Laʻau i totonu

O vaega o le totoina ma le tausia o le salu i totonu o le atunuu

E te manaʻo e faʻavasega ese ma teuteuina le faʻataʻitaʻiga o laufanua lata ane i lou lava fale? Laʻau toto. O lenei laau o le a avea ma teuteuga matagofie mo lau fanua. O le a aumaia ai le fiafiaga faapitoa i le taimi o le vaitau: o lau togalaau o le a faatumulia e le gata i fugalaau fiafia, ae faapea foi ma se manogi manogi. E le gata i lea, e mafai ona faʻaaogaina le broom mo togafitiga faafomaʻi.

Sei o tatou iloiloina auiliiliga o foliga o lenei aganuu teuteu ma le auala e tausia ai i le fale.

Faamatalaga faʻamalosi

Broom o se laau faʻamalosi poʻo se mea totino i foliga o se laau laʻau, a itiiti mai - o se laau mai le aiga legume. O ona laʻau ei ai se mea faʻapitoa, o nisi taimi e tasi le foliga. O le maualuga o se laau matua matutua e oʻo lava i le 3 mita. E tele taimi e faʻaititia ai lala o se laau, lea e mafua mai i le mamafa o fugalaau ma laʻau. Isi igoa o le aganuu - faʻamalieina, zinovat, "timuga auro".

O le legume aiga e limafoaʻi i laau totō o laʻau manogi, e taua le manatuaina o ona sui e pei o le acacia, certzis, peʻa suamalie, ma meaʻai.
I le taimi nei e tusa ma le 50 ituaiga o lenei laau, matou te "malaga" mai Europa, o lona lauʻeleʻele lea. O le tau teuteuina o le laau e masani ona i ai i ona fugalaau, e eseese i le latou ituaiga: latou te foliga tutusa ma le le lelei o peas. O vaega o le fugalaau o le calyx e tolu tolu-papped i se folau, apaau, se vaa, se ulu lautele ma se pulumu (e tusa ma le 3 cm le umi). O se foliga uiga ese e fesoasoani i le vave vave ma le maualuga o le palotaina.

E te iloa? O le laau o se mea lelei tele o le meli. Mai le selau o fugalaau, o pi e mafai ona aoina mai le nectar, lea e aofia ai le 36.7 mg o suka gaʻo.
I le faaiuga o le vaitau o le fugalaau, o fualaau aina e amata ona fausia i le foliga o se pi piʻofolafola. O le tasi o ia pia e mafai ona tuu mai le tasi i le tele o fatu.

O le lanu samasama lanu samasama o fugalaau e fesuiaʻi ai le ogaumu e avea ma moli ola. E i ai foi aganuu i le paʻepaʻe, piniki po o pulu mumu eletise. O fugalaau e fuga i le ogatotonu o le tautotogo ma o le ae fiafia ia latou fugalaau seia oo ia Iulai.

Ituaiga ma ituaiga

O le broom e iloga e ituaiga eseese ma ituaiga, o loʻo faʻavasegaina e tusa ai ma le laupepa (evergreen ma deciduous), lanu o fugalaau, lau o le lau, auala tuputupu aʻe (ogalaau poʻo laau). Mafaufau i foliga o ituaiga ma ituaiga e sili ona lauiloa:

  1. Albus Broom - o se tasi o ituaiga meaola masani masani. O lala o lenei aganuu ua i ai se foliga malosi, lea e fesoasoani i le fausia o se pale paleni o le laau, o lona maualuga e tusa ma le 1 m. I le masina o Me-Iuni, ua ufitia ai Albus i fugalaau lanu paʻepaʻe papaʻe o loo i luma atu o le laulaau. O le tulaga ese o lenei ituaiga o loʻo taoto i lona malosi o le malulu - e tumau i le -40˚С.
  2. Fuga fafie - sui o ituaiga eseese o lenei laau toto. O lona maualuga e na o le 20 cm. O se laʻau matala, e tusa ma le 80 cm le lautele. O le aganuu ei ai se lalelei faapitoa i le taimi o le fugalaau, pe a ufitia ona laʻau mumu i fugalaau lanu samasama. Le fefe i le malulu. Auala e gaosia ai - fatu ma mea e seleseleina.
  3. O le matagofie o togalaau teuteu papa, poʻo le nofoaga i le taulaga pale o le feʻau. O lenei laʻau laʻau tele e oʻo atu i le 3 mita le maualuga. O lona uiga o loʻo taʻoto i le loloto o lanu o mea e faʻaogaina: mai le samasama i le mumu. E oʻo lava i fugalaau e lua-fugalaau (mo se faʻataʻitaʻiga, o se tuufaatasiga o lanu samasama ma le mumu i totonu o pamu). E tatau ona manatuaina o lenei ituaiga o loʻo fefefe i le malulu o le tau: o lona malulu o le -20˚С.
  4. Broom Lena - o se tasi o ituaiga o ituaiga o coronet, lea e tosina atu ai le mafaufau i se lanu mataʻina o fugalaau, lea e faʻafefiloi auro ma lanu mumu. O le laau e fai ai se ogalaau eleelea, e tusa ma le 1.3 mita le maualuga. Tausaga o le tau feʻai: iuga o Me - amataga o Iuni.
  5. Sui Ituaiga Rusia onosaia tulaga leaga o le tau. O laumei lanumeamata o se togavao ua sili ona tuʻufaʻatasia ma fugalaau lanumeamata samasama.
  6. O le manogi manogi o fugalaau lanu e ese uluaʻi fuʻalea e puipuia i le malulu ma le malulu.
  7. Caviar eseese - sui o le lima faʻalelei lima e faʻaaoga. O ona fugalaau e aoina i le susulu o le lanu samasama.
  8. Sui Tanu eseese ua iloga i latou i fugalaau mafanafana, e masani lava o le paʻu o le paʻu. O le maualuga o lenei aganuu e na o le 30-50 cm, ae o le lautele o le vaega latou te ufiufi ai a latou lala ma lala e tusa ma le lua mita. O lenei vaaiga o se teuteuga matagofie o toga papa poʻo ni fanua papaʻe.

E taua! Aua nei galo o lenei aganuu o le oona, o lea pe a maeʻa ona e faʻafesoʻotaʻi e tatau ona e fufuluina lelei ou lima.

Filifilia se nofoaga e fau ai

Broom e le o se meaʻai, ae o loʻo i ai pea lona manaʻo. Muamua lava, e aofia ai le filifiliga o se nofoa. O tagata uma e fia faamemelo i le fuga mai o le fulufula e tatau ona suʻesuʻe ma le totoa ia fua o lenei laau.

Malamalama ma le nofoaga

Aganuʻu fiafia i nofoaga e susulu ma susulu malamalama o le la, lea e sili ona manaʻomia i le taumalulu-taumalulu. Aua e matua afaina ai le tafana saʻo o le la i le aoauli. O la taeao ma afiafi o le la e le afaina ai le togavao.

Afai e te filifili e toto le laau i totonu o potu, tuu i luga o le faamalama sill, o loʻo i le itu i saute sasaʻe o le fale. Mai lea taimi i lea taimi, e manaomia ona totoina laau i le ea fou. Nofoaga mo le tulaʻi i luga o le auala e tatau ona mafanafana ma leai se afaina.

Sini o le eleele

E faʻatagaina e le Baler le eleele e leai se eleele ma se tikeri tulaga lelei o le fuga o le tamaititi ma sina elemene pe faʻafetaui lelei. E taua foi le filifilia o se eleele ma se faʻaleleia o alavai. I luga o le eleele eleʻele poo le eleele e maualuga lona alo, e le ola le laau. E le gata i lea, o le eleele ua faʻaseseina ai le vai e latalata i le eleele. E leai se tafega o le togavao i le eleele.

E taua! E faasaina le totoina o se paluga e latalata ane i vai, ona o le mea oona ma e mafai ona afaina ai le ola ola o le tino vai.

Faʻamasinoga

O le totōina ma le tausia o se fagafaʻu i totonu o le malae vaʻaia o se galuega faigofie, ae naʻo le tulaga e te filifilia le nofoaga saʻo mo le totoina ma le ituaiga palapala. O le faʻaleleia atili o le vao e le manaʻomia ai le tele o taumafaiga. O le totōina o le gaosiga e faia i fatu po o mea e selesele ai. E tusa lava po o le a le metotia, o le taimi sili mo le totoina (transplanting) o le tautotogo (Aperila - Me).

Fatu

O le totoina o fatulaʻau fatu e mafai ona faʻatino le totoina o le tagata lava ia i le tautotogo, pe a uma ona fua. O fatu mo le totoina o fatu e tatau ona totoina pe a maeʻa ona seleseleina, o lona uiga, i le tautoulu, i totonu o pusa papaʻu. Mo le luluina, e tatau ona e saunia le tanati ma faatumu i se paluga o oneone, humus ma peat (1: 2: 1). I le mea e maua mai ai le eleele, faʻapipiʻi fatu ma fufulu i luga o le 5 cm le polo o le oneone, poʻo le paluga tutusa. Ave le koneteina ma fatu toto i totonu o se potu e iai le vevela mai le 18 i le 20 ° C. A uma ona totogo, e tatau ona suamalie ma totoina fatu laau i ipu eseese ua tumu i le eleele lava e tasi.

I le masina o May, ua totōina fatu laau i fanua matala. A maeʻa lenei mea, e tatau ona tui le pupuga tutotonu. O lenei gaioiga e fesoasoani i le tuputupu aʻe vave o le vao. A tulaʻi, e tatau ona e pipii i le mamao - 30 cm.

Afai e te manaʻo e toto le paluga i tulaga o le potu, e manaʻomia ona e faʻapipiʻiina i totonu o se atigi vailaau, o lona telē o le a fesoasoani i le faʻatinoina lelei o le aʻa.

"O le timu o le timu" o le a fiafia ia te oe i le tausaga lona tolu o le olaga.

E te iloa? Broom o loʻo i ai ni vailaʻau faʻamalosi malosi. O vailaau mai aganuu e faʻaaogaina i le tau faasaga i faʻamaʻi o le fatu, circulatory, vascular, faʻalogo leo, migraine, pulmonary tuberculosis ma isi faʻamaʻi.

Laʻei ma le taoto

E lelei foi le faʻalauteleina o le broom e ala i le tipi ma le taoto.

  • O le auala o le faapipiiina o faapenei: i le taimi o le tautoulu, pe a mou atu le vao, e tatau ona e tipiina ni mea e tolu mai fafo. Mo le tipiina, e tatau ona e filifilia ni togi ua maeʻa. O seleni e tatau ona tuʻuina i totonu o se atigipusa o loʻo i ai se meaʻai oneone-oneone ma ufiufi i le tioata i luga. O le koneteina e tatau ona teuina i totonu o se potu ma le vevela o + 20˚С. E taua le manatua e uiga i le vaʻaia masani ma fafagaina le fale. Mo le ono vaiaso, o le a avea aʻa ma aʻa ma mafai ona gaosia i totonu o se fagu tele.
  • Afai o lau togalaau e teuteuina i fugalaʻau ma lala fetolofi, e mafai faalauiloa e ala i le taoto. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona punonua lala i le eleele, ma sausau i le pito i luga o le eleele ina ia mafai ai ona maua ai le faʻapalapala ma le faʻapalai pea o le susu. E le o toe mamao, o le a aʻafia le vavae, ma o le a avea ma laau mamago o le laau toto e tatau ona vavaeese mai le lala o le tinā ma toe totoina.

Auala e tausi ai se laau

O le togafiti e aofia ai le faʻamamaina, faʻamalolo le palapala, fafagaina ma teuteuina.

Tausiga ma le tausiga ile eleele

E le fiafia le broom ia faʻafeinu i taimi uma, o le mea e maua ai le lamala. Ina ia iloa pe manaʻomia e ia le vai, e tatau ona e mataʻituina le polo pito i luga o le palapala ma le aofaʻi o vaʻaia (pe a tulaʻi i fafo). Afai o le eleele e matutu - e manaomia e le laau le vai.

E taua! Ua fautuaina le au fai togalaau e suavai vai ma sina vaega o le lime.
O le togavao togafiti e aofia ai eleele masani ae papaʻu e faʻataʻamilo solo ma aveeseina vao. E tatau ona faia ma le faaeteete le faʻamalo ina ia aua le afaina ai le rhizome.

Laʻei pito sili

O le tuputupu ae o laau totō e faʻaleagaina ai le broom, o lea i lea taimi e tatau ona fafagaina. I le tautotogo, e manaʻomia e ia le fomaʻi talafeagai mo le gaosiga o le suka, i le taumafanafana o faʻamafanafanaina o minerale, aemaise le phosphorus ma le potassium. E tatau ona pipii i le fua faʻatatau o loʻo faʻamatalaina i totonu o faatonuga.

O le ash ash o se auala lelei e fafaga ai.

Teuteu

O le maualuga o le 3 tausaga le matua e 50 cm. I lenei tausaga, ua mafai ona teuteuina. O le teuteuina o se auala taua tele o le tausiga o togalaau. E fautuaina e fai pe a uma ona fuga. Faʻamaʻotiina o lālā e manaʻomia e oʻo atu i lala paʻu. Ua fautuaina ia popoto laiti e togi. O sea fuafaatatau e fesoasoani i le tuputupu ae vave o le vao.

E faʻapefea ona saunia le salu mo le taumalulu

Afai o lau laau ua silia ma le 3 tausaga, e le manaʻomia se sauniuniga faapitoa mo le taumalulu. I luga o ia lava togavao e tatau ona tausi lelei. Ina ia puipuia tagatanuu talavou mai le malulu malulu, e fautuaina i latou e ufiufi i laʻau laʻau po o laʻau. Ina ia mafai ona sili atu ona afifi, e tatau ona filifili lala o le vao i le eleele ma ni palota faapitoa.

Maʻi mafai ma faʻamaʻi

O le gasegase e matua puipuia lava i le osofaʻiga o faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Ae o nisi taimi e pau i lalo o la latou faatosinaga. O fili autu o le laau:

  • apogaleveleve mite e taʻitaʻi atu ai i le lafoaia o laʻau o le vao, atuatuvale. O le faʻaaogaina o se parasite o le a fesoasoani ia Fitoverm poʻo Fufanon.
  • Aphid e aafia uma lava vaega uma o le aganuu, e oʻo atu ai i le leaga o lau ma fugalaau. Faailoga o le faʻamaʻi: samasama ma le sola ese o laʻau, faʻalauteleina o le tuputupu aʻe, aganuʻu agaʻi. O le aveesea o le iniseti o le a fesoasoani i auala e aofia ai le permethrin (Aktellik, Fitoverm, Cypermethrin).
  • eleʻele elefesa i luga o laau iti e faʻatoʻilaloina le 5% suauu sulfate.

Vaega o le ola i totonu o se fagu

Afai e manaʻo ai, e mafai ona ola le broom i tulaga o potu. O le mea muamua e te manaʻomia e faʻatino ai sea sini - o le filifiliga o le gafatia. O le koneteina e tatau ona matua vateatea mo le atinaʻe lelei ma le faʻatinoina o le aʻa.

E taua! Le eleele sili ona lelei mo le totoina o faatoaga i totonu o potu - vaega o le oneone, humus ma le peat i se fua faatatau o le 1: 2: 1. Tulaga masani o le moli, vevela, faʻaleleia ma le fafagaina e tutusa lelei ma laau totō ua totōina ile eleele.
I le taumafanafana o aganuu i totonu e tatau ona faia i le auala. E le gata i lea, e tatau lava ona faʻalauteleina i taimi uma.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le faagasologa o le tuputupu ae o le paluga e le o iai ni faʻafitauli faapitoa. E tatau ona e mulimuli i nai tulafono ole tausiga. I le taui, o le a faʻafeiloaʻi oe e le aganuu ona o se fuʻa agalelei ma le manogi. O se faʻataʻitaʻiga o le laufanua ma lona auai e foliga lelei lava.