Fua o le gaosiga

Ituaiga ma ituaiga lauiloa o Labaznika (meadowsweet)

Meadowsweet o se mea teuteu ma mea faʻamalolo. Faʻaaoga lautele e masani lava i vailaau masani.

I le toatele, ua lauiloa foi o le tavolga. I le natura, o loʻo i ai se fuainumera tele o ituaiga ma ituaiga o meaʻai.

I lenei tusiga tatou te manatu ai i ituaiga masani.

Common (Filipendula vulgaris)

O lenei meaola e mafai ona maua i atumauga, steppe ma vaomatua-steppe zones. E masani ona maua i le mauga o Sepania, Northern Turkey, Iran, North-West Africa. O le maualuga o lenei ituaiga o le 40-60 cm, i se mea e le masani ai e oʻo i le 1 m. O fugalaau ei ai le lapoa o le 1 cm ma maua ai se paʻepaʻe paʻepaʻe po o le kulimi, o le inflorescence e tusa ma le 15 cm le umi. O le fugalaau e tupu ia Me - Iuni ma se umi e 25 i le 30 aso. A maeʻa ona teuteuina le teuteuina o meaʻai. O le tulaga faapitoa o le Labaznika masani o le le mautonu i le susu, e mafai ona faigofie ona tupu i nofoaga lafulemu. O fugalaau o meaʻai e aofia ai le suauu taua, lea e masani ona faʻaaogaina e 'ai ai le uaina ma le pia. O ona aʻa e suamalie ma e mauoa. I vailaau faʻasoifua, ua faʻaaogaina e faia ai vailaʻau faʻasaina ma ua faʻaaogaina e togafitia ai le gastrointestinal tract, urinary tract, ma fatuga.

O se mea e maualalo le tofo, ae le mafai e tagata uma ona faʻaogaina.

E taua! I totonu o le vao, o le sili ona lauiloa o ni mea e sili atu i le astringent, diuretic, ma le hemostatic, o lea o lenei ituaiga o laau e masani ona faʻaaogaina i vailaau faasaienisi.

O lenei laau e lauiloa i pi ona o lona maliega o le meli.

Viscoid (Filipendula ulmaria)

O lenei ituaiga meaola e masani ona maua i totonu o le Small and Central Asia, Europa i Sisifo, i le Caucasus. Caspian Labaznik - o le laau e maualuga tele ma mafai ona oʻo atu i le 160 cm le maualuga. O teuteuga e taofia mai i le 20 i le 25 aso, ei ai fugalaau kulimi poʻo lanu paʻepaʻe. E fuga mai i le ogatotonu o Iuni e oo i le ogatotonu o Iulai, e 7-8 mea faʻapitoa o loʻo i luga o le tasi laau.

A maeʻa ona fuga o le a faʻaaogaina lona malosi. Le fefe i le malulu ma lagona le lelei i le malulu-------------------------5-tikeri Manaomia o le susu, ae o le a ola lelei i nofoaga lanu.

E 5 ituaiga: 'Aurea', 'Variegata', 'Aureovariegata', 'Rosea', 'Plena'.

  • 'Aurea'. E i ai lanu samasama-lanu meamata ma lau auro ona o le mea e lauiloa ai tagata fai togalaau. Ina ia faaumiumi le ola o laʻau o basal laʻau, e fautuaina e aveese pine totogo pe a latou fausiaina.
  • 'Variegata'. E masani ona faʻaaogaina e pei o se laʻau teuteu matagofie. O loʻo i ai se faʻalavelave tele, lea e aofia ai fugalaau fugalaau lanu meamata. E sili le fiafia i nofoaga tuʻufua, e le faʻafeiloaʻi eleele vevela ma le pala, e tupu vave vave.
  • 'Aureovariegata'. O loo i ai ni lanu samasama-samasama, e mafai ona maua e ala i le susulu o le la, o le mea lea o fugalaau sili ona matagofie o lenei ituaiga o loʻo i totonu o eria lanu.
    • 'Rosea', poʻo le piniki pinisi. Le ituaiga o meaola suamalie. E aʻafia i foliga o le togalaau ma e fuga laniki.
    • 'Plena'. E i ai se maualuga maualuga, lea e mafai ona oʻo atu i le 1.5 m. A oʻo ina faʻapupulaina le tele o fugalaau paʻepaʻe lua.

    Steppe (Filipendula stepposa)

    Faʻasologa o meaʻai. E tupu i luga o lauʻeleʻele lolovaia ma vaʻai vao. E masani ona maua i Hungary, Austria ma Northern Kazakhstan. E i ai ni mea e sili ona leaga ma ni fugalaau sinasina-paʻepaʻe. O se mea iloga o le, i le taimi o lona fugaina ua maeʻa lavea ai laulaau. O lona maualuga e tutusa lava ma lea o se laufanua matagofie, lea e seasea oʻo i le 1 m.

    Palamama (Filipendula palmata)

    O lenei ituaiga meaola e masani ona maua i Sasaʻe Sasae o Rusia ma Sasaʻe Siberia. O le maualuga e tusa ma le tasi le mita. E i ai le tele o fugalaau paʻepaʻe papaʻe e fausia ai le tusa ma le 25 cm le umi. E le pei o isi ituaiga o Labaznik, e umi le rhizomes, lea e siitia i tausaga taitasi i le 10-20 senetimita, lea e fesoasoani i lona vave tuputupu aʻe. E umi, o palama e foliga mai o le pama, o le mafuaaga lea e maua ai lona igoa.

    O Stabber o nisi taimi e taʻua o le spirea, lea e sese mai se vaaiga o meaola.

    Red (Filipendula rubra)

    O lanu mumu ua taua foi o le "Tupu Sili o le Prairie." E ola i sasae o Amerika i Matu. Laʻau uumi, maualuga e mafai ona oʻo i le 2.5 mita. E i ai lau laʻau lapopoa ma se faʻafefeteina o fugalaau piniki piniki. E alofa o ia i le susu ma le malamalama, e le fiafia i le malulu malosi, e mafai ona taofia le fuga. E i ai ni fua teuteu o le lanu ulaula ma le piniki uliuli ('Magnifica') poʻo fugalaau mumu ('Venusta'). E lelei tele le teteʻe i le kiona.

    E te iloa? O o matou augatuaa, i le mea na tupu ai le vao, sa eliina se vaieli - o iina e tatau lava ona i ai le vai.

    Kamchatka (Filipendula camtschatica)

    Ua ola Shelomaynik i totonu o Kuril Islands, Kamchatka, i matu o Iapani. E alofa tele o ia i le eleʻele ma le le mautonu. E i ai laʻau laʻau e tusa ma le 30 cm le umi, ao le lautele e mafai ona oʻo i le 40 cm. O le laau lava ia e maualuga ma mafai ona oʻo atu i le 3 mita le maualuga. E sili atu le teteʻe o le kiona ma e mafai ona faʻafeiloaʻi le toʻa ile -40 tikeri. Fua mai ia Iulai ia Aokuso.

    O le teuteuina o le eria ma lanu piniki o le a fesoasoani ia Spuraya Bomald ma Iapani, o le cotoper, rosehip, carnation, stems, delphinium, clematis, heather, primroses, hydrangea.

    Purple (Filipendula purpurea)

    O le lanu violē o loʻo i ai le fatuga amata. Le tele o mea masani i Iapani. O lenei ituaiga o vao aina e maualalo ma e maualuga lona 0.5 mita i le 1 m. O fugalaau e lanu viole ma uliuli piniki. Fugalaau e afua mai i le faaiuga o Iuni ia Aokuso. O le lauiloa lauiloa o lenei mea totino o le 'Elegance'.

    Faʻataʻatia-fingered (filipendula angustiloba)

    E masani ona tupu i le itu i matu o Saina, i Primorye, le vaega o Amur ma le Sasaʻe Sasae. E i ai laʻau lalelei i se vevela manifinifi, lea o le a le paʻepaʻe papaʻe.

    E taua! O le aʻa o le falaoamata e aofia ai vailaʻau o salicylic, lea e avea ma faavae o aspirin. O le mea lea, o sauniuniga e faʻavae i luga o le meaʻai e faʻaaogaina e avea o se vailaʻau faʻamalosi ma faʻamaʻi-faʻamaʻi.

    Naked (Filipendula glaberrima)

    O lenei ituaiga Labaznika e taua foi o Korea. E ola i luga o laufanua tafe ma faletupe o vaomatua. E masani ona maua i luga o motu o Kuril, le Penisini Korea ma le motu o Hokkaido i Iapani. O lenei meaola e maualalo ma oʻo i le maualuga o le 1.5 mita le maualuga. O tumutumu o fugalaau lanu piniki, pe a fuga mai e sinasina.

    Tele (Filipendula multijuga)

    Tupu i totonugalemu ma saute Iapani. E lua ituaiga o lenei ituaiga: alpine ma vaomatua. O le alpine form e puupuu, o lona maualuga e le sili atu i le 30 cm, e maua i luga o mauga. Vaʻaiga o vaomatua e mafai ona maua i auvai o vaitafe. O le maualuga o lenei pepa e mai le 50 i le 80 centimita. E matagofie laulaau ma fuga mai i fugalaau lanu piniki.

    Western (Filipendula occidentalis)

    E taua foi o le "Tupu Tamaitai o le Vaomatua." O lenei ituaiga o meaola o loʻo maua i Amerika i Matu i lalo o le vaomatua ma i luga o matafaga papaʻe. O le maualuga o lenei laau e seasea ona sili atu i le 1 m. E i ai le tele o fugalaau paʻepaʻe e iai le diamita 1 to 1.5 cm.

    O faʻamanuiaga paʻepaʻe i totonu o le togalaau o le a fesoasoani e foafoa viburnum, paʻepaʻe papaʻe, moa, hydrangea, diicia, sosolo pulumu, chrysanthemums.

    Kuresa (Filipendula kiraishiensis)

    O se tasi o ituaiga e le masani ai o Labaznik. E tupu na o le pito i matu o le motu o Taiwan i mauga. O se tamai laau laititi e 20-30 senetimita le maualuga. E i ai ni paʻepaʻe paʻepaʻe po o fugalaau. E ese mai i isi ituaiga o meaʻai e ala i le tele o lana ava. E mafai ona e faʻapipiʻi laau totō i fugalaau male ma fugalaau i le taimi e tasi.

    E te iloa? I le gagana Turkic, o le tavolga o se mea totino: o latou na momoe i la latou malaga mulimuli na tuuina mai se ata o tavolga.

    Tsuguvo (Filipendula tsuguwoi)

    O nei meaola e na o le itu i saute o motu Iapani i mauga. I fafo, e talitutusa lava ma Kuresa ma ese mai na o fuga papaʻe.

    Meadowsaw Tsuguvo o ituaiga meaola. E le pei o le kiraisyskogo, e tasi o ia ma e na o tama tane pe na o fugalaau fugalaau.

    Fine (Filipendula formosa)

    O lenei vaaiga e iai foi lona maualuga, e itiiti ifo ma le 1 m.

    O fugalaau e lanu moana po o le lanu violē.

    E mafai ona e feiloai ia te ia i Korea i Saute.

    O lenei meaola e masani ona vavalalata ma Zugovo ma le tele o vaomatua o vaomatua ma o se tasi oa latou ituaiga e sili ona taatele.

    Tele-fua (Filipendula megalocarpa)

    O se vaaiga maualuga, o lona maualuga e ese mai le 1.5 mita i le 1.8 m. E maua i Northern Turkey, Northern a Iran ma Transcaucasia. E ola i tafatafa o auvai o vaitafe mauga ma foliga foliga tutusa ma le falaoamata, lea e iloga ai e lona fugalaau fugalaau laiti.

    Faʻapipiʻi (Filipendula vestita)

    O le laufanua lalaga o loʻo foliga foliga tutusa ma le tasi o loʻo feagai, ei ai lona maualuga maualalo, e le sili atu i le 1.5 m.

    E tatau ona maitauina o lenei laau e le gata ina teuteuina lau togalaau, ae maua ai foi le soifua maloloina ona o lona faʻamalolo, ma o le tele o ituaiga o ituaiga o le a maua ai se avanoa e filifili ai se fanua e teu ai lau tofo.