Fua o le gaosiga

Matou te ola aʻe "Saru Bernard" i le togalaau: uiga o le totoina ma le tausia o se mea tuai

Peonies - lalelei matagofie o fugalaau o ituaiga o laʻau oona. E alofaina i latou e tagata fai togalaau ma tagata fugalaau ona o le laʻau susulu, fugalaau susulu, fugalaau umi. Laʻau e tele ituaiga - e sili atu i le lima afe. O le tasi oi latou - o le paionia e igoa ia "Sara Bernard" o le a talanoaina i lenei tusiga.

Peony tala

O lenei ituaiga laau toto e matagofie tele le talaaga. Na aumaia o ia e le faʻailoa iloga mai Farani Pierre Louis Victor Lemoine. O mea sili ona matagofie o lima o lenei tagata tomai faapitoa - o le tele o ituaiga o peonies ma lilacs - o aso nei o ni tafaoga matagofie o faatufugaga.

O le taʻitaʻia i le tele o ituaiga o peonies o laʻau e lauolaola, e pei o laau ma lauusiusi. E le gata i lea, o le peony vailaʻau e lauiloa mo ona faʻaleagaina.

Aiseā i le 1906 na faaigoa ai e Pierre Lemoine le ituaiga o meaʻai fou i le igoa o lana faletua lauiloa, o Sara Bernard, o le tamaitai e toatasi e mafai ona mate. E foliga mai, o ia, e pei o le tele o tagata atamamai Farani, na auai i faafiafiaga lea na taaalo ai se tagata taalo mataʻina, ma na taia e lana taʻaloga ma le lalelei. O le mea lea, na ou manaʻo e tuʻuina atu lona igoa i se tasi o ituaiga sili ona manaia, na gaosia e ia lava ia.

E pei o Sara, o le peony, e faaigoa ia te ia, e tosina mai i taimi uma le gauai, e tusa lava pe i ai i le kamupani o isi fugalaau, ma o se tulaga masani o faatufugaga o togalaau. Mo ona uiga teuteu, na maua ai le fugalaau le Gagana Peretania o le Faatoaga Merit the Royal Horticultural Society (RHS). Ma i le taimi nei, o le paionia o le pion ituaiga "Sara Bernard" e totoina fatu laau ma tagata faʻatoʻaga o loʻo i ai i lanu piniki sili.

E te iloa? I le aganuu a Saina, na amata ona faʻaaogaina le pion i le taimi o pulega a le Qin ma Han (e tusa ma le 200 TLM). Ae ui i lea, e le mafai ona tuputupu aʻe soo se tasi e manaʻo ai, ae na o le tagatanuu tagatanuu o Saina. Sa faasaina mo Saina masani ona faia..

Faamatalaga faʻamalosi

O le faamasani ma le pine "Sarah Bernard" amata i se faamatalaga o le ituaiga. O Ia tuai - O fugalaau e aliali mai i le taimi e sili atu ai le tele o ituaiga. Fugalaau "Sarah Bernard" tele. O fugalaau e tele, ma le 20 cm, tasi.

Faʻapipiʻi umi (e oʻo i le mita le maualuga) faʻamalosi malolosi e puipuia i le tuʻuina atu. Petals i fugalaau e taʻilua-faalua ma pala. O le lanu sili o le ituaiga o le mama mālū ma le siliva siliva. I aso nei, o loʻo faʻaalia ai foʻi kopi o paʻepaʻe, mumu, kulimi, lanu samasama. O le umi o le fuʻa peony e tusa ma le masina ma le afa.

O le uiga ese o lenei ituaiga o lena mea e le liliu lanu samasama, ma tumau le matagofie i le taimi o le taumafanafana, i le pau o le ulaula. E tutusa ma fugalaau, lapoa, vevela, mea tatala. I lanu - lanu uliuli. E mafai e le laau ona faʻafefe le malulu malulu. Mo lona faʻamafanafana ma le ola, o le a na o le tatau ona tipiina laʻau i le tautoulu.

I totonu o le mamanu o le laufanua, o Sara Bernard peonies o loʻo faʻaaogaina i luga o mauga ma mea faʻafefiloi. E totō na o latou i vaega. Faaaoga i lalo o le tipi ma fugalaau.

O fea e toto ai se peony

Peony e iloga i lona faigofie. Ua fai mai e mafai ona ola e aunoa ma ni faafitauli ma tausia faapitoa mo le 30 tausaga, ma o nisi senituri e oo atu i le 80. Ae peitai ina ia mafai ai ona sili atu le matagofie o le peony, e tatau ona matauina nisi o tulaga manaomia ma faamalie ai mea e fiafia ai le laau i le taimi o le totoina ma le tausiga.

Vaʻai mataʻituina se laʻau matagofie. E mafai foi ona e fatuina se togalaau faifaipea e totoina: i le tautotogo o se togavao o peonies o le a teuteuina i galantus, irises, crocuses; i le taumafanafana - fetu, lili, pelargonium, godecia, zinnia, petunias, ma i le faaiuga o le autumn o le a suia i latou e phloxes, asters, chrysanthemums.

Malamalama ma le nofoaga

Peony - o se laau e alofa i le malamalama. O le mea lea, ona o lona tulaueleele e tatau ona filifili se nofoaga e lelei le susulu lea e paʻu ai le ata lafoia i le aoauli. Afai e te totoina se togavao i lalo o le paolo, o le a faafitia oe i le fiafia o le faamemelo i ona fugalaau - o le a le mafai lava ona latou tuu ese.

Sini o le eleele

Le eleele lelei mo le totoina o le a maualalo o le kulimi. Afai o le eleele e sili atu i le palapala lea e te fuafua e totōina ai le mutia Sarah Bernard peony, ona tatau lea ona faaopoopo le oneone. I le tulaga o le tele o oneone e te manaʻomia e faia ai le omea.

O le eleele ma se maualuga maualuga o le pH ao le i totoina se fugalaau e manaomia ona avea ma maʻa maulalo ina ia mafai ai ona maua le suamalie lelei (300-350 g / 1 sq. M). O le palapala, palafe, eleele palapala, ma le mea e tupu ai le vai i lalo ole taboos mo le totoina o palu.

E te iloa? I Eleni, latou te talitonu e mafai ona fesoasoani le peony i le 20 faʻamaʻi, e tatau ona tupu i totonu o lotoa o monasteries uma. Seʻi oʻo i le amataga o le seneturi lona 19, o lenei laau na faʻaaogaina na o se vailaau ma o se taimi e faʻavasega ai meaai.

Totoina o mamanu ma le faʻaleleia tulafono

Peony e masani ona faʻalauteleina tipi, vaevaeina o le vao ma le taoto. Le sili ona faigofie ma aoga - le vaevaega o le vao, lea e tatau ona faʻatinoina ia Aokuso ma Setema.

Ina ia faalauteleina le pion i lenei auala, e tatau ona togiina le togavao. Ona vavae ese lea i se mamao e 10 cm mai le aʻa. Fufuluina aʻa i lalo o le vai tafe ma tuu i se nofoaga pogisa mo le mago ma le faʻamaʻi.

Mo le tulaueleele e tatau ona e filifilia le delenka, lea ei ai lua pe tolu taʻi ma aʻa i luga i le 10-15 cm le umi. A o lei tuʻu i luga o le eleele, o le a manaʻomia ai le faʻapalapalaina. Muamua e tatau ona e tuʻuina mo le afa itula i totonu o se koneteina e iai le faʻalautele lanu vailaʻau poʻo se vaivaiga vaifofo o le potassium.

A maeʻa lena, o le vaevaega mo le 12 itula e tatau ona tuʻuina i se tali o le "Heteroauxin" (1 papa / 10 l o vai). A maeʻa ona aveese le mea totino mai le vaifofo, e tatau ona mamago, ma e tatau ona ufiufi vaega i le malala. Ma e na o le maeʻa lava lena e mafai ona e alu saʻo atu i le tulaʻele.

I le pito i lalo o le avanoa e tuʻu ai le oneone. E faʻalolotoina le tagata o loʻo ave i lalo ina ia le mamao atu le taʻi lima senitimita (lua pe tolu tamatamailima), loloto pe loloto foi le vaivai, o se mea e le mafai ai e le laau ona fuga.

Totoina o mea e faʻasusu i le eleele ma faʻaleleia lelei. Ina ia mafai ona sologa lelei le laau, e tatau ona mulimulitaʻi i se vaega o le cm 5-7 cm. I le tautotogo, pe a aliaʻe mumu lanumumu ma ola laitiiti, e mafai ona aveese le mulch. Talu ai o taloni o peony e masani ona salalau lautele, o le mamao i le va o pupu e tulaʻi ai e tatau ona le itiiti ifo ma le tasi le mita.

Pe a faʻapipiʻi i se nofoaga tumau, e faʻapitoa le 60 x 60 x 60 cm. E sili atu i le afa o lea mea ua tumu i le faʻafefiloi eleele, lea ua saunia mai le peat, earth, sand, humus. O vaega uma e faia i le tutusa tutusa.

O le lua e fafagaina i le fala o le ponaivi (0.5 kilokalama), superphosphate double (0.4 kg), sulphate uʻamea (tasi sipuni tele), fafie laupapa (1 l), masini (tasi sipuni). O le gaogao o le lua e ufiufi i laufanua togalaau. Faʻaleleia le faʻaleleia ma faʻaleleia tele.

O fugalaau muamua pe a uma le gafa e tatau ona faʻamoemoe i le lua tausaga mulimuli ane.

E taua! O le faʻaleleia ma le totoina o peony e tatau ona faia i le na o le tautoulu.

Tausiga tatau o le ituaiga

Peonies e manaʻomia le leai o se tausiga. O gaioiga autu e manaʻomia ona faia faatasi ma i latou o le faʻamaʻavaina, veleina, faʻaleleia o le eleele, fuālaʻau, tipi mo le taumalulu.

Talu ai ona o malosi o "Sary Bernard" e malosi, latou te le pauu, tuʻituʻi i lalo o otaota. O le mea lea, e le pei o isi ituaiga, tausiga ma le lagolago e le manaʻomia.

E faʻafefea vai

E le o manaʻomia le fafagaina o pion. I vaitau taimi e fusifusia ai ona pulupulu, tupu ai le ola tuputupu ae, ma o le a lava mo le laau e maua ai le vai i le vaiaso i le taimi o le fugalaau. O le taimi atoa e mafai ai ona e faʻaitiitia vai faʻaitiitia.

E tatau ona faʻateleina le faʻatau - tolu pe fa pakete i luga o le tasi vao. E fautuaina le vai i le afiafi ina ia le faʻafefeina ai e le suavai le susunuina o laulaʻau ma laʻau. A maeʻa ona faʻavaivai e tatau ona tatalaina.

E faʻafefea ona faʻafefiloi

Afai e toto le laau i le eleele saʻo e tusa ai ma fautuaga uma, ona oʻo lea i le tausaga muamua, ma mo le tele o tausaga mulimuli ane, e le manaʻomia ni faʻamaʻi.

I le lumanaʻi, o le a manaʻomia e peonies faʻasaina faatolu i le tausaga: i le tautotogo, taumafanafana ma le autumn. I le ogatotonu o Iuni, e manaʻomia ona faʻamaʻaina le vao i se vaifofo o mullein poʻo le manulele manu (3 lita i le vao).

I le amataga o le tautotogo, e manaʻomia le faʻaaogaina o le superphosphate i le palapala (tasi sipuni tele i le pakete o le vai puipuia). O le tasi togavao o le a manaʻomia ai le tasi se pakete faʻamau. I le tautotogo, e tatau ona mulimulu ile palapala ile centimeter layer of peat or other material mulching and applied to ash ash.

O le a manaʻomia foi galuega faʻatino. pule masani o vao, aveeseina o fualaau aina ma le teuteuina o laʻau ma lau mo le taumalulu.

E taua! O le tausiga e tatau ona ave ina ia vave ona aveeseina fua o le fugalaau, pe a le o lea, ia tumau pea i luga o le vao, e mafai ona latou faaosofia ai le atiina ae o faamaʻi afaina..
I le taufaʻaiʻuina o le autumn, e tatau ona vavae lauʻau ma laʻau, ma tuʻu ai le vao i le 10-15 cm le maualuga. E le manaʻomia e fale matutua ni fale.

Auala e taulimaina ai faigata

O faʻafitauli e ono mafai ona uia e tagata faifaʻailoga peony o faʻamaʻi ma le leai o se fua. O mafuaaga autu, e pei o se tulafono, o loʻo taoto i le le tausia lelei po o le tulaueleele. Seʻi o tatou vaʻai pe faʻapefea ona fesoʻotaʻi nei faafitauli.

O faʻamaʻi pipisi o peonies o le pala, o le gutu, o le mosaic mosaic.

O le salalau o le faʻamaʻi muamua na mafua ai le faʻaleleia o le eleele, faʻatasi ma timuga timuga. Gau pala masani ona osofaia faʻataʻitaʻiga talavou pe a latou ulu atu i le vaega alualu i luma tuputupu aʻe. E aafia ai laulaau, gaʻo ma le fugaina o fugalaau. Muamua, o fuga lanu paʻepaʻe i lalo o le aʻa. Mulimuli ane, e faasolo ina pogisa, faamalulu ma iu ai ina pau i le eleele.

Ina ia aua nei faatagaina lenei faamai i ona peonies, i le amataga o le tautotogo, e tatau ona togafitia le vao ma le eleele i le sone o le vaomatua i le tuufaatasiga o Bordeaux (3 lita i le vao). E mafai foi ona e taumafai e faʻaaoga togafitiga faʻataʻitaʻi - togafitiga ma le faʻaaogaina o le eletise (tasi le ulu ulu mo le 2 lita o vai). E tatau ona faia le pulupulu i le vaega o le faʻaalia o fatugaʻo ma lua vaiaso pe a uma le togafitiga muamua.

O se faʻamaʻi ogaoga o peonies lapisi. Sue ona faailoga o le a le manuia - o lanu enaena i laulaau, lea, e pei o se tulafono, ua faia pe a uma ona fuga. O ia lau o le a tatau ona tipi ma susunuina. O le puipuia o le ai ai i gaoioiga lava e tasi e pei o le pala.

Mose - O se faʻamaʻi viral e le mafai ona faʻaaogaina. E faʻaalia i le lanu lanumeamata ma lanu samasama i laulaau. E tatau ona aveʻesea ma susunuina vao muʻa.

O mafuaʻaga mo le mea moni e leai ni pions o loʻo iai le fugalaau atonu e tele:

  • nofoaga e le i filifilia ma le le filifilia - o le togavao o le a manaomia le toe totoina i se fanua e fetaui ma mea e fiafia i ai le laau;
  • totoina tele velenok ma se numera itiiti o aʻa e le mafai ona taulimaina le galuega o le fafagaina o tipu. E mafai ona e foia le faafitauli e ala i le fou fou ma toe faʻafouina;
  • fesuiaʻiga masani ma vaevaega - o le laau e tatau ona gaosia ma vaeluaina e le silia i le tasi i le fa i le lima tausaga;
  • le fetaui lelei - loloto pe loloto foi;
  • vavao o loʻo i ai se tausaga mausali - e tatau ona vaevaeina;
  • eleele muʻa tele;
  • le lava fetauaiga;
  • pasela i le lalolagi;
  • gutu le pala po o le umi o le susu susu;
  • le lava le suāvai;
  • faaleagaina i aʻa e le nematode anufe po o le uati - i le tulaga muamua e le o totogia le laau i le toe totoina;
  • Ua totoina e le laau se faamaʻi viral - e tatau ona tafe ma susunuina.

Faiga faʻaonapo nei

Peonies "Sarah Bernard" na faʻaalia ai ni lanu ma foliga. O le sili ona taʻutaʻua o fugalaau lanumumu ma sinasina.

Peony "Sarah Bernard Red" maua mai sina laʻititi laʻititi mai lona tupuaga - e tusa ma le 15 cm le lautele. Ioe, ma o le maualuga o le vao e le sili atu i le 85 cm.

Ae ui i lea, o loʻo ia te ia se lanu mumu sesega-lanu mumu ma o se manogi manaia lea e mautinoa na te tosina atu ai le mafaufau i le mea muamua. O laulaau e lanumeamata, lanu. O lenei lala o le fugalaau o le ogatotonu o le vaitau o le fugalaau.

Peony "Sara Bernard White" e maua ai se matagofie o fugalaau paʻepaʻe paʻepaʻe. O aʻafiaga o loʻo ia te ia e eseese i le foliga - mai le mea faʻapitoa e pei o rosa. O le umi o fugalaau e laiti - 15-17 cm. I luga o le gafa e masani lava e lua pe tolu tafaʻi. O le togavao ua fuga i le leva.

E fuga mai ia Me - Iuni, tele ma umi. O le togavao e tupu i luga ifo i le 80-90 cm. O laulaau e laʻititi le lapopoa ma ua i ai se lanu uliuli lanu. Peony "Sarah Bernard" e paʻepaʻeina i le maualuga o le faigata o le taumalulu ma le teteʻe i le tele o faʻamaʻi pipisi.

Afai o oe o loʻo suʻesuʻe nei i le numera manaomia o le pion, ona matou fautuaina oe e faʻalogo i le "Sarah Bernard". O se laumei, o le togavao matagofie e mautinoa e teuteuina so o se vaega ma o le a fiafia i lona pule ma se laʻau matagofie, susulu ma umi mo le sili atu ma le sefulu tausaga. O ona lelei o loʻo i ai i lanu 'eseʻese, le lelei, maualuga le taumalulu taumalulu ma le tele o fugalaau.