Laʻau

Immortelle - le matagofie e faavavau o fugalaau

Immortelle, helihrizum, csmin, maa lanu samasama - o nei igoa uma e tutusa ma se tasi o laau - o se lauiloa mai le aiga o Astrov. O ona lala laʻau e teuteuina i le susulu o mea e tutupu i luga o ni mea laiti e mama ai pea o latou lalelei mo se taimi umi lava, e tusa lava pe i totonu o foliga mamago. O le nofoaga na fanau mai ai le laau o Aferika (e uiga i le Madagascar ma le Cape Cape), faʻapea foʻi ma Ausetalia ma Asia Minor. O le Immortelle e faʻaaoga lelei i fugalaau, teuteuga o le laufanua ma vailaʻau. O lona tino e tele naua, lea e mafai ai e oe ona faia se lanu matagofie ma mauoa. Ua lava le mulimuli i nai tulafono faigofie ma filifili le nofoaga saʻo mo se togalaau fugalaau.

Faamatalaga o le Botanical

Mamamea o se faʻailoa, ae o nisi taimi o se faʻalapotopotoga taʻitasi ma lalalalalala. E fai ai se laau laʻau poʻo se vao faʻatasi ma se palealiʻi. I lalo o le eleele o loʻo i ai se mea faʻapitoa faʻalautele ma le vaivai. O le maualuga o laʻau e amata mai i le 30 cm i le 120 cm. O faʻamau i luga o le umi atoa e teuteuina i se laʻau lauolaola masani. E naʻo le pito i lalo e mafai e laʻau laʻau ona faʻafeagai ma sili atu. O le lanu o laʻau e le faʻaaogaina e masani ona lanu meamata. E i ai se pupuʻu pupuu po o se faʻapipiʻi i luga o le eleele e le mafai ai ona susu vave le susu.

O le taimi vavalalata e puʻe ia Iulai-Setema. I le taimi nei, o ato e le i lalo ifo o le 4 mm i le 7 cm e fuga i luga o pito. O loo i ai ni mea laiti, e pei o filo, fugalaau fisexual tubular. O loʻo siosiomia i latou e molī susulu (afifi). I le amataga o le fuga, o mea leaga e matua leaga, e toetoe lava o le paʻu. I le aluga o taimi, o le a atili ai ona lafoaia. O le lanu o le petals e taatele i le apamemea, lanu piniki, samasama, lanu viole, lanu mumu ma o latou ata. O nai ato e masani lava ona aoina i faʻalavelave lavelave sili ona faigata.









O le laau e eleelea e iniseti. A maeʻa lena, oval, prismatic, paluga o fatu e paʻu. O latou pito i luga o le ulu, ma i le pito i luga o loʻo i ai se pipi e tasi.

Elemene iloga olaola

I le aotelega, o le aiga ola pea e sili atu ma le 500 ituaiga. E tusa ma le 30 o latou e faʻaaogaina i togalaau.

Vaitafe (Tsmin) oneone. Laʻau olaola e ola i luga o masima masima, papa mafiafia, loams oneone o Eurasia. O le rhizome pupuu e maua ai ni nai saʻo, toetoe a leai ni afifi e oʻo i le 30-40 cm le maualuga. O loʻo ufiufi i lau laʻau masani ma lagona ai le susu. Laʻau samasama samasama ua totoina ia Iuni-Aukuso. E laʻititi lava (4-6 mm le lautele) ma o loʻo faʻapotopotoina i ni talipupuni tetele ma sili atu ona faigata. O le laau e faʻaaoga i vailaʻau.

Vaitafe (Tsmin) oneone

Laʻau piniki mamele (moa). O se laufanua faʻalauiloa e aofia ai moli tafatafa ua ufiufi ma lagona ai. Laʻau lapoa tetele e ola i le pito i lalo o siaki, ma maualuga atu, laʻititi, faʻamavae. O se faʻataʻitaʻiga e aofia ai fuga papaʻe male fugalaau fugalaau. Latou te fuga mai ia Me-Iuni.

Laʻau piniki mamele (vao vao)

Mamamea e sili. O se laʻau faʻapitoa e iai pine ua tipi i le 60-80 cm le maualuga. O fualaau o loʻo i totonu o lenei ituaiga o meaola e sili ona telē ma sili ona susulu, o lea o laʻau e sili ona lauiloa i le au faifaatoaga. I le ogatotonu o ni fugalaau puʻupuʻu laiti, e siosiomia e lanu susulu matagofie e lanu piniki, lanu samasama, moli, mumu ma papae. O fugalaau e fuga mai ia Iulai ma fiafia i fugalaau e sulu. A maeʻa le faʻavasegaina, o loʻo gafa faʻatoʻa. Eseesega:

  • Vaiolele - o se vao vao e oʻo i le 1.1 mita le maualuga ia Iuni, faʻasalalauina ato apamele 4-6 cm lautele ma lanu violē poʻo le lanu uliuli;
  • Fusipaʻi - o se ogaumu laititi ma laʻau laʻau e 115 cm le maualuga ma faʻasese ato ato (5-6 cm lautele), o loʻo siosiomia e mumu lanu mumu;
  • Hot Bikini - o se lala toto e 30 cm le maualuga e fuga mai i luga o le mumu mumua ma le maualuga o le 2 cm.
Immortelle tele

Faʻatauga auala

E mafai ona faʻaleleia le ola faʻatasi e le fatu poʻo le vegetatively. O le tele o ituaiga mea teuteu o tausaga taʻitasi, o lea e toe totoina ai i tausaga taʻitasi. Faʻaaoga fatu na faʻatauina, e pei ona faʻapipiʻiina e le tagata lava ia e le mafai ona taofiofia meatotino teuteu. O se faʻaopoopoga faʻaopoopo o tausaga taʻitasi e le lelei.

Laʻau tupu muamua. Ina ia faia lenei mea, ia saunia ni atigipusa i le oneone susu ma eleele palapala. E tufatufaina fatu i luga o le eleele e aunoa ma se uluai togafitiga ma sina pipiʻi i le eleele. O pine e afaina pe a uma le 4-6 aso. A maeʻa le 2-3 vaiaso, ona toto lea o fualaau aina i ni ipu. Ua totōina ile laufanua lata ane i le faaiuga o Me, pe a leʻa le mea e tupu ai le kiona. O le mamao i le va o laau e tatau ona 20-25 cm. Ina ia aua neʻi faaleagaina aʻa aʻa, e sili atu le vave faʻaleleia o le tino olaola i totonu o fagu pe faʻamalo lelei le mea tuai o le eleele.

I le faaiuga o Aperila, e mafai ona e totoina saʻo laau i totonu o le eleele, ae ui i lea, o le fuga mai i lenei mataupu o le a oʻo mai mulimuli ane ma taunuu i lona tumutumu i le tausaga na sosoo ai. A o faasolosolo malie le totogo. E masani ona tāua le suāsusu ma le veleina mo laau laiti.

O vavalaʻau tetele e tatau ona vaeluaina taimi. O le faia o lenei mea, i le tautotogo ua latou lelea atoa ma tipi i ni vaega i se suo. O vaevaega taitasi e tatau ona i ai le 2 gaʻo.

Mo otaota, e faʻaaogaina ai aʻa laiti, ua vaeluaina i le taumafanafana. E lelei ona aʻa i totonu o ipu ma le faʻafefiloi o togalaau aina i oneone. I le taumafanafana, e mafai ona tausia laau i fafo, ma i le taumalulu na aumaia i totonu o le potu. Faʻataʻotoina i luga o le eleele avanoa e faia i le isi tautotogo.

Tausiga i fafo

Immortelle e matua le lelei lava, o lea o le a faigofie ai ona tausia o ia. Muamua e tatau ona e filifilia le nofoaga saʻo. E manaomia e le laau le tele o le malamalama o le la, e na o nisi o meaola e sili ona fiafia i ai. O le eleele mo le gelichrysum e tatau ona lafoaia ma faʻaleleia, e aunoa ma le faʻafefeina o vai. O le faʻamasinoga e sili atu ona le faʻaituau poʻo sina 'eleʻele.

Aʻo leʻi oʻo i le vaʻaia, e faʻamamaina lelei le 'upega tafailagi. Afai e tatau ai, ia faia se mea taua mo le totoina o laau ma le faapalaga. O se vaega o mea faʻavaivai e sasaa i le pito i lalo ole fossa tulaʻi.

O le tino olafua o loʻo faʻaalia i le lelei o le faapaleʻaina o le lamala, ae e le mafai ona e faia e aunoa ma le fafaguina ina ia matagofie ma lauolaola tele vao. Aʻo leʻi faʻaaogaina, fautuaina e puipuia le vai ma sina mea e mafanafana ai i le la. O le vai vevela e faia i le taeao po o le latalata i le goto o le la, o lea e le mu ai laau ile pata o vai.

Ole laei masani e manaʻomia tele mo ituaiga faʻalelei. Ua lava lea e faʻaopopo ai se vaifofo o mullein poʻo le faʻamalaʻau minerale 2-3 taimi ile vaitau. O le veleina e tatau ona faia i lea taimi ma lea taimi ma aveeseina vao. E faʻaumatia foi mea leaga, otaota mago ma tipi.

O faʻamaʻi totoga e seasea ona lamatia. I totonu o parasite, o mea e sili ona leaga. O iniseti masani mai ia i latou o le a le fesoasoani, talu ai o le meaola e lilo i totonu o gaʻo ma lau. O nofoaga afaina e masani lava ona vavae ese ma faaleagaina.

Faʻaaoga teuteu

O le faʻaleleiina o le faʻaleleia o manu ola faʻatasi ma lanu malulu ma lanu viivii e faigata ona faʻamaualuga. E faʻaaogaina i fugalaau faʻafefiloi, e latalata i fale poʻo puipui. E le gata i lea, o le laau e talafeagai mo le teuteuina o rockeries ma togalaau papa. O le fugalaau e sili ona lauiloa i fugalaau. E masani ona faʻaaogaina i le sauniuni o fusi, fulufulu ma teu o le taumalulu.

E leʻi tatalaina atoa le taʻavale faatasi ma le aʻa e tipi i le tautoulu. Lea ua uma ona aveese. E seleseleina i se tulaga saʻo ma ulu i lalo. Aua e te fefe e tausia se tino ola pea i le fale. E ui lava ogogo, o fugalaau oti ua le mautonu, o mea nei e naʻo le faʻaituau. E manatu Cmin o le tagata e vaavaaia le autalavou ma le matagofie. Na te puipuia foi le moe, tau faasaga i le malaise, tuuina atu i le pule le lototele ma le lototele, ma aoao foi e ave le olioli i aso uma.

Faʻavaeina ma le faʻatau mai o vailaʻau faʻasaina

Mo togafitiga faafomaʻi, o le taatele o le oneone o le oneone ma laufanua. O ona aʻafiaga e aofia ai le tele o flavonoids, glycosides, acid ascorbic, o suauu taua, resins, bitterness, coumarins, coloyes, elece elements.

O le aoina mai o meafaitino matagofie i le tulaga o le le atoatoa ona fuga mai o inflorescences o loʻo faia i le amataga o le fuga. Faatasi ai ma le ato, e vaeluaina le pononcle (e oʻo i le 10 mm). I le taimi lava e uma ai le aoina (e le sili atu ma le 4 itula), e tuʻuina atu i lalo o fata i totonu o se fale malulu ma vaʻaia. O faʻamago faapitoa i le vevela e oʻo i le 40 ° C e mafai ona faʻaaogaina. O fugalaau fugalaau e tafe mai ai se manogi vevela vevela. E teu i taga pepa poʻo taga pepa mo le 3 tausaga.

Faamalologa meatotino

Mai fugalaau o le tino ola, teuteuga, vai ma ava malosi ua saunia. E faʻaaogaina na o oe poʻo le aofia ai i sauniuniga o togalaau. O le suauu taua e faʻaaogaina foi mo faʻataʻitaʻiga aromatherapy.

O fualaau oona e maua ai le choleretic, diaphoretic, tonic, mucolytic, antispasmodic, bactericidal, aafiaga o le hemostatic. O le lisi o faʻamaʻi o loʻo fesoasoani tele ai le tino o le tino. E sili ona lelei mo:

  • maʻi maʻisuka;
  • afaina o fatugaʻo;
  • cholecystitis;
  • mafaufauga;
  • gastritis;
  • atherosclerosis;
  • gout.

E inu susu i le faʻaumatia maa ma le oneone i fatugaʻo ma gaʻo. Latou te toe faʻafoʻiina le vaega o meaʻai, faʻamalosi ai le popole ma le faʻasalaga.

E pei lava o isi togafitiga, o le taumafa o le tino e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi, o se vaega o togafitiga faigata. O loʻo i ai foi i le fale faʻalavelave. E le mafai ona sili atu le maualuga, o tagata o loʻo mafatia i le thrombophlebitis, gasegase faʻalavelave ma le malosi tele o le manava.