Cherry

Cherry agalelei: faʻamatalaga, uiga o le totoina ma le tausiga

Pe a filifilia ituaiga eseese o le peleni mo le totoina o faifaatoaga ia mafaufau i le tele o uiga lelei. O lenei mea faigofie ma le faigofie o le totoina, togafitiga le lelei, maualuga le maua, leai ni faafitauli ma meaola faalafua ma ituaiga uma o faamai.

Generous Cherry e aupito sili ona fetaui ma nei taiala filifilia, lea o le a manino pe a uma ona faitauina lona faʻamatalaga.

Eseesega faʻamatalaga

O le faʻamatalaga o se ituaiga o fatu faʻatoʻa agalelei e eseese lava mai le faʻamatalaga o ona tagata.

Eseesega e faatatau ile ituaiga o laau papa, e oʻo i le maualuga o le 2 m, lapotopoto ma le laʻau lauolaola.

Sprouts vao vavao, ma le pito i luga o le tuputupu aʻe. I le taimi o le tuputupu ae o le vaitau i luga o le eletise eletise e pei o le 4 mm i le lapopoa, ua faia, ma e laitiiti lava se eseesega mai ia te ia. O gaʻo e puipuia i le maualalo o le vevela.

E mafai foi ona e fiafia i ituaiga ituaiga o cherries e pei o: "Miracle Cherry", "Mayak", "Izobilnaya", "Morozovka", "Ural Ruby", "Lyubskaya", "Zhukovskaya", "Turgenevka".
O le fugalaau e tupu i le faaiuga o Me i faʻalavelave, e taʻitasi ma 3-4 fugalaau paʻepaʻe. O fugalaau e masani lava, ma e aunoa ma le saʻolotoga o le faʻaaogaina o petals. O fugalaau ei ai se maualuga maualuga o le manatu faapito.

O laulaau e lanu meamata lanu meamata faʻatasi ma pito faʻamau ma se faʻavae e pei o le tina. O le pito i luga o laulaau e manaia. O le petioles e vaeluaina le 1.2 cm le umi, 1 mm lautele.

O le fua o le vao i le averesi e 15 kilokalama.

E te iloa? O lenei ituaiga o cherry winter e mafai ona tatalia le vevela ile--5 ° C.

Faʻasologa o talaʻaga

O le ituaiga agalelei o le faʻatoʻa alofa e fafagaina e ala i le filifili mai i fualaʻau taʻutaʻua e aunoa ma se totogi e faʻaaogaina i totonu o le Sverdlovsk.

O le ituaiga o loʻo faamauina i totonu o le Setete Resitala o Faʻasologa o le Faʻalauiloaina o le Malo Rusia i le 1958.

Faavae o le ituaiga - N.I. Gvozdyukova ma Zhukov S.V.

Uiga ma foliga o le fua

O fua o lenei ituaiga e amata i le amataga ma le leai. O le taimi o le seleselega e oʻo mai i le faaiuga o Aokuso ma le amataga o Setema. O vine o loʻo tausia i luga o se mea uumi ma le manifinifi, o lea latou te le faʻapalapala mo se taimi umi.

Pauna: 3-4 tausaga

Lanu: pogisa mumu.

Pepa: faataamilo, i le ogatotonu o le pito i luga, o se tamai siva.

Taumafa: suamalie ma le manogi.

Pulp: vaʻaia tele, vai.

Maʻa: lapoa, faigofie ona vavae ese mai le pulupulu.

E taua! Faʻafetai i le manogi o le pulp, o meaʻai e gafatia le femalagaaʻi mamao.

Faʻamasinoga

Fanua mo le totoina e sili atu ona filifili i luga o le mauga, e aunoa ma le latalata i le vai. O eleele palapala e le sao i le faʻaleleia masani o le pele i lenei vasega. O le pito sili ona lelei o le itu la o le saite.

E te iloa? Ina ia mafai ai ona faateleina le gaosiga, o le tulaʻi mai o le eseesega o meaʻai e faia i le lata ane o ituaiga ituaiga o cherries: Maksimovskaya, Subbotinskaya, Polevka.
Le eleele mo le tulaueleele e sauniuni muamua. I le maeʻa o le tautotogo po o le amataga o le tautotogo (a itiiti ifo i le 2 vaiaso aʻo leʻi totoina), ua faʻapalaina le palapala, faʻaaogaina le faʻala. O le aofaʻi o le faʻasūlaʻau e fuafua ile 40-60 g o superphosphates, 20-30 g masima masima ma 10-15 kilokalama o le humus i le 1 sikuea sikuea.

Afai o le palapala o le aisa, o le 100 g o le lime e mafai ona faʻaoga i sikuea mita taʻitasi.

O le totoina o laau e manaʻomia ai se mea ola maloloina ma malosi. E mafai ona faʻatau i le maketi togalaau, ma e mafai ona e ola ae.

Metotia o le totoina o mea totō:

Totoina o le tauvaga.

Mo lenei auala, o se laasaga taua o le filifilia o fatu (fatu) mo le totoina mulimuli ane. O fua e maua mai fua maloloina ma pula, e aunoa ma ni faailo o faʻamaʻi poʻo le leaga.

O sauniuniga o fatu e le faʻaaogaina ai se faʻaaliga faapitoa aʻo le i totoina. O fatu e maua mai e mafai ona teuina i totonu o soʻo se pusa e aunoa ma se mea faʻapipiʻi pe tuʻuina i totonu o se faʻafefe susu o le vao, oneone ma le galu.

A o leʻi totoina, e tatau ona saunia fatu e ala i le fagogo i le vai mo le 7 aso.

E taua! Faatasi ai ma sauniuniga o fatu, e manaʻomia ai suiga i vai i aso taʻitasi.

O le taimi o le totoina o fatu e mafai ona oʻo mai uma i le tautotogo ma le tautotogo.

Tausaga o le Autumn mo le totoina e aofia ai le uia o se laasaga faapitoa o le malolo ao lei tupu le fatu. O le vaitau o le taumalulu e fesoasoani i lenei laasaga ma o le a fesoasoani e faʻamalosi fatu. Ae o le tau e le lelei i taimi uma, aemaise i itu i mātū.

O le auala pito i sili ona lelei ma faʻatuatuaina o le totoina o fatu i le tautotogo. O se aʻafia lelei o le tautotogo o le tautotogo o le a fesoasoani i le fatuina lelei o fatu (umi le matua o fatu e faatelevave ai le germination).

O le avega o le vavaega e umi le 150-180 aso ma e aofia ai vaega nei:

  • i le laasaga muamua, o fatu e fufuluina mo le itiiti ifo ma le 10 minute i se vai vai vaivai (lanu piniki) o le potassium pisi;
  • ona tuʻuina lea o fatu mo le germination i se faʻafefiloi o le vao, fufuluina le oneone oneone poʻo le moa sphagnum. E aofia ai ia mea totō i le vevela mai le 15 ° C i le 20 ° C;
  • i le uluaʻi faʻaaliga o le germination (pupuʻu o fatu), tuʻuina le pusa i totonu o se potu malulu (poʻo le pusaaisa) ma le vevela o le ea mai le 2 ° C i le 6 ° C;
  • pe a tupu le vaega lona tolu o le fatu, e tatau ona latou faʻamalosi. Ina ia faia lenei mea, e mafai ona aumai se pusa e mafai ona aumai i fafo (e pei o se tulafono, o lenei laasaga o le lavelave e pau i le faaiuga o le taumalulu), pe afai o le tau e tumau e aunoa ma le tele o fesuiaiga i le vevela. E mafai foi ona e faʻamalosi fatu i totonu o potu (fale) e ala i le tuʻuina o fatu ile aisa po o le kiona.

E taua! Aʻo leʻi faia laasaga taitasi o le faʻamalosi, e tatau ona faʻamamaina le paluga o fatu ma faʻafefiloi mo avanoa faaopoopo i le ea.

O fatu faʻamaʻi ma faʻamaʻaina o loʻo totōina i se eleele matala ma saunia i le tautotogo, pe a oʻo i le taimi ua maeʻa ai le tau ma e le o faʻamoemoeina le toe foʻi mai. I totonu o le nofoaga ua filifilia, o laʻau e oʻo i le loloto o le 5 cm. O le mamao i le va o togalaau e tusa ma le 30 cm le umi. O laina e muamua tuʻuina atu mai le masini ma tuʻu i totonu o le togavao 5 cm le va. Lauina o fatu e sausau i le eleele, susu ma ufiufi i se apa o le vao, vaomago po o vaomago (mulch).

O le totoina o se pele mai se maʻa o se faiga faʻapitoa lea e manaʻomia ai le gauai ma le tau faaletino. O loʻo i ai le ala sili ona faigofie ma sili ona lelei e ola ai se laau peleina - tipiina aʻa poʻo le totōina o au lava fatu.

Kornosobstvenny totoina o laau (puʻu, aʻa aʻa).

E masani ona tupu se laau i se paranesi i totonu o le pale. O lea tuputupu aʻe e faʻataina ma se vaega o aʻa, e sola ese mai le ogalaau pe a ma le 20 cm, ma faʻafeiloaʻi i se nofoaga tumau.

O le taimi e faʻasolosolo ai o le amataga o le tautoulu po o le tautotogo (aʻo leʻi oʻo i le faʻaaliga).

Afai e vaivai le atinaʻeina o lenei mea, ona lelei lea ona tupu i le fale mo le tau malulu. O le eleele mo lea "fafagaina" e tatau ona faʻamaʻaina, tatala i le susu faifaipea.

O le gaioiga o le faʻavae e faia e ala i le tipiina o aʻa. Mo lenei mea, o loʻo i luga o aʻa ma luga o le ogaumu e 15 cm le umi ma 0.5-1.5 cm le lautele.

O le taimi o le seleseleina o aʻa aʻa e tatau ona paʻu i le tautotogo po o le amataga o le tautotogo (aʻo leʻi oʻo i le faʻapupula). Mo le vaitau taumalulu, o ia mea totō e tuʻuina i totonu o se atigi apa ma le suasami vai mamago ma teuina ile 0 ° C.

O le seleseleina ua totoina i le laufanua amata i le amataga o le tautotogo i vaieli saunia i se mamao o le itiiti ifo ma le 10 cm le tasi mai le isi. Tuu le tipi i totonu o le pu i luga o le pu, ia tipi i lalo. O le vaega pito i luga o sea vaʻai e tatau ona ufiufi ile eleele pe a ma le 1 cm, o le loloto o le pito i lalo e tatau ona le itiiti ifo i le 3-5 cm.

Pe a faʻatupu e fatu laau 3-4 laʻau faʻalaʻau, ma o latou foliga latou te foliga lelei ma malosi, e faʻapipiʻiina i se nofoaga tumau, aʻo leʻi saunia. I le taimi o le totoina, o le aʻa o loʻo faʻapipiʻiina ma faʻamaluluina (pe a faʻamago aʻa) faʻapipiʻi i le vai mo le 6-10 itula.

O le totōina i le tautoulu e mafai ai ona totoina le fatu, ae o le tulaga lamatia o le malulu i le taumalulu e leai se kiona e tumau pea. O le a sili ona lelei taunuuga e ala i le totoina o le tautotogo. O le taimi lava e tafe mai ai le eleele mai le kiona ma faʻagogo sina mea laitiiti - e mafai ona e amata totoina.

O le tekinolosi o le totoina o fatu e aofia ai mea nei:

  • o le totoga o le faatoaga ua eliina e tusa ai ma palapala palapala: o vaega pito i luga ma lalo ole palapala ua vaevaeina i ni faaputuga eseese;
  • o le tele o le lua e matauina: e oo atu i le loloto o le 80 cm, o se lautele e oo i le 60 cm;
  • o se pine ua seti i le ogatotonu o le lua (e lagolago ai le fetalaiga), lea e tosoina i le pito i luga o le palapala ua vevela ua fefiloi ma humus;
  • Ua tuu se laau i totonu o le lua e toso ai, o le aʻa ua faasaʻoina i luga o le faaputuga ua fausia ma sausau i le eleele o loo totoe;

E taua! O le ū o le matua e tatau ona faʻasaga i le palapala.

  • o le nofoaga e tulaʻi ai ua faʻamaligiina i le vai ma ua mulimulu luga o le humus poʻo le vao;
  • o le fatugaina ua nonoa faatasi ma se "tagata e toʻavalu" (ina ia le faia le pulou i luga o le ogalaau) i le pua.
O le mamao fautuaina mai le va o laau totino e le itiiti ifo i le 2-3 m, o le mamao sili ona lelei i le va o laina e 3 m.

O le fua muamua o le fuaina o ia ituaiga laau e tupu mo le 3-4 tausaga.

Tausiga

I le gasologa o le soifuaga, o se laau pelegi e aofia ai vaega taua nei: atinaʻe (tuputupu ae), fuaina ma le masini.

Tausia i soʻo se laʻasaga nei e aofia ai taga faigofie - faʻatau taimi e faʻasusu ai, teuteuina lelei o laau ma puipui / puipuiga mai faʻamaʻi. Ole tausiga faapena e faʻalauteleina ai le taimi o le galue malosi.

E te iloa? O le tausiga lelei o faʻamaumauga o le togi o se ola umi o le vao seia oʻo atu i le 35 tausaga ma le maualuga o fualaau aina taʻitasi mo le 25-30 tausaga.

Faʻasa

O le faʻamautuina masani o le a fesoasoani i le atinaʻeina lelei (aemaise lava mo fualaau laiti). I le taumafanafana, aemaise lava i aso vevela, o le fuataga e faia i se aofaiga e le itiiti ifo i le 5 pakete vai.

Mo le puipuia o le susu pe a maeʻa ona tosoina le vai e mafai ai ona mulumulu le eleele i le ogalaau.

E taua! I le taimi o le fuaina o meaai e tatau ona tele ai le suāsusu

O le matua ma le fua tele o laau i le vaitau malulu malulu e tolu-taimi e fafaga ai i le tausaga.

O le suāsusu muamua e faia loa pe a maeʻa le vaitau fuga. Mulimuli ane fausua-i le fua o vine. O le faʻamafa mulimuli e faia i le autumn, aʻo leʻi oʻo i le malulu.

Laʻei pito sili

O fualaau fualaau aina suamalie e faalagolago i le tele o meaʻai e 'aina e le laau i le taimi o lona atinaʻe. E faʻaaogaina fugalaau i tausaga taʻitasi e lagolago ai.

I le amataga o le tautotogo, aʻo lei tupu le vaitau, e faʻaaogaina ai le faʻamalolo o le vai (ammonium nitrate) i le fua o le siʻuni sipuni se tasi i le pakete vai. Mo se laau laʻititi, tasi le pakete o sea fofo ua lava, ma mo se tagata matua e tatau ona teuina 2-3 pakete vaifofo.

E faʻaaogaina foi mea faʻalaʻau e pei o le faʻamala (povi po o le faga fao). Ole faʻaaogaina ole fomu e pei o paluga ua saunia ile fua ole sua ma le vai 1:10. E mafai foi ona talafeagai le togafiti o moa mo lenei faamoemoe e faatatau i le vai 1:20.

I le tautoulu, e sili atu le fafagaina o le sulfate sulfate i le aofaiga o le 50 mg poo le superphosphate i le aofaiga o le 100 g i le sikuea mita.

A o fafagaina ma totoina le palapala, e tatau ona faʻaalia le aʻa o le aʻa ma faʻalautele i le loloto o le 20-40 cm. E tatau ona faia ma le faʻaeteete soo se gaoioiga ina ia le faʻaleagaina aʻa. O loʻo aʻafia le aʻa i le pito i tua o le pale.

Teuteu

I luga o pulu, o fualaau aina e fuafua i le tuputupu ae o lala o le tausaga talu ai. Le lava po o le le sao o agrotechnology o le mafuaʻaga lea o le vaivai o le tuputupu ae o paranesi.

I se isi vaitau o le atinaʻeina o cherry, e tolu ituaiga o teuteuga e faʻatumauina:

  • Folasaga - gaosia i luga o laau laʻititi mo le saʻo saʻo o le pale. O le faia o lenei mea, o le itu pito i lalo pito i lalo ua tipiina. O le vavaeina o laau toto e tipi ese i le maualuga o le 60 cm mai le maualuga o le eleele, ae o le a tuua ai le 10-12;
  • Sapalai - gaosia i tausaga taʻitasi i le tautoulu po o le amataga o le tautotogo, aʻo le i oʻo i le paʻu pala. A faʻapipiʻi ese uma lala paʻu, maʻi pe vaivai. Faatasi ai ma se pale malulu, e faʻaaogaina foi le teuteuina mo le faʻalanua;
  • toe faʻafouina - ua gaosia i le 5-8 tausaga uma, o le taimi lea e vavae ese ai pupu o ausilali i paranesi, ma suia ai le taulaiga o le tuputupu ae i le paranesi autu.

E te iloa? O fua e faia i pito o paranesi. O le tuputupu aʻe ma le kulupu o kulupu e leʻo tuʻuina i lālā o fualaau pupuu, lea e iu lava ina taʻitaʻi atu ai i le suavai vaivai o le vine.

Maʻi ma faʻamaʻi

O faʻataʻitaʻiga e faʻafefeteina faʻamaʻi i faʻamaʻi ma meaola faalafua, ae o tulaga leaga o le tau e mafua ai faʻamaʻi ma faʻamaʻi.

O faʻamaʻi pipisi e pei o coccomycosis, monilioz ma klyasterosporiosis (nofoaga faʻasolosolo) e sili ona afaina i le laau pele.

Kokkomikoz - o se faʻamaʻi na mafua mai i le maso marsupial. O le faʻamaʻi e faʻaalia e ia lava i foliga vaaia i le pito i luga o laʻau o lanu mumu lanu mumu, lea e mulimuli ane faʻafefiloi i ni mea lapopoa. I le faʻaopoopoga i laulaʻau, o loʻo aʻafia foʻi vine.

Moniliasis - o se maʻi faʻaleagaina na faʻapeteina foi e se maso marsupial, e mafua mai i le faaleagaina i le cortex. Faʻaaliga o le faʻamaʻi - o laulaʻau e liu enaena, faʻafefe ma mulimuli ane faʻamago. O fua e afaina foi i le malie. O faʻafitauli e faʻapouliuligia ma faʻafiafiaina le fualaau aina ma se 'ava malosi.

Klesterosporiosis o se maʻi faʻapitoa, faatasi ai ma le i ai o ni lanu enaena uliuli i luga o laulaau, i le nofoaga lea na mafua mai ai ni pu e mafua mai i le paʻu o lau laʻau.

O le taua faasaga i nei faʻamaʻi e taoto i ia ituaiga o gaioiga:

  • i le aveesea ma le susunuina o vine faaleagaina, lau ma lala;
  • lapisi le vaomatua o le eleele latalata i le laau;
  • i le gaioiga o le fesoʻotaʻiga o vao ma le fomaʻi faʻasolosolo ("Faʻasaʻo", "Topaz", "Horus").
O meaola faalafua e sili ona matautia le felelei o manu felelei, o le aphid cherry ma slimy seefly.

Cherry fly - o se iniseti lea e tuu ai fuamoa i fua. A 'ai le' aʻai, e 'aina le aano, ma o le a mafua ai ona faʻaalia ia faʻaaliga i luga o fua: pits ma black specks.

Cherry aphid - o ona laʻau na suʻe mai laulaau, ma o le mea lea na latou faʻapala, liliu ai ma le mago.

Cherry slimy seefly o se iniseti lea e fafaga i le tino o laulaau, e tipi ese mai luga o laʻau laʻau pito i luga, e mafua ai ona faʻagogo laʻau.

O le pulea o pest e aofia ai le fausiaina o fafie ma sauniuniga faapitoa - iniseti ("Karbofos", "Fufanon", "Iskra M"). O le faʻaaogaina o fualaau faasaina ua faamatalaina auiliili i faatonuga mo le faʻaaogaina.

E te iloa? Cherry aphid - puna o le eletise mo laʻau pele. O le faʻaumatia o le aphid cherry, o le pele cherry ua faʻaumatia foi i le taimi e tasi.

O faʻamaʻi faʻamaʻi ma puipuia vave mai faʻamaʻi pipisi e aofia ai mea nei:

  • Laʻau pa'ū po o mulch residues o se eleele lelei tele mo siama ma microorganisms. O le mea lea, o laʻau e seleseleina taimi ma toega o mulch o le a taofia ai le tupu mai o faʻamaʻi;
  • masani ma taimi e faʻamaeʻa ai i le lime poʻo le tali mataʻutia o le ogalaau ma o lālā laititi e puipuia ai le tupu mai o faʻamaʻi ma puipuia ai le galu mai le fuga o le paʻu;
  • tipi i luga o fafie e tatau ona togafitia i vailaau faʻaonaponei (iron 10% poʻo le kopa 5% vitriol, vailaʻau vali) poʻo le togalaau;
  • i le taumalulu, e tatau ona vavae ese le ogalaau mai i meaola e le lala o laʻau, pepa poʻo le taualuga.
O le sauniuni o le laau mo le taumalulu i le taimi o le tautoulu e aofia ai le pulupuluina i le palu (Bordeaux) (o le paluga o le apa memea o le sulfate ma le pata o le calcium) ma le galueaiina o le eleele i le copper sulphate.

Ituaiga faʻatoʻaga E tele naua le faʻapitoa o fai togalaau. O se faʻalapotopotoga lautele e le manaʻomia ni metotia faʻafomaʻi faʻapitoa i lona tausiga. E matua puipuia lava i le maualalo o le vevela ma le lamala, aʻo tumau pea le fuaina o fualaau aina ma gaosia i se tulaga tumau-tulaga maualuga.

Faʻateleina le totoina o cherries, e le manaʻomia ai tomai faʻapitoa, ma o le tausiga le lelei e tosina ai le aufaʻatoʻaga agalelei i le tele o ituaiga. E le gata i lea, o lenei ituaiga e le faigofie ona afaina i faamai ma meaola faalafua, lea ei ai sona aafiaga lelei i lona plozhonoshenii.