Maota, fale mautotogi

Tausaga faʻapitoa "tropikanka" - gloxinia i le fale

O le matagofie tele, o le tele lapopoa, o fugalaau susulu o le gloxinia o le a lelei atoatoa i soʻo se totonugalemu. O lapisi vevetele ma le pulou fugalaau fugalaau, fiafia i mata o le tagata faʻatau 5 masina i le laina.

O le fugalaau e sili atu lona malosi ma le matua o le laau. I le vaitau o le fugani gloxinia e mafai ona tuʻuina pe tusa ma le 50 fugalaau. E maofa i le lanu lanu ma le lau o laʻau.

Matou te taʻuina atu ia te oe le auala e tausia ai lenei matagofie matagofie ma mea o faʻamaʻi ma meaola faalafua o lenei fugalaau e faigofie lava.

Tulaga manaomia mo le tupuina o se fugalaau

Tulaga o le vevela

Afai e te manao i le synningia (gloxinia) e tupu fua, e tatau ona e faatumauina se tulaga malulu o le ea (aisea e le mafai ai ona fuga mai le gloxinia ma le mea e fai e uiga i ai, faitau iinei). I le taumafanafana, mo se olaga mafanafana, o le vevela e fesuisuiai pe a ma le 20-26 tikeri, ma i le taumalulu e le tatau ona paʻu i lalo ifo o le 18 tikeri (faitau e uiga i mea taua o le taumalulu Gloxinia iinei).

Mai le vevela, o le gloxinia e fulafula i le leaga pe e le fuga mai. Faatasi ai ma se malulu malulu, faʻalosolo malie le tuputupu ae o laau, ma o le a avea ma au uliuli le lanu (e mafai ona e suʻeina pe aisea ua liu manua ma faʻagogo i lalo iinei).

Malamalama

E ui i le mea moni o Gloxinia, e fiafia tele i le malamalama, e le tatau ona e tuʻuina i le vevela o le la. O ave avega e matua leaga ai le fugalaau. O le nofoaga lelei mo le gloxinia o ni faamalama ia malamalama lelei le lafoaʻi..

Afai o pupuni o lou falemautotogi o loʻo i le itu i matu, ona e manaʻomia lea e faʻaofiina se moli faaopoopo e faʻaaogā ai molī o loʻo i ai le malamalama mama. Matapiʻe i Saute, i le taumafanafana, e manaʻomia le faʻapouliuligia, ma se tioata mimiti, poʻo se tootoo mo taavale e faʻasalalau le malamalama.

O aiga feʻai o Gloxinia e sili ona fiafia i vaomatua, aloese mai le avanoa avanoa e gaogao uma ai i lalo o le la, ma le aoauli. Ina ia maua ni tulaga sili ona lelei, o le umi ole moli e tatau ona 12-14 itula.

I le leai o se malamalama talafeagai, o le gloxinia o le a leiloloa lona foliga., faʻaauau le faʻagasolo pe faʻaititia le lau. I luga o laʻau faʻalanu, o le mea e fai ai le laʻititi e laʻititi lava, o lea latou te le soʻo.

Faʻamamaga o le ea

Talu ai o le gloxinia e mauaa i le vaomatua o Amasone, e tatau ona tausia i vaitau aupito sili ona leaga o le tau. O le mea lea, i se vevela vevela (28 tikeri ma luga) e fautuaina e tuu ni fagu i fugalaau i luga o se fata ma le susu faaopoopo, o le faʻatumu o le oneone susu, tamaʻi pele po o le peat.

O le Gloxinia o le maualuga o le maualuga o le ea i le va o le 60-80%. Fuafua le leai o le susu e mafai, faʻamasinoina e afifi afifi ma tuʻu ifo. I le fale, e fautuaina le faʻaaogaina o ni mea faʻafiafia faapitoa, pe tuʻu se ipu i le vai i autafa o le ulo.

Faʻasa

E tatau ona e faʻafeinu le laau i totonu o le pani, poʻo luga o le pito o le ulo ina ia aua nei paʻi atu i le lau. E tatau ona puipuia le vai mo le faʻavaivai i le ao. E mafai foi ona e faʻaaogaina timuga ma vai faʻafefe. O le vevela e tatau ona 2-3 tikeri le mafanafana nai lo le ea i le potu.

A maeʻa le 30 minute, a maeʻa le palapala ile susu, e tatau ona faʻagogo le apa. Ia mautinoa e siakiina le susu o le eleele aʻo leʻi oʻo i le isi vaiinu, e tatau ona toetoe lava a uma. I le taimi o timuga umi ma i le tau malulu, e tatau ona faaitiitia le suavai.
Le isi, o se vitio vaaia e uiga i le faʻamamaina o Gloxinia:

O mea autu o le galueaiina

O le tufatufaina o sao e fesoasoani i le fausiaina o tipu fou ma le tele o fagu, lea e le mafai ona fofo. O le mea lea, o le tuiina o se fugalaau e le talafeagai.

O afea ma pe aisea e vavaeina ai mo le taumalulu?

O le taimi sili ona taua i le tausiga o le laau, o sauniuni mo le taumalulu. I le uma, o le mea e tatau ona teuina i le vaitau lea e faalagolago ai se olaga fou. Sinningia e sau mai se aganuu vao, ma ua manatu o se fugalaau ese. E tusa ai ma le natura o le maota, i le autumn ma le taumalulu, e manaʻomia le taimi e malolo ai.

I se isi faaupuga, o le laau e alu i totonu o le fale, o laulaau tuai ua mate, o nisi o aʻa e mate ma, faatasi ai ma le amataga o le tautotogo, faatasi ai ma malosiaga fou, fiafiaga faatasi ai ma se faaputuga otaota o mea leaga. O le toʻatele o tagata alolofa i fafo, e ala i le sese o le lafoina o le laau, fenumiai le filemu ma le oti o se fugalaau.

Faʻalogo! O le gloxinia faʻamalosi na aveeseina mai fatu poʻo gloxinia, e maua mai i le totoina o lau laau, e le mafai ona auina atu mo le taumalulu. E le o sauni se mea faʻapitoa mo ia ituaiga o tofotofoga. E tatau ona tuu le fagu i luga o le faamalama sili ona mafanafana ma sili ona mama. 'Otiʻoti laulaʻau e le manaʻomia le faʻamalosia o le fua.

O lea, ia tatou faamasani i tulafono faavae o le tausia o se gloxinia matagofie, i se vaitaimi malologa.

  1. Mai le ogatotonu o Setema, pe a fuga le fugalaau mulimuli, tatou te faʻaitiitia le faʻamaina ma mumusu e fafaga. O laʻau tipi e tatau ona faʻatasi faʻatasi ma le aʻa, se naifi malosi, tuʻu le faagasologa 1cm mai le palapala. Afai e mafai, tuʻu le pito i lalo o laʻau e lua.
  2. O le taimi lava e mate ai laʻau mulimuli, faʻamama le palapala mai pamu palapala ma toega o aʻa. Ma, i totonu, tapuni, tuu se taga o le oneone susu i totonu o le pusaaisa, i le pito i lalo. E mafai ona tuʻuina atu ile pusa pe afai e ese le vevela i le va o le 10-15 tikeri.
  3. E teuina fatulaupapa seia oʻo i le tautotogo. Mai lea taimi i lea taimi e tatau ona siaki pe afai o loʻo i ai le pala ma le pulea o le susu. I le tulaga o le pala, e tatau ona aveese ma le faaeteete ma faʻaogaina ni vailaʻau maloloina ma le malala. Matou te tuʻuina atu le pusa e faʻamago ma toe ave i le nofoaga.

O matou fatu e ala mai i le tautotogo mai le faaiuga o Fepuari i le ogatotonu o Aperila.

Ata

Ma le isi, vaai i le ata o le fugalaau i lalo o le igoa matagofie "Synningia":



E faʻapefea ona tausia lelei syninghy?

Fautuaga autu

O Gloxinia e taua o se laau lapopoa tele. O le taamilosaga o le fugalaau e 15 cm. O ituaiga o aganuu e oʻo atu i totonu o vao o le Amazon. Nofoaga i luga o mauga, o nisi taimi o se laau i luga o le tumutumu mauga e tausia na o ona aʻa. O le mea lea, pe a tausia le gloxinia i le fale i le pito i lalo o le ulo e tatau ona taatia le alavai ole a itiiti ifo ma le 3-4 cmma o le pulumu lava ia o loʻo faʻafefeteina i le eleele e le silia le 1 cm.

O le gloxinia Pot e filifilia e tusa ma le tele o le pusa. Mo se tamaʻi tamaʻi talavou, o le malosi o le 7-9 cm le lautele e lava, ma o le fugalaau tuai tuai o le a mauaa i totonu o se ulo e oo ile 15 cm le lautele.

Gloxinia e le taliaina faʻataʻitaʻiga. E manaʻomia e le fugalaau ni ofu talaloa, lea e faʻatino 2 taimi i le masina (e mafai ona e suʻe pe faʻapefea ona faʻaaogaina le gloxinia, iinei). I faleoloa faʻapitoa, o le a tauina atu e le tagata faʻatau le mea tonu e sili ona lelei mo lau faʻailoga. A maeʻa ona toe iloiloina ia faatonuga, matou te taitaia le fofo, faʻafefe i tafatafa o le pito i luga o le eleele susu. E fautuaina e faia lenei mea i le timuga o le tau pe a uma le 'aiga o le aoauli, ma sili atu i le afiafi, ina ia le faʻaleagaina e le la le lauʻeleʻele tuputupu ae ma laʻau o le laau.

Aʻo leʻi oʻo i le vaʻaiga, faʻafeiloaʻi fugalaʻau faʻatasi ma mea 'aiva (nitrate potassium, nitrate ammonium). A maeʻa ma le phosphoric (superphosphate, phosphoric acid potassium), afai e le faia lenei mea, o le a toe ala mai le manava, o le a taofia ai le atinaʻe masani.

E tatau ona ou fufulu le laau?

E pei o soʻo se mea i totonu o le potu, o le pefu e nofo i luga o fugalaau, e sili atu le leaga nai lo le pulumu. E faigata mo le fale ona manava ona o se vaega tele o le pefu..

I le taimi nei e uiga i le mea autu, ua matua faasaina le pamu o Gloxinia, e pei o le susu o le a vave ona pala. Ae o loʻo i ai se ala e alu ese ai. E manaʻomia lou faʻatulagaina o se fagu fugalaau. Faʻafeiloaʻi, faʻatasi ai ma le sipuni o le cotton, fufulu laulaau i se vai mafanafana ma vave faʻagogo ma se lauulu lauulu, poʻo le faʻavasegaina o paluga i totonu o le umukuka ma le kesi. I lenei tulaga, o lau o le laau o le a vave ona solo. O le a manuia ai le laau, ma o le a faʻafetai atu, mo a outou taumafaiga, ma se lanu susulu ma susulu.

E taua! Faʻamama na o laulaau, tui, i soo se tulaga, e le mafai ona susu. A maeʻa le taele, e tatau ona faʻamago le fugalaau, i se nofoaga pogisa ma mafanafana, aʻo leʻi toe foʻi i se nofoaga lanu. A leai, o le laau o le a oʻo i ogaumu mu ma oti ai.

Maʻi ma faʻamaʻi

Ona o le le lelei o le tausiga, ua vaivai ai le laau ma sili atu ona faigofie i faamai ma le fefaasoaaʻi o meaola faalafua. O le masani ona faʻaleagaina o le fulufulu lauulu.E foliga mai o se fasi lanu enaena. A o gasegase, pe a fausua tele, o aʻa o le laau e amata ona pala. E mafai foi ona maua le malosi o le palapala ma le blackleg. A e faʻatau se laau i totonu o se faleoloa ma aumai mai uo, ina ia mafai ona taofia, fufuluina le tubers ma le pati faʻasolosolo poʻo le fungicide.

I le faaopoopo atu i faʻamaʻi o le gloxinia, e mafai e faʻavevesi ona ita. Faatasi ai ma le tele o taimi e faaleagaina ai le miti, o mimilo ma moli vavave. I le taimi o le taumalulu, faʻamaʻi vavalaʻau ma mealy e mafai ona osofaia ai fatu. O le faʻaaogaina o le ava po o le suamalie, i lenei vaitaimi, o le a tuliesea ai meaola faalafua. O nei fualaau oona e pei o le tagata e teu malu ma puipuia le laau i le taumalulu ma le taumafanafana.

Matou te fautua atu e faitau e uiga i faʻamaʻi o le leafx gloxinia i lenei tusiga.

Faaiuga

O vao vao e 25 ituaiga, o sina fuga i le tausaga atoa. O le usitaia o taiala faigofie mo le tausiga ma le galueaina, soo se tasi oi latou e mafai ona maua aʻa i totonu o lou fale. O nei logo logo o le a avea ma tuaoi matagofie.