Fua o le gaosiga

E faʻafefea ona kuka ma pe faʻapefea ona faʻaoga togalaau i le fale

I le togavao, e tele naua ituaiga tuufaatasiga e faʻaaogaina e tausi ai laau totō, ae o se tasi o nofoaga mamalu o se ituaiga o vailaʻau faʻapitoa mo le togalaau "tagata" - o le togalaau, lea e faigofie ona saunia i ou lava lima, i le ala. E faʻapefea ona faia lenei mea ma pe faʻapefea ona faʻaaoga le mea na saunia i se taimi mulimuli ane - faitau i luga.

Faamatalaga ma Faamoemoega

Ae tatou te leʻi faʻamatalaina le faagasologa o le fatuina o le vailaau faʻamaina ua faʻamaonia, ia tatou saili pe o le a. O le togalaau aina na taua o se mea vaivai e le mafai ona solo i vai ma e mafua mai i lenei mea, e teu lelei i vaega faaleagaina o le laau, e fesoasoani i le vave vave ona toe faʻaleleia. E mafai ona ia puipuia le nofoaga vaivai o le laau mai le faaleagaina e ala i pala, e taofia ai le ala o iniseti, sigi ma siama, i le taimi lava lea e puipuia ai le leiloa o le laau.

E le o se mea e ofo ai ona o na mea na filifilia ai le faʻaaogaina o le mea na faʻamatalaina mo le togafitia o manua pe a uma ona seleina lala, faʻaleagaina le vevela i le paʻu ma le vao (faʻataʻitaʻiga, na maua mai ona o le faʻalauteleina o le lā), faapea foi le toe faʻaleleia o le laau pe a uma ona maua ni manua.

O le togalaau e faʻaaogaina i le gaosia o vaega i fualaau aina, aemaise i le apu, pulu, cherry, apricot.
O lona uiga, o manua uma e aliali i luga o ogalaau e mafai ona vaevaeina i ni ituaiga:

  • afaina e mafua mai i le teuina o se laau poʻo le aveeseina o se vaega o le ogalaau;
  • faʻaleagaina na mafua mai manuʻa i luga o se vaega patino o se laau poʻo se liʻo atoa o paʻu ma laupapa;
  • nofoaga o tafe ma sese mai lala paʻu;
  • loloto o manuʻa i le tulaga o loʻo mau.
O le mea moni, i nei tulaga taʻitasi, o le a manaʻomia ai se eseesega o le taua o le togalaau, ma o le faagasologa o le faʻaleagaina togafitiga o le a umi se taimi.

I le gasologa o le fafie, i le aluga o taimi, o le ae matauina pe faapefea ona faia le mama, e foliga mai o se sika.

E aliali mai i le amataga o le taumafanafana pe a uma ona faʻaaogaina le togalaau i tausaga taʻitasi, ma faʻateleina le faateleina o le lapoa seia oʻo ina faʻamalolo atoa le manua.

O sulu kamepi e faʻapipiʻi ai le mama callus e faʻamalolo ai le vaega ua faaleagaina o le fafie.

O le tele o fai togalaau e sili atu le faatauina o le putty mo laau (mo se faataitaiga, Petrolatumu), ae e mafai ona e faia se fefiloi lelei ma ou lava lima.

O mea sili ona taatele o vars i le togalaau o rosin, wax ma le gaʻo, e ui lava e le tatau ona e vavaeeseina le avanoa e faia ai le "socket cold", lea e aofia ai le faʻaaogaina o le ava malosi. O meatotino o le gaʻo e aofia ai le avanoa e maua ai le lubricant, o le meaʻai e maua ai le kuka e toetoe lava a uma ona tetee atu i le tele o aʻafiaga mai fafo ma puipuia le paluga mai le tafe mai o le laau.

Ua faaopoopo e Rosin le tumau i le aloaʻia i luga, ma o le ava malosi e sili atu ona aoga i le taimi o le malulu.

E te iloa? I se tasi taimi, na fausia ai e Leonardo da Vinci se tasi tulafono sili ona manaia. I lona manatu, afai e te faaopoopo uma lala o se laau (i se tulaga patino), ona tutusa lea o le mafiafia ma le mafiafia o le ogalaau.

Tupe na faatauina mai

I faleoloa faʻaonapo nei e faigofie ona maua se vaifofo sauniuni mo togafitiga o manuʻa i vaega eseese o le laau. O eseesega masani o ia ituaiga tuufaatasiga e aofia ai le "Garden Var" ma ona ituaiga eseese e pei o "Bees", "Garden var of Bugorkov", putty "BlagoSad" ma le faaputuga togalaau "RanNet". E mafai foi ona e faʻatau "Galu Entomological Garden", lea e masani ona faʻaaogaina i le togafitiga o le faaleagaina o le fafie, ae o le a le mea e filifilia ma pe o le a le mea e tuʻuina atu e teu ai au laau - e tatau i faila taʻitasi ona filifili mo ia lava.

O le tele o mea faʻafefiloi e lelei ona faʻamaufaʻailogaina manuʻa, ae e tatau ona e manatua pea e uiga i suʻega lauiloa na suʻeina i le taimi.

O loʻo i ai se manatu latou te faʻamalolo manuʻa vave vave ma puipuia le foliga mai o palatini, e le gata i lea, pe ae fatuina se paluga viscous oe lava ia, e mafai ona e mautinoa e leai ni mea leaga faʻaleagaina i totonu.

Faʻatoʻaga faʻatoʻaga (faʻaaoga)

Faatasi ai ma se fuainumera tele o fualaau e sili ona eseese o le pitch garden pitch, o vailaau oona e faavae i paraffini, beeswax ma le ava malosi e ese mai fafo, ma o le a matou taʻu atu nei ia te oe le auala e fatuina ai i latou ma pe faapefea foi ona faaaoga saʻo.

I luga o parada

Pe a liusuavai, parafini, faatasi ai ma isi gaʻo, ei ai mea e sili ona lelei le lubricating, ma tuʻuina atu i ai lona avanoa, e le o se mea e ofo ai le tele o suʻega e aʻafia ai le faʻaaogaina o lenei mea.

Mo se faʻataʻitaʻiga, ia saunia se putty lelei mo vaega e ono o parafoni, e tatau ona e aveina vaega e tolu o rosin ma vaega e lua o soʻo se suauu (fualaau faisua ma mineral). E faʻafefeteina le paraffini i totonu o le vai, ona faʻaopopoina ai lea o le pefu o rosin i totonu o le atigipusa, ioe, ia maua, e tatau ona e togi muamua le mea i totonu o se paʻu.

O le faʻafefiloi e mafai ai ona faʻafefete ma faʻafeiloaʻi ona tuʻuina atu le suauu i totonu, faʻalelei lelei mo le 10-30 minute. O le mea na maeʻa e totoe e faʻamafanafana, ona tosoina lea seia oʻo ina lamolemole. O le vailaʻau e faʻatagaina e tuʻuina, faʻamalosi le ufiufi o le pusa mo le 10 minute, ona faʻaaogaina lea mo lona faʻamoemoe faamoemoeina. Nai lo o le suāuʻu fuālaʻu, nigrol poʻo le suauu faʻafefiloi masani (i mea tutusa tutusa) e mafai ona faʻaopoopoina i paraffin ma rosin. O mea nei e tatau ona faʻafefeteina i ni ipu eseese, ona sasaa atu lea o le isi vara i le lumana i le vevela vevela.

Faʻafefiloi lelei le paluga ma faʻavevelaina. E le gata i lea, e masani ona faʻapipiʻi le uʻamea o le laupapa (muamua-sif) i le vevela vevela (nigrol) ma faʻaosofia i le tumau pea o le kirimoli.

Aʻo leʻi faia saʻo le gaioiga, e tatau ona toe faʻafefiloi ma faʻafefiloi le paluga. O sea togalaau aina e lelei tele mo le taulimaina o mea leaga tele.

E te iloa? I Amerika, i le setete o Georgia o loʻo i ai se aluna, lea e na o ia lava i luga o le pepa faʻamaumauga. O pepa uma talafeagai na tuʻuina mai e Polofesa Jackson i le amataga o le 1800, ona e fiafia tele i le laau ma filifili ai e faʻaoga le tulafono o loʻo iai nei e faʻasaoina ai.

I luga o le solo

O le putty e faavae i le beeswax (4 vaega), faatasi ai ma le faaopoopoina o le 20 vaega o le resin ma le rosin (10 vaega), o loʻo i ai foʻi mea lelei faʻamalolo. I le faʻafefiloiina o nei mea, e tatau ona e liligi atu i totonu se isi vaega o le suauu o le suauu, ma a maeʻa ona aveese le vevela mai le vevela, faʻaopopo i totonu o le faʻafefiloi isi vaega e lua o le malala.

E tusa ai ma se isi fua lauiloa, e lua vaega o le gaʻo e tatau ona fa vaega o le rosin ma le tasi vaega o le gaʻo masani. Ole suauu e tatau ona liusua ma faʻapala, ma o vaega o loʻo totoe e tatau ona faʻaopoopoina i se isi auala, e tusa ai ma vaega o loʻo faʻaalia.

O le a manaia ia te oe le suʻeina o le aoga o le beeswax, e uiga i mea aoga o moth miti ma pe o le a le toe faʻamaina o le.
O le faʻafefiloi e tatau ona i luga o le vevela masani mo le sili atu ma le afa itula, ona faʻamafanafanaina lea ma faʻapipiʻi i se tulaga tutusa.

O le i ai o oe i le mea e te manaʻo ai, e mafai ona e saunia le putty ma isi faʻataʻitaʻiga. Mo se faʻataʻitaʻiga, ia faia se vailaau aoga, e tusa ai ma fautuaga mai le Zhukovsky, wax, rosin, gaʻo le gaʻo e ave i le tutusa tutusa ma faʻafefeteina mea uma i isi ipu. Pe a maua ei latou uma se pepa vai, e tatau ona fefiloi faatasi. O sina vaega o le paluga o loʻo i ai nei e faʻaosoosoina lemu i totonu o se isi ipu ma le vai malulu, ma o le taimi lava e faʻataʻavaleina ai le faatoaga o le togalaau, o le a aveeseina ma taavale i totonu o se pesini.

Ina ia teu le putty, tuʻu i luga o luga o le pepa ma faʻaaoga pe a talafeagai le tau: mafanafana ma timu.

E taua! E foliga mai o le tele o lapisi ma bees o le a lele i luga o le fesuiaiga, o le mea lea e sili atu ai le ufiufi i se fasi mea.
I le faaopoopo atu i le wax, propolis, turpentine, rosin ma le paʻu lava e mafai ona faʻaaogaina, ma i soo se tulaga, o le togalaau o le ai ai faʻapena tutusa ma ni faʻatusa tutusa mo le faʻaaogaina.

I luga o le ava

Afai e manaomia e lau laau lau fesoasoani i le taimi o le malulu, ona tuu lea o le ava malosi e sau ai e laveai. E tusa ai ma a latou gafatia, e filifilia e le taʻitasi taʻitasi le fua talafeagai mo ia lava, ma e tele naua. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e ave se tasi vaega o le paʻu suamalie (lean) ma le sefulu ma le ono vaega o le eleele toto i vaega e valu o le ava malosi. O le ava malosi e faaopoopo i le vaega o totoe pe a liua i se vai e tutusa lelei.

O ituaiga togalaau e maua mai i lenei fua o loʻo teuina i le faʻamauina.

O se filifiliga lelei mo lenei fualaau faasaina e taua o le Reshetnikov o le suauu. Ina ia faia, ia faaopoopo le aofaiga tutusa o lanu samasama ma vaega e sefulu o le paina i le tasi vaega o le uaina.

E taua! E sili atu ona lelei le faʻaaoga i le nofoaga o manua e faʻaaogaina ai se pulumu, aua o le a mafai ona faʻasaoina le palasitisi ma o le a le mafai ai ona susu le susu.
O le taimi lava e maua ai le gaʻo ma le resini (e tatau ona i ai i ni mea uʻamea eseese) e faʻafefeteina atoa, faʻafefiloi faatasi ma tuʻu i luga o se afi, faʻaauau pea le faʻanoanoa, ina ia aua nei faia ni mumu.

A maeʻa ona faʻafefiloi le paluga, ona faaopoopoina lea o le ava. Faatoaga tuuty Goug. Mo le 60 ml o le vailaʻau faafomai e manaʻomia ona e aveina 400 g o le resini mai le pine, 1 sipuni laitiiti o suauu masani ma le 4 g gutu. O le resin e tuʻuina i totonu o se meamea ma tuʻu i luga le afi e vevela ai, i le aluga o taimi e faaopoopo ai le ava malosi i ai.

E tatau ona solo le kulumu ma le soda i se vaega itiiti o le vai ma sasaa i totonu o se ipu o le resini, ma faʻafefiloi lelei mea uma. A maeʻa ona tafe le vai, ona tumau ai lea o le pulumu ma togafiti vaega na faaleagaina o le laau.

Fua o le Rajewski. I lenei tulaga, o le a e manaʻomia: 60 ml o le ava, 0.5 kilokalama o resini laupapa ma 2 sipuni tele (laulau) o le suauu ua faʻafefiloi.

I le faʻafefeteina i luga o se vevela vevela vevela, e tatau ona e faʻaopoopoina le suauʻu ma le ava malosi, ma a vave ona vevela le vevela, e sasaa atu i totonu o se uamea mo le teuina, ioe, pe afai e te le o manaʻomia.

Auala e faʻaaoga ai le putty

O lenei ua e iloa le auala e faia ai le togalaau i le fale ma le mea e manaʻomia mo lenei mea, e na o le suʻesuʻeina ma le faaeteete le auala e faʻaaoga ai le mea na maua.

E taua! Afai e tatau ona e faʻaaoga togalaau i le autumn po o le amataga o le tautotogo, ae le o le taumafanafana, e pei ona masani ona faia, ona mautinoa lea e tatau ona toe faafou pe a uma ona taumalulu le laau.
O le mea moni, o se faatonuga a le tagata lava ia mo le faaaogaina o fua taitasi e le o iai, ae e le manaʻomia, talu ai o faatinoga uma e faia e tusa ai ma le tulaga tutusa lava.

E na o le taua lava le manatua e mafai ona faʻaaogaina ni ituaiga kukalala ma naʻo se vaega ola maloloina o le laau, ma o mea oti, pala poʻo vaega o le paʻu e aveeseina ae leʻi faʻaaogaina.

O isi gaoioiga uma e faia i le faasologa lenei:

  • o le faavae o le manua ma ona pito e tatau ona lelei ona faamamaina ina ia mafai ona lelei atoatoa, e aunoa ma ni tuputupu aʻe ma faʻamaoniga;
  • fufulu lelei i le faaleagaina o le vai ma fufuluina uma mea faigaluega o le a faʻaaogaina e faʻatumu ai le galuega;
  • pe afai e tatau ai, ia mama ma gaogao le laau, ae le galo e faʻaaogaina i se faʻafitauli 5% o le polioliki lanumoana (o lenei vaifofo e faʻaaogaina e faʻamaʻi ai le faʻamaumauga);
  • Afai e manaʻomia e togalaau le togafitiga mo le nectria poʻo le cytosporosis, ona tatau lea ona faʻaaoga vaega uma e aʻafia i le 2% vaifofo o le copper sulphate ma le 5% uʻamea.
Faatasi ai ma se vaega laumei laititi, o se pulumu vali masani lava e lelei mo le faʻaaogaina o le tuufaatasiga, ae ia faʻaitiitia le tele o "manuaga" e tatau ona e faʻaaogaina se penisini poʻo se vaʻalele, lea o le a fesoasoani e oʻo lava i le ufitia o le mea ua faaleagaina i le paluga.

E le ogatasi ma manatu o nisi o fai togalaau, o le pamu moli (poo le sprayer) e le fetaui lelei mo nei faamoemoega, ona e sili atu le faʻaalu o le fofo, ma o le tutusa o le faatoaga o le togalaau e le lava le vai.

I le faaiuga o le faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e faʻaaogaina le vailaʻau faʻapitoa i le faʻaleagaina, o le mea moni, pe afai e te leʻi faʻaopoopo i le paluga ua saunia. Manatua: pe a faʻaaogaina se togalaau, o le mea autu e le o le mafiafia o le faʻapipiʻiina, ae o lona tufatufa tutusa.

Le lelei ma le le lelei

I le taimi muamua e tilotilo ai atonu e foliga mai o le faʻaaogaina o le faʻamatalaina o loʻo i ai e le mafai ona i ai ni mea sese, ae le saʻo lenei mea.

Afai o le lelei o le "vailaau" e aofia ai le faigofie o le sauniuniga ma le faʻaaogaina, faʻapea foi ma le malosi o le fesootaʻiga ma fafie (faʻafetai i lenei mea, e le pa'ū i luga o lavalava poʻo lima), ma le gafatia e taofi ai le susu mo se taimi umi (manuʻa e le mago), ona le itiiti ifo:

  • tele mea afaina (lautele manua ma tipi) malogo mo se taimi umi pe a uma togafitiga, lea e mafai ona taitai atu i le pala o le fafie;
  • O le tele o mea faʻafefiloi masani e talafeagai mo le faʻaaogaina i na o le mafanafana o le vaitau, ma i le maualalo o le vevela, e vevela ma e faigata ona faʻaaoga;
  • faʻafefiloi taugofie, ma e oʻo lava i vailaʻau faʻaleagaina (sili atu faʻapitoa o oloa gaosi oloa ua maeʻa) i le vevela maualuga e amata ona faʻavaivaia vave, ona o le laau e mafai ona maua ai se ogaoga ogaoga.
O le mea moni, afai tatou te faʻatusatusa lelei ma faʻafitauli faigata, e sili atu ona lelei le faʻaogaina o le togalaau mo lona faʻamoemoe faamoemoeina, ma ina ia faʻaitiitia ai aʻafiaga mai i vailaau vailaʻau, ia mulimuli i le sao saʻo o vaega uma.