Fua o le gaosiga

Manua lauiloa ma ituaiga o ipomoea

I totonu o togalaau, paka ma fai togalaau, e masani ona e vaai i pa puipui, gazebos ma puipui o fale ua i ai le lanu lanumeamata ma lanu lanu, lanu lapopoa o lanu e pei o faamaumauga laiti laiti. O le mea lea, o se isi auala, o le ie atonu o se tasi o vine sili ona taatele. I le taimi nei e tusa ma le lima selau ituaiga o laau, lea e tusa ma le 25 o loʻo faʻaoga e le au faifaatoaga.

E ui lava o le ipomoea e sosolo mai i le telefoni ma vaega laiti o le lalolagi, e le lelei ma e mafai ona tupu i tulaga tau uma. Ipomea fuga mai ia Iulai ia Oketopa. Fugalaau i le taeao, e masani lava i totonu o le muamua, o lea la o nisi meaola e valaau taeao taeao - taeao susulu. E matala fugalaau seia oʻo i le aoauli, o latou lanu e lanumoana, paʻepaʻe, lanu viole, piniki, lilac liuliu, lanu viole, e mafai ona lua lanu, o nisi taimi e suia i le ao. Faʻatoʻaga e maua e le Faatoaga ni lanu ma ni lanu fou o le Ipomoea, e maua mai ai ituaiga fou.

Kvamoklit

Ipomoea kvamoklit (Quamoclit) ua atofa nei i se isi vaega o meaola. O le tasi lenei o tausaga, e afua mai i motu o Amerika. O le igoa kvamoklit ua leva ona tutusa ma Ipomoea ma na faʻaaogaina e faʻavasegaina lenei ituaiga o faʻasalaga e le tele o saienitisi. O Kvamoklit o se tasi o laʻau sili ona lalelei lalagaina, e umi lona umi e oo i le 5 mita. Na ia vaneina lau lanu ma tamai fugalaau pupula eseese.

E le gata i le fugalaau e fesoasoani i le teuteuina e le gata o se fugalaau, ae o se fale mafanafana: actinidia, fualaau Amur, wisteria, hydrangea palu, vine vine, selu, clematis, uila.

O lenei ituaiga o ipomei e aofia ai mea nei:

  • Kvamoklit Slaughter (Cardinal Ipomoea) o se tausaga e tasi le taina mai i Amerika mai Central ma Amerika i Saute. Faateleina i le averesi i le tasi ma le afa mita. E i ai lau lanu lanumeamata ma se umi e oʻo atu i le 7 cm. E fuga mai ia Iulai e oo i le ogatotonu o le autumn, o fugalaau e lanu mumu (e foliga tutusa i le lanu i le ofu talaloa).
  • E taua! A o faʻato'ā fanauina le osofaʻiga a Slaughter, e tatau i se tasi ona amanaia o lenei meaola e tupuga mai na o fatu.
  • Kvamoklit (kilipa liana). O le igoa lona lua e sau mai le tutusa o fafo o laulaau ma nila o le perosi. O lenei osofaʻiga na sau mai Amerika i Saute ma Amerika Tutotonu i le 1629. E matagi, vave ona tupu, e oo i le 5 m. O laulaau e matala, malamalama lanu meamata, o fugalaau e laiti, e le sili atu i le 3 cm le lautele, ei ai se foliga foliga fetu pe a tatala. Bloom mai le tuai o Iulai ia Setema. O le lanu sili o le fugalaau o le carmine mumu, ae e paepae pe piniki. I lalo o le igoa "Twinkling Stars" i luga o le faʻatau, e mafai ona e maua se paluga o fatu o laau o nei lanu e tolu.
  • Kvamoklit afi-mumu (fetu matagofie) sosolo mai le pito e tasi e pei o isi. E ese mai ona tuaa i le atoa o foliga o le laʻau. O le uʻamea e manifinifi, faʻalautele i le 3 m. O le vaitau vavalalata e puupuu, na o le tasi le masina ia Iuni - Iulai. O fugalaau e mumu sesega ma se nofoaga samasama, e oo i le 1 cm le lautele. Ae paga lea, i le faaiuga o Aokuso, a maeʻa le fatu, o le a vevela fatu o le kamoklit, o le vine ua leiloloa uma lana apili. I lenei itu, e sili atu ona talafeagai le mvy uvy mine. E matagofie laulaau, fugalaau e tele, ma o le vaitaimi o le faasaoina o le teuteu umi.
  • Kvamoklit (Fuʻa Sepania po o le fia taumafa) ua totoina talu mai le 1841 ma ua taunuu mai i Mekisiko i saute. Lafu i totonu o lenei fulafula lanumumu, mimilo, tupu e oo i le 3 m. O laulaau e foliga mai i le fatu, tolu-lobed. O fugalaau fugalaau, e oo atu i le 3 cm le umi, e aoina i luga o le laina, e oʻo atu i le 40 cm. O le solo, e fesuisuiai fugalaau: mai le mumu i le moli ma, tatala atoa, i le lanu mumu po o le paʻepaʻe sinasina. E fuga mai ia Aokuso ma e masani lava aʻo lei muamua le kiona.

Cairo

Ipomoea Cairo (Cairica i Ipomoea) na muamua ola aʻe i lalo o vailaau laiti o Asia, Aferika ma Ausetalia. O pupu o lenei ituaiga o taeao mamalu e oo i le maualuga o le 5 mita. O laʻau e lamolemole, lapotopoto, lanumeamata, aʻa o le fatu. O laulaau e lapotopoto, loloto le vaʻaia. Fugalaau e susulu, mumu, paepae, lanu violisi poʻo le lilac, e oo i le 6 cm le lautele, e aoina i ni fasipepa i luga o laʻau masani masani. E tupu tele le Liana, ma o luga o luga o pupu, e tele naua fugalaau e salalau solo, e liliu ai le laau i se kapeta kapeta. E fuga mai mo le tolu masina - mai ia Iulai ia Setema. I le tautoulu, e mafai ona eliina fatu ma teuina seia oʻo i le isi vaitau i luga o fagu po o tane tane ma se mea e leai se mea.

Faamasani oe lava i tulafono mo le tupuina o isi lianas mo lau taupulega: faʻaleleia, kampsis, kobei, pea suamalie, honeysuckle honeysuckle, kaletegy terry.

Pupii

Ipomoea purpurea (Ipomoea purpurea) e afua mai i motu o Amerika i Saute. O lenei foi mea totino. Loto Purupini O le Ipomoea e mafai ona tuputupu ae i le umi o le 8 m, o ona laulaau ma fatuga i sina taimi puupuu. O lau e lapotopoto, fatu, i luga o se petiole umi. Lago ma lafoaʻi le pisi vave. O le lapisi lanu violisi e tusa ma le 7 cm le lapopoa, e aoina i fuifui. I le taimi muamua, o lanu enaena, ae o le taimi nei o taumafaiga a le au faifaatoʻaga e mafai ona mumu, lanu piniki ma le paʻepaʻe uliuli, ae masani lava i se paʻu paʻepaʻe. O le fugalaau e amata ia Iulai ma faʻaauau pea seia oʻo i le toʻulu muamua o le autumn. I le tau manino, e vave faʻapupula mai le matagi i le taeao, ae latalata ane i le aoauli, i luga o ao puaoa, o le a tumau pea le tatalaina o tumutumu. Talu ai na atinaʻe lenei gaosiga i le amataga o le 17 seneturi, ma o nei taimi uma sa tumau pea le matagofie i le au faifaatoaga, na galulue lelei le au faifaatoaga: o le tele o ituaiga eseese e tele, ma o tausaga taʻitasi e maua ai ni oloa fou. O ona togi e masani ona lauiloa:

  • Star Scarlet - Fugalaau fugalaau i lanu paepae, fuga tele;
  • Scarlett O'Hara - fugalaau e mumu;
  • Tamamatua Otts - fugalaau lanu viole;
  • Luga o le vaalele - fugalaau lanu piniki;
  • Milky auala - o fugalaau e papaʻe ma piniki piniki;
  • Toto uiga - fugalaau lanu piniki;
  • Caprice Fugalaau fuga siliva;
  • Knight black black knight - fugalaau magumu pogisa ma se lanu piniki.

Tricolor

Tomoo tricolor (Ipomoea tricolor) hails mai vao o Amerika. O se vaʻa feʻaʻei faʻatasi ma laʻau faʻalaʻau e oʻo atu i le maualuga o le 4.5-5 mita. Faʻasusu lau, lapopoa, lapotopoto, fatu-fatu, faʻaloloa, ma petilesi umi. Fugalaau e iʻu i le 10 cm le umi, e aoina i fafo mo ni nai fasipepa. O i latou o le lanumoana-lanumoana ma se gutu papaʻe i le amataga o le fuga, lea e tasi le aso mo fugalaau taʻitasi, e avea ma lanu violē-pine i le pito. Fugalaau e tafa mai i le taeao ma tatala seia oo i le aoauli (i nisi ituaiga seia oo i le afiafi), i luga o le aso e le mafai ona faʻaalia i aso uma. Talu mai le totoina o le tomololorine talu mai le 1830, na mafai ai e faifaatoaga ona aumaia le tele o mea alofa ma eseese. O mea nei ua faʻaaogaina lautele:

  • Blue star - fugalaau lanu moana lanu paʻepaʻe;
  • Tau o le taumafanafana;
  • Flying saucers - o fugalaau e lanumoana ma lanu paʻepaʻe mai le pito i le ogatotonu;
  • Maria logo;
  • Pearly Gates - fugalaau lanu paʻepaʻe ma se vaeluaga samasama;
  • Sky blue - fugalaau lanumoana lanu moana po o le lanu viole, ogatotonu papaʻe ma samasama
  • Blue blue lalelei - e tele fugalaau, ma o lanu e sili atu ona mauoa;
  • Rainbow flash;
  • Skylark.
E te iloa? E i ai ituaiga ituaiga o Ipomoea, i totonu o fatu o loʻo maua ai mafaufauga faʻapitoa, aemaise lava o le eleele. 100 mg o fatu e oo atu i le 35 mcg o le laina ma 15 mg o ona fua, o nei mea uma o alkaloids LSD ma e talitutusa lava ma o latou aafiaga ia i latou, e ui ina latou vaivai. Sa masani ona faʻaaogaina e tagata faʻapitoa Amerika tagata ipomoea fatu ia latou faiga.

Neil

Ovaivai o le Ipomoea (Ipomoea nil) e afaina mai motu o Asia. O la tatou laʻau faʻapitoa ua tupu aʻe e pei o le tausaga. O tupuga o lenei convolvula e tutupu vave, e ola i le 3 m, malosi le faʻaleleia. O laulaau e foliga mai o le fatu pe o le fatu, i luga o laʻau uumi. Fugalaau e oo i le 10 cm le lautele, lanu mumu, lanu viole, lanu moana, lanu moana, piniki ma se paʻepaʻe paʻepaʻe. Pue le Bud i le tasi aso, e vave amata i le taeao ma e tatala seia oʻo i le aoauli. E fuga mai ia Iulai i le ogatotonu o le autumn. O lenei vine ua totoina mo se taimi umi lava. E le o iloa po o fea ma le taimi na amata ai, ae i le VIII senituri o le mamalu o taimi na sau ai Nile i Iapani, muamua o se vailaau togafitiga. Ma talu mai le amataga o le seneturi sefuluiva, o lenei fusifusi ua avea ma tagata sili ona lauiloa iina. O le Iapani na faia se sao tele i le atinaʻeina o ituaiga o vine. E taʻitasi i latou ma le eseesega, lanu ma le lanu o le pulupulu, taimi o le fuga ma le tausiga. O ituaiga eseese e talafeagai mo lo tatou tau:

  • Early Call Mixed Grade Series;
  • Serenade;
  • Sukalati;
  • Taeao i le taeao.

Ivy-foliga

O le lauʻeleʻele o Ipomea ivi (Ipomea hederacea) o Amerika tropical Amerika. E mafua lona igoa i le tutusa ma le ivy. O le tasi lea o tausaga o le laʻau ma se mea e sosolo ai le matagi, e oʻo atu i le 3 mita. O laulaʻau trifoliate ua faʻaloloa ma faʻamau. Fugalaau e oʻo ile 5 cm le lautele, e masani ona lanumoana i le paʻepaʻe paʻepaʻe, ae o loʻo i ai foʻi le mumu, lanu piniki po o le paʻu. E fuga mai le ogatotonu o le taumafanafana i le maeʻa o le autumn. E vave faʻapipiʻi mata o le taeao, latou te mamae ile aoauli, ma i le taeao e sosoo ai o le a fuga mai fugalaau fou.

Ipomoea Ipomoea aganuu ua tatala mai le amataga o le XVII senituri, e le masani ai. O le tele o ituaiga o togalaau aina e lalagaina ai le tele o fugalaau, lanu uliuli po o le uliuli ma se paepae paʻepaʻe poʻo le paʻepaʻe. Variety Roman Candy na maua le moa, lanumeamata ma lanu paʻepaʻe, fugalaau cherry ma se paʻepaʻe paʻepaʻe.

Sky blue

Blue Blue Skype (Ipomoea Blue Blue) e faatatau i ituaiga o tricolor, e sau mai Mekisiko i saute. Ua faʻatupulaia e avea o se taʻutaʻua faaletausaga, mo le tausaga, e oʻo atu i le 3 m.

E taua! O le vaomatua o Skyapanui, aemaise lava o ona fatu ma fatu, o ni mea oona.
O siaki e lamolemole, o laulaau e lautele, fatu. E sili ona manaia pupuʻu: lanumoana-lanumoana ma se puʻe sinasina, tele - e oo i le 10 cm le lautele. O le fugalaau e amata ia Iulai ma fuga seia oʻo muamua i le kiona. I Peretania, o le mea e sili ona taʻutaʻua ai lenei ituaiga, e taʻua o le taeao mamalu (taeao mamalu), aua e amataina i luma o isi lanu, ma i le ao e liliu ese i latou i tua o le la i nisi taimi. O le Liana e aʻafia i le vevela-alofa ma le malamalama-alofa, e le mafai ona faʻafefe vai mama, faʻateleina fatu, totoina lelei e fai i le amataga o Me.

Batata

O lenei osofaiga ua tupu i le lalolagi atoa: i Amerika i Saute, Saina, Niu Sila, Polynesia, Metitirani ma le tele o atunuu Aferika. Ae le mo mea teuteuina. Ole pateta suamalie o Ipomoea (ipomoea batatas) o se meaʻai taua tele ma fualaʻau suamalie tele, e taua foi o le pata suamalie. O le pateta suamalie o se vaʻaia tele o le aʻeina o laau, e oʻo atu i le 30 m, o le mea lea, i ituaiga o meaola, o laʻau e manaʻomia ona tipiina i lea taimi ma lea taimi, o laulaʻau e tele, loloto le vaneina, trifoliate poʻo le lima i le pito sili ona matagofie. Mo se taimi umi, na tupu tele ai le vegetative, ona o le tele o ituaiga eseese ua le toe mafai ona fuga, ae o isi fugalaau e laiti, foliga o nifo, lanu paʻepaʻe-pink-lilac, matagofie e pei o le tele o mea totino.

E te iloa? O le igoa "suamalie suamalie" e maua mai le gagana Arawak - Initia o Amerika i Saute, lea e sau ai le laau.
I le taimi muamua, sa ola le yam e fai ma fualaau aina, ae i le aluga o taimi, na matauina e le au teuteu ma le au fai togalaau. O lenei laiana na totoina mo le lautele, e oo atu i le 150 mm, laʻau lauiloa, e feosofi i luga o le umi, ma le tele o lanu: mai le lanu samasama ma le lanumeamata i le lanu mumu ma le paauli. E i ai ituaiga eseese ma laʻau eseese ma lanu piniki pe paʻepaʻe i luga o se laʻau lanu meamata. O le tele lava o taimi, o nei ituaiga e felagolagomaʻi ma isi ma isi ituaiga o Ipomoea, e pei ona vaaia i le ata, e maua ai ni mea matagofie, lanu lanu o fugalaau ma lau lanu eseese. O pateta suamalie teuteu i totonu o la tatou latitudes ua tupu aʻe e avea o se laau taʻitasi, e faʻaleleia e fatu po o le tipi. O se fale e vevela-vevela, o le tele lava o taimi e amata ai ona tutupu le ola o laau laiti i totonu o le fale, ona toe totoina lea i totonu o le eleele.

O le tele o ituaiga meaai e teuteuina, ma o meaai e mafai ona faʻaaogaina e le gata i fatu, ae o laulaʻau ma pu. O nisi ituaiga o pateta pateta e faia ai ni mea masani mo vai, lapisi ma isi oloa.

Luga o le masina

O le faʻapipiina o le masina o le Ipomoea (Ipomoea Noctiflora) e mai i le vaega o le vaomatua o Amerika, o le tele o mea totino e mafua mai i ituaiga o lianas. I le taimi muamua, o lenei ituaiga na tu i fafo atu i se ituaiga eseese, ae o lea ua faitauina nei i totonu o le ipomoea. O lenei vine totogo e ola i le maualuga o le 3 m, e mafai ona oso i le 6 m le umi. O laulaau o foliga, fatu-foliga, liliu atu i se tamatamailima e tolu. Latou te faia se ufiufi tele e le mafai ai ona maua le malamalama ma le vai. Fugalaau faʻatasi ai ma lapoa tetele e oo i le 15 cm le lautele o le kiona-paʻepaʻe, o le lanu paʻepaʻe sinasina, ma se manogi manaia, malosi, manogi-almond. Fugalaau fugalaau agai i le faaiuga o le aso i le goto o le la, e susulu le pua i se pupula pupula, e susulu i le po atoa, ma mamae i le taeao. Faʻavave vave, o le vaitau fugalaau - mai le faaiuga o Iulai seia oʻo i le muamua kiona. Fausia talu mai le faaiuga o le XVIII senituri. Talu ai o se vine vine lenei, e lelei mo teuteuga o fale ma fale e asiasi i le afiafi.

E ola lelei i le toetoe lava o soʻo se eleele oona, e ui lava e fiafia i le susulu susu. O le tuputupu ae e manaʻomia se lagolago lelei. O faʻamaʻi ma meaola faalafua e seasea, tali lelei i le fafagaina ma le fafaga. Faʻapenaina e pei o fatu ma le taoto. O foliga mai o soʻo se ituaiga o loʻo taʻua i luga e foliga lelei i luga o puipui o loʻo siomia ai gasebos, i luga o faamalama faamalama ma faapaologa, i le faitotoa o le fale. O lenei laau matagofie o le a teuteu ai soʻo se fanua poʻo se togalaau.