Fua o le gaosiga

Fugalaau "Taulaga o Monomakh": uiga, galueaina, tausiga, teuteuina

E tele ituaiga o fugalaau, lea e totoina mo manaoga eseese. O le asō o le a tatou talanoaina se ituaiga tele e mafai ona e totoina aʻo avea ma aʻoga maualuluga, ma faʻaopopoina lau aoina o rasipi. O le ae iloa pe o le a le fualaau o le "Monomakh's Hat" e, faapea foi uiga o le totoina ma le tausia.

Faʻasologa o talaʻaga

O le tala filifilia o lenei ituaiga e le lelei. E pei ona mafai ona faʻatuina, o se ituaiga talavou lea na fafagaina e le taʻutaʻua iloga Kazakov i le itumalo o Moscou.

Faamatalaga ma uiga o le ituaiga

O le ituaiga "Monomakh's Cap" ei ai uiga e faigofie ai ona iloa. O se auiliiliga auiliili o le a fesoasoani ia te oe e iloa ai le lelei ma le lelei o lenei laau.

Busu

O le ituaiga e matua faigata lava ona faʻapipiʻi i laau toto, nai lo laau totō, aua o loʻo faia ai le vaega pito i luga i le foliga o se tamai laau.

O laau totō laau e umi lava, e paʻu. E mafai ona ola e oʻo i le 150 cm. O le pito i lalo o upega o loʻo ufiufiina i vavae malo.

E mafai foi ona e fiafia i ituaiga eseese o fusi - hussar, caramel, tarusa, cumberland, polka, faamaualuga o Rusia, kirzhach, Canadian, atlas, heracles, heritej, barnaul, lapoa, fugalaau tibet.
O se mea iloga o le, e le pei o isi ituaiga, o lenei fusi e le mafai ona faʻaleleia mai laau toto, aua e le mafai ona fausiaina. O le toe gaosia e faia faʻapitoa e ala i le tipi.

Berries

O le a le mea e tatau ona faʻalogo i ai o vine.

E taua le amata i le mea moni o lenei ituaiga o mea fou, o oe, i lalo o tulaga uma, o le a mafai ona maua ni fua se lua i le tausaga.

E le pei o isi ituaiga, fualaau lapopoa moni e mafai ona oʻo atu i le 20-30 g i luga o se laau e pei o laau, ae o le mamafa o le mamafa e le "tuua" tele mai ituaiga e tutusa ma e 13-15 g.

O vine e susulu mumu, e pala, e faigata ona vavaeese mai vae. I foliga tutusa e pei o le seleselega, ae sili atu le uumi le uumi. Maua se manogi lelei ma se tofo lelei.

E te iloa? Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e fautuaina e inu le sua ma le lauti i aso taitasi e faʻalagolago i laʻau fugalaau e aunoa ma le suka.

Tuuina atu

I le averesi, mai le tasi togavao e aoina le 5 kilokalama o fualaau aina i le tafaʻi. O le fua lea i fua masani o loʻo iai le vai, vevela ma meaʻai. Afai e lelei tele ia tuutuuga, e mafai ona oʻo atu i le 8 kilokalama mai le tasi togavao.

Fugalaau "Monomakh's Cap", o se tulafono, e paʻuina e iniseti, lea e maua ai le faateleina o le gaosiga. Afai e faia le togavao i totonu o se fale koli, e taua tele le tatalaina i le taimi o le fugalaau, ina ia maua e iniseti ia fugalaau. E matua taugata le faʻamaeʻaina o le tusi lesona, ma e tele mea e manaʻomia e le tagata lava ia.

Faʻafitauli faʻamaʻi

O faʻamaʻi faʻamaʻi o le itu vaivai o lenei ituaiga. "O le Cap o Monomakh" e aʻafia i le tele o faʻamaʻi faʻamaʻi, pe a fai o le tau e fesoasoani i lenei mea. E le gata i lea, o le vailaʻau e faigofie ona aʻafia ai i viral viral ma siama faʻamaʻi o fugalaau.

E ui i lea, e taua le manatuaina o fugalaau fugalaau e faafouina i tausaga taʻitasi, ma vavae ese i le aʻa. O le mea lea tatou te aveesea ai uma ia mama ma ua leaga. O lona uiga, tatou te le tau popole e uiga i mea na aafia i luga aʻe-eleele, talu ai o le a alu pea i lalo o le naifi.

O le faigata o le taumalulu

O le fugalaau o le "Monomakh's Cap" e lelei lona taumalulu taumalulu, e mafai ona alofia ai le vevela i le -25˚. Ae peitai, afai e te le tipiina le vao i le zero mo le taumalulu, e sili atu le ufiufi.

O le a le mea e te suʻeina pe a faʻatau mai

O le filifilia o se suʻega e le o se galuega faigofie, lea e tatau ona e faʻalatalata ma le ogaoga, talu ai, talu ai ona ua e faatauina mai se togavao maʻi, e tatau ona e faaaluina le tele o taimi e sili atu tupe e amata ai i se auala e fua mai.

Tatou amata masani i se asiasiga o aʻa. O le a lelei pe a tuʻu le rhizome i totonu o le ulo, e pei ona i ai i lenei tulaga o aʻa e le mago ma e le pala. Afai e matala aʻa, e tatau ona siaki mo le susu, faaleagaina ma le i ai o meaola faalafua. Ia faaeteete ma taumafai e aua le faatauina ni laau laiti, o ona aʻa o loo teuina i totonu o le pusa, aua o loo i ai se avanoa sili e pala.

Mai le rhizome faʻalelei le alu i le aʻa. E tatau ona faʻamautinoa, e aunoa ma se mea e faaleagaina, laʻititi. E sili atu, pe afai ei ai ni fatuga ua fatuina, ae e mautinoa e le aoga le faatauina o se vao tele, aua o le a le mauaa i se nofoaga fou.

Afai i le va o le faʻatau ma le totoina o se gaʻo tele i le taimi, o aʻa e manaʻomia ai le prikopat.

E taua! Aua nei teu rhizomes i le vai pe a uma ona faatau.

Filifilia le nofoaga saʻo

A uma le faʻatau mai o se fualaau vine e tatau ona e maua le nofoaga pito sili ona lelei ile luga ole nofoaga o le a sili ona lelei ai lau togavao.

Malamalama

O le moli e tatau ona lelei, e tusa lava pe itiiti ifo le malulu o le ai ai se aafiaga le lelei i le tuputupu aʻe ma le atinaʻeina o le laau talavou. E tatau ona e filifilia nofoaga e tatala ai le itu i saute e puipuia mai matagi o fale poʻo isi laufanua lanumeamata.

E taua le manatuaina o le leai o se malamalama o le la o le a aʻafia le malosi i le atinaʻeina o le laau lava ia, ma i le tofo ma le tele o vine, o lea ia aua le amanaiaina le itu o le malamalama.

Soo

I luga, na matou tusia e uiga i le mea moni o le "Monomakh's Hat" e matua afaina lava i faamaʻi afaina, o lona uiga o le palapala, muamua lava, e tatau ona i ai suavai lelei lelei, aemaise lava pe a iai timuga faaumiumi i lau eria.

I le faaopoopo atu i le susu, e tatau ona lelei le palapala ma e leai se mea e le faaituau pe foliga mai foi. I le tulaga o le malosi o le vaʻaia o le eletise, e aoga le faia o se mea.

Aua e te totoina vine i luga o oneone oneone po o eleele palapala, aua o le a oti iina. I le tulaga muamua, o le a matelaina le matelaina, talu ai o le oneone e le lelei i le humus, ma i luga o le eleele eleele o le a tafe le vai i taimi uma ma o eleele uma o le a pala i lalo o le malosi o le siʻi.

E taua! O le maualuga o le eleele e tatau ona itiiti ifo i le 1.5 m.

Galuega sauniuni

E amata ona matou saunia le nofoaga ma nofoaga e tulaueleele ai. I le auala, o le totōina e mafai ona faʻatinoina i le tautotogo ma le autumn, ae e mafai ona e vaʻavaʻai mai lenei tulafono pe afai na e faʻatauina se laau e totō aʻa i le palapala, o lona uiga, o loʻo i totonu o se fugalaau poʻo se pusa. I lenei tulaga, o le totoina e mafai ona faia i le taimi atoa o le tuputupu ae, o le a vave lava ona mauaa le laau.

Matou te aveese uma otaota, otaota ma, afai e tatau ai, teuteu lala o laau vavalalata ina ia latou le lafoina se ata. Matou te siakiina foi le palapala mo le eletise ma, pe a manaʻomia, lime.

A maeʻa le seleselega, e tatau ona eliina le eleele i luga o le sunoneton spade e aveese ai rhizomes o vao ma saturate le palapala i le okesene.

E mafai ona faʻaaogaina le faʻaleleia i ni pu eseese, ma i totonu o vaʻa. Le loloto ma le lautele o le lua - 50x50 cm I lenei tulaga, ia mautinoa e vavae ese le pito i luga ole palapala mai le pito i lalo, ma le laititi. O le a tatou faʻaaoga le pito i luga, ma o le pito i lalo e mafai ona ave i se isi nofoaga.

A o lei totoina, fua le umi o le mama ma, pe afai e sili atu i le 40 cm, ia tipi. Ma e tatau foi ona aveese atoa le lau laau ina ia faigofie ai ona maua i lalo le fusi. O nei mea uma e moni mo fualaau e leai ni aʻa. Afai e te totoina se laau mai se pusa poʻo se ipu, e le mafai ona aveese laulaau.

Faʻasologa o le faʻaleleia o auala

Tatou amata amataina ma le sauniuni e eli lua. Afai e le maua e le palapala le tele o alavai pe o le tele o timuga faaumiumi, e mafai ona e faʻalauteleina le lua ma taoto se 10 cm o le alavai (faʻalautele le gaʻo, tamai laumei poʻo maa maʻa). I le isi itu, fafasi le alavai ma se vaega laitiiti o palapala (leai se sili atu i le 5 cm) ma faʻalautele le faʻala. I le averesi, mo le 1 sikuea sikuea, 15 kilokalama o le humus, 200 g o le superphosphate e lua, 50 g o fugalaʻau masima ma e tusa ma le 0.5 kilokalama o le pefu laupapa e manaʻomia. O faʻamaʻi uma i totonu o le lua e faʻafefiloi lelei, ma i le ogatotonu, i luga aʻe o nei mea, tatou te sasaa atu i luga o le eleele se mea e pei o se pyramid. E tatau ona i ai i le ogatotonu o le lua poʻo se vaega patino o le fagu.

A maeʻa lena mea, e mafai ona e totoina se laau. O laau taʻitasi taʻitasi e tuʻu i totonu o le lua ina ia avea le ogatotonu o le rhizome, mai le mea e alu ese ai le aʻa, o loʻo i luga o le paʻu o le lau. Sosoo, faʻamalosi aʻa ina ia maua ai le maualuga o le suction area.

O le mamao i le va o laau i le laina e tatau ona i ai le 1 m, ma i totonu o le ala - 1.5-2 m.

E taua! Mo ni aʻafiaga sili atu, e tatau ona e aʻafia aʻa o fatuga taitasi i totonu o le vai omea (omea + vai).

Tatou amata amata lemu le lua i le pito i luga, lea, e pei o le lua ua tumu, e manaʻomia ona fai si laʻititi. Afai tatou te le faia lenei mea, o vaalele i le ea e faia latalata i aʻa, puipuia o aʻa mai le faafesootaia o le palapala ma, e tusa ai ma le mauaina o le susu ma meaʻai.

A maeʻa le lua, mulimuli ane faʻamalu le palapala ma vaʻavaʻai ma le totoa po o le a le maualuga o le ua. E tatau ona laʻititi pe laʻititi i luga o le eleele. Afai o le ua i lalo o le eleele, e tatau ona tatala, a leai o le a pala.

Ina ua uma ona totō, e tofu le fatu ma le tele o vai ina ia oʻo i le loloto o aʻa. A maeʻa lena mea e mafai ona e mulumulu aʻa pristvolnye i le peat or humus.

Tausiga tatau - le ki i se seleselega lelei

O lenei ua e iloa le mea e pei o le fusi "Monomakh Hat", faapea foi ma le faasologa o le totoina ma le sauniaina o le saite, e aoga le talanoaina o le tausiga o laau.

Faʻasusu ma mulching

Faʻasa

I lenei tulaga, e faʻalagolago i le tele o mea. O le mea moni, o lenei ituaiga o fusi, o le iloa o le le lava o le susu, e amata ona fai ni fatu laʻitiiti ma o le ai ai se tofo leaga ma e mafai ona pala. Ae peitai, afai e tele le susu, o le a tupu le togavao e "faʻafefe" mai maʻi eseese. Ioe, o le palapala e tatau ona susu, ae taua i le taimi o le fua o le fua. E oʻo mai i le taimi lenei, e le fautuaina e toe faʻafeiloaʻi le meaʻai, talu ai e tatau ona e togafitia togalaau mai maʻi faʻamaʻi poʻo le tipiina o vao i lalo o le aʻa mo le taumalulu e faʻaumatia ai meaola faʻapitoa.

Faʻasalaga

O le lavea o le laau mai le leai o le susu ma suiga malolosi o le vevela o le a fesoasoani i le mulch. I lenei tulaga, e tele ana galuega: e puipuia aʻa, faʻalavelave i le tupu o vao, e le faatagaina ai le susu e vave faʻavave, faʻasolosolo ma fafagaina fualaʻau pe a faʻamaʻa le faʻamaʻiina o falesa. Mo lenei mafuaʻaga, e matua taua lava le mulumuli o le tulaueleele; i le taimi lava lea e tatau ona e faʻaaoga saʻo ai le mulch, lea o le a pala ma manuia. E vave ona galo oe e uiga i le vavaega poʻo le vao, lea e leai se aoga. Ioe, o le palapala o le a le matutu ma o le a le mafai ona tupu vao leaga, ae o le ae faaopoopo i ai masani o laei, ma o le taimi lenei o se taimi sili atu ona leaga.

Laʻei pito sili

E ui i le mea moni o le mulch e faʻaleleia le laau, e le tuʻuina atu ia te ia minerale talafeagai, o lea e manaʻomia ai ona faia taʻitasi i le aʻa.

I le masina o Iuni, e manaʻomia ona fafagaina le vao i le vailaʻau, lea o le a fesoasoani i le vave fausia o le vaega lanumeamata. Matou te ave le vailaʻau oona (mineral fertilizer) (ae le faʻalavelave), faitau 2 tbsp. l 10 lita o vai ma suavai a matou togavao.

Aokuso, e le toe manaomia e le fugalaau le gaʻo, ae o le potassium ma le phosphorus o le a fesoasoani e maua ai nisi oloa e sili atu ona lelei. Ave 50 g o fugalaau taʻitasi ma faaopoopo fugalaau i lalo o le vao.

E taua! A maeʻa ona faia so o se mea e faʻaleleia ai, e tatau ona faʻafeinu lelei fualaau.

Togafitiga puipui

I luga na matou tusia ai o lenei ituaiga e masani lava ona afaina i faamaʻi afaina. E le gata i lea, o le "Monomakh's Hat" e pagatia i le tafe, lea e tau atu i le faamaligiina o vine ma le samasama o laulaau. Ae paga lea, e le togafitia le maʻi.

O le tele o faʻamaʻi faʻaleagaina ma osofaiga o iniseti e mafai ona "faʻamalolo" faʻatasi ma le fesoasoani o togafitiga faʻamaonia. Afai e te maitauina o laulaau ua ufiufi i ni mea e le mafai ona malamalama i ai, ua tumu pe ua maeʻa - o lona uiga o se fugalaau e nofo i fugalaau. Ina ia faʻaumatia faʻamaʻi uma faʻamaʻi, togafitia i se fomaʻi faigata. E mafai foi ona faʻaogaina fomaʻi mo le gaselase. Uu le vao i le vavao e puipuia ai le amataina o faamaʻi.

Ae o iniseti, o le a tatou faʻaaogaina iniseti faʻamaʻi, lea e mafai foi ona faʻaaogaina mo faamoemoega puipuia.

Ina ia puipuia le tupu mai o meaola faalafua ma faʻamaʻi, e le tatau ona faʻamalosi le totoga, ia mataʻituina le palapala ma le eleele, e aveese ai faʻamaʻi ma mamago i se taimi tatau, ma ia faʻamautinoa foi e le amata amata ona anapogi.

O le tele o faʻamaʻi pipisi e aʻafia ai laau vaivai, o isi e aliali i tulaga o vevela vevela po o suiga faʻafuaseʻi i le vevela O le mafuaʻaga lenei, afai e te vaʻai i se suiga tele i le tau, pe e te talitonu ua faʻatuina tulaga leaga, siaki fugalaau mo faʻamaʻi ma faʻamaʻi faʻapitoa.

E te iloa? I le faaiuga o le XIX senituri, na aumai ai e faifaatoaga ituaiga o fugalaau i fualaau viole, laasia o fugalaau ma fualaau mumu ma le uliuli.

Tala

Fugalaau lagolago i soo se tulaga, e tusa lava pe o le ae tipiina mo le taumalulu i le aʻa.

O le mea moni, o le lagolago e le gata e fesoasoani e "taofi" ai le laau, e le faatagaina ai e taoto i lalo o le mamafa o le laumei lanumeamata ma fua, ae mafai ai foi ona vavalalata ia laina ma faaitiitia le vevela.

I le tulaga masani, lata ane i laau taʻitasi, ua faʻaaogaina ai faʻamau uʻamea e tusa ma le 2 mita le maualuga. Latou te tosoina le uaea i le auala tutusa e pei o vine. I le isi itu o lenei uaea, e mafai ona nonoa ia vao taʻitasi pe afai latou te amata faʻalelei i le eleele.

A aunoa ma le lagolago, e matua faigata lava ona tausia laina o laʻau tetele ma ia mautinoa o loʻo ola saʻo laau uma, ae le o se mea gaogao.

Teuteu

E i ai ni nai pusa filifiliga, lea o le a tatou talanoaina nei.

I luga na matou tusia ai ina ia mafai ai ona faʻaumatia uma faʻamaʻi ma meaola faalafua, e sili atu le tipiina o fugalaau mo le taumalulu i le aʻa. O ia teuteuga e faia i le taimi lava e amata ai le malulu muamua o taumalulu. O laʻau uma e tipi i lalo o le eleele, ma tipi le "hemp" faʻasusu i le humus poʻo le peat. A pa'ū le kiona, faʻapipiʻi faʻapipiʻi i fugalaau. O le teuteuina e faia i le tautotogo, aʻo lei paʻu le fatu po o le taimi mulimuli ane. E tiʻetiʻa uma lava ni maʻi mamago, mamago ma le malulu, ma o le umi lava e faʻapuupuu (pe a na e le tipi i le aʻa mo le taumalulu).

E te iloa? O le kulupu o se togafitiga masani mo le atuatuvale. Copper, o se aofaiga tele o loo i ai i totonu o fualaau oona, o se vaega o le tele o le tele o le tele o vaipanoa.

E tatau ona faʻamatala eseese e uiga i le vave tulu, pe a sili atu ona vaivai le fale, pe a amata ona gaosia laulaau i luma o le taimi. I lenei tulaga, e mafai ona tipi i lalo laina i le umi pito i umi ina ia mafai ona puipuia i latou mai afa o le lumanai.

Nofoaga mo le taumalulu

Afai e te nofo i se mafanafana o le tau, ma le vao mo le vaitau e le aafia i faamaʻi, e le mafai ona e tipiina mo le taumalulu.

O laau taʻitasi taʻitasi e tatau ona nonoa ma faapipii i le eleele. Le isi - ufiufi i laulaau laulaau pe pupuʻu ma faatalitali mo le kiona muamua. O le taimi lava e pa'ū ai le kiona, tatou te ufiufi i latou ia tatou togavao ina ia latou le malolo.

O lenei ua e iloa se isi sui o le fusi teuteu, lea e maua ai se meaʻai lelei tele, talafeagai mo le felauaiga ma le teu pupuu. E tatau ona e iloa afai e te le faʻamoemoe e faʻaalu le tele o taimi i luga o fugalaau i aso uma, e sili atu le filifilia o se mea e le maualalo le "faʻamalosi" e le manaʻomia ai le tausiga. Faalogo ia matou faatonuga ma galue e tusa ai ma le tulaga.