Fua o le gaosiga

Matou te ola lili o le vanu i le togalaau

Lili o le vanu o se laufanua lauiloa ma fugalaau matagofie ma le manogi manogi. O lenei toe iloiloga ua fuafua mo tagata amataina fualaau fugalaau e fia iloa pe faʻapefea ona totoina lenei mutia e le masani ai io latou tua.

Faamatalaga faʻamalosi

I le amataga, sei o tatou tilotilo pe o le a le mea e foliga mai ai le lili o le vanu, ma ia nofo foi i luga o se faamatalaga puupuu o lenei vao.

Lili o le vanu (Convallaria) - ituaiga o laʻau o le aiga Asparagaceae (Asparagaceae). O le vao e masani lava ona oʻo i le maualuga o le 20-25 cm. O loʻo aʻafia le aʻa, o ona lava aʻa e manifinifi. O aʻa tetele o loʻo i ai se fausaga lapoʻa.

O laupepa e maua i fuainumera mai le tasi i le tolu. O le laulaau e leʻo, lautele lautele, e tumau pea le lanu lanu meamata seia oʻo i le faaiuga o Iulai, ona liua samasama ma mamae. Pipi faʻasolo mai le fugalaau.

I luga o le pito i luga o le pito i luga o le laʻau ua viliina i luga i se taamilosaga ma o loʻo i ai se tafatafa tafatafa tafatafa. Fugalaau e faʻapipiʻiina i le pulumu mo 8-10 fasi vaega. O fugalaau e laiti, manogi, papaʻe paʻepaʻe sinasina ma pupuʻu pupuu.

O le umi o logo taitasi e 4 mm, ma lona lautele e 5 mm. I le faaiuga o le vaega o le fuga, o le a le maua ai la latou lanu, o le ovary ua fausia - fualaau e tolu. E tofu le pi ma le 3-6 fatu. Ae o nofoaga masani o loʻo ola ai lili o le vailaʻau, e masani lava o pine, o le vao, po o vao vaeluaina, faʻapea foʻi ma fiafiaga ma pito. E tele lava fugalaau lelei e ola i le vaomatua o vaomatua. I lalo o tulaga masani, o lenei mutia e mafai ona maua i le toetoe o soo se atunuu i le konetineta o Europa.

E te iloa? O atunuu eseese o le lalolagi e taua lili o le vanu ia latou lava auala. Mo se faataitaiga, o Slovakia ma Czechs e taua o le "bun" po o le "konvalinkoy", o le Bulgarians - "o loimata o le teine", o tagata Siamani - "le logo o le May", le Peretania - "le vanu o lili."

Manua laʻau

I le taimi muamua sa talitonuina o le ituaiga o Lily o le vanu e na o le tasi le ituaiga polymorphic - May. I luga o le faavae o le vavae ese o le laueleele, o nisi o lili o le vanu na tu i fafo atu o ituaiga e tasi, ae o uiga masani na eseese tele.

I le faʻavasegaina o nei aso, o se aganuʻu le faʻamalamalamaina o ituaiga olaola e tolu o le ituaiga:

  • Me (Europa ma le Caucasus);
  • Mountain (US);
  • Keizke (North and East Asia).
I totonu o laʻau teuteu teuteu o le vanu na teteʻa mai le XY senituri. Ua tele ituaiga o togalaau ua faia:

  • "Rosea" - maua ai faʻamalosaga piniki māmā;
  • "Alba Pleno" ("Flore Pleno") poʻo le "Alba Plena" ("Flore Plena") - maua ai ni mea papaʻe papaʻe papaʻe tetele;
  • "Grandiflora" - ua tuʻufaʻatasia i le tele o mea e tutupu;
  • "Albostriata" - o lau o le laau ei ai ni paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe sinasina;
  • "Picta" - i lanu viole i lalo o filaments;
  • "Faʻatonu" - faʻapipiʻi pedicels e ese mai i isi ituaiga, faʻapipiʻiina o mea leaga;
  • "Aureovariegata" poʻo "Lineata", "Striata", "Variegata" - eseese lanu samasama samasama i luga o lau.

E te iloa? I le 1967, na avea ai lili o le vanu ma fugalaau a Finelani. Ma o lenei vao o se faailoga o le setete o Massachusetts (USA). I Farani, o le Lily o le Vanu e faamanatuina i le Aso Sa muamua o Me i tausaga uma. O le lily styli o le vanu o loʻo faʻaalia i le pito i tua o 'ofu o' aʻai o Mellerud (Suetena), Weilar (Siamani), Lunner (Norway).

Le filifiliga o avanoa i luga o le fasi fanua

Lili o le vanu o se mutia vao. Ina ia mafai e le lili o le vanu ona pei o le "i le fale" i totonu o tuafale, e tatau ona e mulimulitai i tulafono o le galueaina ma le tausiga, faʻapea foi ma le filifilia o le laufanua sili ona lelei mo fugalaau.

Nofoaga ma le malamalama

O le susulu o le vanu e sili atu le teuteuina o le nofoaga. Ae ui i lea, o le ufiufi e le tatau ona mafiafia, a leai o le a taofia le fugalaau. I se faʻaauau pea, o se laau e tuʻuina atu lona malosiaga uma i le fausiaina o lau. Totoga o togalaau i lalo o laau poʻo vao. Ia aloese foi mai le tele o vaega o le malamalama, lea e iloa e ala i le gauai atu i ave susulu o le la. O le faʻafefeteina o le palapala ile aʻafiaga e afaina ai lo latou tuputupu ae.

Ua lauiloa foi o lili o le vanu e le fiafia i matagi malolosi. O le pa, o le puipui o le fale, faapea foi ma laau uumi ma laau afu o le a fesoasoani e puipuia ia laau.

Laʻau mo le lili o le vanu

E fautuaina le saunia o le mea e fai mo le totoina muamua, o le tausaga aʻo lei alu ese atu, poʻo le tautotogo. O le eleele faʻaleleia o le eleele e tatau ona loloto (25-30 cm).

O le susulu o le vanu e sili atu ona suavai, malamalama po o le lalelei, malulu, susu, palapala eleele (pH 5). Ae o le laau foi e ola lelei i eleele le mautonu. Fua faʻasaina muamua le lime.

I le faʻaopopo i le lime, faʻapipiʻi peppost compost, manure po o le humus, faʻapea foʻi ma nai superphosphate māmā ma le potassium sulfate. I le tau mafanafana, ia faʻamalo le nofoaga, aua le faʻatagaina le eleele e tumu i vao. Aʻo lei oʻo i le vaʻa, aua nei galo e vavae le palapala.

Totoina o fugalaau

O fufulu o le vanu e mafai ona tupu mai fatu, ae e sili atu le faʻapipiʻiina poʻo le faʻaaogaina o le auala o le vaevaeina o rhizomes.

Taimi

Fugalaau sili ona totoina i le tautoulu. Ae ui i lea, e lelei ona aʻafia i le tulaga o le totoina o le tautotogo.

I le tautoulu O le taimi sili mo le tulaʻele o Aukuso-Setema. Afai o loʻo e totoina se laau totō, ona lua masina lulu ai pi poo pi i totonu o le fasi fanua. A o lei totoina, moa le lau, ma tuu aʻa i le eleele. O pi o le a fesoasoani e faʻamalosia le eleele i le 'eleʻele ma mea faʻalautele ua faʻaputuina i totonu o fatu i luga o aʻa.

I le tautotogo E mafai foi ona faʻatagaina le faʻaleleia o le tautotogo. I le taimi tonu o le tautotogo e faigofie ona e maua le mea e toto ai. O le taimi pito sili ona tulaʻi i lenei mataupu o Aperila-Me. Ae peitai, pe a totoina i le tautotogo, e ono maʻi le laau. O le a sili atu ona faigofie ona totogo totogo talavou i le eleele avanoa pe afai e te saunia se fasi fanua i le tautoulu ma eli le eleele i le tautotogo ae lei totoina. I se faaopoopoga, ia ufiufi pana i le polyethylene mo le po, ma puipuia ai i latou mai le afu o le tautotogo.

Totoina o fuafuaga

  1. Saunia mea mo le totoina: vaevae aʻa i ni vaega o le 3-5 cm le umi ma le tele o mata apani (buds). Filifili ni fusi ma se mata lapoa ma lapotopoto.
  2. E le manaʻomia togalaau. I luga ole tuaoi o le saite, eli i se lautele (tusa ma le 20 cm) le pa. Afai ei ai se taufaamatau o le faatumauina o le suavai, faatasi ai ma lala masani, faatulaga alavai.
  3. I luga o aa, faapuupuu le mole manifinifi.
  4. Tuu vaega i vaieli e tusa ma le 3 cm le loloto i se mamao e 20-25 cm mai le tasi.
  5. Ufiufi vaieli i le eleele lelei ma le mulch ma le humus leaf.
E taua! Manatua e tatau ona ufiufi mata (fatuga) i se eleele eleele ile 1-2 cm.

Ae pe a fuga mai la lili o le vanu, o le a amata ona amata mai le amataga muamua o le masina o Me. O le mutia e tupu mo na o le lua vaiaso. O le mea lea, o le fuga o le vaega o le a tumau seia oʻo i le amataga o Iuni.

Le tausiga lelei o lili o le vanu i le togalaau

A uma ona totō, ona amata lea o le aʻa, e tumau mo le masina e tasi. A o faagasolo lenei vaitau, faʻaaoga fualaʻau faʻalaʻau, o mea lava e tasi o minerale o le a aoga pe a uma le tausaga. O le susulu o le vanu e le lelei, o lea aua nei faʻamaʻaina i latou i vailaʻau tele.

O le tulafono autu o le tausiga - i se taimi talafeagai ma faʻaauau ona faʻaleleia vai mo fugalaau. Ae ui i lea, aua neʻi faatagaina le susu. Suavai i le taimi lava e mumu ai le eleele ile fugalaau. I le tau vevela tau vevela, e tatau ona faʻateleina auala e faʻavaivai ai.

Tausia le fanua i se tulaga e leai se totogi ma vao. E manaʻomia e faʻaumatia vao ma le lima.

E taua! O vaega uma o le lili o le vanu oona, latou te aofia ai le mea oona convallatoxin. O le maualuga o le faaputuputu o mea oona o loo maua i fua. O fua e faasaina ona 'ai. Aua nei faatagaina tamaiti laiti e taaalo ma lenei mutia. Ma ina ia mafai ona aloese mai ulu o le ulu, e le fautuaina e tuu se fagu i fugalaau i totonu o le potumoe. O galuega uma i le totoina ma le tausiga o le laau e tatau ona faia i totigilima.

O le a le mea e fai pe a uma ona fuga?

Liligiina o le vanu - vao faʻamalosi. E ui lava i lo latou le mautonu i fafo atu, ae o loʻo i ai a latou mea lelei ma "malosi" i totonu o le faasalalauina. O le totoina o ni aʻa i le eleele, o le ae maua ai se mutia e tumu i mutia manogi.

O nei fugālaau e mafai ona faʻaumatia toetoe o so o se laau mai le togalaau. O le mea lea, a maeʻa, ia faia ni faʻalavelave e faʻaitiitia ai le atinaʻe. Mo lenei mafuaʻaga, faʻapipiʻi le moega i laupepa paʻu, uʻamea po o isi mea tutusa. Puipui ia moega fugalaau ina ia oʻo ai le paʻu i le loloto pe a ma le afa mita.

E te iloa? Na talitonu Celts anamua o lili o le vanu - o le mea moni lenei o le faiva elves. I totonu o Iukureini, o loo i ai se tala e faapea o lenei fugalaau maaleale ma le fulafula e tupu i nofoaga o loimata oona o teineiti oe faatalitali mo a latou tane mai le taua ua pau. O le tala faa-Peretania o loo faamatala mai ai o lanu paʻepaʻe-e leai se mea ae na o ni tamai mea teuteu o Snow White.

Laitiiti e uiga i mea faʻamalolo

O le faʻaaogaina o le vanu e taua tele mo le maualuga o latou faʻamanuiaga o glycosides. E tusa ma le 20 glycosides na maua i vaega uma o le laau. O nei vailaʻau e faʻaaoga mo le gaosia o fualaau oona.

Glycosides e fesoasoani e faʻamalosia ai le fatu o le muso, faʻapea foi ma le faʻaaogaina o le malosi ma le lipid metabolism ma le toto faʻavaivaia. Ua faamaonia o glycosides e faʻaleleia hemodynamics ma aʻafia ai le fiafia tele.

O le tele o le faʻaaogaina o lili o le vanu i vailaau faʻaleaganuʻu e lautele atu. E faʻaaogaina e faʻaitiitia ai le fulafula o ituaiga genesis, faatasi ai ma maʻi mata ma faʻalavelave o le tino. O le masani lava, o mea teuteu ma le gaogao vaivai e faia mai i vaega toto.

E taua! Ona o le faʻaogaina i le mutia o vailaau matautia, o le faʻaaogaina o lenei vailaʻau e aunoa ma le faʻatalanoaina o se fomaʻi e mafua mai i le le mautonu ma le le lelei o taunuuga.

E tusa ai ma tulafono o le totōina ma sina tausiga itiiti, o le a le tutusa le lanu o lau togalaau i le vanu. O le ae saunia oe lava i le fiafia i le tautotogo taitasi e mataituina le fugalaau fiafia o lenei fugalaau maaleale i tuafale.