Faatoaga

Lauina o laau i le tautotogo, autumn, summer

O le teuteuina o laau fualaau aina o se galuega talafeagai. O lana sini o le faʻaleleia lea o le laau, e faʻatonu lona tuputupu aʻe i le itu saʻo ma ia maua ai le tele o fua. O le teuteuina e leai se auala e feteenai ai, ae i le isi itu - e tausisia ai tulafono o le natura, ma faalagolago ia i latou. O le mea moni, o se faʻataʻitaʻiga i auala masani, o se tasi lea o gaoioiga mo le tausiga o togalaau faʻatoʻaga ma e le faatagaina i latou e taufetuli vao.

Faʻafetai i le teuteuina lelei, o lala taʻitasi o le laau e maua le aofaʻi tatau o le malamalama ma lona lava avanoa, e aunoa ma le faalavelave i isi. E faʻaaogaina foʻi le teuteuina e avea o se fualaau faʻapitoa mo faʻamaʻi eseese, faʻamavae ona o faiga masani.

O le mea mulimuli, o le tipiina o lala tuai ua oti, e te faasaolotoina le laau mai le mamafa o le mamafa ma faatagaina oe e taitaia ana taumafaiga i le tuputupu aʻe ma le atinaʻe, ma e te faʻaolaina oe lava mai le lamatiaga o le talepeina o lala matutu, lea e mafai ona paʻu i le taimi sese ma le nofoaga.

I lenei tusiga, o le a tatou tilotilo i ituaiga o le teuteuina o fua o laau aina, saili pe a sili atu ona lelei ona totoina - i le tautotogo po o le autumn, i le taumafanafana po o le taumalulu, ma suesue foi vitio mo tagata amataina.

Ituaiga o teuteu

O le teuteuina o togalaau o se auala e sili ona taua mo le setete o laau totő ma le lelei o le seleselega. E faʻamalosia ai le faʻaaogaina o metabolic i totonu o le laau, ma toe tufatufaina atu punaʻoa o le olaga ma faʻatonutonuina i vaega o loʻo manaʻomia o le laau.

Atonu o le ae fiafia e aoao atili e uiga i le teuteuina o le pi, plum, apricot, apple, pear, cherry, cherry cherry.

Faatasi ai ma isi metotia o gataifale teuteuina paleni vaega uma o le laau:

  • aʻa;
  • fafie;
  • lau;
  • o fua.

I le gasologa o le olaga, o le fua o le laau e suia pea lava pea, e ola i vaitafe eseese i taimi eseese, taitaia le malosiaga:

  • ia faamalosia le aʻa;
  • i luga o le faateleina o le lanu meamata;
  • i luga o le tuputupu ae malosi;
  • mo le fuga ma fua mai;
  • ia puipuia mai faʻamaʻi;
  • saunia mo se vaitaimi o le toafilemu ma isi.
O lona matua, tulaga faaletino, o le setete o le soifua maloloina o suiga. I lenei itu, o sini ia e faia ai le "taotoga o le taotoga" ua eseese, ma o le ituaiga o teuga e faalagolago ia i latou.

E faavae i sini faamoemoeina, faʻasoa ituaiga e ono o le teuina:

  1. Faʻafouina - aveese le tuai ma faaumiumi le ola.
  2. Folasaga - faʻaalia le foliga mai o le pale.
  3. Faʻatonu - faʻatonutonuina fualaau aina.
  4. Faʻaolaina - taʻitaʻia le laau ile leo.
  5. Faʻaleagaina - faʻamalolo le laau ma faʻaumatia le avega mamafa.
  6. Fesoasoani - Faʻafou ma taui i malosiaga fou.
Sei o tatou ola i ituaiga taitasi uma.

O le teuteuina lelei e taua foi mo laau e gaosi ai vine: currants, gooseberries ma raspberries.

Faʻafouina

A uma ona amata ona fua mai le laau, pe a uma le 2-3 tausaga e tatau ai faapuupuu lala uumio le "ala" i luga o aʻafiaga faʻafuaseʻi, faʻaitiitia le tuputupu aʻe o lala, fausia se pale, faʻasaʻo le laau mai fasi mea ua oti ma maua ai le avanoa e toe faʻaleleia ai. O lenei fuataga e faʻaaoga foi pe afai ua faʻaitiitia le gaioiga o le fugalaau.

I se faaopoopoga, o sea mea na tupu o le a sili ona faaleleia atili ai foliga o foliga o le laau. O le toe teuteu teuteuga e aofia ai le aveeseina o lala mafiafia ma lala laau e le talafeagai, mai le nofoaga tonu e fai ai skeletal ma semi-skeletal lala. O sea ituaiga taualumaga e mafai ona faia uma i le autumn ma i le faaiuga o le taumalulu ma i le amataga o le tautotogo e tusa ma le tai tolu tausaga.

Folasaga

Faatasi ai ma le fesoasoani o le teuteuina o le teuteuga, e faʻataʻitaʻiina ai e le fai togalaau le foliga mai o le laau, le avega i luga o lona vaega o le skeletal, ma mafai ai e le laau ona atiaʻe lelei.

E te iloa? E fia iloa pe afai o le faʻatinoga e faʻatinoina ia Fepuari, o le a oʻo atu i le tuputupu ae o lālā, ae o Mati teuteuina o le a faʻagesegese ai lenei faiga.

Faʻatulagaina o taʻavale:

  • le saoasaoa o le amataga o le fuga;
  • fua mai le faateleina;
  • foliga vaaia lelei;
  • faʻamautinoa le faʻafeiloaia o le la i le pale;
  • faateleina le tumau;
  • Mafai ona avanoa i paranesi mo le seleseleina ma le tausiga.
Latou te faia ni teuteuga teuteu i luga o le fua, 3-5 tausaga talu ona totoina.

E le o se mea e tasi le taimi e teu ai faʻataʻitaʻiga, faatasi ai ma le fesoasoani o lenei auala mo le tele o tausaga o le palealii o se laau ua faasolosolo malie ona fausia e ala i le tuʻuina lelei i totonu o lālā lelei i le vaega o le skeletal o le laau. O se tagata matua e leiloa se lala skeletal ona o se faalavelave, ua matua, pe ua oti, pe na maua foi se siata e ono manaʻomia foi.

Faʻatonu

Faʻaaogaina o tulafono faatonutonu o le pale ua uma ona faʻamaonia e teuina i le pepa o loʻo manaʻomiaO lala ua tuʻuina atu i ai le malamalama malamalama; Faatasi ai ma lana fesoasoani, e vaaia e le fai togalaau le paleni o le tuputupu ae ma le fua o fualaau aina ma faia ai ni tuutuuga mo le faafouga o laau ma le malosi o le tuputupu aʻe.

E faia mai le aso Fepuari ia Aperila, faʻapea foi mai Aokuso ia Setema, e faʻaaogaina ma le faʻaaogaina i togalaau faʻatoʻaga.

E te iloa? O cherry ma cherries, plums ma apricots, peaches ma almonds e aofia i le ituaiga o Prunus ma o aiga. E i ai foi le mea e faasino i ai manu.

Faʻaolaina

Afai ua mafatia le laau mo nisi mafuaaga, o le teuteuina o le a fesoasoani e toe faafoi atu i le avanoa e toe atiaʻe ai. Faatasi ai ma lana fesoasoani faia se pale o le lapoa taliaina, ausia le paleni o ona vaega, pulea le fuainumera o laau ola ma faaleleia le malamalama. A maeʻa se tali atu, toe foʻi le atoatoa i le pale, e mafai ona tupu ma fua mai.

I le taimi o le mea na tupu, aveese otaota mama ma momotu. Faʻaaoga foi:

  • i laau na manua i le masini poʻo le malulu;
  • pe afai e le o teuteuina le laau mo se taimi umi ma o le taimi nei ua sili atu ona le amanaiaina;
  • pe a oʻo mai le sili atu o le pale o le pale, faʻalavelave i laau vavalalata ma faʻalavelave i le seleselega ma tausiga talafeagai;
  • pe afai o le malamalama ua faigata ona malepe i totonu o lala tetele o le palealii ma o lala laititi ua paʻu le susulu o le la.

Aoao e uiga i mea faigata o le teuteuina o le apu i le tautotogo ma le autumn.

Faʻaleagaina

O le teuteuga mama e faia e pei togafitiga fuafuaina ma avea ma se falemaʻi. E pei o le tele o togafitiga, e tatau ona faia e pei ona manaʻomia pe a maʻi le fale, lalago pe malepe, pe faʻamaʻaina.

E faia lenei mea i soo se taimi o le tausaga, na o le pau lava le malulu o le malulu, ma o le taimi sili ona lelei o le amataga o le taumafanafana, pe a ala le laau. E masani ona faʻaleleia atili le soifua maloloina o le laau i le masani ai ma le faʻapitoa i tausaga taʻitasi, tuʻuina atu ia te ia se foliga lelei, faʻapipiʻi le pale, puipuia faʻamaʻi pipisi ma faʻaleagaina.

E taua! Ina ia aloese mai le faasalalauina o siama, aveese le lala ua pisia, solo le meafaifaaili, ma aveese vaega o le gasegase o le laau i se taimi vave e mafai ai.

E tatau ona manatuaina o le faʻalavelave faʻapitoa faʻasalalau o le a aʻafia ai taunuuga i le ituaiga o pale paleni. E tatau foi ona iloiloina faatasi ma le matua o le laau ma lona tele.

Fesoasoani

Lagolagoina le teuteuina faia e le aunoa ao iai le laau. E fesoasoani i le lagolagoina o lo latou alualu i luma ma le soifua maloloina, faapea foi ma le fualaau aina, tulituliloa sini nei:

  • aua le faʻatagaina lala tutupu mai tala atu o tuaoi o le pale na faia;
  • aofia ai le pale i se tulaga o le mafai ona gafatia i le la;
  • aua le faʻaalia ni lala tetele;
  • e aveesea ai lala skeletal o lala laiti e taia i latou;
  • tausia le ola maloloina ma le leo o le laau mo le tuputupu ae tuputupu ae ma fualaau aina.

Fuafuaina o mea ma taimi tapulaa mo le teuteuina

O le avega mamafa i luga o le faatoʻaga e paʻu i le taimi na uma ai gutu, ma o le taimi e tuputupu aʻe e leʻi amata, o lona uiga, mai le faaiuga o Fepuari ma le toeititi atoa le tautotogo. A o faagasolo lenei vaitau, e le toe manaʻomia ona e fefe o le malulu o le a faʻaleagaina le laau toto faatoa seleina, ma i le taimi lava e tasi o le a le maua ai meaʻai faʻatasi ai ma le vavae ese o vaega.

I nisi tulaga, o le avanoa e teuteuina ai i le vaitau o le vavao.

E te iloa? I le aai o Piedmont, Italia, ua tupu ai se laau e le masani ai. E sau mai le mulberry, ma luga aʻe o luga o luga o luga o luga e pei o le auala na aumai ai se maʻa pele. Atiaeina, faapelepele na tu i totonu o le ogalaau o le mulberry, ma o lea ua tasi i latou, o totoe ai i latou lava.

O le amataga o le tautotogo o le taimi lea e fufulu ai laau aina. Muamua o le "foloina" i lenei mataupu o laau apu, ma o fatu fatu. O le fualaau maa e amata i sina taimi mulimuli ane.

O mafuaʻaga faʻamaonia mo lenei ituaiga poʻo le teuteuina o:

  • ituaiga laau;
  • tulaga o fualaau suamalie.
Afai e toto le laau i le eleele i le tautoulu, e tatau ona faasaʻo seʻia oʻo i luga le sua. E aoga lenei mea i fatu pome ma fatu maa. Afai o matagi e matua faaleagaina ai lala, e talafeagai le faatali mo le taimi e faamanino mai ai le faaleagaina.

Apple laau - aganuu e sili ona mausali, e le o afaina i tulaga leaga. O le galuega i le faʻaleleia atili, toe faʻafouina ma le faʻasalaga e amata ia i latou, ma faaiu i ai.

E taua! Afai o le apu e taia i le paʻu palapala, e aveeseina lālā mama ma faʻaumatia i le taumafanafana.

O lala o le apu ma pears i le malulu e faigofie lava ona malolo i pito, o lenei ituaiga o mea e faaleagaina e sili atu ona lelei ona faamama latalata i le ogatotonu o Mei.

Faatasi ai ma le peleni, faapelepele ma paʻu le auala autu e pei ona taua i lalo:

  • O cherie po o cherries malolosi e tatau ona teuina pe a uma le seleselega;
  • afai e vaivai le cherry, o le peritomeina i le taumalulu o le a fesoasoani - o lenei mea o le a faʻaosofia ai le tuputupu ae o ni paʻi fou i le tautotogo;
  • teuteu e fautuaina i le faagasologa o le seleselega, i le ogatotonu poʻo le faaiuga o Iuni.

Pipi le pine i le taumafanafana, e faʻasaoina ai le malosiaga o le afi mo mea e sili atu ona taua. Autumn teuteuina o fualaau aina suamalie - faamama.

E taua! I le mataupu pe a iai lalamalepe lalo o le mamafa o le kiona, po o ogalaau O le pala i le taimi o se matagi, e tatau ona e teuteuina i se taimi vave e mafai ai.

I le tautotogo

E mafai ona amata le teuteuina o fualaau aina i le tautotogo pe a maeʻa le gutu autu, ae o le a saʻo pe afai e faatalitali le tagata fai togalaau mo le taimi, pe a amata ona amata le tafe.

Mo le puipuia o uiga eseese o laau, e faʻaaogaina e le fai togalaau se faʻamalosia e mafai ona faia i le tautotogo ma le taumafanafana i auala eseese.

O le taimi lenei ua sili ona fetaui, aua ua uma ona saunia mea na gaosia i le vaitaimi o lenei vaitau mo le faagasologa o le a amata ona tupu i totonu. O le tipiina i ia tulaga o le a vave togafitia i le vave e mafai ai - o le mea moni, pe a saʻo ona gaosia ma gaosia lelei. Afai e manaʻomia se faʻatulagaga faʻapitoa, e mafai ona faʻatali, pe oʻo lava i se isi tausaga.

O lea la, o tulafono faavae e tatau ona mulimulitaia e faifaatoaga uma:

  • o le taimi muamua lava e amata ai le vavaeina o le taimi lea ua mou atu ai gutu autu, ae sili atu le faʻatali mo le taimi o sauniuni mo le amataina o le sua o le sua;
  • O le tipi e faia i luga ae o le mata e tupu mai i le pale i fafo, e faʻamaemoleina mai totonu i fafo.
  • skeletal branches, lea e faaauau pea le ogalaau, umi le umi;
  • vaivai laau vaivai, tuu ai ni mata se lua pe tolu, i luga o laʻau malolosi mai le valu mata ma isi.

I le taumafanafana

O le manatu o le "teuteuina o le tau vevela" e aofia ai le tele o auala, e faia i laʻau lanumeamata, e leai se taimi e maua ai le paʻu, mo le faʻamoemoe o le faʻavaveina o le pale mo le avanoa i le susulu o le la:

  • toso - ina ia mafai ai ona totoina vine mai le faʻavelaina o fatu, lea o le ai ai le taimi e sauniuni ai mo le taumalulu;
  • pine - ia atiina ae i totonu o le lala o le uila ua atoatoa ona fausia laau ia o le a fesoasoani e faavavevave ma faaleleia ai fualaau aina;
  • malepe - mo le aveeseina o tau e le taua mo le palealii o pine, e faigofie ona faʻafeiloaʻi ma e le manaʻomia ona faʻaauau;
  • malepelepe - e seasea ona faia ni taligalu ina ia mafai ona tuʻuina atu i lala tuputupu aʻe le taʻiala manaʻomia;
  • teuteu - ia maua se fugalaau e latalata i le amataga o le sosola ese, ua i ai i le tausaga na amata ai ona tupu.
O le mea lea, o le teuteuina o fualaau aina i le vevela e faafaigofie ai le galuega i le tautotogo ma le autumn, fesoasoani e teu meaʻai i totonu o laau ma faaleleia fua.

E te iloa? Ua aʻoaʻoina e le au atinaʻe le fausiaina o meaola eseese mai se laau e olaola, faʻataʻitaʻiga meafale, e faʻaaogaina ai metotia faʻafomai, e aofia ai le teuteuina.

I le tautoulu

O le teuteuga o le Autumn e faia mo le tumama; pe afai foi ua fuafuaina e toe faʻafouina le laau i le tautotogo, tuʻu le mea puipui. O lenei metotia e lelei foi i lenei taimi o le tausaga mo le matua matua ma ua le amanaia apu. O le teuteuina o laau i le tautoulu e amata i le taimi lena pe a oʻo mai le lau lau.

Mo se seleseleina o vine vine lelei e faia i le tautotogo, taumafanafana ma le autumn.

Afai e te vavaeeseina le taʻutaʻu taʻitasi, e mafai ona faʻaaogaina e pulu le gata le mea o loʻo tipi ai, ae o se nofoaga lelei foi, ma e mautinoa lava e le o se faʻamalologa saogalemu. O lenei laau o le a faigata i le taimi o le taumalulu, lea e leaga mo fatugaʻo i le tautotogo. O le lamatiaga e maualuga atu, i matu o loʻo iai le togalaau.

Ae peitaʻi, afai e tulaʻi mai le manaʻoga mo le teuteuina o le tino, o le a leai se aoga o iloiloga o loʻo i luga, o faʻamaoniga taua e taua tele iinei, e pei ona latou fai mai i vailaau. O le laau e afaina i le faamai e tatau ona togafitiga ina ia le salalau atu le siama, ma le isi foi e le o alu i laau tuaoi. I ia tulaga, e tatau ona susunuina vaega o loʻo toesea.

O laau fua e le fesootai lelei i le fufuluina o le autumn, ma o nisi atonu e mate, pe maʻi tele pe a uma - mo se faataitaiga, pulu, cherry pe pi. I luga o laupepa laiti, o le a le afaina ai foi le auala sili ona lelei.

I le taumalulu

O le teuteu o le taumalulu e sili atu ona talafeagai i le itu i saute, lea e le maua ai ni pulu ma o le malulu e malu. E lelei o ia ona:

  • laau toto e faʻaitiitia le popole ao latou faʻanofo;
  • faia mea e sili ona saʻo ma maualuga;
  • e fesoasoani e leai ni laulaau, ma o lala uma lava e iloagofie.
E faia le faʻatinoga i aso mālūlū mafanafana, pe a oʻo i fafo e le o lalo ifo o le -5-7 ° C - pe a sili atu ona vaivai, o le a avea le vao ma mea e sili ona leaga.

Pe a afaina se laau ona o le malosi o le matagi, o le vevela o paranesi po o le mamafa o le kiona, ma, e le gata i lea, e lamatia ai le vaeluaina po o le gau, e le tatau ona fesili le tagata fai togalaau pe mafai ona vavae. E tatau ona vavae ese, e na o le tatau ona faʻatali mo le avanoa muamua, e pei o - faʻaitiitia pe toesea le kiona.

O le a le mea e fai pe a uma ona teu

Soo se faʻauʻuga e lafoaʻi ia te ia lava se afaina o le masini e aveese ai le susu. O le mea moni, o se faitotoa tatala mo ituaiga uma o faʻamaʻi pipisi. O vaega laiti e mafai ona faʻamalolo i latou lava, ae o vaega tele, mai le 2.5 cm le lautele, e manaʻomia togafitiga.

E taua! Mo pipi ma apricots, e oo lava i manua laiti e tatau ona lūlūina pe a totō ma teuteu, seia oʻo ina malosi le laau ma tupu. I le tagata matutua apricot ma le pi, e le mafai ona toe gaosia ni fasi pepa.

E tusa lava po o le a le taua o le see po o le hacksaw, lea na faia ai le tipi, i soo se tulaga, o le eleele pe a uma ona le lelei, o lea e tatau ai ona e fufulu i se naifi togalaau. Ona - togafiti faʻamaʻi faʻamaʻi faapitoa; mo se faʻataʻitaʻiga, laufanua o le togalaau poʻo le vali paʻu.

E le mafai ona e faʻaaogaina soʻo se isi lava vali, e faaopoopo atu i le suauʻu - solvents o loʻo aofia i totonu o la latou tuufaatasiga, faʻaleagaina le aʻafiaga i luga o le laau, faʻapipiʻi i totonu o lona fausaga e ala i se tipi fou. Mo le faʻaaogaina, faʻaaoga se vaʻa, pulumu poʻo le tipi.

O le manua afaina e amata ona faʻamalo mai i le pito, ma fai ai se pusi paʻu i luga ia i latou, lea pe a maeʻa ona faʻatupulaʻia i le saoasaoa o le 2-3 cm i le tausaga, e le tusa ma le 1 cm, pe afai e le gaosia.

Po o le a lava le manua e te faia i se laau, ia manatua o se mea ola e mafai ona afaina pe afai e le lava lou malamalama. E tatau ona e iloa auala ma tulafono o loʻo faʻatinoina ai mea e ola ai, ma faʻafefe ai i latou, malamalama i mea e te faʻamoemoe mai lau gaioiga. Ma o se laau, pei o soo se mea ola, o le a faʻafetai pea mo le tausiga ma tuʻuina atu se seleselega tele.