Fua o le gaosiga

Tuputupu ae leva o le vao: totoina ma le tausia o se laau

O le tele o laau matou te totōina i le togalaau poʻo luga o le tuafale e le eseese i le olaga, ae o le asō o le a tatou talanoa ai i se laau ua ola mo le faitau afe o tausaga - o le vavao. Mafaufau pe o le a le laau vavao, ia maua se ata ma se faʻamatalaga saʻo o le laau, ma ia faʻamatala foi e uiga i le totōina ma le faʻaleleia o le ate.

Faamatalaga faʻamalosi

Tatou amata i le tali i le fesili e sili ona manaia e uiga i le tele o le ola o le tama. Talu ai e leai se tasi tagata e mafai ona ola tele, o le faʻamatalaga e le mautonu. I le averesi, o le laau e ola mai le 1500 i le 3-4,000 tausaga. Vaʻai faalemafaufau o se tulaga lamatia o le soifuaga e matua faigata tele, ae e taua le matauina o vaʻavavevave o le tau, suiga o le tau ma vailaʻau eseese e faapuupuuina ai le ola o se vavave.

O le Yew berry e taʻua foi o le mahogany po o le lanumeamata, lea e taua le iloa pe a faʻatau pe sailia se fatu. Zelenitsa e oʻo atu i le 27 m, e iai le laina eletise e tusa ma le 150 cm. Faʻasolosolo malie le ola o le mahogany, o le maualuga o le maualuga o le a i totonu o le 10-20 m.

O le pale ei ai lona foliga faʻalanulaula ma ona lanu lamolemole. Mafiafia tele, ono mafai ona fausia ni vaega se tolu. O le paʻu e lamolemole, vali i se lanu mumu-lanu uliuli.

E taua le gauai atu i le mea moni o le ogalaau e ufiufi i paʻu moe. Latou te tulaʻi mai i ni vaʻa fou.

O nilala e tele, i fafo fafo lanumeamata lanumeamata, i totonu - malamalama lanumeamata.

Cones e tuʻufua, e ufiufi i le paʻu mumu, lea e tupu aʻe i totonu o se falaoa tele ma se tofo suamalie.

O fatu e matua faigata lava, foliga faʻalelei. O le faʻaleagaina o loʻo faia i le faaiuga o Aperila - amataga o Me.

E taua! O le laau atoa e oona, vagana ai le paʻu e ufiufi fatu.

Filifili se saite

I le taulimaina o le mea e fai e le tamaʻitaʻi, pe a uma ona vaʻaia le ata ma le faʻamatalaga o le laau, e aoga le alu i le filifilia o se 'upega tafaʻilagi mo la tatou laau ola faʻamafanafana umi.

Malamalama ma le nofoaga

Mahogany o malu puipuia-laau. O laau talavou e tatau ona totoina i lalo o le palealii o laau tetele ina ia latou maua le susulu o le la.

I le faaopoopo atu i le vavao o le vao, o laau malu-faapalepale e pei foi o: laau, ufiufi, arasi, uila, paʻu, fir, mauga ele, privet, elderberry ma weigela.

Ae mo le filifiliga o le nofoaga, e tatau ona faapitoa i fuafuaga uma. E le fiafia le tamaititi i le eleʻele eleelea, o le mea lea e tatau ona faʻataunuʻu le vaʻa i totonu o se mea mama, e leai se mamafa o masini, faʻapitoa fale poʻo otaota. E le gata i lea, e le fetaui le eleele ma le laau, aua e le gafatia le susu o le eleele, o lea tatou te filifilia ai se nofoaga laugatasi po o se tamai mauga, lea o le a tapunia mai le la susulu.

E te iloa? O le ulumatua ua taʻua o le Fortingel yew, i lalo o lona palealii, e tusa ai ma le tala, o le taimi o Pontius Pilato na maliu.

O le a le ituaiga palapala e te faia

O le filifiliga lelei o le a faʻaleleia lelei le eleele ma le le fetaui ma le faʻafefe. E mafai ona faʻaseseina oe i le mea moni e faʻapea, o punaoa eseese e faʻamatalaina ai le mea sili ona lelei ia latou lava auala.

O le mea moni, o ituaiga ma ituaiga eseese o le vavao e manaomia le eleele ese ese, lea e fesoʻotai ai o latou nofoaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le alofa masani vaivai le palapala alkaline ma ' le faʻaituau.

E taua foi le mafaufau pe afai o le eleele e sili ona maualuga i luga o lau 'upega tafaʻilagi e mailei ai le susu, ona e popole ai lea ile suavai lelei.

Totoina o toga

I le amataina, afai e te totoina ni laau i se laina poʻo se foliga o se ata, o le mea lea e tatau ona e alu e tusa ma le 2 mita le avanoa, a leai o le ae maua pale paleni, o le a matua faigata lava ona faia saʻo, aemaise lava O se mea e tutusa lelei o le a malulu tele ai le taupulepulega.

Tatou amata i le sauniuniga o se lua po o se alavai (faʻaputu mo se pa puipui). O le loloto e tatau ona tusa ma le 70 cm. lautele - 1 m.

Ma le isi, sauniuni le palapala palapala. E tatau ona tatou ave oneone, solo, fanua lanu ma tuufaatasi i le fua faatatau o le 2: 2: 3. E mafai ona e suia le laupepa o le eleele, mai lenei mea leai se suiga.

E taua! Pe a totoina e le manaʻomia ona faaopoopo soʻo se faʻala, e aofia ai le humus poʻo le faapalaga.
A maeʻa le faʻauʻuina o le rhizome i totonu o le lua, faasaʻo lemu ina ia faʻaleleia ai le mea e suʻe ai. Fautuaina ia "nofo i lalo" i le ogatotonu o le aʻa i luga o se tamai mauga e fausia mai eleele palapala. Ona faasolosolo malie lea o le moe i lalo, fai sina paʻu. Matou te le manaʻomia ni taga malulu o le a le faʻatagaina aʻa ona faʻafesoʻotaʻi ma le eleele.

I le faaiuga, matou te faʻafefeina ina ia susu le palapala ae e le o le susu.

Aua neʻi galo e tatau ona i luga o le eleele le ua aʻa. Aua le sosoina i le eleele poo le mulch.

Matou te fautua atu e olo le ogalaau i le sawdust e foia ai le faafitauli i vao vao ma faʻamago mai le eleele. Mulch need 10 cm layer.

Faʻatauga auala

O le isi, tatou te mafaufauina ni suiga se lua o le toe gafa. E mafai ona e filifilia le filifiliga lea e sili atu ona faigofie mo oe i tulaga o tau poʻo mea e te manaʻo iai. Mai lenei mea e le faalagolago i le fua o le tuputupu aʻe poʻo le atinaʻeina o le laau.

Umi ma le aoga (fatuina)

Tali vave le fesili pe aisea e le aoga ai lenei metotia. O le mea moni o lena mea fatu e manaʻomia le faʻamalosi - O aʻafiaga o le maualalo o le vevela lea e faʻaalia ai tulaga masani e manaʻomia mo le germination. Ma le isi, o fatu e le mafai ona tulaʻi i totonu o le tausaga, ae i le 2-3 po o le 4 tausaga, talu ona faaauau le germination mo le fa tausaga.

E foliga mai a lūlūina fatu, o le ae le iloa le umi o le a totogo ai laau totino, aemaise lava pe a tutupu mai le leai o se mea.

E le gata i lea, o lenei metotia o le toe gaosia e masani lava ona le masani ai mo le mafuaʻaga e le o se mea faʻaletausaga le tama tane, o le mea lea e manaʻomia ai eleʻele e lua o itupa eseese, e tatau ona 25 tausaga pe sili atu.

Afai ua e naunau e tupu se pepe mai le fatu, ona e alu lea i le sauniuniga o fatu. O le aoina mai o fatu pepe e faia i Setema - Oketopa, pe a paʻu le paʻu i luga o latou mūmū. E taua le mataala, pei o le tele o manulele e fiafia e 'ai le pulupulu suamalie faatasi ma fatu, o lea ia aoina mai mea i le taimi, a leai o le ae faʻatali mo le isi tausaga. A maeʻa le seleselega, e tatau ona e saluina fua ina ia sili atu ona faigofie le aveeseina o le "afifi" faamamaina, ae aua le uuina paʻu i totonu o le vai mo se taimi umi, a leai o le a latou vevela.

A uma ona fufulu, ua mamago fatu ma tuʻu i totonu o se pusaaisa i luga o se faʻamaʻi, lea e faʻatinoina seia aulia le autumn. E mafai ona e faʻatali ma lūlū i le tautotogo (1.5 tausaga o le vevela), ona oʻo lea i le 2 masina.

Afai ua e filifilia togalaau fuʻa, ona saunia lea o se fale kiona poʻo se fale kiona mo le luluina. I le sikuea 1. m faʻaaoga pe tusa ma le 500 fatu o le na totoina fua. Leai se mea e teli ai lua pe fai ni ogaoga loloto, na o le liligiina o fatu i luga o le eleele ma ufiufi i le mulch mai se paluga o le coniferous dry (o le isi mulch e le galue).

E taua le manatuaina o le faʻamalosi e le faʻaalia ai le matua o fatu i se nofoaga malulu. Muamua, o le vevela e tatau ona mai le 1 i le 5 ° C, ona oʻo lea o fatu i se nofoaga mafanafana (pe tusa o +20 ° C), ona toe foʻi lea i le malulu ma, pe a amata ona sua le fatu, i se mafanafana mafana.

E taua! A maeʻa le germination, o tupu ua ola i totonu o le kiona mo le 2 tausaga, mulimuli ane ua siitia atu i latou i le togalaau.

Anapogi ma fua tele (suluina)

E amata i le, e fuafua i le nofoaga o le fana na faia mo le tipiina, o le fausaga o le fatuina o le a eseese i le lumanai, o le mea lea, pe a faʻatau se fatu, e le mafai ona e iloa le mea o le a tupu i le iuga. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe a fai e ave se pupufana pito i lalo, ona e maua lea o se laau laʻau e pei o se ogalaau tele, ae afai e te alu ese mai se mea e agai i luga, ona tupu mai ai lea o se laau umi.

O taʻavale e faia ia Setema-Oketopa, vave loa ona matua. O lea e te maua ai se mea lelei atoatoa. O le umi o le tipi e tatau ona i totonu o le 15-20 cm, e tatau foi ona i ai ni auala se tele i luga o le ata.

Mo le tipiina o le sili atu ona lelei le faʻaaogaina o paranesi e 3-5-tausaga le matua, ona e vave ona aʻa ma alu i le tuputupu ae. E mafai foi ona faʻaaoga tausaga taʻitasi, ae latou te aʻafia lemu.

E taua! O le matua matutua o fatu laau e maua mai ai mea e aʻafia le aʻa e aunoa ma se faaosofiaga tuputupu aʻe.
A maeʻa ona tipi ese nila mai le pito i lalo, ona tuʻuina lea o ni meaʻai mo le tele o itula i totonu o se aʻafiaga o le tuputupu ae o le aʻa, ona totoina lea i se paluga o peat ma sand (2: 1). O le totōga e faʻatinoina i totonu o pusa laʻititi, lea e faʻafefe i le malulu i se fale kiona poʻo se fale lauʻeleʻele.

O le taina o le 'au e tusa ma le sefulu tausaga, ona oʻo lea ia Fepuari po o Mati, e totō laau i potopotoga e tasi. O le isi e mafai ona totō i le lauʻeleʻele avanoa, faʻatali mo le mafanafana o le tau.

E tatau ona maitauina pe a oʻo ina tupu aʻe ile lauʻeleʻele, o le laau e alu i le 6-7 tausaga, ae afai o le lua tausaga muamua e ola ai laau laititi i totonu o le kiona, o le taimi lea o le a faʻaitiitia i le 5 tausaga.

E mafai foi ona faʻalauteleina oe e ala i le taoto. Mo vaovao fou, e tatau ona e punou i lalo lala ina ia latou paʻi i le eleele. I ni nai tausaga, o le a amataina le faʻapipiʻi o laulau, pe a maeʻa, e mafai ona vavae ese mai le matua matua ma tupu aʻe e pei o ni fualaau toto.

Auala e tausi ai se laau

Ua oo i le taimi e talanoaina ai le tausiga o le laau, ia mafaufau i mea taua e aafia ai le ola o le laau ma lona tulaga. E tatau ona maitauina o tulaga lelei e manaomia mo se laau e le gata i le amataga, ae faapena foi i le olaga atoa, talu ai o le leaga e mafua ai i faamaʻi.

Tausiga ma le tausiga ile eleele

O laau talavou e iai se meaola laitiiti, o lea e le mafai ai ona latou tuʻuina atu i latou lava i le susu. O se lamala faaumiumi e mafai ona oo atu ai i le oti, o le mea lea e susu le eleele aʻo mamae, aloese mai le suavai leaga.

O laau matutua ua liliu 20-30 tausaga pe sili atu e mafai ona faia e aunoa ma le fafagaina, e pei ona loloto o latou aa, oʻo atu i le maualuga o le vai, ma o se vaega tele o rhizomes e mafai ona gafatia le maualuga o le susu i le timu.

Ae ui i lea, e taua le manatuaina afai o lau itulagi e vevela vevela vevela, ona susu e manaʻomia pea ona faʻatinoina. E tutusa foi le faaaogaina i vaega e maualuga ai le eleʻele poʻo minerale, lea e puipuia ai le laau mai le loloto o aʻa.

E te iloa? Yew alkaloids o loʻo faʻaaogaina i vailaau faʻale-aganuʻu mo le gaosia o fualaau anticancer.

Teuteu

O le pale pupula o le vavave e mafai ai ona fausia toetoe o soʻo se foliga, e oo atu i le faia o foliga o manu i fua masani.

Ma o oe foi o le laau sili ona lelei e fausia ai, ona o lona faatelegese o lona alualu i luma o loo tausia ai le ata na tusia mo le tele o tausaga, lea e manaomia ai ni fetuunaiga laiti.

Afai e te le manaʻo e faia se fomu patino, ona ave faʻatasi lea o tausaga mamago ina ia tumau ai le foliga matagofie o le laau.

Soo se teuteuga e sili ona lelei i le tautotogo ina ia itiiti le tau o le laau i le fausiaina o le lanu lanumeamata.

Suiga

O le gafa o le laau e faʻatinoina ia Aperila - Me, faʻalagolago i tulaga tau. E tatau ona mafanafana ma vevela i fafo.

Saunia se lua i le loloto o le 50-60 cm ma le lautele e laʻititi le lapoa o le eleele i aʻa. Ma le isi, ia saunia se paluga eleele, e tutusa ma le mea na faʻaaoga i le totoina o le fatu. I le pito i lalo o le lua faʻapipii se 15cm o le matagofie o le maa nutililii poʻo le faalauteleina o le ele, ia maua ai se alavai lelei.

Ona matou sasaa lea o a matou paluga i le pito i luga o le alavai, tuu le rhizomes i le ogatotonu ina ia i ai le neckal i le maualuga o le eleele (e mafai ona e faaopoopo i ai ni nai inisi, o le a alu ese pe a tuu le mulch). Tatou te momoe i se pu, sina mea e palu ai palapala. I le faagasologa o le faatumuina o le lua, e tatau ona e sasaa i le vai i ni nai taimi ina ia tutusa lelei le palapala. Mulch pristvolny lio liʻo laupapa tetele. Matou te tosina atu i le mea moni e faapea afai o se nofoaga fou o loʻo i totonu o le susulu o le la, ona tatau lea ona e tuʻuina seʻia oʻo le aʻa o le laau. O le leai o se malutaga e mafua ai le mu.

Faʻasalaʻau oe lava i mea uma o le tuputupu aʻe o oe, totoina ma tausi i le dacha.

Togi

O laau talavou e fefefe i le malulu, o lea e manaʻomia ai ona ufiufi lelei. O le pito i lalo o le ogalaau e ufiufi i laʻau laʻau, ma o lālā, lea e avea ma mea matala i le malulu, ua nonoa i se fusi ma ua nonoa i se lagolago ina ia le motusia e le matagi. E aoga le mafaufau e faapea, i le tulaga o le faʻaaogaina o se ufiufi e le ufiufiina mo laʻau, tuʻu le vaalele i le va o fafie ma mea.

E taua! I le amataga o le tautotogo, e mafai ona e mafatia i le la, e tatau ona e ufiufi i le pepa kraft pe tuu se faʻavaa.

Maʻi ma faʻamaʻi

Seʻi o tatou amata i meaʻai faʻamaʻi e afaina uma ai laau i totonu o le togalaau, e aofia ai le vavao o le vao. Afai e te vaʻai mago, mūmū pe samasama, ma o le laau lava ia o se foliga faʻalavelave, ona tatau lea ona siaki le fale mo meaola faalafua. E mafai e oe ona faʻafefiloi siaki, atigipusa iniseti, aphids po o pusa moega Ia tauva i iniseti e te manaʻomia i le amataga o le tautotogo ao leʻi faʻavaeina le pupu. O le laau atoa e togafitia i mea iniseti o le tele o ituaiga o gaioiga ina ia puipuia ai mai pusa "sili ona lauiloa".

  • Faʻasalaga manufeʻai
Afai e nofo i luga o lau laau se laumei moa, ona pulapula lea o le pale i luga o le pale. I luga o le suʻega, e mafai ona e vaʻaia ai o ni tola e teu i luga o le upega tafailagi, ma o le laau atoa o loʻo nofoia e tamai anufe. O le taua e amata i le togafitia faifaipea o taʻau uma i le fasimoli ma le vai, a maeʻa ona aveeseina ma susunu ia lala mamafa. I le tulaga o le tele o faʻamaʻi pipisi, o vailaau faʻasolosolo o faatinoga faʻaauau, o loʻo faʻamoemoe mo le faʻaumatia o le vaituloto vaʻaia.

  • Pine pine
I le masina o Me, o le a faʻapipiʻiina pe faʻasalaina nilala, pulupulu ma totō. O se laau vaivai ua matua mafatia, aemaise i le tau vevela. E mafai foi ona aʻafia e isi faʻamaʻi. O le tauina o le meaola e sili ona lelei o le totoina, o le faagasologa o le totoina aʻo lei tupu aʻe fatugaʻo. O vailaʻau e na o le pau lava pe afai e aveese le vavao mai fualaau aina poʻo fualaau faisua.

Matou te liliu atu i faʻamaʻi e masani ona mafua mai i le le totoina o laau poʻo le le lava o togalaau.

  • Brown matamuli
O se faʻamaʻi faʻaleagaina e tupu pe a iai le maualuga o mea totō o loʻo i ai poʻo le tele o le susu. O le anufe e afaina ai laau ola uma, ona o lea mea e mafai ona "faasalalauina" i le vaega atoa. O lapisi faʻamaʻi e ufiufi i le mycelium uliuli, lea na muaʻi pei o se 'upega faalilolilo manifinifi. E tatau ona e iloa e le faʻapalapalaina ni nila ua aʻafia mo se taimi umi, ona o le tele o tagata e le o aofia ai le taua tele i lenei maʻi. E faʻataʻitaʻia le gaʻo e faʻaaogā ai meaola o le olaola po o fomaʻi. E tatau foi ona e faʻaaogaina le mafuaʻaga o le faʻamaʻi - ia faʻaitiitia le timu ma faʻafiafia le pale.

  • Fusarium
O laau talavou afaina ua i ai nilala enaena, lea e vave ona paʻu ese. Faʻaleaga faʻamaʻi e tupu ona o le taofia o le susu. O le mafuaʻaga atonu o le tele o le faʻasusu, ma eleele palapala poʻo eleele maualalo. O le leai o togafitiga e mafua ai le pala o aʻa ma le oti o le laau. Fusarium e togafitia i vailaau faʻasaina - faʻamaʻi pipisi o gaioiga faʻatonu.

E te iloa? Na faʻaumatia le tama ona o lana "laau e faʻavavau," o loʻo i ai ni mea faʻapitoa. E mafai e Wood ona fufulu le ea o meaola e mafua ai faamaʻi, ma o lea na matua faaaogaina ai le fausia o fale.

Faʻaaoga i le mamanu laufanua

O le laau o le vine o se laau taua e le gata ona ua lisiina i totonu o le Tusi Ulaula, ae ona o le "faalialiavale". O lenei laau e le mafai ona tupu i totonu o taulaga poʻo fale lata ane, o lea o le i ai o le tele o vaomatua e fautua mai ai o le ea ma eleele i le eria e le faaleagaina.

Yew i le faʻasologa o le laufanua o loʻo faʻaaogaina e avea o se talaaga mo togalaau papa, faia o ni fale puipui poʻo ni ata vali. O laau e faʻaaogaina e fatu ai ni labyrinth poo ni fatuga.

E mafai foi ona faʻaaogaina le vavao i luga o le fanua poʻo le avea o se faʻatoʻaga i le togalaau.

E taua le manatuaina o vaega uma o le laau e afaina, o le mea lea e le tatau ona faatagaina tamaiti po o meaola i tafatafa o le laau. O le faʻamaʻiina e ono afaina.

O le faʻamatalaga faʻavae lenei e uiga i le mea e fai e le vine, o le a le mea e faʻaaoga ai, o a tulafono o le tausiga ma le totoina. I le faaiuga, e tatau ona fai mai, e ala i le totoina o lenei laau toto, e te le faatagaina se isi ituaiga o laau matagofie, lea na faaleagaina mo le tele o seneturi, ua mou atu.