Laʻau

Rhododendron Maʻi: Aiseā e Liliu ai Paʻu Paʻu

Rhododendron o se laau mai le aiga o Heather. Ua tupu i potu ma greenhouses. O se fugalaau, e pei lava o soʻo se isi lava laau, e ono aʻafia i faʻamaʻi ma faʻamaʻi manu. O le mea lea, e toatele fai togalaau o loʻo mafaufau pe aisea na liliu ai le lanu o le rhododendron, lea na sau ai le pala. E i ai auala faigofie e mafai ona e fofo ai, ona puipuia ai lea, faʻamaʻi rhododendron.

Ituaiga ituaiga o pala e aafia ai le laau

E i ai ituaiga ituaiga o pala, o loʻo i ai a latou lava faʻataʻitaʻiga ma auala togafitiga.

Laʻu aʻa

O le mea e mafua ai le sogasolo o se mea malie lea e salalau atu i le aʻa ma le aʻa. E mafai ona vaʻaia le faaleagaina i totonu o le laau ma luga o pine taʻitasi. Muamua, e amata ona mou le togavao, ona malogo ai lea o lau laau e aunoa ma ni suiga i fafo atu e iloagofie, o le a le toe mumu, e mate.

Laʻu aʻa

Afai e te tipiina laʻau, e mafai ona vaaia se lanu enaena. Pe a eli i luga o aʻa, lanu enaena ma le pala e vaaia. E mate le laau i se mea o aso. O le fugalaau e amata ona afaina pe afai na totoina le rhododendron i luga o eleele papaʻu ma se siosiomaga oona. O faʻamaʻi e ono aʻafia i laau talavou ua leva ona totoina. O le faʻamaʻi pipisi i aʻa, pasi i le pito i luga o le aʻa.

E leai togafitiga. E manaʻomia lou eliina o se togavao ma susunuina e aloese mai faʻamaʻi pipisi o laau vavalalata. Mulimuli ane, e tatau ona fetuutuunai le aoga o le palapala i lenei nofoaga, ma le faʻamautuina lelei o le pule mo se fatuga fou.

Gau pala

O le mea e mafua ai le suauu Botrytis o le ash-gray-gray-gray. O loʻo ola i eleele e le faʻamaina ma luga o toega o isi laau. I foliga vaaia, o le faʻaogaina o le fuga i le ituaiga o mycelium ua vave fuafuaina.

Faʻalogo lelei! E faʻamalosia le faʻaleagaina e ala i le maualuga o le suamalie, o le mea lea e tatau ai i tagata fai togalaau ona mataʻutia le tau susu. Mo le faʻamaʻiina o le maʻi, o le i ai o le tino maliu i totonu o laau e lava lea, talu ai e le mafai e le galo ona faateleina i luga o nila ola. A oʻo mai le faʻamaʻi, o le galo e faalilolilo toxini lea e salalau atu i ni meaola ola lata ane ma faʻafefe ai.

O le maʻi e aofia ai faʻamaoniga nei:

  • lanu enaena i luga o laʻau, pulupulu, lau;
  • o le fogaeleele o le nofoaga ua faaleagaina ua mamae ma amata ona pala;
  • ua faʻataʻapeʻapeina, o loʻo i ai se foliga lapotopoto, faʻapipiʻi.

O se uiga iloga o le faamai o le tupuga o le fatu e le o se paʻepaʻe, ae o le lanu po o le uliuli. O lenei ituaiga o le faʻamaʻi e teteʻe i aʻafiaga o le siosiomaga, e ola ile 2-3 tausaga.

Metotia o togafitiga: faʻasaga i le pathogen ma le teuteuina, faʻapipiʻi faʻamalosi o laau afaina ma faʻalatalata ma se vaifofo o le baseazole.

Gau pala

Paʻu mumu

O le mea e mafua ai le sogasolo o le Phytophtora cinamomi. O se laau e mafai ona mamaʻi mai fugalaau afaina. O tuʻutuʻuga nei e fesoasoani i le faʻatulagaga o le anufe:

  • sua tele;
  • leai po o le leai o se alavai;
  • maualuga maualuga.

Faailoga o faʻamaʻi ma le salalau o le faʻamaʻi:

  • laʻau matutu, lea e salalau atu i paranesi taitasi;
  • leai se toe faaleleia o laʻau i le po po o le taeao;
  • e lanu samasama, ona suia ai lea o le lanu mo le laau atoa;
  • o aʻa e foliga mai e enaena, foliga o le pala;
  • enaena enaena i le itu o le ū po o le amataga o le aʻa;
  • pala i laupapa;
  • faasolosolo lava o se lanu uliuli po o le uliuli e fai i luga o lanu enaena, o se faailoga lea o le fausia o spores spores;
  • i le lumanaʻi, pe afai e le togafitia, o le a faʻamago ma faʻamago uma le laau.

Faʻalogo lelei! Afai e mate atoa le fugalaau, e le o lona uiga o le maʻi ua mou atu. Na tumau i totonu o le palapala, o le mea lea, o le aʻafiaga o faʻamaʻi pipisi o faʻatoʻaga faʻalautele.

Metotia o togafitiga: faʻaleleia taimi faʻapipiʻi o vailaʻau faʻamaʻi ma le Bordeaux, ma afai o le fugalaau e ogaoga aʻafia, e eli ma susunuina.

Fluoride pala

Rhododendron ua pala

O le laau e afaina ai le fungus Sporocybe azaleae. O le gasegase na mafua ai ona maua muamua i le Iunaite Setete, ma o suʻesuʻega ma togafitiga na suʻesuʻeina foi iina. O le tele o taimi, o le faʻamalosi e tupu i le tele ma le pulea rheodendron. O se uiga iloga o le faatoilaloina o le suiga i le paolo o le pupuʻu i le enaena po o le enaena. A leai togafitiga, e mate le vao.

O le fomaʻi mai le taʻavale e masani lava ona alu i paʻu, ma faʻafefe uma ai le vao. E sili atu ona faigata le laveaʻiina o ia, e tatau ona e tipiina le mita atoa o lauʻau.

Metotia o togafitiga: tolu vaiaso uma, o vaega uma o le laau o loʻo sosoloina i sauniuniga e aofia ai le kopa.

Bud pala

O faʻamaʻi matua o rhododendron ma auala mo togafitiga

Faamai o le nasturtium - aisea e lanu ai laulaau

Faʻailoa ituaiga eseese o siama pipisi.

Mo faʻamatalaga! E le o tagata uma e iloa le māfuaaga e mafua ai ona liu brown brown. Ina ia aloese mai lenei mea, e tatau ona e fufuluina le fugalaau ma fualaau faasaina, ma ia matua usitai i faatonuga mo le faaaogaina o le iniseti.

E tolu ituaiga autu o faʻamaʻi faʻamaʻi:

  • mala o le rhododendron. O le pathogen e salalau i le palapala poʻo le taimi foi e feaveaia ai le vevela e le matagi. O faʻaleagaga e mafai ona iloa i soo se vaega o le laau. O poloka o le pogisa ua faia, o se faataamilosaga e maua ai se paʻepaʻei sinasina, paʻepaʻe, uliuli. Rhododendron chlorosis o se faʻataʻitaʻiga sili lea o se maʻi afaina;
  • se faʻamaʻi. O le toilalo lea i le tele o siama. E mafai ona maua le maʻi i le eleele pe ave e iniseti. E faasolosolo lava, e salalau le microorganic patho i luga o aʻa, ogalaau, lau, lala, e tau atu ai i le faamamaina ma le oti o vaega. O le fomaʻi e masani ona salalau atu i le tele o vaega o le togavao. O le mea lea, e tatau ona faʻamuina atoatoa ina ia aloese mai le salalau o faʻamaʻi i vailaʻau vavalalata;
  • mea e le afaina. O aʻafiaga o le siosiomaga e aʻafia ai le tuputupu ae, fugalaau, ma le mea moni o laulaau o le rhododendron ua faʻafefe. Atonu o lenei mea o le matelaina o le vevela, le lelei o le eleele lelei, faʻafefe. Ina ia faatumauina le togavao, e tatau ona faʻaleleia le lelei o le palapala, faʻaaoga le faʻamalolo ma vai e tusa ai ma le faʻatulagaga.

Ina ia aua nei fenumiai ia ituaiga o faamaʻi, e tatau ona e faamasani ia oe lava ia latou faailoga. Mo ituaiga uma o siama ma aʻafiaga leaga, o loʻo i ai se vaifofo.

Tracheomycotic wilting: pe a lafoaʻi lau

O le afaina e sau mai le fungus Fusarium oxysporum. O le parasite lenei e faʻaalia ai uiga nei:

  • lanu enaena i aʻa, sosoʻo mulimuli ane;
  • le salalau o spores i totonu o le laau toto, lea e poloka ai le gaioiga mo meaʻai;
  • lafoaʻi o latou meaʻai, avea ma mea e faʻafefeteina, pipiʻi luga, lanu enaena i luga o le rhododendron;
  • pa'ū laʻau o petioles faʻatasi;
  • o se mycelium lanu paʻepaʻe ua faia i luga o ogalaau.

Faʻalogo lelei! Afai e faʻaumatia e le tagata fai togalaau vaega na o le siama, o le a tumau pea le pala i aʻa ma toe tumau. E le gata i lea, o le a faʻasalalau le fomaʻi i fugalaau ola maloloina latalata ane.

Metotia o togafitiga: susunuina uma o le laau faatasi ai ma le aʻa, pulupulu ma sasaa i se vaifofo o le baseazole mo faamoemoega puipuia.

Ua oti le oti

O le faʻamaʻi e salalau atu i rhododendrons, ua totoina i le paolo e aunoa ma le susulu o le la. O se mea malie mai le ituaiga o le Phytophtora cactorum Leb e salalau i luga o le fugalaau. O faʻapogai autu o le faʻamaʻi:

  • e le fuga mai fatuga;
  • e faasolosolo malie lava le pulupulu ma pupu le maua o se lanu uliuli, alu ese.

Metotia o togafitiga: o le vevela faʻamaʻaina o laulaau, pulupulu, pe a uma ona fufulu fugalaau, fufulu ma vailaʻau o loʻo i ai le kopa i vaiaso uma.

Lavea aʻa aʻa

O le maʻi na mafua mai i le siama Agrobacterium tumefaciens. Na te faʻamaonia ai plasmids e liua ai sela o laau. O nisi taimi e mafai e se tagata fomaʻi ona afaina se tagata, mafua ai faʻamaʻi pipisi i tagata e faʻaitiitia le puipuiga.

Ua maʻi le suka, maua mai faailoga nei:

  • o le faʻavaeina o tuputupu aʻe i luga o aʻa, lea e faʻapouliuligia ma faigata, puipuia le tafe o meaʻai i totonu o ogalaau, pulupulu ma lau;
  • tuputupu ae o le tuputupu ae, vaivai le fuaina;
  • faasolosolo malie lava i vaega o le tuputupu ae o fuga o mea e pala.

Taua! Afai e leʻi faʻaumatia atoa le siama, o le a tumau pea i luga o toega o le laau ma i totonu o le eleele, mafua ai le afaina o laau nei.

Metotia o le togafitiga: o laau afaina ua afaina e suavai i le Bordeaux, ma afai e ogaoga le afaina o le togavao, ona latou elia lea ma susunuina.

Pest faʻamaʻi

E tele ituaiga meaola faalafua lea e mafai ona mafua ai faʻamaʻi rhododendron:

  • mafolafola. Faʻasalaga mea leaga - 'ai tele ni pu i totonu. Afai e tele ni mea e aliali mai, o le a mago uma le ogalaau. O le pulupuluina o loʻo faia e le descis, o le faʻaleleia;
  • apogaleveleve mite. O laulaau o loʻo i ai le meaʻai o loʻo lanu samasama, fesuisuiai le foliga, liliu ma vevela. O le pulupuluina o loʻo faʻaaogaina ai se actellik, furanon;
  • acacia pepelo puipui. O le vailaʻau e faʻapipiʻi ai le paʻu, faʻapipiʻi ia lava i lālā. O le laau ua aʻafia e le fuga, e faasolosolo malie ma magoto. O togafitiga e faia i soo se fualaau faasaina ma fualaʻau, mo se faataitaiga, furanon;
  • tapaa tapaa. Paʻu mea leaga faʻaleagaina e le tatalaina, lanu samasama ma paʻu. O le fugalaau e togafitia i vailaʻau faʻamalosi, e fai ma faʻataʻitaʻiga, phytoerm;
  • Se pusa fou a le American azalea bug. Ona o lea, lanu samasama lanu uliuli e pei o le resin. O Rhododendron e mimilo, mago ma pau ese. O togafitiga e faʻatinoina e ala i le pulumuina o se vailaʻau mataʻina o tapaa.

Faʻalogo lelei! E masani lava ona paʻu i luga o laʻau ma fatu. E mafai ona latou vaaia i mata le lavalava. Pe a matauina se numera tele o iniseti, e tatau ona vave amataina togafitiga.

Paʻu mata

Vaʻaia faʻapipiʻi

O le maʻi na mafua ona o le fungus Gloeosporium rhododendri. I luga o laupepa e aliali mai ai vaega o mea ua oti o le lanu mumu-enaena. O lau e faʻamago faʻafuaseʻi, paʻu o foliga lanu ma lanu uliuli i luga ia i latou. E faasolosolo lava, e oso le faamaʻi e malogo.

Metotia o togafitiga: teuteuina o vaega na aafia, faʻaleleia ma le suavai Bordeaux.

Nitrogen matelaina

O lenei faʻamaʻi e faʻaalia i le le lava o le nitrogen ma le potassium i le palapala. Pepa o laupepa liliu le malamalama. E foliga mai ua vaivai vaivai, ma e le tupu fua. I luga o laupepa, lanu samasama, ona lanu enaena. E faasolo ina mou atu. Ina ia faʻaumatia le maʻi, e tatau ona e faʻaopopoina le sooga o le hau.

Winter drying

E le o se faʻamaʻi faʻamaʻi lea e foliga tutusa ma le oti o tipu. O le maʻi e tupu pe a maeʻa le taumalulu ma gutu malulu. Pe a pala le palapala, e fai lau laʻau, faʻaalu mea e pala, liliu ma vevela. E taʻu mai ai le le lava o le susu ma le faʻaleagaina i totonu o vaega ile afa malulu. Pe a masani ona tafe le vai ile totonu, o le a toe foi le rhododendron i le masani.

Faʻalogo lelei! E tatau ona faʻateleina le suāsusu ma faʻaleleia i le tele o taimi i le aso.

Totoina (mafiafia)

A leai, o le tulaga e taua o se maʻi faʻamaʻi. E mafua mai i anufe Masima. E i ai se faʻamaoniga faʻapitoa:

  • otaota ma le mafiafia o laulaau;
  • o le laupepa e amata ona mumu;
  • le faavaeina o se paluga o solo, e aofia ai spores;
  • nofoaga ua faaleagaina ua mamago ma pala;
  • o le fugalaau e toesea pe vaivai.

Metotia o togafitiga: teuteuina o vaega ua faaleagaina, faʻaleleia ma le suavai Bordeaux.

Sunburn

E tupu lenei mea i fesuiaiga mataʻutia i le vevela. Laʻau e ola ma vevese le susu. E foliga mai e enaena, mago, e foliga mai. Mo le puipuiga, e fautuaina e toto se togavao i se mea pogisa. Afai e le mafai, e tatau ona faia le fale i luga aʻe o le vao mai le vevela o le la.

Sunburn

Cercosporosis

Afai o le rhododendron e lanu enaena, e le o fai togalaau uma e iloa le mea e fai. O le faʻamaʻi na mafua mai i le manulele Cercospora rhododendri Ferraris. E mafua ai le moni o le rhododendon ei ai lanu lanu enaena, ma afai o loʻo i ai le faʻaleleia atili o le suamalie i totonu o le eria, o loʻo ufiufiina i se ufiufi o loʻo i ai ni meaʻai. O togafitiga e faia i le faʻaaogaina o sooga faʻatau.

Cercosporosis

Jamming

Afai e itiiti le okesene e oʻo atu i le aʻa o le laau, o le lau lau laʻau e mataʻu, lanumeamata. Laʻau mo le leai o se mafuaaga manino e le amanaia ai le laisi. O moli faʻafuaseʻi e vaivai. O le aʻa o le polo e vave faʻaleagaina.

E masani lava ona faia le maʻi i le mea e pala ai le palapala, mamafa, ma le le lelei o le faʻafefe. Mo togafitiga, e te manaʻomia se vai ma le manava manava ma le alavai. E faʻatapulaʻa le faʻasalalau.

Puipuiga o Vaomatua ma Puipuiga

Petunia faʻamaʻi - aisea e lanu samasama ai laulaau?

I le tau mafanafana ma le tautotogo, e tatau ona sosolo i luga o laau i ni nai iniseti, faʻamaʻi. O le eleele e tatau ona lelei le susu, e le fiafia tele laau i le tele o vai, ae le tupu foi i nofoaga papa. E tatau ona lelei le suavai ile palapala ina ia tupu ai le tupu ma tupu.

Faʻalogo lelei! O le tele o taimi, o le rhododendron e afaina mai i se siama afaina. E manaʻo le au faifaatoaga e faʻamalolo le vao ma le vai o Bordeaux, lea e faʻaumatia ai le tele o ituaiga puʻupuʻu.

Rhododendron e masani lava ona faʻaogaina i faʻamaʻi, o le togafitiga e faalagolago i la latou mafuaaga. E mafai ona pisia i se siama siama, faʻaleagaina. Ae e tatau foi i le tagata fai togalaau ona amanaia e faapea o nisi tulaga e talafeagai mo fugalaau e ola ma fuga lelei. Afai e maeʻa laulaau o le rhododendron, o le a taʻu atu e lenei tusiga ia te oe le mea e fai pe ae toe faitau ma le faaeteete. Ma e fautuaina e aua nei tolopo le togafitiga, ina neʻi le toe maumau le vao atoa i le po.