanua o le CIS, o isi o loʻo ola i Aferika, North America, Canary Islands ma le Caucasus.

O le laau na pagatia ona o ana vailaau faʻaleagaina: o le tele o ituaiga o meaola o loʻo lisiina i le Tusi Pulu Mumu. O laau totō o le orchids i matu e faʻapupulaina faʻapitoa e avea ma mea e faʻaaogaina mo togafitiga faafomaʻi.

E te iloa? O le igoa lona lua, "loimata o le solo," na tuuina atu i le tele o faafetai i se tala anamua. Na ia talanoa e uiga i le ala na le mananao ai tamaiti e tausia lo latou tina, ma na liliu o ia e pei o se moa ma lele ese. I le faanoanoa ai i lana filifiliga, na amata ona tagi le tina. I lalo o ona loimata, na tupu ai fugalaau.

Orchis

Orchis male - o se laau toto. O loʻo faʻamatalaina i ni pupuʻu pupuu i fugalaau ulaula. O le fausaga o laulaau ma le aʻa e tutusa ma le ituaiga. O le vaitau o le vavao o Me-Iuni.

E mafai ona maua nei ituaiga i le Caucasus, Urals, i Iukureini ma le eria lata ane o Rusia. E ola i vaomatua e leai ni coniferous, e faʻafetaui i ituaiga eseese o palapala, ae e le o lelei lelei i luga o le susu ma eleele malulu.

I totonu o le tama tane orchid ei ai elemene o loʻo faʻaaogaina sauniuniga mo togafitiga o le gastrointestinal tract. E faʻaaogaina foi i le cystitis ma o se vailaʻau.

O vailaau faafomai, pe o fea o loo i ai lenei laau toto, ua i ai le malosi o le tino ma le manua. I togafitiga o vailaau faʻasaina e faʻaaogaina e faasaga i le le mafaufau.

Orchis pipiʻi (pipi lima)

Orchis o se ituaiga vaomatua o le vao o Palchatkokornik o le aiga e tasi. O aʻa o le fugalaau e lua ia fatu: tasi le matua, oti, ma le lona lua o talavou, e maua ai le laau ma le vaega autu o meaʻai. E eseese o latou foliga mai fatu o isi ituaiga.

I luga o se uumi umi o loo i ai e oʻo atu i le 8 laulaau laupepa, lea e maua ai le ituaiga o manu. O fugalaau o le lalac malamalama, ia i ai se puloutau foliga. I le fualaau aina, lea e tupu i le faaiuga o le taumafanafana, e tele fatu laiti.

Nofoaga na vaʻaia ituaiga - vao o Belarus, Iukureini, Rusia. O faʻatau vaʻa e taua mo latou mea e aofia ai le dextrin, pentosan, methylpentozan ma isi mea aoga. O lo latou aoina o loʻo faia i le vaitau mai le tautotogo o le tautotogo ia Iuni, pe a toto le laau. Used when faʻamaʻi o le faʻaogaina o meaʻai.

E te iloa? Faafetai i le lomifefiloi a le lomifefiloi o le gagana Rusia e Max Vasmer, ua leva ona iloa o le fugalaau lanu ua leva ona faaaogaina e avea o se elemene autu o se potion alofa.

Orchis

O Orchis o se sui iloga o lona ituaiga: e lua ni fatu lelei-atiaʻe, tasi le fua saʻo, i le pito i lalo o lau lau laau e ola ai. Fuga o ituaiga fugalaau lanu piniki.

E mafai ona e fetaui ma le orchid orchid i Rusia ma le Caucasus. E sili ona ola lelei i laufanua ma fiafia i le eleele malulu ma le maualuga o le calcium.

Mai fatu e fatuina ai fualaau faasaina lea e faateleina ai le malosi, fualaau mo le manava ma le masini vai. I le faaopoopo atu i vailaau, o le pulou faʻaaoga i le kuka. I le taimi muamua, na latou kuka ai soupese ma faaopoopo ai le paʻu eletise i le paluga, ae o le taimi nei e seasea ai lava ipu ma ona fatu.

Burnt Orchis (susunu Neotene)

O Burnt Orchis, o se sui o le genus Neotinia, na latalata atu i le uiga na faaleagaina. E lua fatu fatu. O se tasi oi latou e atiina ae se fatugaʻo, lea ua avea ma aʻa fou.

Mo le susunuina o le tino, o mea laiti laiti e lua-lanu e foliga mai: o le "pulou" o le fugalaau e mumu, ma o le "laugutu" e papaʻe ma mumu mumu.

O nei meaola e tupu i Belarus, Iukureini, Scandinavia, Mediterranean, Anatolia ma Europa o Rusia. E fetaui lelei mo le eleele laititi o le vaomatua o vao vao.

Aoina lenei ituaiga o solo i le faaiuga o Iuni poʻo Iulai. E le faʻaaogaina kulupu tuai, ma o tamaiti e faia i le faatauina. O se teuteuga o lea mea e tofia pe afea gasegase gasegase afaina o le natura, oona. O fatu o le ituaiga e fesoasoani i ai epilepsy.

Faʻavae

"Loimata o Kukushkin" e lauiloa mo a latou fatu. E aofia ai:

  • mucus (50%);
  • malo (30%);
  • suauu;
  • calcium oxalate;
  • polysaccharides;
  • glycosides;
  • dextrin;
  • taua o suauu;
  • protein ma pectin tuufaatasia;
  • manuia;
  • methylpentozane, ma isi.

O vailaʻau vailaʻau eseese, carotenes, coumarin, quercetin ma glycoside poroglossin o loʻo maua i totonu o le aʻa, lau ma fugalaau.

E taua! O le tuufaatasiga o le laau ma le pasene o mea e mafai ona fesuisuiai e faalagolago i ituaiga faapitoa.

Mea tau vailaau

O fatu o le laau o loʻo i ai le pulou, o loʻo i ai se teutusi, hematopoietic, faʻasolemolega ma le mamafa. Ua ave o ia i totonu, ma faia se tulafono faʻatasi ma ia.

Tomai faʻafomaʻi faʻaaoga togafiti mamago - salep. O le faʻasologa e faʻavae i luga o le faatauina atu e tulaga ese i ona meatotino, o loʻo togafitia i latou:

  • manava manava;
  • tuberculosis;
  • atuatuvale;
  • gastritis, gaʻo, pancreatitis;
  • uila o le vevela;
  • faanatinati;
  • afaina o faʻaopoopoga;
  • anemia;
  • fulu;
  • vaivai;
  • bronchitis;
  • faaletino ma le popole ua pala.

Faʻaaoga meaʻai

I totonu o tala faʻasolopito o loʻo i ai le tele o fualaau mo le faʻaaogaina o aʻa vevela: faʻaaogaina fafo, teuteu, mafiafia. E faʻaaogaina e faʻaleleia ai le tulaga o tagata matutua, le toe faʻaleleia o tamaiti pe a uma le vaivai.

Aoao atili e uiga i aoga o fualaau o togafitiga: celandine, coltsfoot, nettle, euphorbia palassa, mea e gaogao (moni ma vaivai), suauu Frygian, sedge, Adam root, birch, Althea, cuff, Hypericum, burdock, arnica, cornflower, Chernokorya .

Salep mo le malulu

Salep fesoasoani e tetee atu i le malulu. E maua mai e ala i le oloina o se laau totogo.

I le 200-250 ml o le susu malulu, faʻafefe 1 le sipunipuni ole paʻu o le kulimi. O le koneteina o loʻo tuʻuina i luga o le afi ma faʻaosooso pea lava pea seia faʻamago le vai. Mo le tofo, e mafai ona e faaopoopoina le meli, suka poo mea manogi i le inu. I Turkey, o le salep o se mea e sili ona lauiloa o loʻo inu i le kirnamona.

Faʻasoʻotoga o le orchid

E i ai ni ituaiga o meaola o loimata o le mama. Mo le kuka le o le ava malosilea e mafai e se tamaititi ona inu, o le falaoamata mai le tubers e sasaa mai ile vai vevela, susu vevela poʻo le susu, oso, sasaa i se fagu. Tamaiti fualaau - 4 teaspoons i le 24 itula. E mafai e tagata matutua ona faʻaaoga se ipu malamalama o lenei vailaʻau i le aso.

Faaaoga foi faʻataʻitaʻiga o fualaau oona, lauiloa i alii e faʻaleleia le malosi. Ina ia saunia le tincture o le a e manaʻomia:

  • 1.5 Art. l Salep;
  • 500 ml o pulu;
  • sasaina le afa o le falaoa falaoa.

O mea uma e gaosia ma faʻafefiloi mo le lua masina. O le mea na mafua ai le mamafa i lalo o le mamafa, susunuina le toega ma faaopoopo lefulefu i le fagu. Ona faʻaosooso lea i isi isi masina.

E taua! Faʻaauau le faʻavaʻaina o le ava malosi, e le sili atu nai lo le sipuni i le aso.

Ma le manava ma le afaina

I le tulaga o le manava, o le mea e le ava malosi mai le faatauina atu o loʻo taʻua i luga o loʻo inu.

Ina ia fesoasoani i le afaina, o le a faia se faʻamalosi faapitoa.

Mo le mea lea, e faʻaaogaina ai se faʻamafanafana o Salep i luga o le vai, faʻaopopo i ai le kuata o le sipuniti o fatu lūlū mama.

O le mea e masani ai, o le kulupu mai fatu e faatoa seleseleina e faʻaaogaina i se auala talitutusa.

Orchis mai le vaivai ma le mumu o le gland prostate

O le sili ona lelei mo le faatumauina o le pule tane vaʻai eseese. Afai ei ai se avanoa e tupu ai le laau na o ia, ona fautuaina lea e 'ai ni nai fatu i le vaitau o le vaitau e aunoa ma le faʻamago. Mo le tofo, e mafai ona e tuʻu sina suauu olive ia i latou.

Mo le mumū o le gland prostate o le a fesoasoani i se mea faapitoa faapitoa o fugalaau o le orchid i le suāuʻu olive. Faafefiloi i luga 1:10. O le tincture ua faia ao lei faia le taeao ma le aiga o le afiafi mo le 10 g.

Mo le togafitiga o faafitauli ma le soifua maloloina o tagata, avega, manuʻa maualuga, aurorod, stonecrop lanu, susunuina o le vao, avran officinalis, minu, thyme ua faʻaaogaina.

Contraindications

O loʻo faʻaauau pea ona suʻesuʻeina e tagata atamamai mea tau vailaau o fatuga o le togi, ae leai se faʻasalaga i lo latou faʻaaogaina ua maua. O sauniuniga faʻavae e saogalemu mo tagata. E faatagaina i latou e ave pe a fafaga ma tamaiti.

E taua! E le pei o tubers, o le aʻa e mafai ona mafua ai le manava.

Ae aua le soona faia. A faʻaaogaina se laau, faʻapipiʻi i le fua. E moni lava lenei mea i fua o loʻo faʻatatau i le tamaʻitaʻi.

Aoina ma le seleseleina

O le aʻa o le laau e seleseleina i le taimi pe vave pe a uma ona tupu. O lona uiga o loʻo i ai se maualuga maualuga o le aoga o le macro ma micronutrients.

O fuālaʻau e fufulu ma fufulu lelei. Fufulu i latou i se vailaʻau faʻapitoa pe i lalo o le paolo ma lelei lelei le taʻavale. Aua neʻi faʻafefe le oloa pe tuʻu i le susulu o le la. O se suʻi e manatu lelei e tatau ona faʻamago pe a fai e fai sina siʻosiʻomaga.

E mafai ona e teuina le oloa i totonu o katuni poʻo le ie lino, o lea e taofia ai ona meatotino mo le ono tausaga.

O loimata o Cuckoo e seleseleina ma seleseleina i le auala e tasi e pei o tubers. O le vaega o totoe o le laau e le faʻaaoga mo togafitiga faafomaʻi.

E taua! Manatua o le orchid e puipuia e le tulafono. O lona aoina o loʻo faʻaaogaina i na o togalaau faapitoa.

O mea faʻamalolo o le orchid e faʻaumatiaina ai: e i ai ni nai itutino i matu i le lalolagi. I le tele o atunuu, e puipuia le laau, totoina. Ae, i le iloaina o ona uiga tulaga ese, e mafai ona e faʻaleleia lau lava soifua maloloina i se auala masani, e ala i le faʻatau o le paʻu ua saunia poʻo le faʻapupulaina o "loimata o tagi" na o oe lava.