Potatoes

Fautuaga pito sili i luga o le totoina o pateta i Siberia

O Siberia o se vaega tele e taatele i se vaitau masani o le lalolagi. Mo le faatoaga faifaatoaga o se nofoaga maualuga maualuga. O le faʻaleleia o se seleselega lelei i tulaga ogaoga o le faʻafitauli tele lava. Ae ui i lea, o le totōina ma le totoina o pateta i Siberia o loʻo i ai se nofoaga taua i le atinaʻeina o faatoaga.

O ituaiga lelei eseese o le pateta mo le totoina i Siberia

E sili atu i le 400 ituaiga peta ua totoina i Rusia, ma e tofu i latou uma ma mea lelei ma mea le lelei. Ae ui i lea, e le o ituaiga uma e mafai ona tutupu i tulaga o le malulu Siberia. Ina ia foia lenei faafitauli, ua faia e saienitisi se galuega tele i le aveeseina o ituaiga o aganuu o le malulu. O ituaiga eseese o le pateta mo le totoina i Siberia e tatau ona faigata i le taimi e mafai ai fua tele:

  • "Alena": o se ituaiga o pati fualaina, e iloga i le tetee atu i le paʻu, kapato o le pateta ma le rhizoctoniosis. O loʻo faʻamatalaina e fatu tetele ova, e ufiufi i paʻu paʻu paʻepaʻe, faʻafeiloaʻi le lamala ma femalagaiga.
  • "Early Priekule": e lauiloa le "fa sefulu aso" mo le fua o le matua. O se fualaau vevela vevela o loʻo faʻafefiloi i se paʻu lamolemole susulu. E ese le manaia o le ituaiga mea e tupu ae leʻi amataina se faamai ma ona maʻi.
  • "Le manuia": faʻafeiloaʻi soʻo se tau, faʻapipiʻi lelei, e le faigofie i faʻamaʻi. O se ituaiga tele o le vave ona matua, ei ai lona foliga lapotopoto ma se paʻu malamalama.
  • "Adretta": e manatu o le tele o le "faʻamalosi" ituaiga o pateta pateta ma e lelei mo le totoina i Siberia. O loʻo i ai se foliga lapotopoto ma se tino samasama matagofie. Ripens root vegetables mo le 70 aso, e lelei lona tofo ma talafeagai mo ituaiga uma o togafitiga vevela.
  • "Zhukovsky Early": faʻapitoa, tele le tele o le umi o le teuina. E sili ona lelei lona tofo, e le faʻapalapala lemu i le taimi o kuka. O pusa e ufiufi i lanu paʻepaʻe paʻepaʻe, lapoa, ma le paʻu papaʻe paʻepaʻe.

E te iloa? O ituaiga o pati eseese e eseese i le tele, tofo, lanu, foliga, mea e aofia ai vailaʻau ma le masini. I le faʻaopoopoga i le masani ma le paʻepaʻe paʻepaʻe ma le samasama, e eseese ituaiga lanu mumu, uliuli ma e lanumoana. O ituaiga vao e mafai ona taofiofi e mafai ona tatalia le vevela e pei o le -10 ° C ma ituaiga e le o manatu i le Colorado potato beetle ua fafagaina.

Totoina o taimi o pateta i Siberia

E tusa ai ma le gaosiga o le gaosiga o le pateta, o le vaitaimi o le totoina i Siberia e amata tele nai lo isi, sili atu i saute o le atunuu. Ae peitai e leai se taimi faʻalelei, talu ai o Siberia o loʻo i totonu o le tolu taimi. I le itu i sisifo, o le totoina o pateta e amata mai i le amataga o Me; i le itu i sasae o Siberia, latou te amata totoina i le lua vaiaso mulimuli ane.

E taua! O le totoina o pateta i Siberia e mafai ona vevela i le 15 cm le loloto i le eleele, lea e oʻo atu i le 6-8 tikeri o le vevela, ina ia aloese mai le le lelei o le totoina o aʻa.

Filifilia se nofoaga e toto ai pateta

Potato - photophilous planto le mea lea e taua ai le sauniuni mo lona faimalagaina o se fanua e le ufiufiina e laau poʻo laau toto. E tatau ona faʻamalamalamaina ia fatu toto, lau palapala, lelei le faʻamaʻaina i le manulele.

E taua! E tatau ona faia le laʻau i le tautoulu i lalo o le eli. Afai e te faia i le tautotogo, o le a mate le pateta.

I le tautotogo e mafai ona e faʻamafanafanaina le eleele ma le humus, faapalaʻau, peʻa, moa moa.

E le mafai ona totōina le pateta pe a uma ona totō laau totō o le tupuaga na tupu mai ai, e ono iai foi mea faʻapena poʻo faʻamaʻi. Leai se mea e te totoina ai se seleselega i le tausaga na teʻa ai le eleele i se nematode, siama, ma isi faʻamaʻi. E ola lelei le totōlaʻau pe a uma le kapisi, beets, kāloti, letisi pe kukama.

E te iloa? O le pateta o le mea oona, e mafai ona maua ai le solanine. Muamua lava, o vine e mauʻoa i le solanine, ae mafai foi e fatuga ona faaputuputuina i lalo o le aafiaga o le la (o le uiga lenei o le lanumeamata lanumeamata o le peel).

Galuega sauniuni i le 'upega tafaʻilagi

Ina ia mafai ai e le taumalulu ona aveese le palapala o vao ma meaola faalafua, e tatau ai eli lona pa'ū. Fuʻu loloto i le totoa o suo. I le faagasologa, e manaʻomia le aveesea uma o rhizomes o vao, e suʻe ai ma faʻaumatia ia pito o le May, ma le uaea.

A uma ona eli, e le tatau ona i ai ni faanoanoaga i le eria, o le taimi o le timu e le faaputuputu ai le suavai i totonu ia i latou, mafua ai ona paʻu le pateta. Manua na aumai i lalo o le eliina e le tatau ona tumau i le pito i luga, a leai o le a mago ma leiloloa ona meatotino.

O fugalaʻau faʻaleleia e faʻaleleia le tuputupu ae o pateta, ae latou te lemu lemu, o lea e le faʻaaogaina i le amataga o le tuputupu aʻe o pateta. O le tuʻuina atu o le aganuʻu i mea aoga i le amataga o lona tuputupu ae, e faʻaaogaina ai faʻasamalaina o minerale, e pei o le superphosphate, potassium sulfate, ammonium nitrate, ma le pefu laupapa.

E te iloa? E ese le talafeagai o pamu ma isi oloa ma e mafai ona faʻaogaina i metotia uma o togafitiga vevela. Mai se pusa tulaga ese e mafai ona e kukaina le sili atu i le lua afe ia le muamua ma le lua vasega, ae o meaʻai foi.

Sauniuniga o mea totō

Mai le faaiuga o Mati, o fatu pateta e mafai ona saunia mo le totoina. Pe a ma le 30-35 aso e totoe ae lei totoina fatu, e mafai ona ave pateta mai le pulou mo le faʻamaʻiina i Siberia.

E taua! E tatau ona vave alu vave lanu ma maua le malosi o le sun totogo. O le mea lea, naʻo le totoina o mea na totoina ma totoina aʻa.

E tatau ona i ai fualaʻau laʻitiiti mo le totoina. Afai e lapoa ia fatu, e mafai ona vaevaeina i le 2-3 vaega i luma tonu o le totoina.

A o lei totoina pateta i le eleele, e tatau ona totoina mea e toto ai e faʻamaʻi. E mafai ona faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi i le boric acid, paluga o le pati (potassium permanganate) poʻo le faʻafefe o le kela.

I le lumanaʻi, o le a puipuia ai le laau mai meaola faalafua ma avea o se mea e faaosofia ai lona tuputupu ae. E mafai ona togafiti faila i le gaoia i se vaifofo faʻamaʻi mo le lua itula, pe faʻapipiʻi.

E taua! E na o le pau le mea e toto ai le toto pe afai e leai se totogo i luga o fatu.

Mo le faʻatupulaia o le tupuga o le aganuu i le taimi atoa o lona fatu faʻaopoopoga faʻapu. E faia i ni auala se lua - felaʻiaʻi ma annular.

O le loloto loloto o le faʻaogaina e faia faʻapitoa i le mea faʻapipiʻi. O se vaega itiiti e tumau pea, e le sili atu ma le tasi le centimita le mafiafia.

O le a manaia le faitau e uiga i isi fualaʻau: rokambol, aniani, okra, lagenaria, pepa-chili, tamato, kapisi, zucini, cowpea.

O le faʻaaogaina o le annular e sili atu ona aoga ma e faia i se auala paʻu i le loloto o le paluga o le phloem, e oʻo atu i le 1 cm.

O mea e faʻamalosi ai e faia i le lua masina ao lei totoina fatu, seia amata ona tupu aʻe mata.

E taua! Ina ia puipuia le salalau o faamai e tatau ona e filifilia fatu maloloina ma tago i le naifi.

Le faagasologa ma le fuafuaga o le totoina o pateta i Siberia

E iloa lelei ina ia saʻo le totoina o pateta i Siberia, vaomago, lau laʻau po o vaomago e faʻaaogaina e pei o le vao pe a uma le mutia. E i ai lava auala e tolu toto pateta i lenei itulagi.

Lisi nofoa - o le auala taatele. O le totoina o mea totino e toto i laina i se mamao pe a ma le 25 cm mai le tasi. O le loloto o le totoina o pateta ma lenei metotia e sili ona fetaui mo le tau leaga i Siberia - na o le 7 cm.

Peleni - faʻaleleia auala faʻaaogaina i luga o se tulaga tau alamanuia. O le totoina e faia i laina e lua ma le mamao e 30 cm i le va oi latou. O isi fagalaʻu e tuu i se mamao o le 110 cm. Pe a luluina e le taʻalo pateta ia pateni, e le afaina aʻa o le seleselega.

O le laumei e talitutusa ma le auala e totoina ai i totonu o otaota (ua faia i tua mamao le 70 cm). O le eseesega ua na o le fausia i luga o le laina, e oʻo i le 20 cm. O lenei faiga o le totoina o loʻo faʻaaogaina i luga o le palapala "mamafa" na gaosia, e mafai ai ona e selesele se seleselega muamua atu nai lo le lua vaiaso.

E taua! Seiloga e lelei le mafanafana o le eleele, e tatau ona e totoina pateta i Siberia.

O le mafiafia o le palanikisi mulch (mulch) e faalagolago i lona uiga lelei - e tatau ona ufiufi le laʻau i le 15 cm, cereal e oʻo i le 40 cm.

Tuputupu ae ma le tausia o pateta i Siberia

Tausia o pateta i Siberia e amata i luma o le germination. O le tausia o le seleselega e vaevaeina i ni vaega: faguina, veleina ma vaʻavaʻavaʻa, vavao vao, faʻamaʻi ma puipuiga mai faʻamaʻi.

Faʻasa

Tasi sili ona taua mea e aʻafia ai le fua o le seleselega. O le suāsusu muamua e faia i totonu o le afa masina pe a maeʻa ona totogo.

A amata le amataga o le vaega, e fautuaina e pulea le eleʻele palapala. Afai e lūlū le eleele i le loloto o le 7 cm ona o le vevela o le tau, e manaʻomia le fausua lona fa. E manaʻomia le faʻafeinu i le afiafi, faʻaalu seʻia oo i le 7 lita o le vai mo laau taʻitasi. Afai e matutu le vaitau, ona tatau lea ona e faʻafefeina pateta ile lima taimi.

O se aso pe'ā uma ona faʻasuina le eleele e tatau ona tatalaina.

E taua! E manaʻomia tele le kuka i le palu ma le tuberization.

Toto ma vele le palapala

E tatau ona vaʻaia le eleele i lea taimi ma lea taimi, ma tuʻuina atu ai fatu i le okesene. I le taimi lava lea e tasi e te manaʻomia e faʻamamāina mai vao leaga. O nei faʻavae e tatau ona faʻatinoina faʻapitoa pei o le vaega o le eleele o loʻo ola.

O le faʻamalosia o aʻa i le ea e mafua ai le faateleina o le pateta. Faʻamamā le eleele pe a uma timuga taʻitasi pe fafaga, aveese vao ma talepe le mea pala. O lenei mea e mafai ai ona faʻaitiitia le mamafa o le eleele i luga o fatu.

E taua! E le mafai ona velaina pateta, pe afai e lei oʻo mai o ia mai le eleele - e mafai ona e faʻaleagaina le tuputupu ae o le fatu, ma o le a oti.

Lauga vao

Iuni e masani lava ona tupu i le itu i mātū, e manaʻomia ona e tuʻuina mai lea taimi i lea taimi ia mulch mai vao vao, vao ma vao.

O le togafitiga ole fatu e puipuia ai le laau mai le malulu, aveese le vao, faʻaleleia le susu ma maua ai le lele lelei i aʻa.

O le uluai tumutumu o loʻo faia i le taimi lava e uma ai le ola mai o le mama o lau o pateta.

A tulaʻi le laau mai le eleele i le 15-17 cm, e tatau ona vaʻaia le taimi lona lua ma vao vao.

E te iloa? O le tuber aupito tele na totoina i Lepanona ma sili atu i le 11 kilokalama.

Faʻatauga

E tatau ona fafagaina le Potatoes i meaola ma vailaʻau.

Mo le vaitau ua fautuaina e faʻasaina le pateta pe tolu. O le uluai fafagaina ua faia mo le atinaʻe lelei o tumutumu laiti. E masani lava, e faʻaaogaina urea mo lenei mea.

O le taimi lona lua e faʻasaina ai le pateta e faʻavave le faagasologa o le fuga i le taimi o le fuga. Faʻaaogaina i totonu o lenei palu ma le potassium sulfate.

O le laei lona tolu i le taimi o le vavave e vave faʻaleleia ai le gaioiga o le faʻapipiʻi. E maua mai i le superphosphate.

E taua! Fertilize pateta e tatau ona na o le fafaga pe timu.

Pest protection

Muamua, e le mafai ona e totoina pateta i le nofoaga lava e tasi o le saite, e sili atu ona lelei le suia i vaega mo laʻau ma le uka, mo se faataitaiga. O lea e mafai ai ona e puipuia le vave fananau mai o meaola mama pateta.

O loʻo i ai se fuainumera tele o vailaʻau faʻasolosolo e fesoasoani e faʻasaʻo faʻamaʻi ma faʻamaʻi o pateta. O nisi o fai togalaau latou te pulea lelei auala faamaoni, e pei o le fasimoli ma le vitriol. O faʻalavelave tetele i le faʻatoʻaga o se fualaʻau mauʻoa potato o Medvedka, Colorado potato beetle, wireworm, scab and late blight.

Colorado potato beetle ua taua o se fasi kuki. Aveesea e ala i le aoina ma le faʻaumatia iniseti mai fuamoa i tagata matutua. Faʻaaoga foʻi leland celandine mo le totoina o nofoaga totō ma totōina i le pateta, ma faʻafefe ai le anufe i lona manogi (fatu poʻo le coriander).

O le a fesoasoani le inisetirate ia te oe i le tau faasaga i meaola faalafua: Bitoxibacillin, Inta-vir, Karbofos, Aktara, Bi-58.

Le puipuia mai uaea, pito i luga o le kiliki pipi, faʻaaoga fugalaʻau e aofia ai le amonia. E tatau ona tatala le eleele i taimi uma ma faʻaumatia vao. E manaʻomia le faʻaitiitia o le eleʻele o le eleele e ala i le faʻaopopoina o le sima poʻo le falaoamata i le fale.

Medvedka - O se manufeʻai e 'aina fatu ma pateta. Latou te faʻaumatiaina e ala i le eli loloto o le eleele i le tautoulu, faʻamamaina faʻasalaga faʻamalosi po o le kalani, ma le tatau ona seleseleina taimi. O nisi taimi o masima masima, vailaau lanumoana masima, vailaʻau suauu tiso pe oona mai iniseti e sasaa i totonu o pu.

Scab - O lenei maʻi faʻaleaga, e afaina ai le pateta. O le togafitiga o le aganuu ma le manganese composite poʻo le acidic acid o le a fesoasoani e faʻaumatia ai. E tatau ona eli faʻatasi ma le eleele ma le afi. O lenei mea o le a puipuia ai le salalau atu o le faʻamaʻi i vao vavalalata ma laau o le vaitau e sosoo ai.

Paʻu mumupoʻo le pateta o le faʻaleagaina lea o maʻi e afaina i le malulu ma le mafanafana o le tau.

E taua! Paʻu faʻamaʻi - o se faʻamaʻi e aafia ai le gasegase, ma le lau o le pateta. Vaʻaia tausaga taʻitasi e oʻo atu i le 15% e tupu mai ai.

Ina ia faʻaumatia le gaogao, e mafai ona e faʻaogaina fualaau faʻamalosi poʻo se lanu mumu lanu meamata.

Ina ia taofia le tupu mai o le paʻu, e mafai ona e aloese mai le faaputuputuina o le susu i le eleele ma totō totoga i tafatafa o isi mea totō, faʻamaina le eleele ma le potassium ma le fulu.

Seleseleina ma le teuina o le seleselega

O le seleselega e tupu pe a uma ona amata ona faʻagogo pito. O ituaiga pati muamua e seleseleina i Siberia mai le ogatotonu o Aokuso, ae o isi, e fuafua i le tau, e seleseleina mai le ogatotonu o Setema i le sefulu tausaga muamua o Oketopa.

E te iloa? Faamanatuga i pateta ua fausia i Minsk, Mariinsk ma Besezhezha (Polani). I Korosten (Iukureini) ei ai se maafaamanatu o keke pateta. I Bruges (Belgium) ma le Blackfoot (USA) o faleoloa ua faʻatuina i pateta ua tatalaina.

O nai vaiaso ao leʻi seleseleina pito i luga e tatau ona moa. O lenei mea e taofia ai le faʻafuaseʻi o faʻamaʻi pipisi, e fesoasoani i le sili atu ona lelei o aʻa ma aʻafiaga o latou paʻu. O le tipiina o pateta ma se suo poʻo le paluga e tatau ona matua faʻaeteete e le faʻaleagaina, aua talu ai taimi e teuina ai fatu e afaina i faʻamaʻi.

O le vevela talafeagai mo le teuina o pateta i Siberia o le 2-4 °, o le malulu o le ea e 90-92%. E masani ona teuina paluga i totonu o potu, faletusi poʻo lalo ifo. O le umi o taimi e teu ai pateta o le a faʻamautinoa ai le faʻamago muamua, fufuluina mai toega o le eleele ma le faʻamamaina o faʻamaʻi faʻamaʻi pe afaina aʻa.

Tuputupuina se fatu lelei pateta i Siberia e matua moni lava. O le mea autu o le mulimuli i tulafono patino o le galueaina ma filifili le ituaiga talafeagai.