Fua o le gaosiga

E faʻapefea ona tupu le faʻaleleia i le fale

Graceful albulum foliga matagofie i tulimanu uma o le togalaau. O fualaau laiti e masani ona fesootaʻi ma isi fua o fuālaʻau, ma i lalo o le paleni lautele o se tagata matua e faigofie ona e natia se vaʻaiga, faʻaogaina o togalaau poʻo se laulau mo le inu o lauti. Laʻau lanu meamata ma mea manogi o le ea e faʻaleleia ai se atemosifia malu ma le manaia. Tuputupuina se laau i luga o lau 'upega tafaʻilagi poʻo i totonu foi o totonu o le fale e faigofie lava. Seʻio tatou suʻeina auʻiliʻiliga o lenei faiga ma mea e fiafia i ai le malo.

Faʻafefea ona foliga ma le mea e tupu ai le vao

I le olaga i aso faisoo, o le faʻalogo e masani ona taʻua o le "moe moe," "siliki," "Crimean mimosa," poʻo le "Lenkoran acacia." Sa taua e saienitisi aganuu i le aiga o leko ma ia maitauina le taufaasese o le areola faataamilo i le laau o le agavaivai ma le mama. O le mea moni, i le matua, o lona ogalaau malosi e oʻo i le maualuga o le 12 mita, ma i le fusi e mafai ona oʻo atu i le 3 mita. Toto i luga o le auala o fualaau laiti ua uma ona i ai i le lima o le lima tausaga liliu mai i totonu o se lanu lanumeamata lanumeamata o laʻau.

E te iloa? O le Silk acacia na faaigoa i le igoa o le tagata Italia italio Filippo Albizia, o le na tupu mai i le 1740 se totogo o se laau e le mailoa i Europa mai Constantinople i le 1740, lea na tosina atu ai mata i ni manogi manogi ma teuteu lau.

O lenei ituaiga eseese o le acacia e matua ese lava mai ona vaega. O loʻo faʻamatalaina i se paʻu, pei o le faamalu, pale, lea e oʻo atu i le 7 mita, lau lanu felanulanuaʻi o se fugalaau ma fugalaau e le masani ai.

O le aʻa o le laau e matua mamana lava, ae e atiina ae i se tulaga le lelei. O le mea lea, e ave e le laau ni gutu malulu. Afai e te le sauniuni mo le taumalulu, e ono mate.

Tusa lava poo le a le foliga e te manaʻo ai e toe totoina, o le laau e i ai se ogalaau ola saʻo ma se paʻu lamolemole lamolemole ma lala vavalalata.

O laulaau taʻitasi o le faʻalautele e oʻo atu i le umi e oʻo atu i le 20 cm ma e aofia ai le 15-30 paila o laititi laiti, e matua malosi le lafoaʻi. I le po, latou te gagau ma vele, ma i le taeao latou te toe tatalaina ma le fiafia. E le gata i lea, e foliga mai i luga o lala i se taimi mulimuli ane, faatusatusa i isi tagata o le togalaau. E iai le lanu o le lanu piniki ma le paʻepaʻe i le vaitaimi o Me, ma faʻalagolago i tulaga tau fesuiaiga, e mafai ona latou susulu i luga o se pale seia oʻo ia Setema. O latou tulaga ese o se manogi malosi manogi ma lanu violē lanu eleni e oʻo atu i tala atu o le corolla e lima.

E taua! Albizia e mafai ona faigofie ona fofo ile fulu e 15-tikeri, ae a oʻo i le taimi e paʻu ai le thermometer i -18 ° C, e afaina ai aʻa laiti ma ua afaina ai lala skeletal. Afai i luga o le auala o le tumau-tumau le kulimi tumau tumau mo le vaiaso, o le a oti le laau.

A maeʻa le acacia o le Lenkoran, o le tele o pulu e foliga mai i le mea o loʻo i ai i le gao. I latou taʻitasi e 9-10 fatu lapume.

Aganuʻu e mafai ona faʻaleleia e fatu poʻo fualaau vegetative. Ae o le tele lava o faifaatoaga e sili ona fiafia e totō aʻa, ma e foliga mai i le tele o taimi i le tautoulu.

O le legume aiga e sili atu ma le 20,000 ituaiga, e aofia ai peanuts, caragana, alfalfa, pi, clover, vetch, wisteria, lupine.

O faʻataʻitaʻiga faʻapitoa o faʻaaoaoga i aso nei e mafai ona maua i vaega o loʻo i sisifo o Africa, Madagascar, Initia, Ausetalia, ma Mexico. E le gata i lea, e maua uma i nofoaga faʻatafuna ma susu. Ae, e ui lava i lenei lautele o tufatufaga, na malilie faatasi le au popoto i le manatu o le mafanafana o Azerbaijan o le atunuʻu o le laau.

Tausiga ma tulaga mo le tuputupu ae i le fale

Albizia potu, faapea foi ma togalaau, e matua le lelei lava. E lagona e ia le toʻa i soo se tulaga, pe afai e mafanafana ma e leai se lime i le palapala. Manatunatu i auiliiliga uma o tausiga ile auiliiliga.

E te iloa? Albizia e tusa ma le seneturi. I le taimi lava e tasi, e vave ona tupu vave, ae i le 30 o ona tausaga na taʻei ai le paʻu i luga o le laau, e tele avanoa e aliali mai i luga o le ogalaau ma o le pale e matua taua lava.

Malamalama

Mo se fale talimalo faʻavaomalo o le la o se vaega taua. A aunoa ma ona ave, e le mafai ona tupu atoatoa le laau. O le mea lea, e aoga ia te ia le mauaina o se nofoaga talafeagai lelei le malamalama.

I lenei tulaga, e tatau ona pau le malamalama o le ultraviolet i le aganuu mo sina taimi. Mo auala laiti laau laiti, o se nofoaga e faʻasalalauina le malamalama e lelei, ma mo totonu o faʻataʻitaʻiga o se pupuni ufiufi pito i saute. I le taumalulu, e manaomia e le laau se moli faʻaopoopo i moli susulu.

Lulu

E ui o le seleni o se tagata maelega o le la ma le vevela, ae o le vevela vevela ua solia i ai. Faʻaleleia le atinaʻeina na maua i le vevela + 20 ... +25 ° С. I le tau mafanafana, o mea e totōina e manaʻomia e faia i luga o le auala. I aso vevela e sili atu le tuʻuina o latou i lalo o palealii o razlohy laau maualuga. Ma afai e leai se avanoa, o le itu i saute-sasaʻe poʻo le itu i saute-sisifo o le a aoga e fai ma sui.

E taua! Afai e te faʻamalosi i allergies i pollen, aua nei e faanatinati e maua se siliki. A uma mea uma, e mafai ona faʻateleina lau lisi o allergens i se isi aitema.

I le tele o laau mulberry, e pei o togalaau, faatasi ai ma le oʻo mai o le taumalulu e oʻo mai se vaitaimi malolo. O le mea lea, i le taimi nei e taua tele mo i latou le faamautinoa o tulaga talafeagai. Ua fautuaina tagata faifaatoaga fugalaau e tuu se atigipusa ma se fugalaau i se potu malulu lea e eseese ai le vevela + 5 ... +10 ° C. Atonu o se loggia e le manava, o se televise poʻo se umukuka taumafanafana. Aua e te popole pe afai i le taimi o le taumaluluina o le laau mo sina taimi o le a leai se vevela. O lea mataua o le a le afaina ai lona atinaʻe.

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

A o faagasolo le vaitaimi o le atinaʻe malosi, o le Lankaran acacia e manaʻomia ai le tele o le palapala ile susu, ae i le amataga o le tau malulu, ua faʻaitiitia ai nei taualumaga. I le tau mafanafana, e taua le mataʻituina le tulaga o le pito i luga o le eleele faataamilo i le laau ma puipuia mai le mago. Ma i le taumalulu, ia le itiiti ifo i le tasi i le vaiaso, sasaa sina vaega toʻafilemu o le vai i lalo o aʻa. E ui lava i le agavaivai o le vaivai ma le suamalie o laulaau, e le manaomia ai e le laau le faʻaleleia atili o le pale. O le faamalieina i le susu mai le afaina, ua atiina ae atoatoa. O le mea lea, o le maualuga o le susu i totonu o le potu e matua le taua lava.

E te iloa? O le upu "acacia" e mafua mai le Eleni "Akaki", o lona uiga o lona uiga o le laau o anamua o Dioscorida ma Theophrastus.

Laʻei pito sili

E oʻo lava ile amataga e iloa afai e te le fafagaina le aganuu ma elemene taua ma meaʻai, o le a vave ona mou atu lona mea teuteu ma faʻagesegese lona atinaʻe. Ina ia taofia lenei mea mai le acacia silk, mai le tautotogo seia oʻo i le autumn, e tatau ona faʻamaʻaina pe a uma le 2-3 vaiaso.

Mo lenei mea, ua fautuaina e le au atamamai le faʻaaogaina o minerale maʻaleʻale e faʻamoemoeina mo laʻau teuteu.

E fautuaina e amata ona fafagaina mai le tausaga lona lua talu ona faʻavaeina le fatu. I le taumalulu, e le talafeagai nei taualumaga.

O afea ma pe faapefea ona fuga

O le tele o ituaiga o mea leaga, o latou lanu ma le faatulagaina o laʻau, vaevaeina le faʻaoga i ni ituaiga meaola.

E tusa:

  • o se siliki (Lankaran, poʻo Iran) eseese (Albizia julibrissin), o loʻo faʻaalia i paʻu laʻau e pei o ni fasi pepa, e aofia ai ni mea e tutusa lelei, ma le mafiafia o le fugalaau, ma o le tele o mea umi e le mafai ona vaaia;
  • Buchkotsvetkovoy (Albizia lophantha), o lona uiga e pei o lanu samasama lanu samasama, o lona umi e masani ona oʻo ile 5 cm.

E te iloa? Talu mai aso anamua, soʻo se ituaiga acacia na manatu o se faailoga o le mautu ma le faʻafouina. O lenei mea o loʻo molimauina e ala i le taʻua o le laau i faʻamaumauga na maua e le au tusitala faasolopito. Ma i luga o mea anamua a Aikupito, o loʻo maua pea e tagata suʻesuʻe o mea anamua ia ata o le sarcophagi ma le acacia tupu e tupu mai ia i latou. O nei ata e faaalia manino ai le ola pe a mavae le oti.

O ituaiga uma o siliki ese i le fugalaau umi. I le fesuiaiga muamua, o lenei vaitau e amata i le sefulu tausaga mulimuli o Me ma, i lalo o tulaga lelei fesuiaiga, e mafai ona tumau seia oʻo ia Oketopa. I le taimi vevela mafanafana i le Crimea, sa i ai tulaga na fiafia ai le laau i le pasese-e ala i fugalaau manogi seia oo lava i le malulu. O le ituaiga lona lua e iloga i se fugalaau muamua o le taamilosaga. I lenei laasaga, e amata mai ia Mati ia Iuni.

Siliki ma puchtsvetnoy acacia manogi manogi ma le meli. E le gata i lea, o le manogi manogi o loʻo i ai faʻamatalaga faʻapipiʻi o fusi ma violet e tumau pea i le vaitau atoa o le fugalaau.

Vaega o le tausiga o le taumalulu

Ua uma ona tatou taʻua vaega o vaivaiga o le laau ma lona lagona i le maualalo o le vevela. Ae ona o le mea moni o le au faifaatoaga i luga o fono e masani ona paʻi i luga o le autu o le faamautinoaina o le taumalulu taugata, o le a matou iloiloina ma le totoa ia auiliiliga uma.

E te iloa? O le toatele o tagata atamamai o lotu e masani ona mafaufau o le ofu o Iesu Keriso sa lalagaina mai lala o le acacia.

Afai o tatou talanoa e uiga i meaola laiti o auala, ona latou saogalemu ai lea o le taumalulu latou te manaʻomia ai se humus mafiafia o le mulch i le vaomatua ma se 'ie po o se fale puipui o lala. O nisi o fai togalaau e faataitai le afifiina o le pale acacia i le afu fagu, afifi palasitika, lapnik poo le peat. O laau matutua e mafai ona faapalepale saogalemu i le 16 tikeri o le kiona. O le mafuaʻaga lea i le tele o itulagi i ogaoga vevesi, o le laau e masani lava ona totoina i totonu o le fale.

O se pusa lalaga o le siliki pe a uma le nofo tumau i le togalaau e tatau ona tuu i se nofoaga malulu mo le taumalulu. Mo nei faʻamoemoega, e le fetaui le pulou, aua o le aganuʻu e leai se malamalama iina. E taua le tausia i le vevela o le + 12 ° C. O le pito sili ona lelei lea o le vevela, lea o le a mafai ai e le laau ona taugofie le taumalulu. Aua e te popole pe afai o Novema o le laau e faʻaalia ona lālā. O lona uiga na ia amataina se vaitau o le filemu. E sili atu le aua nei faʻalavelaveina sea ituaiga taimi e aunoa ma se manaʻoga, ae e le mafai foi ona faʻagalo atoa. E i ai taimi e tatau ona faʻafeinuina e lagolago ai le gafatia o aʻa.

E te iloa? O loʻo faʻasolosolo pea e Botanists o ituaiga o acacia o Ausetalia e mafai ona puipuia le atinaʻe o faʻamaʻi o le kanesa.

Suiga: eleele ma ipu

Talu ai ona o le saoasaoa o le atinae o aganuu, sauniuni mo faʻasolosolo faaletausaga laau laiti. Faatasi ai ma le matua, o lenei manaoga o le a tulai mai i le 2-3 tausaga. I lenei tulaga, e tatau ona e taulai atu i le setete o le fugalaau.

Ua talitonu tagata popoto o le taimi sili ona lelei mo le mauaina o lenei galuega o le tautotogo, pe a alu ese le laau mai le falemai. Muamua lava, faʻasoa i luga o le gafatia talafeagai. I le mea e tatau ai, e tatau ona i ai le 3-4 inisi le sili atu nai lo le pito i luma, e loloto ma omea. O lenei mea e fesoasoani i le faʻaosoina o aʻa, lea e le masalomia e aafia ai le atinaʻeina o le fugalaau.

Afai e faʻaaogaina fagu, muamua ia mautinoa ia fufuluina ma faʻamaʻi faʻatasi ma se vaifofo tuʻufaʻatasiga o le palamati.

Ona saunia lea o le faʻafefiloi o le eleele mai vaega tutusa o le eleele maso ma le vaomatua, luga o peat ma le oneone. I le pito i lalo o le vaa, ia mautinoa e sasaa le palapala poʻo isi mea faʻafefe.

Pe a sauni mea uma, faigofie lava ona faʻafeiloaʻi le apa i le pusa i totonu o se koneteina fou, faʻatumu ma faʻatumu le avanoa faʻaalia i se mea fou. Aua nei galo e fufulu ma vevela, a le o lea, o le auala e tumu i le faamamaina o aʻa o le laau.

E taua! O nai mea laiti mai tulaga o le vevela ua fautuaina, faʻamalamalamaina, faʻamaina ma faʻasusuina ai le faʻaaogaina o aʻafiaga o loʻo aʻafia i le atinaʻe o spounga spores ma pathogens i totonu o le ulo. Afai e te faʻaauau i le agaga e tasi - o le a mate le acacia.

Faigata i le tuputupu ae

E masani lava, i le iloiloga e uiga i le avanoa i le potu, e fai mai le au faipisinisi, Ou te faia mea uma e pei ona fai mai ai le tusi, ma o le a tuputupu ae le laau, ua mou atu le palealii ma lanu o le laulaau. Ina ua uma ona iloiloina faafitauli na feagai ma le au paaga o le Crimean mimosa, matou te faailoaina le tele o latou masani ma maua mai i tagata tomai faapitoa mafuaʻaga mo lenei amioga faaleaganuu. Masalo i lenei lisi o le ae vaʻai i lau uarota lanumeamata:

  1. O faʻamaʻi faʻasalalau e vave ona sasaina mai le laau. O se faailoga manino lea o le le lava o le susu. Iloiloina le pulega o le suavai ma aua le faatagaina le eleele vela e faamago atoa. Toe faʻafouina le faʻamamaina o le taimi lea e mamago ai le pito i luga. Manatua o le acacia e i luga o aʻa.
  2. O le lauolaola e paʻu, ua le toe aoga, ma ua iu lava ina mou ese. O lenei faasologa o mea masani e masani lava ona tupu pe a solia tulafono mo le fausiaina o se fugalaau ma le pikiina o se mea totō. Afai e te le faʻasalaga le seleni ae aua le soona fai, atonu o le mafuaaga o loʻo i luga o le eleele faigata. I lenei tulaga, o le ae manaomia le suʻiina o le fugalaau i totonu o se faʻapala fou ma le mama.
  3. O pepa laulaʻau e teu i luga o le tipi, ae ua maeʻa uma lo latou susulu, ua avea ma pale ma le le fiafia tele. E tupu lenei mea pe a iai le fagu i lalo o le paolo po o le paolo. Ona o le leai o se malamalama, o ona ata o le photosynthesis ua faʻaleagaina, faatasi ai ma le taunuuga o le ae maua ai se pale leai se ola. Faamolemole ia maitauina i totonu o fale siliva acacia e mama i totonu. O le mimosa e mafai ona faʻaolaina i le ala e tasi - e ala i le faʻaaogaina o le fagu i se nofoaga e faʻamalamalama lelei, pe a iai le tele o moli faʻafefiloi.
  4. O laulaʻau i luga o le faʻasolosolo e sosoʻo ma vevela. O le faafitauli masani lenei o mea mamago. E mafai ona tupu naʻo le le lava o le suāvai ma le maualalo o le maualuga o le susu.
  5. O le togalaau e ufitia i le pogisa, faʻalavelave mo le ituaiga, specks. O le faʻamaoniga manino lenei o le solia o le puleaina o le vevela poʻo le taunuuga o le faʻaaogaina o ata. Acacia e le fiafia i suiga faafuasei i le vevela, malulu ma matagi. Aua neʻi galo o lenei mea o se tagatanuʻu o le vevela mafanafana ma taumafai e tuʻuina atu i ai tulaga talafeagai uma i tulaga o se fale mautotogi.

E taua! O le vaʻaia o le ea i totonu o se siosiomaga lelei mo le atinaʻeina o moli vaʻaia ma isi meaola faʻamalolo. E mafai ona e faʻaumatia i latou i le fesoasoani a soo se iniseti: "Aktara", "Bi-58 New", "Aktellik".

Faʻatauga auala

O se fatuga fou o le masini vailaʻau e mafai ona tupu mai fatu pe maua mai e ala i le veleina o mea. Mafaufau i faʻaaliga o nei auala lauiloa o le toe gaosia o Lenkoran acacia.

Fatu

Afai e te fiafia i lenei metotia ma ua saunia fatu i le taimi, aʻo lei totoina galuega sauniuni faigata. Muamua, ia saunia tane e tatau ai ma le meaʻai oneone. O vailaʻau uma ma le lisi o oloa e tatau ona faʻamaʻi lelei i le paluga faʻasaʻo, ma e tatau ona faʻamafanafana le eleele i se mea itiiti. Pip o fatu mo le 2-3 aso ma le vai mafanafana ina ia latou vevela. Ona togafitia lea i latou i soʻo se tuputupu ae faʻaolaina ("Kornevin", "Emistim", "Ecosil").

A maeʻa le manipisi, e mafai ona e amata faʻalelei. E faʻataunuʻuina lava: o pi e tatau ona pipii i le faʻafefiloi palapala eleele, ufiufi le atigipusa ma le polyethylene ma tuʻuina atu i se nofoaga mafanafana e ola ai. Ia saunia e faʻaalu sina taimi umi mo le tele o masina.

E te iloa? I atunuu mafanafana, o se aga masani le totoina o alalaupapa i luga o auala, aua e le fefefe le aganuu ona o le mu, soot, ma le misa o le taavale.

O nisi faifaatoʻaga latou te le iloaina le auala ua taua i luga o le faʻalauteleina o seleni mai fatu i le fale. Latou te fiafia i se tekinolosi faʻaonapo nei e aafia ai le faʻaaogaina o fualaau. I lenei tulaga, o loʻo faʻafefiloi le mea i totonu o se atigipusa, faʻamafaʻatasi i le fulafula atoa ma faʻapupula atili fatu i totonu.

Laʻau

O lenei metotia e ese mai i le taimi muamua i le tele o le ola ola o laau, faapea foi ma le tuputupu ae, ae ua le maua i tulaga o le tetee atu i tulaga leaga, meaola faalafua ma faamaʻi.

E fautuaina e le au atamamai siakiina o teuga i le afa muamua o Iuni. Ina ia faia lenei mea, oti pe a ma le 10-15 inisi le pito o le vaega o le pulupulu lignified. Sili e filifili itu o le tausaga oi ai nei.

O mea na saunia i lalo o se papa e faʻalauteleina i le susu o le agroperlite poʻo le paluga oneone. Pe a uma lena, ona tuu lea o le koneteina i totonu o se potu malulu, lea e le sili atu i le 16 ° C le vevela. E tutusa lelei ma le metotia muamua, e tatau ona susu le meaʻai, ae aua nei faʻafefeteina, aua o le mea o loʻo totōina o le a aʻafia ai le gaʻo ma le sigi, lea o le a faʻaitiitia ai avanoa e maua ai. A maua aʻa malolosi i luga o le vavae, e mafai ona toe totoina le laau ma se faaputuga eleʻele i totonu o se ipu tumau.

O mea uma ia o mealilo o le tausia lelei o Lenkoran acacia. O le a le tele se taimi e te alu ai, ae po o fea lava e matua ai o ia, o le a fiafia o ia mo se taimi umi ma ni manogi manogi matagofie. O le a avea i latou ma se teuteuga matagofie o le togalaau ma le nofoaga ola.