Fua o le gaosiga

Laʻau ma igoa o laʻau

E pei o mea ola uma i luga o le lalolagi, o laau ua i ai o latou tausaga. I le vevesi o le aai, tatou te le masani ona mafaufau e uiga i le umi o le tele o laau, ma e mautinoa e le iloa e tagata uma po o le fea laau ua ola mo le 1,000 tausaga pe sili atu foi. O a tatou tusiga o le a fesoasoani e tali nei fesili: o ai na te iloa, pe o se laau umi umi e ola i lou fanua.

O le a le mea e faalagolago i ai le ola o le ola?

O le maualuga o le vaitau o laau e tele lava ina fuafua e ala i foliga vaaia: o le pito sili ona puupuu-o ni fualaau aina, o le laau ma le laau coniferous o le faavae lea o "vao vao." O le a le tele o le laau e ola ai e faʻalagolago foi i tulaga e tupu ai. O le tau mālūlū e fesoasoani i le ola umi o laau totō, ma o le malulu malulu ma le matagi e faʻavaveina vave ai le tele o faʻatoʻaga. Mo le maualuga o le ola o le ola o fualaau aina suamalie, o le tausiga faaeteete e taua tele.

O le faʻamamaina mai lala mamago, o le faʻaaogaina o faʻamaʻi ma le fafagaina e matua faateleina ai avanoa o se ola umi o laau teuteu.

Aganuu lauiloa

E faigata ona mafaufau i magaala masani e aunoa ma ni lauusiusi. I la tatou itu, toetoe lava o fua uma (green green) o ituaiga o okesene "tagata gaosi" e taatele. Aʻo savali atu i totonu o le taulaga, e mafai ona e faitauina pe tusa ma le 20 ituaiga o fualaau aina suamalie, figota, ma isi nofoaga, ma conifers. Mafaufau i foliga o le tuputupu aʻe o nisi o na mea.

Hardwood

  • O le ituaiga o lona ituaiga e tuufaatasia ai pe tusa ma le 600 ituaiga laau. O le maualuga o le aluna e oʻo atu i le 50 mita, ma o soʻo se laau o le paneta e mafai ona mataʻutia le umi e ola ai le aluna. E faigofie ona aʻoaʻoina se oak faafetai i se lau laulaau ma fualaau aina - o meaola e masani ona faʻaaogaina i vailaau, cosmetology ma le kuka. O laau laʻau e sili ona taua i le gaosiga o meaafale, ma o vailaʻau uila laʻau o loʻo avea ma faailoga o mea taugata.
  • Ua tupu uma le ulu i Europa atoa, o loʻo maua i Asia Minor ma Transcaucasia. O le pale lapoʻa lautele e fiafia e lafi i vao paolo o le vao ma tuputupu malie lemu, mauaina se lautele e oʻo atu i le 8 mita. Hornbeam - o se sui o le aiga o birch, ma pei lava o ia, e fuga mai i taliga. O laulaau lau o le pulou e faʻaaogaina i meaola manu, ma o le suauu e maua mai le fua.
  • O le linden o loʻo i ai sona paʻu ma faʻalautele le pale e tusa ma le 30 mita le maualuga, o loʻo talanoa e uiga i le oa e mafai ona tuʻuina atu i se tagata. I le uma, o le linden e tele mea aoga. Lulu samasama paʻepaʻe paʻepaʻe e matua manaʻomia i le soifua maloloina ma le matagofie o togafitiga. O laupapa lanu Linden e faigofie ona galue, o ona laʻau vaivai e lelei le vaneina.
Vaʻai fautuaga mo le tuputupu aʻe lindens.
E te iloa? O Lipa ua aloaia o le faailoga o le Czech Republic talu mai Iuni 1848.
  • O le laugutu o loʻo faʻaalia i totonu o vaomatua o Europa. O le lamolemole lamolemole o se laugutu i le lautele e oʻo i le lua, ma le maualuga - 30 mita. E tuputupu ae lemu Buki ae ola umi. O fualaau e pei o Acorn e foliga mai i luga o le laau ina ua mavae le 40-60 tausaga o le olaga. "Pese talo" e lelei ma maua meatotino e faʻatautaia ai metabolic processes ma e nafa ma le galue masani o le fatu.
  • Ua maua e Ash lona igoa ona o lona palealii: o le felafolafoaʻiina o lala ma se mea lamolemole matala e tuu i le tele o le susulu o le la, o le mea lea e masani lava ona malamalama i lalo o le laau. I le tautotogo, e maua ai e le pulu se lanu violē ma fai le lionfish - o fua o le a pauu i le taumalulu. O le laupapa o le 30-mita-uumi uumi e faapitoa lava le umi, lea e taua faapitoa i le fausiaina ma feagai ai ma galuega. I vailaau, latou te faʻaaogaina le paʻu, lau, fualaau o le efuefu, ma faʻapipiʻi foi le vaovao. E ui lava i ona togafitiga faafomaʻi, o le pefu o se laau oona, o le mea lea, e le iloa le fuainumera o fuainumera, e sili atu le le faʻaleagaina o le teuteu. E mafai e Ash ona ola e tusa ma le 300 tausaga, aʻo le lautele o le ogalaau e seasea ona sili atu ma le 1 mita.
O le a e fia iloa e uiga i foliga o le gaosia o le pefu masani.
  • Elm e masani ona oʻo i le 40 mita, e ui lava o nisi ituaiga e ola e pei o vao. O le laau o se tamaʻi elm e iloga i se paʻu lamolemole faʻapitoa o le ogalaau, ma o le matua o le tausaga e sili atu ona mamafa ma e le gata i lea. O laulaau o le elm e tele ma mamao, o fua o le leona e vaaia i luga o le laau i le 7-8 tausaga. Elm - o se laau e le taua, e mafai ona maua i nofoaga malulu, ma i le ogatotonu o le laufanua po o luga o le mauga. Elm e oʻo atu i le 300 tausaga.
Aoao e uiga i mea aoga o elm.
  • Poplar - o se laau faʻatasi ai ma se ogalaau maualuga e oʻo atu i le 35 mita le maualuga, e i ai ni laulaau laulaʻa. O le fua e pei o se pusa. Mai le fugalaau pupula, o pi e aoina mai le kelu, lea e gaosia i le propolis. O le poplar o loʻo i ai le meatotino e faʻaaogaina ai le faʻamalolo ma mea leaga, o le mea lea e mafai ona maua ai faʻatoʻaga vao i vaega o faleoloa ma pisinisi eseese. Ma le poplar fluff o se mea e oso ai. E le pei o le tele o isi laau, o le poplar ua leaga: o le fafine e leai ni fatu i le fugalaau, aʻo tama.
E taua! A filifilia se poplar mo le totoina, mafaufau i mea e sili ona taua: pe a uma ona fuga, e na o se fafine e mafai ona ia tauaveina le "poplar fluff".
  • O le maple e sili ona mataʻutia i le tautoulu: faʻavae i lālā eseese o le pale e mafai ona maua se lanu eseese. O le faʻatoʻaga e maualalo le 15-20 mita. O laʻau o loʻo i ai ni fua faʻamalosi e iloagofie ai le maple mai le tele o laʻau. O fua o le manogi e mafai ona ave fatu i se mea mamao, talu ai o le fua o le tarako e lua-apaau ua fesuiaʻi pe a pa'ū ma ua ave e le matagi.
  • Birch e oʻo i le 45 mita le maualuga, ma e mafai ona oʻo atu i le 1.5 mita i le fusi. O Birch foi e iai ni ona itu. O le lanu birch lea tatou te faʻaaogaina e maua i le tausaga lona 8 o le olaga, muamua, o lona pou o le lanu enaena ma lamolemole. O lau o loʻo i ai le foliga o se tafatafa tafatafa ma pito i luga. E le mafai ona e mautinoa pe fia tausaga o le birch, talu ai e tele ituaiga o meaola: o nisi e tutupu i le 150 tausaga, o isi e mafai ona ola i le 300 tausaga.
  • Chestnut - o se laau e oʻo atu i le 35 mita le maualuga, o loʻo i ai se pale matagofie. Tausaga e mafai ona oʻo i le 300 tausaga. O laulaau ei ai le ituaiga o pusa e 7, o loʻo i luga o le oti i le isi itu. I le masina o Me, o fugalaau fugalaau, o ona foliga e pei o le kesi e maua ai le lanu paʻepaʻe po o le lanu paʻepaʻe. O fua o le chestnut ripen i le tautotogo ma o ni pusa lapotopoto ei ai ni meaʻai, o totonu o ia mea o se meaʻai. I totonu o le fatu e mama. O togafitiga faafomaʻi a Chestnut e faʻapitoa ai faʻafitauli.
Aoao e uiga i tulafono o le totōina ma le tausia o fagu.

E le mafai ona le amanaiaina laau ma fualaau aina i totonu o fualaau aina lauiloa.

  • O le apu i lona lava auala ua i ai uma le olaola ma meaʻai eseese. O le laau e oʻo atu i le maualuga o le 15 mita le maualuga, ma o nisi ituaiga o laau e fai ma laau toto e maualalo. Soo se ituaiga o ituaiga e manaʻomia le tausiga ma nisi tulaga e manaʻomia ona faia mo le fua tele o le apu. E i ai ituaiga o mea vevela ma le malulu, faʻafefe o le susu ma le lamala. Filifili se laau apu e le faigata pe afai e te iloa foliga o le palapala o lau 'upega tafaʻilagi. O lenei mea o le a mautinoa ai le umi o le ola o lau laau ma se seleselega tele.
Aoao e uiga i fautuaga sili mo le tausiga o le apple ma le totoina.
  • Pear i aso nei e tusa ma le 60 ituaiga ma sili atu i le 3,000 ituaiga. E oʻo atu i le 20 mita, e mafai e lenei laau ona fua mai mo le 50 tausaga. O le pi, e pei o le apu, e le tupu lelei i luga o le nofoaga o le maualuga o le eleele. O le mea lea, afai e te manaʻo i le pine e galue i le umi e mafai ai, filifili se nofoaga i luga o le mauga mo lona totoina. Ina ia faalautele le ola o lau laau e sili ona e fiafia i ai, e tatau ona e fafagaina ma togafitia mai meaola faalafua.
E te iloa? O lau i luga o pears e tupu i se poloaiga manino, o le vavae ese mai le tasi i le isi i le maualuga o le 135°. O lenei mea e mafai ai ona maua le maualuga o le susulu ma le susulu o le la.
  • O le laumei e eseese i lona muaʻi tulaga - ua i ai i le 3 tausaga o lona soifuaga, e mafai ona gaosia se fua. E le pei o paʻu ma apu, e fiafia le palamu i le eleele ma le maualuga o le susu, ae i le taimi lava e tasi e le tatau ona fufulu le nofoaga. O le tausiga o le Plum e ese mai le tausiga o isi fualaau aina. Afai e te manao i se uumi i luga o le pusa o le pusa, tatala le eleele faataamilo i le ogalaau, faaleagaina vao, togafitiga mai meaola faalafua ma fafaga i taimi talafeagai.
  • O le Cherry e le tupu i luga aʻe o le 10 mita, o lea afai e te manaʻo i se laau fua fua i lau 'upega tafaʻilagi, filifili. I le popo o ona tausaga, o le tasi laau e mafai ona gaosia pe tusa ma le 20 kilokalama o sieli mai le tasi laau. I tulaga talafeagai o le tuputupu ae, e mafai ona fiafia le 'au pele ma ona fua mo le 25 tausaga.
O le a e fia iloa e uiga i ituaiga sili ona tele o cherries.
  • O le pele cherry po o le manulele o manulele o le tofo le mafaafitia o le taumafanafana. E le pei o le peleni, o loʻo i ai se lapoa tele ma le tino. E sili atu foi ona fiafia i ai, ona ei ai manaoga faapitoa e faatatau i le vevela.
  • O le apricot e iloga foi i le maualuga ma le maualuga o le pale. I le vevela mafanafana, o le apricot e tupu i le tusa ma le 100 tausaga ma amata ona vave fua, mai le 3-5 tausaga. O le tele o ituaiga apricot e malulu-tumau, faʻafefeteina le lāmala ma e mafai ona ola i nofoaga ma sina timuga.
E taua! O le eseesega i le va o fualaau mago apricot o le apricot - apricot, faʻamago saʻo mai le maʻa, ma faʻamago apricots - moli mago, lea na aveesea ai le ponaivi.

Conifer

  • Spruce - o le faʻagasologa o le New Year, ausia le maualuga o le 50 mita. O le foliga o le pale na faia i le tele o tausaga, talu ai i le amataga o le vaitau o le laau e taitaia uma ona malosiaga i le tuputupu aʻe. E faalagolago i ituaiga, o le matagofie o lala ma le umi o le nila eseese. Cones na salalau fatu i le 20 tausaga o le spruce. O le lanu lanu meamata e mafai ona maua i vaega eseese o le lalolagi, e ui lava o loʻo i ai ituaiga meaola e maua i nisi vaega.
  • Pine e pei ona i ai se laau ile tolu ituaiga:
  1. Laʻau
  2. Laʻau
  3. Stlanik.
O le totoina o paina e matua malamalama lava-e manaʻomia ma faʻafefe i le susu. O le totoe o le pine - o se laau e le lelei ma o se umi le ate. O le tuputupu aʻe ola o le paina o loʻo matauina i le 5-20 tausaga le matua, o le alualu pea i luma le alualu i luma.
  • Juniper - laʻau faʻamalamalama, faʻasao i le lamala, vave vevela vevela, faʻamaʻi ma faʻamaʻi. E mafai e le liliuga o le ogaoga ona mataʻutia soʻo se laau faʻasoa. O suauu e faʻafeiloaʻi e le vine e faʻamalolo ai le ea ma faʻamaʻaina ai i le tino. Faatasi ai ma le faʻamalosi o faʻatoʻaga faʻatoʻaga i luga o le sitepu juniper e tele lava ona filifilia ona o lona le mautonu i le susu ma eleele, lea e mautinoa ai le umi o le ola.
Siaki i ituaiga laʻau lauiloa.
E taua! O mea faʻapitoa o vaipuni juniper e le fetaui.
  • O le lalaga e mafai ona faigofie ona iloa e ala i le tuputupu ae o pulumu. E le pauu le nila o le paʻu e tusa lava pe mamago lala, ma faʻavave ai. O le averesi o le tausaga o le fir - 150-200 tausaga, ae o lona maualuga e mafai ona fesuisuiaʻi e faalagolago ile ituaiga.

  • Thuja o laau ma laau e le masani ona ola i luga aʻe o le 11 mita. O tama e iloga i nila, e pei o nila, e sili atu le pogisa ma fesoʻotaʻi ma le matua. O Thuja e le o popole i le tausiga, e malulu, ma o nisi o meaola e mafai ona lelei le malulu o le malulu.

Luga o le laulau

O le a le tele o laau e ola, o le a le maualuga o le matua o le maple, o le a le umi o le apricot mulimuli ma le fia tausaga o ola ai le pine, o le a tali lenei laulau.

LaʻauSoifuaga o le olaga (tausaga)
Apricot25 - 30
Birch150 - 300
Pese400 - 500
Cherry25 - 30
Elm laau150 - 300
Faʻaofuofu200
Pear50
Oka1500
Sulu300 - 500
Chestnut200 - 350
Maple200 - 300
Linden tree400
Juniper500 - 1000
Fir150 - 200
Plum25 - 40
Pine laau300 - 400
Yew1000 - 2000
Poplar70 - 100
Thuja100
Toa pele40 - 45
Apple laau25 - 30
Laʻau o le vine150 - 200

O le a le laau e ola i le 1000 tausaga?

Mo nisi laau, o le 1000 tausaga le matua e mamao mai le tapulaʻa. E i ai ituaiga o ola e ola i le 1500 ma le 2000 tausaga. Afai e mafai e le juniper ona ola ina ia 1000 tausaga, ona ola ai lea o laau arasi, berry yew, oak, baobabs ma redwoods mo le sili atu i le 3000 tausaga.

E te iloa? Metusela - O le tagata pito i matua o lona tausaga ua lisiina i totonu o le Tusi Paia, e lauiloa mo lona umi o lona ola. Na soifua o ia i le 969 tausaga.
O se faʻataʻitaʻiga o se laau umi umi o pine, o lona tausaga ua sili atu i le 4850 tausaga! O lenei paina ua tupu i Mountains White o Kalefonia, i le National Reserves, peitai o le tulaga tonu o Museusela e le o faaalia e puipuia ai mai tagata lautele. O Metusela ua lauiloa o le laau anamua i luga o le lalolagi. E tusa lava po o le a le tele o le laau e maua i luga o le fogaeleele, e taua le manatuaina mai le taimi o le germination i le pa'ū po o le liliuina o laau e fai ai le galuega sili ona taua - latou te faʻatamaoaigaina le paneta ma le okesene. O le faʻamoemoe o le ola o laʻau lanumeamata e tele lava i mea e faalagolago i tagata lava ia: e tatau ona manatua o le solia o se laau o se lona lua, ma o le tuputupu ae o tausaga.