Fua o le gaosiga

Totoina agapanthus ma mea e tausi ai

O fualaau aina matagofie o le agapanthus, lea e taʻua foi o le afia Aferika po o le Naila, o le a avea ma matagofie matagofie o lau togalaau ma le fale. Faaliliu mai le upu Eleni o lona uiga "fugalaau o le alofa" ("Agape" - alofa ma "anthos" - fugalaau). I le taimi muamua, o manatu o saienitisi pe o le a le ituaiga e aofia ai lenei laau o Aferika e masani ai (oi latou o sui o le Lily, ma Amaryllis, ma Onion aiga), ua fesuisuiai, ae o le taimi nei o se ituaiga mea tutoatasi tutoatasi, mai le igoa o le fugalaau - Agapant. O lona lauʻeleʻele o Aferika i Saute, lea, i le vaomatua, e tupu tele lava mai le talafatai ma luga o mauga.

Agapanthus Faamatalaga

Agapanthus o se laau suamalie lelei tele, o ituaiga autu o loʻo i ai i taimi uma. O le fugalaau ei ai le laʻau matagofie o laulaʻau ma se uumi umi, lea e avea ai lenei sui o le meaola ese, faapea foi fugalaau o leo sili ona taua.

O uiga autu o loʻo faʻamatalaina ai foliga o agapanthus:

  • aʻa: malosi, tino;
  • rhizome: fetolofi, pupuu;
  • lau: faʻasalalau, faʻapotopotoina i le taga;
  • foliga laulaau: laina, fusi-pei;
  • vavae: umi (i le 1.5 m), mafiafia;
  • fugalaau lanu: paʻepaʻe, paʻepaʻe lanumoana, lilac-blue;
  • pepa faʻailoga: apa faamalu;
  • fugalaau fugalaau: toso;
  • fua o fuālaʻau: mo le 2 masina;
  • fuainumera o fugalaau i le faʻaogaina: e tusa ma le 150;
  • telefoni: lauʻeleʻele avanoa (togalaau, manoa, moega fugalaau), tulaga o potu (poti, fatuina).

O foliga o le lau o le agapanthus e foliga mai o se aso, o ona ituaiga e lauiloa.

E te iloa? E tusa ai ma se tala anamua, o se teine ​​o le lalelei tulaga ese sa nofo i Etiopia. Mo le taimi nei, o tagata uma i totonu o le nuʻu na nonofo i le loto gatasi ma le filemu. Ae ina ua uma ona filifili lenei tamaitai e avea ma Kerisiano ma faia lenei laasaga e feteenai ma le fiafia o ona uso a tagata, sa ita le au Abiessia ma fasiotia o ia. I le mea o lona maliu na fuga ai se fugalaau, e pei o le atagia mai o lona matagofie matagofie. Talu mai taimi anamua, o lenei laau Aferika ua manatu o se faailoga o le manuia ma le tele.

Tausia ma le tulaueleele

Ina ia mafai ona totoina lelei le laau i totonu o le togalaau ma totonu o le fale, e manaʻomia ona tuʻuina atu ni tulaga patino: vevela ma le la, sina mea e gaosia ai le eleʻele poʻo le le mautonu ile elemene eletise, faapea foi ma le masani ona faʻafeinu.

I le avanoa tatala

Afai tatou te talanoa e uiga i le tuputupu ae o le agapanthus i le malae vaʻaia, o lona alofa mo se tau malulu e faʻaalia ai le le faapalepale i le malulu. Faatasi ai ma soʻo se suiga o le tau i le itu leaga i lalo ifo o le +10 ° C fale e manaʻomia. Atonu o se atigipusa lea e ufiufi i sawdust, pebbles poʻo oneone.

Agapanthus e mafai ona faʻaaogaina e pei o fuga fugalaau. Mo lenei faamoemoega e talafeagai foi: zhivuchka, center center, balsam, asters, logo, lili o le vanu, chrysanthemums, mordovnik, arabis, gravilat.

I totonu o laufanua o loʻo i ai le ogaoga o le manumalo, eliina le agapanthus, ma tuu i totonu o se pusa eseese ma se potu malulu, ma i le tautotogo ua toe foi mai le laau i le togalaau.

E taua! Afai e le lava le faʻaogaina o le nofoaga lea e totoina ai le agapanthus, e tele lava ina faʻaosoosoina le gaʻo e lamatia ai le gau, o lea e tatau ona tuleia pe nonoa.
O tulafono faavae o le totoina o agapanthus ma tausi ia te ia i nofoaga tatala:
  • eleele mo le totoina: o le faʻafefiloi o humus, eleele eleʻele-eleele maso, palapala mafiafia oneone (2: 2: 1: 1);
  • malamalama lelei i le togalaau togalaau: o le itu i saute, sisifo poʻo itu i sasaʻe ma itu i saute ma le susulu malamalama e aunoa ma le taia o ave saʻo o le la;
  • lelei tele e tusa lava pe i se vaitau malulu (i le vevela o + 10-12 ° С), e ui lava o le agapanthus o se fale malamalama ma vevela;
  • leai se mea e manaʻomia mo le faʻaleleia atili / faʻaleleia o laulaʻau - o le laau e faʻafefe lelei i le malulu i totonu o le fale ma totonu o le togalaau;
  • tele suavai mai le amataga o le tautotogo i le ogatotonu o le autumn, ma faasolosolo malie le faaitiitia ao amata le tau malulu.
E taua! Agapanthus tupu i totonu o le togalaau ma totonu ole fale i totonu o le gaosiga o le gaosiga o le ea, lea e tauivi lelei ma le tele o faatulagaga o le bacteriological. E le gata i lea, o le laau e faamama atoatoa le avanoa o metala mamafa.

I le fale

O mataupu faavae e tatau ona matauina pe a totoina agapanthus ma tausia o ia i le fale:

  • fanua e tulaʻi ai - o se potoa faʻalautele poʻo se paela;
  • alavai i le pito i lalo o lapisi po o maa;
  • i le taumalulu, e le tatau ona sili atu le maualuga o le vevela o le ea +15 ° C, vai e seasea lava, na o sina susu lava o le palapala ina ia aloese mai le faamamaina o aʻa;
  • i le tautotogo, e sili atu le tuʻuina o le fagu ile faamalama o le la po o se isi nofoaga ma amata ona faʻamautuina seia oʻo i le ogatotonu o le taumalulu;
  • i le taumafanafana, o le agapanthus e tatau ona faia toetoe o le aso atoa i le ea fou.
E te iloa? Ua faailoa mai e saienitisi o le phytoncides e faasaolotoina e le agapanthus fesoasoani tele i le tau faasaga i germs vave ma sili atu ona lelei nai lo le lauiloa o le antibacterial product garlic.

Tofiga

E mafai ona faʻaleleia le laau i le tele o auala: fatu ma le vaeluaina o aʻa.

Fatu

Afai o loʻo e mafaufau e uiga i le fausiaina o agapanthus mai fatu i le fale, ona lelei lea ona totoina mo ni fatu ia Mati. O se paluga oneone-oneone poʻo se faʻafefiloi o eleele ma oneone e talafeagai lelei e pei o le palapala. Laʻau e le faʻafefeteina i le eleele, ona ufiufi ai lea i le tioata.

E taua! E tatau ona faʻamautinoa e le faʻamago le palapala: ia tatala le ipu ma faʻaleleia le eleele.
O le faʻaleleia faʻalelale (pe a ma le 30 minute i aso uma) ma faʻamago le eleele pe'ā manaʻomia, o le ae mautinoa le tuputupu aʻe masani o fualaau. O totogo lanumeamata e aliali mai o se faailoilo ua oʻo i le taimi e totoina ai i potopoto eseese ole 3-4 tupu.

Auala vaeluaina

O le toe gaosia e ala i le vaevaeina o aʻa e masani lava ona tupu i taimi o le totoina o laau, ae iinei foi O nisi o tulafono, o le tausisia lea o le a fesoasoani e ausia ai le mea e manaʻo ai:

  • manaomia le vavaeeseina o vaega o aʻa o le tele o le lapopoa, aua o aʻa laiti e mafai ona avea ma mea e faalavelaveina ai le fuga;
  • totō aʻa i lalo o le eleele faʻamamaina;
  • televave po o lapisi tetele e vaevae i le tautotogo.

E taua! Mo le televave o le tuputupu ae ma le atinaʻeina o le laau, e mafai ona e togi sina sina malala i le totoina o lua.

Maʻi ma faʻamaʻi

Faatasi ai ma faʻamaʻi e mafai ona faʻalavelave ai le laau, O le mea sili ona taatele o mea nei:

  • afaina fungal (mafuaaga - malulu ma le pala, togafitiga - togafitiga ma se vaifofo o le fungicide);
  • lanu samasama o laulaʻau (o le mafuaʻaga - o le sese e masani ona fai / masani ona le masani ai, faasasaʻo - fetuunaiga o vaiinu);
O le puipuia o le tuputupu ae ma le atinaʻeina o agapanthus e ono mafai ona maua ai nei meaola faalafua:
  • scytworm ma spider mite (e mafai ona aveesea e ala i le faaaogaina o fasimoli masani e fufuluina le laau);
  • slugs ma snails, aemaise lava le gaioiga i le po (faʻaitiitia e le lima pe fefe foi i le fesuiaiga i le malamalama / faʻasalalau o fuamoa i totonu o le laau).

Fertilizers

E pei o soʻo se mea ola, e manaʻomia e le agapanthus ona faʻamalosia lona tuputupu aʻe ma lona atinaʻe - fafaga. O le filifiliga aupito sili mo togafitiga faʻapitoa masani o le a masani (i aso uma 10) faʻamalosia o le eleele ma vaega o minerale ma mea e mafai ona suia mo le sili ona lelei. O luga o laei e faia mai le ogatotonu o le tautotogo i le ogatotonu o le tautoulu.

Suiga

O faagasologa uma o le totoina o laau e tatau ona faia ma le faaeteete, a le o lea, o le itiiti o le leaga i aʻa o agapanthus e mafai ona oo atu ai i lona maliu. O sui laiti o le fugalaau e mafai ona gaosia i lea taimi i le tausaga i le tautotogo, ma sili atu tagata matutua - e le silia ma le tasi i le 3 tausaga. Agapanthuses o le matua o le matutua ua faatagaina e faʻafetaui i tausaga uma 5, ae e sili atu le aua nei paʻi atu ia i latou.

Mo potu teuteu, greenhouses ma moega o fugalaau, agapanthus e faʻapipiʻiina ma le moli, heliotrope, fuchsia ma isi inisiua i totonu.

Ituaiga ma ituaiga (faatasi ai ma ata)

Mo se taimi umi, sa le ioe tagata saienitisi i le iloa poʻo le leai foi se eseesega o ituaiga meaola eseese, talu ai e tutusa uma. O ituaiga sili ona taatele i le fausiaina o lenei manaia matagofie o:

  • Agapanthus faamalu. O se laau laʻau ma se aʻa tele, o loʻo tuputupu aʻe i se maualuga e 70 cm. O le tulaga tulaga ese o lanu lanumeamata lanumoana, faʻaogaina, vavalalata i le pito o se vaega o lenei ituaiga o laau, lea e maua ai le matagofie. Le lanu o fugalaau e foliga mai i le ogatotonu o le taumafanafana o le lanumoana lanu moana.

E te iloa? O le isi igoa mo le faamalu agapanthus o le matagofie o le Abyssinian.
  • Eastern agapanthus e sili ona matagofie ona o le tele o laulaau, lau laʻau laulaʻau o foliga faʻafefeteina. Faʻatasi ma le atinaʻe lelei, e oʻo atu i le maualuga o le 60 cm. I Iulai-Aukuso, e mafai ona e vaʻaia fugalaau o se lanumoana lanu lanumoana ma sina tamaʻi laititi.
  • Agapanthus talo ua i ai, laʻau laulaau, ma oʻo atu i se maualuga e na o le 15 cm (laʻau laiti). E fuga mai ia Iulai-Aukuso i fugalaau e pei o le lanu uliuli po o le lanumoana. O le tele lava vave e faʻafetaui i tulaga leaga.

O meaola o loʻo taʻua i luga o loʻo i ai foʻi ituaiga sili ona lelei mo le faʻaleleia o hybrids. Mo tulaga o fale e sili ona talafeagai:

  • Afuaga Aferika, lea na faʻaalia i Europa i tausaga 1601-1700. I luga o laulaau o lenei ituaiga laau o loʻo i ai se paʻepaʻe paʻepaʻe, ma e fuga mai i fugalaau lanumoana ma le lanumoana, e oʻo atu i se maualuga pe tusa ma le 68 cm.
  • O le auala na sopoia ai le agapanthus Aferika e seasea lava vasega "Albus"fuga mai i fugalaau paʻepaʻe.
O le mea tonu na totoina, ma o loʻo siosiomia foi e le tausiga faapitoa ma le gauai atu, o le laau aferika o Agapanthus o le a le gata ina fiafia i tagata ma tagata malolo o le fale mo se taimi umi, ae avea foi o se mea teuteu matagofie e teuteu ai soʻo se talaaga.