Laʻau

Alfalfa - vao vao ma fugalaau matagofie

O Alfalfa o se vao vao ma le tuputupu aʻe o le tuputupu aʻe. E aʻafia ai le aiga legume. E tele ituaiga o ituaiga o loʻo maua i le salafa o le lalolagi, ae o autu autu o Asia Tutotonu, o le Metitirani ma Amerika i Matu. O le laau e sili ona lauiloa i mea taufaatoaga, aua o se togafiti lanu meamata, togavao o le meli, vailaau ma togavao. O uiga matagofie o le alfalfa na lauiloa i le 6-7 miliona tausaga talu ai. I le faaopoopo atu i uiga aoga, o le alfalfa o loʻo i ai mea teuteu ma mafai ona faʻaaoga e teuteu ai le togalaau i se sitaili masani.

Faamatalaga faʻatau

O le ituaiga o alfalfa o loʻo faʻatusalia mai i laau taʻitasi ma faʻalauiloa. O lala vao e totoina lala mai le pito i lalo pe latalata i pito, o le mea lea e masani ona avea ai se laau toto ma le 0.5-1.5 mita le maualuga. O se rhizome malosi malosi e loloto lona loloto (e oʻo i le 10 m) i totonu o le palapala ma e ufiufi e lala lalata. E mafai ai e le alfalfa ona faaputuputu meaʻai ma meaʻai e le mafai ona maua i le tele o isi laau. O nisi o ituaiga e masani lava ona i ai aʻa tetele. E pei o le tele o leki, nodules faʻatasi ai ma siama-siama-siama faʻasolo i luga o aʻa o le alfalfa. E fesoasoani lenei mea i le faʻaaogaina o le 'ea mai le ea ma faʻatamaoaiga ai le palapala i meaʻai.

O lau Petiole e ola i le umi o le mama. E vaevaeina i latou i le 3 ma faia se foliga lapotopoto pe lautele. O lobe e tupu i luga o se tamai petiole. I le ogatotonu, o loʻo faʻaloloa. E i ai i luga o le pito o le laupepa le vaitusi, ma o se pusa puupuu e masani lava ona iloa i le pito i tua.









O faʻalavelave faʻalavelave poʻo le faʻamalosiina o le fulafula o foliga o le fugalaau mai fuga o laʻau ma le pito i luga o le ala. O le umi o le 1.5-8 cm. Corollas i le foliga o le vaʻalele poʻo le moth e aofia ai peti e 5. O le paʻu pito i lalo ua faʻaogaina ma o loʻo iai i totonu ia sima ma pestle. Fugalaau e nofo i luga o tagata taʻitoʻatasi. O le pito i lalo o le muamua e fuga. O le lanu o petals e taatele i lanu moana, lanu violē poʻo le samasama. Eseese ma fugalaau fesuisuiai e maua. O le taimi vavalalata e amata i le maeʻa o le 1.5-2 masina talu ona lulu ma e mafai ona oʻo i le 3-4 vaiaso. E susulu ia pulumu taitasi i le 10 aso. O aso uma lava, e 3-5 ni mata fou e tatalaina i totonu.

Faʻaleagaina na o le fesoasoani a iniseti. A maeʻa, o fualaau aina i le ituaiga o pi ma le lanu enaena po o le enaena. E foliga mai o ni manulele poʻo ni foliga faʻapitoa. O totonu e laiti, tutusa ma fatu pi, fatu. O latou atigi eleelea vaivai ma le vaivai e lanu samasama pe enaena-enaena.

Alfalfa ituaiga

Alfalfa e sili atu ma le 100 ituaiga o laau. E tusa ma le afa oi latou e mafai ona maua i Rusia.

Alu faʻamaʻi (samasama). O se laau faʻatasi ma se atinaʻe o le rhizome ma le aʻa e foliga mai o se ogalaau tele 40-80 cm le maualuga. E leai ni lanu po o ua ufiufiina i luga o se faaputuga otaota. Ternate petiole laulaau o se oval-tuulafoaia poʻo le faʻavalea foliga e tupu i luga ia i latou. O le umi o le pepa e 0.5-2.2 cm, ma le lautele e 2-6 mm. O le pulupulu o pulumu e teuteuina ai le alfalfa ia Iuni-Iulai. I totonu ia i latou, i luga o pedicels laiti, e oʻo atu i le 7-40 faʻamalosi o loʻo i ai. O le uumi o le vaa e 1-1.2 cm. Pe a uma ona palotaina, piʻamea e pei o se maila po o lunamatea, e ufiufi i pusa vao, matua. O le umi e na o le 8-12 mm.

Sickle Alfalfa (Yellow)

Lu-hop-pei. Tausaga taʻitasi po o le mutia o loʻo i ai ma le aʻa faʻatapulaʻaina o loʻo aʻafia ai le tele o lanu mūmū 10-50 cm le maualuga. Laʻau laiti petiolate o se foliga faʻapitoa e tupu 7-15 mm le umi ma 3-10 mm le lautele. E i ai a latou faʻavae e pei o se tina ma se tamai lauiloa i le pito i luga. I le pito i tua o loʻo i ai se faaputuga glandular. O fugalaau lanu samasama (e oo i le 2 mm) e aoina i le tele o ulu ovolo. Fua i le foliga o se fatu e tasi le fatu pi e oo i le 2 mm le uumi e foliga mai o tamai pepe. O loʻo ufiufi foi i le faaputuga, lea e paʻu i le taimi.

Hop-alfalfa

Lauina o le alfalfa (lanumoana). O le fugafulaau fesuisuiai e totoina lala i le pito i luga. Latou te ola e tusa ma le 80 cm le maualuga. Oval poʻo le laʻau laʻau e tupu ile 1-2 cm le umi, 3-10 mm lautele. I luga o poula o axillary na aoina mai ai le pulupulu vavalo mafiafia 2-3 cm le umi. O fugalaau i totonu oi latou e valiina i ata o lanu moana po o le lanu viole. O le umi e 5-6 mm. E pei o gata, pi e oʻo atu i le lautele o le 6 mm.

Lauina o le alfalfa

Alfalfa e fesuiaʻi (hybride). O se laau lauiloa i foliga o laau toto e tupu i le 70-120 cm le maualuga. O paʻu malolosi e faʻalauteleina e ufiufi i laulaau laititi i petiles. Latou te ova pe aloese i se faaputuga otaota i lalo ifo. O faʻataʻitaʻiga i totonu o laʻau o loʻo i luga o laʻau uumi. O le maualuga o le pulupulu vavae e 3-5 cm. O petals e masani ona fesuiai ma valiina i le lanu moana, lanu violē poʻo le samasama. E sili atu le uʻamea o fatu pi i totonu o se 'au. Ua ufiufiina i latou i se lanu samasama po o le paʻu-lanu enaena.

Alfalfa suia

Tuputupu ae

Ua tupu mai Alfalfa mai fatu. Latou te totoina vave lava i le laufanua i le amataga o le tautotogo, i aso muamua o le luluina. Muamua eli le saite, aveese vao ma faaopoopo le lime. O le eleele vevela e faʻafefeteina atili. A o le lūlūina, o le totoina o mea totino ua taulaʻi ma togafitia i meaola. O le a faia e le vaega mulimuli se puipuiga mai siama faʻamaʻi ma fungal. O fatu e toto i laina i le loloto o le 5-15 mm. Muamua, e fautuaina e faʻafefiloi i latou i le oneone poʻo le vao, ina ia sili atu le laugatasia o le salalau.

O nisi o fai togalaau o loo totoina le paluga o le alfalfa ma isi fualaau o le cereal, ae i lenei tulaga, atonu e mafatia le laau ona o le leai o se malamalama. O le tuputupu ae o le a faʻagesegese, ma o le numera o fatu o le a faaitiitia. O le maualuga o le lelei o le tuputupu ae e maua pe a lūlū i laina laititi ma mamao atu i le 45 cm. I lenei tulaga, o le a sili atu le aoga o le galuega a pollinators.

Mo le lūlūina o faʻatoʻaga tele, e faʻaaogaina ai fatu o le pene. I luga o se fasi fanua eleele e mafai ona e faʻasalalau fatu i luga o lima, ae pe aisea e solia ai le pito ile plywood. E taua le mataʻituina o le palapala ile eleele ma puipuia mai le mago.

Alfalfa Care

Lucerne e fiafia i nofoaga tatala, malamalama lelei. I totonu o le paolo, e amata lemu atili ma fai ai se ata maualalo. O le eleele mo le totoina o se mea e manaʻomia lelei ma lelei, faʻapitoa, poʻo sina faʻafitauli. Loams e pito sili ona talafeagai. I luga o le saline, papa, po o le palapala eleele ma eleele vavalalata, e matua leaga le alfalfa. O ia tulaga e le lelei mo le atiina ae o siama nodule.

E ui lava e mafai e le alfalfa ona faʻafefeteina le lamala, ae o le a sili atu ona lelei le faʻaleleia masani o le palapala. E faʻatagaina le tataina o le pito i luga o le eleele. Faatasi ai ma le tele o le susu, o le paʻu paʻu e vave ona atiina ae. O le sili ona lagona lelei i le faʻamaina o loʻo faʻaalia i le tausaga muamua o le ola o le ola.

O Alfalfa o se fualaau vevela. E sili lona ola i le vevela o le 22 ... + 30 ° C, ae mafai ona faigofie ona faʻafefe le vevela i le + 37 ... + 42 ° C. O nisi ituaiga o taumalulu taumalulu i le malulu i lalo e -25 ... -30 ° C.

O laau laiti e manaomia le puipuiga mai vao, o lea e masani ai ona vela ma vili.

O Alfalfa e masani ona suamalie e aoina meaai. Mo le taimi muamua e faia lenei mea i le taimi o le alualu i luma, ma toe faʻaleleia. E faʻafeiloaʻi e ia le faiga faigofie ma ua sauni e toe fiafia i fugalaau i le maeʻa o le 1-1.5 masina. Ina ia puipuia le gaogao ma le momoe, o le taina ese o aʻa o loʻo faʻaaogaina e ala i le faʻaaogaina o tagata faʻapitoa faapitoa ma le vaʻaia o vaalele.

I se tulaga e le masani ai, o le alfalfa e aafia i faamaʻi afaina. Ina ia faʻafefe ia i latou, e faʻaaogaina le suavai Bordeaux. O mea sili ona afaina e aofia ai le faapaofa o le alfalfa, le albalfa bedbug ma le parsnip. E lafoaʻiina i le fesoasoani a iniseti ("Benzophosphate", "Fastak").

Faamanuiaina eleele

E pei ona faʻaaogaina le manulele lanumeamata o le alfalfa i totonu o vaega tumaoti, faʻapea foʻi ma galuega i le fanua. E taua o se fualaʻau lanumeamata mataalia, aua i totonu o le tausaga, e maua ai e laau le 8-10 mowing ma ola i le aofaʻi e oo i le 120 t / ha o vao. I lenei tulaga, ua lelei le tamaoaiga o le palapala i le eletise. I le maualuga o le vevela, e vave faʻavave le ola o le biomass, e le gata i le faʻaleleia, ae faʻapea foi le fausaga o le palapala. O lenei mea e faʻaitiitia ai le malosi.

Fafaga meaʻai

O Alfalfa e aofia ai le tele o porotini, faapea foi ma amino acids, phosphorus ma le potassium. O le mea lea e avea ai ma fualaau fafaga lelei mo lafumanu (puaa, lapiti, moa). E le gata i lea, e tatau i se tasi ona faʻamalamalamaina le va o le taua o le paleni o meaʻai ma mea o loʻo iai i meaʻai. Afai e sili atu le taua o le paleni o taumafa i le tulaga o le sosolo, ona sili atu lea o le tele o meaʻai e maua i le alfalfa fuga.

Toto laau toto e oo atu i le maualuga o le 8-10 cm. Ona toe vave ona toe faʻaleleia lea o le ufiufi lanumeamata. E oʻo lava i le tolu mowings e faia i le tausaga. O mea e maua mai ai meaʻai e masani ona faʻaaogaina e pei o se lanu lanu meamata, ma faʻagogo foi i luga o vaomatua, fagu pulu, granula poo vao (hay) ua saunia.

Faamalologa meatotino

O Alfalfa e tele mea aoga aoga. E masani ona faʻaaogaina i togafitiga Saina. O le tuufaatasiga o le laau e aofia ai le tele o minerale ma vitamini, faapea foi ma palatini, amino acids, isoflavonoids ma le perotomones. Mo togafitiga faafomaʻi, o le vaega eleele o le laau o loʻo faʻaaogaina, lea e aoina i le taimi o le vevela ma le fuga. E faʻamamago avanoa ma teuina i taga taga. O teuteuga ma mea faʻaleagaina ua saunia mai ia i latou. O fualaau mai alfalfa fou ma fatu totogo e lauiloa e pei o mea faʻapitoa.

O le faʻaogaina o nei oloa e fesoasoani i le maualalo o le cholesterol, faʻamaonia le faʻaogaina o meaʻai, aveese le tele o le vai mai le tino. Ua ave Alfalfa e tau ai faamaʻi e pei o le:

  • maʻi maʻisuka;
  • rūmāmatika;
  • gout
  • hepatitis;
  • otaota;
  • otaota;
  • maʻi faʻasolosolo;
  • colpitis;
  • mala o le endocrine.

E toatele tagata e manatu ia Lucerne e avea ma se faʻamalo moni, e mafai ona faʻamalosia lona ola maloloina ma faʻatoʻilalo ai maʻi tigaina. E matua malosi lava le fautuaina mo tamaitai e faʻavasega tulaga maualuga o le hormonal, faʻalauteleina le lactation, faʻapea foʻi ma fiberroid uterine.

Ae ui i lea, i soo se togafitiga e taua le iloa o le fua ma faʻaeteete. E oʻo lava i lenei mea totino o loʻo faʻasaina. Muamua, o le lapataiga e tatau ona faʻaaogaina e tagata e faʻafefe i allergies. E le tatau ona e faʻaaogaina le alfalfa i tagata o loʻo mafatia i le lupus erythematosus ma le le lelei o le toto. O Alfalfa e le faʻasalaina mo le maʻitaga ma le lactating o fafine, ae e tatau ona e faʻatalanoa lau fomaʻi aʻo le i aveina.