Fua o le gaosiga

E faʻapefea ona toto rosa i le tautoulu i le eleele?

E masani lava, e i ai i le au fai togalaau se manaʻoga e totoina ni ituaiga o rosa fou i la latou fuafuaga, poʻo le faʻateleina o vao o loʻo i ai nei ina ia mafai ai ona faia se teuteuga sili atu maoaʻe o le teritori e lata ane i le fale. O le filifiliga pito sili ona lauiloa e ausia ai lenei sini o le faapipiiina, lea e maua ai le totoina o fugalaau mai se vaega itiiti o le vao vao.

E mafai ona faia ni vavaega i le tautotogo ma le taumafanafana po o le autumn, ae ui i lea, o le tele o faifaatoʻaga latou te filifilia le filifiliga mulimuli. Sei o tatou tilotilo totoa i le avanoa e totoina ai rosa i le tautoulu.

O ituaiga eseese

I le amataina, e le o ituaiga eseese uma faʻaonapo nei e mafai ona faʻaaogaina mo le faapipiiina, o lona uiga e tatau ona e mautinoa e talafeagai lenei metotia ao lei faia le toe gaosia o latou laau i lenei auala.

O le mea lea, o tagata sili ona lelei mo le vavaeina o le palapala ma le tele o ituaiga, faapea foi le polyanthous ma le aʻeina o ituaiga o rosa, lea o loo i ai ni fugalaau laiti. A e faʻaaogaina Floribunda e alu ese, e mafai ona e faʻalagolago i le limasefulu pasene avanoa o aʻafiaga mo ia mea toto.

E le faigofie le faʻalauteleina i lenei auala ma feaveaʻi laau toto ma fugalaau lapopoa, faʻapea foi paka ma ituaiga o lauti. O le pasene o siakiina o aʻa i lenei mataupu o le a itiiti.

O afea e amata ai? Sili taimi

Aʻo leʻi tupu aʻe rosa mai le tipi, e taua le filifilia o le taimi talafeagai mo le faʻatinoga. Ina ia mafai e se fatu laau ona gaosia ma aʻa i le masani, o le tipi e tatau ona matua atoatoa, o lona uiga e tatau ona vavae ese aʻo leʻi uma ona paʻu ese mai le toto, ae le o leʻi tupuina se pupuʻu atoa.

I isi taimi, o le tipiina o fafie o le a lalo ifo ma e le fetaui mo le totoina. Afai tatou te talanoa i fuainumera, o le taimi aupito sili ona talafeagai mo le faatauina mai o ia mea totō totoga o le a amata mai le aso 15 o Setema i le aso 25 o Setema.

E taua! Filifili togitogi taʻitasi ina ia le itiiti ifo ma le fa faʻalaʻo e faʻapipiʻi i vaega taʻitasi (i luga o le pito i luga e te manaʻomia e faia saʻo saʻo, ma luga aʻe o le pito i lalo - o se visi). Afai e lei paʻu laulaʻau, ona mafai lea ona tipiina.
E tele fugalaau fugalaau e sili ona fiafia i le fufuluina o le rosa, talu ai e sili atu ona faigofie le aʻafia o ia laau totō i le taimi o le tautoulu. E faigofie lava ona faʻamatalaina lenei mea mataʻina: i le sauniuni mo le taumalulu, e taumafai le rosebush e faʻaputuina meaʻai i le tele e mafai ai, aemaise lava talu ai ona o le vavaeina o laau, o le ae maua ai le avanoa e filifili ai mea e sili ona lelei e totō ai.

O le tipiina o rosa i le tautoulu o se faiga faigofie lava, ae e tatau ona iloa e le gata o faʻaaliga o le faʻatinoga, ae faʻapea foi tulafono mo le faʻaleleia atili o mea na maua i le fale, lea o le a tatou talanoaina mulimuli ane.

I le mea e gata mai ai, o le faapipiiina o le Del Delight, Pierre de Ronsard, Sophia Loren, Falstaff, Pink Intuition, Pafuga Blue, William Shakespeare, Graham Thomas, Mary Rose, Abraham Derby, Chopin, New Dawn, vaai uiga o le ituaiga.

Faʻatauga o le vaʻaia

I le faaiuga o le taimi o le faapipiiina ma filifili le vaega sili ona talafeagai mo lenei faamoemoe, e tumau pea na o le iloa pe faapefea ona tipi ese ia tipi ina ia mafai ai e le faaiuga e fausiaina rosa i le tautoulu ona maua ai taunuuga pito sili ona lelei i le tautotogo (e oo mai i le taimi nei e mafai ona faasaoina vaega uma e aunoa ma se aʻa). O sea faiga e faigofie ma e aofia ai mea nei:

  • filifili le mea e sili ona aoga ma lelei ona fausia, ma, toe foʻi i tua mai luga ole 1.5 mm, fai se mea faʻasaga (o le vaega pito i lalo e fai laʻititi i se tulimanu);
  • i luga o le vaega ua maeʻa, aveese uma laulaau ma laau tuitui e lata i le pito i lalo, ma i luga o le pito i luga faaitiitia le laulaau i le 1/3;
  • faagasolo le vaega pito i luga (i luga o le tipi) ma se vaifofo o le paluga e masani ai pe na o le togiina i totonu o le mafanafana mafanafana;
  • ao lei foina le tipi, tuu i totonu o le vai mo le 24 itula, pe a uma ona faaopoopo i ai le auala mo le faatelevaveina o le taina.
O le mea lea, o le ai ai i ou lima se mea e teu ai mea na fai, lea e mafai ona e vave faʻaleleia pe tuʻu i le teuina seia oʻo i le tautotogo.

E te iloa? Faatasi ai ma le inuina masani o le manogi o roses, o le a sili atu le toʻa ma le agalelei o se tagata, o lea e fautuaina ai fugalaau e tuu i totonu o le fale i se uiga leaga ma le le fiafia.

Faʻafefea ona taofi le vaʻaia seia oʻo i le tautotogo

O le tipiina o laau i le amataga o Novema, latou te le vave mauaa i se ala masani. E mafai ona latou faʻatali ma le toʻa mo se taimi e sili atu ona lelei, i le faʻaaluina o le tau malulu i totonu o lau falemaʻi poʻo luga ole faletusi. Ina ia faia lenei mea, latou te manaʻomia na o le popo i le oneone poʻo isi mea. Mo tagata nofo fale, o le isi filifiliga pito sili ona lelei o le: I le pito i lalo o le pakete palasitika ua saunia, sasaa le ono mita mita ole lafoa (sasaa i le pito i lalo), ona faaopoopo atu lea i le vaega autu o le palapala ua faʻafefiloi ma le perlite ma le vermiculite. I le isi itu, e mafai ona e faʻafefiloi le eleele i le oneone poʻo le faʻatau mai o se "rose" tulaga faapitoa.

O Perlite e mafai ona uuina se vai, o lona lima e lima taimi le mamafa o lona lava mamafa, o lona uiga e na o le 20% o le vailaau e lava mo oe. A maeʻa ona fai ni togalaau i totonu o le mea e saunia ai, ia tuʻu ni fusi ma 'otiʻese i totonu o le pito i lalo ma fafaga faʻamalosi. O le pito i luga e mafai ona faʻamaufaʻailogaina i afu afaina, ae o le filifiliga lenei.

O le vavaeina o laau eseese ei ai a latou lava nuances, lea e tatau ona amanaia pe a sauniuni e faʻaleleia currants, lanumoana lanumoana, palamu, laurel, vine.
Mai luga o le pakete e tatau ona ufiufi i se pusa paʻu (sili atu ona manino) ma nonoa i se maea i le pakete. O le malosi lava e afifiina i palanikeke poʻo isi lavalava mafanafana. I aso o le la ma aso manaia, e mafai ona vaeluaina le cellophane ma mafai ai ona "manava" le tipi, ao fufuluina i latou i le vai.

O le isi filifiliga lelei lea o le a le aveesea le tele o taumafaiga mo le sauniuniga o le faʻaoga e teu ai mea e vavae ai le pusaaisa. I lenei tulaga, o le mea toto na totoina ua tuu i totonu o se taga vaivai ma auina atu e teu i le faitotoa o le pusaaisa. Pe a ma le tasi i le vaiaso e manaʻomia ona latou maua ma fufulu ese mai le pala. E mafai ona e teuina fasi keke o rosa i lenei auala mo le tusa o le tolu masina i le vevela e leai se sili atu nai lo le 1 + +3 ° C. I se filifiliga e te mafaia tuʻu mea uma i totonu o se pusa kata ma na o le sasaʻaina o le peat, ona filifili lea o le pito sili ona pogisa o le dacha (i se nofoaga lea o le kiona e sili ona umi e aunoa ma ni puddles) ma tuu se atigipusa iina, ufitia i le kiona mai luga.

O le iʻuga, o le ae maua sina kiona, ma o le a le liusuavai, e mafai ona e ufiufiina i pine poʻo paranesi. Toe faʻamaufaʻailogaina le afifi (o le a mafai i le fesoasoani o paʻu), faʻatali seʻia maeʻa faʻavave le suavai.

E taua! I le tau malulu (e oʻo i le -25--30 ° C) e manaʻomia le siosiomia o le pakete i se mea mafanafana pe faʻaalu i se taimi le tumau i totonu o se potu mafanafana.

Faʻasologa o le faagasologa

O le aʻafiaga o le tipi e mafai ona tupu i se tasi o ata e lua: i le tulaga muamua, o loʻo e faʻatali mo le fausiaina o aʻa fou, totoina vaega i totonu o ipu, ma i le tulaga lona lua, totō vave i le eleele, o le mea o le a tumau ai pe mulimuli ane o le a faʻafeiloaʻi i se isi nofoaga .

Totonu

Aʻo leʻi tuʻuina i totonu o se eleele ua tapunia, o lona uiga, i totonu o pusa eseese (poʻo se tasi tane), e taua le tuʻuina o le mea toto mo le 24 itula i le vai ma muaʻi faʻafefiloi ma le paluga faʻasaʻo.

Ona sasaaina ai lea o le alavai i le pito i lalo (e mafai ona faʻaaogaina pebbles laiti), ma i luga o loʻo i ai se mea faapitoa poʻo se eleele malūlū lea o le a tupu ai le alualu i luma o le aʻa o le tipi. O le vaega mulimuli e tatau ona lelei ma lelei le fufuluina o le oneone oneone, sasaa ma le mafiafia o le 3 cm.

A e faʻalauteleina le aʻa i totonu o le oneone, taumafai e aloese mai le maua o le suauu, ma pe a totoina ni vaega se tasi i le taimi e tasi, ia mautinoa ia tuu se mamao o le 8 cm i le va oi latou poʻo le lagoina ese.

O selesele uma e totoina e tatau ona fufuluina i le vai, ona ufiufi lea i luga o se fagu paʻukeke ma se kosi faʻaoʻo poʻo se afifi masani. Pots ma tipu tuʻu i totonu o se mafanafana, ae le o se vevela nofoaga, e le paʻu ai le la. O le vevela i totonu o le potu e tatau ona teuina i totonu + 20 ... +22 ° C, ma ina ia faatumauina ai le maualuga o le susu i luga o le maualuga, e lava le faʻaleleia i taimi taʻitasi o fagu ma faʻamalolo ai fatu.

E te iloa? Suauu na aumai mai roses o se tasi lea o tau sili ona taugata i le lalolagi ma e sili atu ona taua nai lo auro. O le mauaina o le tasi le kilokalama o se vailaau o le a faaaoga ai le 3 tone o petals.

I le avanoa tatala

Afai e te le gafatia e aʻafia le tipi i totonu o pusa eseese ma i lalo o le vaavaaiga o fale, ona mafai lea ona e vave tuu i luga o eleele, i se nofoaga e taua o "cuttings". O se togalaau faʻasalalau lea, i luga atu o loʻo fausia ai se malutaga, puipuia o laau mai le malulu malulu.

I le oʻo mai o le tautotogo, ua faʻamavae le fale ma o le tuputupu ae o togavao e faia i tulaga masani. E mafai ona totoina laau totō i se nofoaga tumau o le tuputupu ae i le taimi o le autumn.

O loʻo tuʻuina i totonu o ia nofoaga ia siʻosiʻomaga, vave ona ufiufi le palasitika po o le fagu. A o le eleele i le nofoaga ua filifilia, e tatau ona faʻamaʻi muamua i le masima (20 g), peʻa, oneone, superphosphate (30 g), o le pefu laupapa (200 g) ma le urea (20 g).

O le faʻamalosia e masani ona faʻaaogaina o se auala e fafagaina ai rosa o ituaiga eseese.

I le fefiloi o nei vaega uma, e sasaa atu i totonu o se moega laitiiti ma pe a uma ona tatala le oti. Afai e te le manaʻo e ufiufi ia mea taʻitasi i se pusa eseese, e mafai ona e faʻaaoga le polyethylene.

E ui i le mea moni e faapea, i le tausaga muamua o le olaga, e le mafai ona toe faʻapipiʻiina ia mea i se nofoaga fou, e manaʻomia ona faʻamautinoaina tausiga masani, tuʻuina atu le faʻasusu ma le faʻaleleia taimi. Faatasi ai ma lenei lomiga o le fausiaina o roses, o le tipiina o ia mea e mafai ona le mafai ona toe totoina i se isi nofoaga, ma tuu ai ile eleele mo le silia ma le tasi o le autumn.

Totoina laau

Afai e te veleina i totonu o eleele puipuia, ona maeʻa lea o le lua vaiaso ona mafai lea ona e vaai i aʻa muamua, ma a maeʻa le 14 aso o le a matua aʻafia lava i le eleele. A maeʻa le masina, ona tuʻu lea o le sola i totonu o se potu pogisa, lea e tu ai seia oʻo i le tautotogo. E manaʻomia le faʻamalosia ma le faʻaleleia o le faʻatoʻaga, ae o nei faiga e le tatau ona faia i aso uma.

I le taunuu mai o le tautotogo, o le taimi lava e vevela ai le eleele, e totōina aʻa i se paluga o laʻau ma eleele maso, lea e faaopoopoina i ai le oneone oneone (o nisi taimi e sili atu ona lelei le faʻafefiloi i le 50:50 vaega), vermiculite poʻo perlite (ratio proportional 2: 1 : 2: 0.5).

E taua! O le pito i luga o le mea ua saunia o le a faatumulia i se tolu-senitimita o le oneone, lea o le a le faatagaina ai le vai e faʻavaivai.
E fautuaina e faʻamatuʻu muamua le paluga faʻatoʻa i se vaifofo o le palatini, ona fai lea o pupu (e laʻititi tele nai lo le maualuga o le aʻa o le selesele) ma tuu mea totō i totonu, faʻatoʻa aʻa aʻa ile eleele. A maeʻa le gasologa, sasaa lelei le tipi (pe tusa ma le 1 le pakete mo vaieli taitasi) ma a maeʻa ni nai aso, palapala le toto laau i luga o laau. I le tau o le tau o le autumn e na o le tasi le taimi e fafaga ai.

Faʻapitoa o le taumalulu o rosa

O tulaga sili ona lelei mo le teuina o le tipiina i le taimi o le taumalulu o le a avea ma se potu poʻo se fogafale lalo ma le lelei o le faʻaleleia ma le malulu o faʻamatalaga o + 1 ... +3 ° C ma le faʻamamaina o le 65-70%.

Afai o loʻo i ai i lau eria le taumalulu e le o faʻaalia i le tumau ma le pala, e mautinoa e leai ni fusi i luga o rosa e mafai ona faigofie ona oʻo atu i le laau.

I le puipuia o faafitauli, e tatau ona e fausia lelei se fale e faʻaaoga ai soʻo se mea e mafai ona maua (laulaʻau mamago, paʻu ma vali), ma ina ia aua le faʻamaʻalo e le matagi, e mafai ona e tuʻuina lala paʻu moli luga.

O le mea moni, o le malutaga o le a na o na rosa e manaʻomia, o latou faʻatoʻaga mai seleselega i luga o le eleele e faia i le tautoulu ma o le a tumau pea i le auala mo le taumalulu.

I le tulaga lautele, o le tipiina o roses e le faigata. O le mea autu - o le filifiliga sao o ituaiga, tausisia o tulaga talafeagai ma le gauai i auiliiliga.