Ficus

Fans o ata lafoia mo le fale ma le ofisa

E toatele tagata e fiafia e teuteu le potu i fugalaau. Ae o le teuteuina o se potu pogisa e le faigofie i taimi uma: e tatau ona e suʻeina ia ituaiga o laau ina ia mafai ai e tulaga o loʻo e faʻaogaina. I lenei tulaga, naʻo le sili atu ona le faʻaalia o fugalaau fugalaau o loʻo aoina i lenei tusiga o le a faia.

Adiantum

Adiantum e aʻafia i le ituaiga Adiant ma o se faʻailoga faʻapitoa. E sili atu ma le 200 ituaiga eseese o loʻo aofia i le aiga o Pteris. I le vaomatua, e masani ona maua i Europa i Sisifo, Amerika i Matu, faʻapea foʻi ma mauga o Crimean.

E te iloa? O le igoa o le fern na mafua ona o ana mea e faʻaaoga ai vai. Faaliliu mai le gagana Eleni, o lona uiga "aua le soona."

Fern fiafia i le vaiO le mea lea, e tupu tele lava i tafatafa o vaitafe ma vai eseese, faapea foi ma papa. E ui lava i lea ituaiga falemaututu, ae ua manatu i ai o le "fale" sili ona taatele. O laau toto e iai ni atigi fuga e mafai ona oʻo i le 50 cm le umi. O le paʻu lanu eseese e eseese lava i lanu lanumeamata. Lea Lea:

  • peristosis;
  • fan-foliga;
  • tutusa.

O ituaiga taitasi e ese i le lapopoa, umi le umi, lanu ma e oʻo lava i le fausaga. O lau laʻau Fern e iai lona fausaga vai. O lenei mea e mafai ai ona faʻamago le laau i soo se siosiomaga, ae o aʻa ua tumu i le susu.

Faʻafouina e tupu mai i le finauga. O loʻo i tua o le laulau. Afai e te liliuina, e mafai ona e vaʻaia ni lanu enaena - o vaega ia e faʻaogaina. O le siakiina o se siaki o le fuafua lea o le nofoaga e sili ona faamanuiaina ma le saʻo ole taimi ole fausiaina. O le mea lenei o se malu malu-alofa, o lona uiga e tatau ona tuu ese mai faamalama. I le vevela, e mafai ona e faʻauluina i le 2-3 taimi i le vaiaso, o le isi taimi o le a lava le 1 le taimi.

Taumafai e toe fetuunai le fagu i se mea itiiti e mafai ai, e le fiafia le adiantum. Manaomia le toto ia e faʻamaloloaemaise lava i le taumafanafana. Lautele aupito maualuga: 15-20 tikeri. Adiantum e tatau ona totoina pe a manaʻomia e ala i le filifilia o le tele o le fagu. I le taimi lava lea e fautuaina ai le eleele e sili atu le mamafa.

I totonu o le fale, e mafai ona e tupu ituaiga fern eseese: polynochorus, pellet, nephrolepis, davallium, tirtomium, platicerium, peteris.

Chlorophytum

O le Chlorophytum ua taʻua o se tasi o laau e sili ona le lelei. O se laufanua laʻau masani lea o lau laʻau e faʻapipiʻi le fusi. O le lanu e tutusa lava: lanu meamata i paʻu paʻepaʻe i le umi atoa.

I totonu o le vao, o loʻo ola i lalo o le vailaʻau ma vailaʻau o Amerika, i nofoaga e papaʻu i tafatafa o vaitafe ma vaituloto. Faʻamau o le tasi vao: 50 i le 50 cm O lauulu e tusa ma le 100 cm, o nisi taimi e laiti. Latou te o ifo mai le ogatotonu o le laau. Faʻapipiʻiina e ala i tafatafa tafatafa. I latou pito i tua o "laupe" o loʻo i ai aʻa. Afai latou te totoina i le eleele, o le a vave ona latou tuputupu aʻe ma faʻaalia se chlorophytum fou. O le togavao vave faʻafetaui i tulaga fou o le olaga, ae i le tausiga, faʻalogo i nisi mea.

Manaomia le faʻaleleia o le faʻamaʻi, aemaise i le taumafanafana. Afai e matauina ni lanu enaena i luga o se fasipepa, o lona uiga o le eleele o loʻo malulu pe ua matutu. E tatau ona taofiofia lenei gaioiga ma, afai e tatau ai, oti ese le vaega enaena o le pepa. O totonu o le malu puipuia o totonu o le fale, ae i le taimi e tasi ma le le lelei: e talia ai soʻo se tulaga o le malamalama. O le fugalaau e lagona lelei e le gata i le paolo, ae i totonu foi o le malamalama, o lea e le afaina le tulaga o le fagu. E i ai avanoa i laulaʻau o chlorophytum, pe a faʻaputu le pefu: e tatau ona aveese.

O ia fugalaau i totonu o le fale poʻo le ofisa e mafai ona tuʻuina e le gata mo mea teuteu, ae faʻapea foi mo le faʻaaogaina: ua mafaufauina sili vaalele faamama.

Kiliata

Na faʻafeiloaia i matou mai le talafatai o Aferika i Saute le faʻatautaia o le mamalu o Evergreen. E afua mai i tagata matutua ma ese mai isi tagata o lenei aiga e ala i le i ai o laulaʻau. Faʻatasi latou te faia se mea, o ni vaega o loʻo lalagaina.

A filifilia le nofoaga o le fugalaau, e tatau ona e aloese mai le la, pe a uma ona susunuina lau laulaau. O le maualuga o le vevela e 23 tikeri i le taumafanafana, i le taumalulu o lenei ata e sili ona faʻaitiitia i le 15 tikeri. O aʻa o le laau e tele ma malie, latou te le taliaina toleniga faifaipea. Fugalaau o lanu susulu e tu i fafo e aunoa ma se lanu meamata: mai le moli i le mumu. O le logo e aoina i le faʻaoga, lea e avea ai ma se faamalu. O ia mea e tutupu i luga o le vao e ono tele, ma e 15-30 fugalaau taitasi.

Tusa lava pe a uma ona fuga, o le vaitaimi lea e 3-4 vaiaso, e tumau le matagofie o le laau ona o fua. I totonu o le fale poʻo le ofisa, e foliga mai o se taunuuga feteʻenaʻiga. E sili atu le puipuia o le vai ao le i faʻamautuina mo le faʻalauiloa. I le va o vaimoli, e tatau ona e faia ni malologa pupuu i le eleele ua i ai le taimi e malogo ai. E tatau ona malu le ulo. Tuu le mea totino i totonu ina ia puipuia ai le pala.

E taua! Kiliata o se mea oona. O le a matua saogalemu lava pe afai e te le faʻaaogaina i totonu.

Epipremnum

O le potu o le epipremnum - o le paolo-alofa ma le le lelei o fugalaau - o le ituaiga Epipremnum, aiga Aroid. E masani ona maua i vaomatua o vaomatua o Initia, Ausetalia ma Asia.

E te iloa? I luga o le epipremnum e totogo fugalaau matagofie, ae na o le vao e maua ai. I totonu o le fale, e le mafai ona toe faʻaleleia tuutuuga mo le faʻaalia o mea e le maua.

E tele meaola o le aiga: lianas, o laulaau e tufatufaina uma lava i le taʻavale, uumi umi poʻo le fetogi fugalaau. Epipremnum o se vine e felafoaʻi solo i mea faitino ma aʻa uila ma faʻalautele maualuga i luga. I le vaomatua, e mafai ona tulaʻi i lalo le 15 mita. I le fale, e mafai e le laau faatumu puipui o le potupe afai e avatu ia te ia le itu sao.

Epipremnum e alu i luga o soo se itu, ae o le lagolago e sili atu i luga o le galu e sili ona fetaui mo lea. O le a maua ai se siosiomaga susu mo aʻa o le vine. O lanu lanumeamata lanumoana e tuu faʻaopoopo i luga o le ala, o latou foliga o le fatu. E masani ona i ai ni lanu ma ni fasi lanu eseese. E tatau ona seleseleina pea laumei ina ia latou totoina ma tupu atili ai. E mafai ona e faʻatonutonu lenei faiga ia oe lava. O le mea lea, e mafai ona e fatuina soʻo se tuufaatasiga o le a teuteu ai se faamalama po o se faletusi.

Matou te fautuaina oe e faamasani oe lava i filifiliga o totonu o laau mo le potu ma le potu o tamaiti.

Monstera

O Monstera atonu o le fale sili ona lauiloa o le malu malu. E iloa e tagata uma ia te ia: umi ma lapoa laʻau tetele. O le aiga o Aroids. I le natura, masani i vaomatua o Amerika. I totonu o le potu, o le Monstera e maualuga lona 30 cm, ae e mafai ona ola i luga o le taualuga o le fale. E aʻafia i le vasega o vine, o lona uiga o loʻo fetolofi. Ina ia tuʻuina atu i le laau se foliga vaʻaia, e tatau ona e faia se ituaiga o lagolago mo ia. E le mafai ona faia lea ituaiga o taualumaga, ae o le a sili atu le avanoa i totonu o le potu. O aʻa malolosi e tatau ona lafo i le eleele, lea o le a avea ma punavai o meaʻai mo i latou. I totonu o le potu e fuga ai, e tatau ona i ai se vevela vevela. O le laau e fiafia i le paolo, ae aua le tuʻuina i totonu o nofoaga pogisa, a leai o le a tumau pea pepa laiti.

E taua! Afai e le totoina aʻa aʻa i le eleele, ona tatau lea ona tuu i totonu o se tamai taga palapala.

O laulaau o le sili lea o le faamaualuga o le laau. Latou te manaʻomia tausiga faapitoa: faʻateleina le faʻafefeteina, aemaise ile vevela o le tau. E le gata i lea, e tatau ona faʻamamaina le pefu ma vai malulu e aloese ai i lanu paʻepaʻe.

Begonia

O le aiga o Begonia e tusa ma le 1600 ituaiga. O se tasi o sui sili ona mamalu o le begonia, lea e tele foi ituaiga eseese. E i ai ni fugalaau taʻitasi, fugalaau, vao ma vao.

Muamua mai vaomatua o vaomatua. E tusa ai, e fiafia tele i le susu. E tatau ona saunia i le tele o le aofaiga: i le taumafanafana, o taimi uma lava e malogo ai le eleele i le 1.5 cm. E le talafeagai le vai i le taumalulu, o le laau e pa'ū i totonu o se ituaiga o faimalaga. I le taimi nei, o le begonia e tuʻuina i le paʻu. O le toe gaosia e tupu mai i le fesoasoani a fatu, toso poʻo laulaau. E mafai ona e ave soʻo se vaega o le pepa: o le a toe faʻaleleia le fale.

E te iloa? O Begonia sa faaigoaina i le tasi o kovana o Haiti, M. Begon.

O Begonia e lelei tele teuteu fale poʻo le ofisa, aua e fuga mai e faavavau. Faʻalagolago i le ituaiga o lau ma fugalaau e sau i lanu eseese, faʻatasi ma leai ni mamanu. E mafai foi ona e filifilia se tasi o ituaiga o begonia, ona o lona tele. O nisi o meaola e naʻo le 3 cm le mamao, o isi e le talafeagai i luga o le komepiuta. O le vaitau o le vavalalata e tumau i le tele o le tausaga, aʻo ufitia le laau i ni pupula susulu. O Begonia e mafai ona maua ni mu taua o laulaau, pe afai oi lalo ifo o ave o le la vevela. O le ea vevela e tatau ona tusa ma le 20 tikeri. E tatau foi ona e faia i taimi uma laei.

Anthurium

Anthurium o le aiga o Aroids. I totonu o le vaomatua, e maua i latou i vaomatua ma vaomatua o Amerika. Anthurium i le Eleni o lona uiga "fugalaau" ma le "siʻusiʻu." O le laau e oona, o lea e taua ai. taulima lelei. Latou te fiafia i le anthurium mo ona fugalaau matagofie: o se paʻu paʻepaʻe po o se samasama e teu ai se mumu mumu, paʻepaʻe paʻepaʻe po o se pulu mumu, lea e iai foi se mea e maeʻa. O le mea moni, o le fugalaau o le anthurium o le samasama lanu samasama (e aofia ai fugalaau laiti), ma o le gaʻo tele e tosina i ai le gauai ua na o se mea e gase. E tatau ona tosina mai le gaioiga o iniseti eletise, o loʻo i ai foi meaʻai faaopoopo. Vai le laau i se taimi e masani ai, ao sosolo le laupepa. Faʻaauau, ae le masani (1 taimi i le masina) fafagaina tatau. E maualuga le maualuga, o le vevela e tatau ona tusa ma le 20 tikeri.

Spathiphyllum

O se laau lauiloa e taʻua o le spathiphyllum o le aiga o Aroids. E faʻaaogā faʻaaogaina e pei o fale i totonu, pe a faʻafetaui lelei ile tulaga ole fale. I le natura, e masani ona maua i Amerika. I luga o vae lamolemole o lanu lanumeamata lanu meamata e iai lau laititi lauitiiti. Mai i luga o fugalaau paʻepaʻe matagofie. Spathiphyllum o se tasi o o fale sili ona malu-alofa i totonu o laau, talu ai e tusa lava pe tasi le lave o se ave o le moli i luga o se fasipepa e mafai ona faʻamago. Ae ui i lea, e le mafai ona taofiofia le tafe o le malamalama, a le o lea o le a malepe le laau. O togafitiga e aofia ai le masani ona faʻasusu i vai malulu pe faʻafefe: i le taumalulu i le tele o taimi i le vaiaso, ma i le taumafanafana i le aso. E taua foi le tauaveina o luga o laei o le palapala.

Ficus

Ficus o fale i vaʻaia o Asia, Aferika, Amerika ma Ausetalia. E tele ituaiga o laau totō: toto, salu, ma fetolofi. O le tele o taimi latou te faʻamalosi ai, ae o nisi taimi e mafai ona e feiloai i sui o loʻo paʻu lau lau. O le lelei o le ficus e aofia ai lona gafatia e vave ona fufulu le ea.

Aoao atili e uiga i ituaiga eseese o le paʻu, o uiga o lona totoina, faʻamaʻi.

I le tausiga e tatau ona e manatuaina e uiga i mea e tolu: e le mafai e le laau ona faʻafeiloaʻi ata, faʻaleleia o le eleele ma le malamalama susulu. Faʻamalamalama le nofoaga tumau o le fale i totonu o le fale, e le fiafia o ia i le toe faatulagaina. O le maualuga o le taumafanafana mo lea tulaga e 25 tikeri.

O se tasi o ituaiga e sili ona lauiloa o le gaosiga o le faleplanti o le Peniamina. Matou te fautuaina oe e faitau e uiga i mea faʻalavelave o le tausiga, faʻafitauli faigata, faʻamaʻi ma meaola faalafua.

I le tau mafanafana e sili atu ona lelei le faʻalelei i le ea. I le va o le faʻamamaina o le palapala e tatau ona i ai le taimi e faʻagogo ai. O lē e ona le ficus e mafai ona ia faʻapipiʻiina le pale, faʻapipiʻi le taimi e selesele ai ma faʻapipiʻi.

Aspidistra

I le natura, o le aspidistra e nofo i nofoaga pogisa. E mafai ona maua i vao o Asia i Sasaʻe. E leai se aʻa o le laau, e aofia uma ai laʻau ma o se togavao puupuu.

E te iloa? I totonu o Asia, ua taʻua le laau o le "Snake Pointer". O lenei igoa ona o le mea moni o laulaau o le aspidistra e masani lava ona minoi pe a goto se gata i lalo ifo o latou.

Mo ituaiga teuteu o aspidistra o se ituaiga maualuga. E na o le pau lea o le mea e talafeagai mo le tausia i totonu o aiaiga i totonu. E mafai ona iloa se vaomatua o lenei ituaiga i lanu paʻepaʻe poʻo kulimi o loʻo taʻavale i luga o le laʻau atoa. Aspidistra e mafai ona fuga, ae e seasea tupu: e tasi i le tausaga mo le tasi aso. Ae i luga o le laau e mafai ona e vaʻai i fualaau lelei, ae naʻo le maeʻa ai o le faʻafefeteina.

I le tausiga o le togavao e matua le lelei lava. E lelei mo potu e le o malamalama i le la. O le faʻasalaga e faʻalelei, e le manaomia e le fale le laʻei pito i luga.

O ata uma ua lisiina e sili ona talafeagai mo le teuina i totonu o se potu pogisa. E tatau ona e manatuaina e le mafai e se laau e tasi ona faia e aunoa ma se malamalama, ae o le toatele oi latou e mafai ona alualu i luma i tulaga o le malamalama itiiti. Filifili se tasi o togalaau ile faapaologa-faapalepale i le igoa ma le ata, e faavae i luga o lou tofo ma mea e mafai.