Laʻau o manu fasi lapisi

Paʻu papae paʻepaʻe: faʻatoʻaga, tausiga ma fafagaina

I totonu o ituaiga uma o lapiti a le aiga, o le paʻepaʻe paʻepaʻe e tu i fafo mo lona maualuga o le gaosiga ma faʻamaoniga lelei o le gaosiga o oloa. O le ituaiga lea o le aano o aano o manufasi, lea, ma le tausiga lelei, o le a mafai ai ona e mauaina ni aano lelei ma lelei i ni aofaiga tele lava. Vaega o mea o loʻo i totonu o nei lapiti, matou te mafaufau i le tusiga.

Faʻamatalaga ma Vaega

Paʻu paʻepaʻe e patino i ituaiga o manu. Na maua mai e ala i le sopoia o se tagata lanu paʻepaʻe ma lapiti a California ma Niu Sila, ma o le taunuuga o lenei faʻataʻitaʻiga na sili atu nai lo mea uma na faʻamoemoeina e le au faifaatoʻaga. Ina ia talitonu i le tele o tulaga lelei o sui o lenei ituaiga, ia lava le malamalama i uiga uma.

Foliga vaaia ma tino

O nei manu manaia ua i ai se faʻaloloa, faʻaloloa le tino, o se ulu lamolemole ma lalelei, ma lanu mumu ma taliga ogatotonu luga. O le lanu o le lanu o le paʻepaʻe sinasina, lea, faatasi ai ma lanu mumu, e maua ai albinos i lapiti.

I lalo o le paʻu o le paʻu, faʻapipiʻi i le tino, e iloagofie ai maso. O le pusa e le lautele, ae foliga mai e malosi tele. O le peleue e mafiafia, lea e mafai ai e le lapiti ona faʻamalosi. E i ai le tele o fulufulu mamoe i luga o pama, faʻafetai i mea e mafai e manu ona gaoioi saoloto i luga o le fola o le sela e aunoa ma ni aʻafiaga le lelei mo vae.

Soo se isi lava pito i luga o se paʻepaʻe paʻepaʻei paʻepaʻe ua manatu e le taliaina ma mafua ai ona teena le paʻepaʻe paʻepaʻe.

E te iloa? E le o faʻatoʻaga uma e iloa le paʻepaʻe paʻepaʻe e pei o se isi ituaiga, ma mafaufau i ai e na o se fatu, e le mafai ona pasia uma uiga o le isi augatupulaga. Ae peitai, afai e te aloese mai le vavalalata vavalalata, o le fanau o le ai ai pea uiga autu o matua.

Gaoioiga aoga

I le faaopoopo atu i foliga matagofie, o le paʻepaʻe paʻepaʻe eseese ma maualuga uiga iloga ua faamatalaina i faaupuga nei:

  • lapisi le mamafa - 5-6 kg;
  • le numera o oklo i le tausaga - 7;
  • o le aofaʻi o lapiti pepe i totonu o le tasi tafaʻi e tusa ma le 10;
  • tupe mama i aso taitasi (tulaga masani) - mai le 40 g;
  • tausaga mo le fasia - 90-120 aso (e oʻo atu i le taimi lenei e oʻo atu i le tupulaga laiti le mamafa o le 3-3.5 kilokalama);
  • aano o manufasi - e oo atu i le 62%.

E le gata i lea, o le saoasaoa o le ola maloloina o tamaʻi meaola e maualuga: o lapiti e ola vave ma maua le mamafa, ma o tamaitai ua saunia atoatoa mo mating i le tolu tausaga.

E manaia le aʻoaʻoina e uiga i mea totino, tulaga faatauaina ma le kukaina o aano o lapiti.

Tuutuuga o le taofia

O sui uma o le paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe e leai ni tulaga maualuga e manaʻomia mo tuutuuga o le taofiga ma faʻalogo tutusa i tulaga maualalo ma maualuga (maualuga le lelei 20 + + 25 ° C).

E matua le manaomia le vevela o le vevela, maualuga le maualuga o le ea (sili atu i le 50-65%), faʻataʻitaʻiga poʻo le susulu o le la, e le mafai e meaola ona malupuipuia. E taua foi le gauai atu i le numera o tagata taitoatasi i totonu o le fale e tasi: o le masalosalo e lamatia ai le atinaʻeina o faamaʻi, lea i tulaga masani o manu e lelei le puipuiga.

Nofoaga faʻapipiʻi mo lapiti ua oʻo i le tamaititi e tatau ona i ai mea nei:

  • umi - 80-130 cm;
  • lautele - 60-80 cm;
  • maualuga - mai le 40 cm.

E ala i le faʻatulagaina o le lapiti, e mafai ona e faʻaaogaina fafie, ae le o se mea umi e vave ona pala ma pala. O le faʻaaogaina o uamea o le a sili atu ona lelei le fofo, aua e le gata i le gafatia e iai isi mea lelei - mo se faʻataʻitaʻiga, faʻaitiitia le toesea mai le maile.

E mafai ona toe faʻaaogaina le fola, ae tusa lava i lenei tulaga o le faamamaina masani o se mea tatau. E le gata i lea, pe a mamanuina se fale, e sili atu ona faʻapipii ma e le faʻalolotoina: o le auala lenei e faigofie ai ona maua ni manu.

Ae mo le faʻaogaina o totonu o le fale, e tatau ona faʻapipiʻi pusa ma meainu i luga o le nofoaga atoa, e pei o le vai ma le fafagaina e le faʻataʻapeʻapeina ile fale. I le avea ai o se mea faʻapitoa, e mafai ona e faʻaaoga vaovao susu, ae e tatau lava ona sui soo ina ia le mafai ona faʻafefeteina ma e le avea ma punavai o maʻi.

Aoao atili e uiga i le tumama o le lapisi ma lapiti ile.

Faʻafefea ona tausi

O le faamamaina vave ma le faʻapalapalaina o laulaau lapiti o se tasi lea o manaʻoga autu mo le tausia oi latou. Le faʻamamaina o tagata fafaga ma meainu inu e faʻaaoga ai vai inu vai e faia i le 1 taimi i le 10 aso, ma o le faamamaina atoatoa o le avanoa i totonu o le fale ma le gaosia o mea uma e tatau ona faia ia le itiiti ifo ma le 1 le taimi i le masina. E tatau foi ona e faamautinoa e le o iai ni toʻi i totonu o potu, aua e masani lava ona avea le maunu ma kusi ma punavai autu o le tele o faamaʻi matautia, ma o nisi taimi latou te 'ai foi i lapiti. Afai o se vaovao o vaovao susu po o le mutia o loʻo tuʻuina i luga o le fola o le fale, ona suia lea ia le itiiti ifo i le tasi i aso uma 7, ma e oʻo lava i le tele o tagata o lafumanu. O le tuai i le lapisi o le lapiti, o le moe e masani lava ona avea ma mafuaaga o le tulai mai o se faamai, e ui lava o sui o le paʻu paʻepaʻe papaʻe e iloga i se soifua maloloina lelei. Ina ia mafai ona lagolagoina ma puipuia faʻamaʻi pipisi e maua i se maʻi, e taua tele le tui puipui taimi, e amata mai ile laʻititi.

O le tui muamua e tuʻuina atu i tamaʻi meaola i le 45 o ona tausaga, pe a mavae le isi lua vaiaso ona faia lea o le tui lona lua, ma a maeʻa le 20 aso na tuʻuina atu ai le isi. O nisi o faifaatoʻaga e tui tui lapiti mo le fa taimi (lua vaiaso talu ona uma le tui lona tolu), ae, e pei ona faʻaalia, o uluaʻi tui muamua e sili ona taua. O fesili uma e faʻatatau i lenei autu o le a taliina e se fomai vailaau o le a filifilia le tui saʻo.

E taua! E tatau i rabbiti ona gauai faapitoa i le vaitau o le pupu. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe a oʻo mai lapiti i totonu o se pa, e tatau ona lava le vai, aua o le taimi nei ua lagona ai e le fafine le fiaai tele ma e ono lelei ona fananau pepe.

O le a le mea e fafaga

O le malosi maualuga o le lapiti, o le paʻepaʻe paʻepaʻe ma a latou laʻau e fafaga ai, ia avea le ituaiga o se filifiliga lelei mo le faʻato'ā amataina e tagata amata. E vave ona faʻaaogaina manu i soʻo se faiga na filifilia mo i latou, o lea e mafai ai e le faifaatoʻaga faigofie ona faʻafetaui i lana lava fuafuaga. Fafagaina pe a fafaga le lapiti e laitiiti: e tusa ma le 4 kilokalama o meaʻai e 'aina i le 1 kilokalama o le mamafa o le ola, faatasi ai ma le faateleina o le mamafa o le meaola e tusa ma le 40 g i le aso: o lona uiga, faatasi ai ma sina tau o meaʻai, e mafai ona ausia se tupe maua i se taimi puupuu. Lapeti soifua maloloina e tusa ma le 80 taimi i le aso, i ni vaega laiti, o lea e tatau ai ona maua avanoa uma i meaai.

E naʻo le na o le maualuga o mea e faʻaleleia ai meaʻai, faʻapipiʻiina ma fualaau faisua ma vaomatua, e tatau ona i ai i le taumafataga o le paʻepaʻe paʻepaʻe. Ina ia puipuia coccidiosis i le inu vai, e mafai ona e faaopoopo i ai ni nai mataua o le iodine, ma ia faateleina le feololo o fafine, e aoga e faʻaumatia le paluga apple cider i lau inu (na o le 3 pata e manaʻomia ile 1 lita o le vai).

Saili pe ono mafai ona tuʻuina atu i ai le paina o le lapiti, sana, falaoa ma meaʻai, masi, wormwood, vao; pe o le a le mutia e mafai ma e le mafai ona fafaga.

Mo faailoga maualuga o le gaosiga, sugar beets ma pateta e tatau ona fausia ai le faavae o le talo, ma faaopoopo atu i ai meaʻai, suauʻu, legumes, pi ma pi, faʻapea foʻi meaʻai manu, clover, alfalfa, silasila, vailaʻau vaʻai. I le tau malulu, pe a fai e itiiti ni lauusiusi, fualaau suamalie ua saunia ma mea e faaopoopo i le minerale, e gaosia i le paʻu, e masani lava ona avea ma punavai autu o meaʻai. E masani lava ona fefiloi ma le meaai autu (o mea sili ona taua o le masima o le laulau, penisina, meaai ivi ma le suauʻu iʻa). Faatasi ai ma la latou fesoasoani, e mafai ona faʻatumu le vaivaiga o le micro ma elemene i le taumalulu ma le taimi o le tautotogo.

E te iloa? O le laʻitiiti aupito itiiti o lapiti i le lalolagi ua manatu o se lapiti pygmy, ma le mamafa o le tagata matutua e na o le 450 g ma le umi o le tino 22-35 cm.

Vitio: paʻu paʻepaʻe papaʻe

O le ituaiga o lanu paʻepaʻe ua faʻamatalaina, e tatau ona gauai atu i ai le au faʻatoʻaga, aua e le gata i le lelei ma le lelei o foliga vaaia, o nei meaola e le lelei i le tausiga, faauo ma le filemu, lea e taua pe a tausia le tele o tagata.