Laʻau

Tigridia: totoina ma tausi ile eleele

O Tigridia o se fugalaau matagofie i Amerika Tutotonu ma Amerika i Saute. O le toga o loʻo faia e 3 lapoa laiti ma 3 petals laiti, o loʻo i lalo o "laka" i lanu, o lea la o le igoa o le laau. Faatasi ai ma Initia oe na aina muamua Mekisiko, o fuga fuga na faaaoga e avea ma meaai, na taoina i latou i pusa e pei o pateta. Ma na o le XVI senituri na aumai ai le laau i Europa e avea o se mea teuteu, ae e le maua ai le tele o tufatufaga i luga o le atunuʻu.

Faʻamatalaga ma foliga o le laina

O se laau toto e olaola lelei e ola i le 0.7 mita le maualuga, ma o laʻau muamua e foliga mai e le maualuga mai le palapala.

O le aʻa o le tigridia e lauiloa ona o lona tele, foliga e pei o le aniani. Buds e sau i le amataga o le taumafanafana, ae mafai ona fuga i le tautoulu. E fuga mai le fugalaau mo le silia ma le 10 itula, ona mou atu ai lea. I lona tulaga o le a tumau pea se atigipusa fatu, o mea e aofia ai mea e mafai ona faʻaaoga mo le totoina atili.

Ituaiga ma ituaiga o tigridia

O ituaiga uma o vao, e na o le suauu e totoina, lea na foliga mai i le lautele o Mekisiko. E ufiufi Corms i fua faʻatagata ma ola e oʻo i le 6 cm i le umi umi. E le sili atu nai lo le 4 cm le lapoa o le laʻau. O le faʻatoʻaga ma le faʻatoʻaga ua fafagaina le tele o ituaiga o tigridia, ae o mea nei o loʻo faʻaaogaina lautele:

VasegaFugalaau
AlbaPalu papaʻe e ufiufi i lanu mumu.
AureaI luga o se fatu lanu samasama lauiloa, o loʻo maua ai taʻavale carmine.
CarmineaLulu moli-lanu samasama.
LilaceaO paʻu lanu mumu-lanu enaena ua teuteuina i laʻau moa.
RosalindSe fuga o le lanu piniki.
CanariensisLaʻau samasama samasama o se lanu mumu sesega.
SpecialtiesO le fugalaau mumu e ufiufi i lanu auro.
WanguttaO paluga i fafo e mama, samasama-paʻu.
ChessO le lanu i foliga vaaia e foliga mai o se lauusiusi.
Tele-faʻafetauiO ata auro e teuteu ai le tala o le petal burgundy.

Tigrigia totoina ile laufanua

Pe a totoina se laau toto, e taua le matauina o ni numera ma tulaga e afaina ai le tuputupu ae ma le atinaʻe o le fugalaau. O le mea lea, afai e le itiiti ifo ma le tasi e le ausia, o aʻafiaga o mea tau laau e le fulafula, o le vaivai ma e masani ona faʻaalia i faʻamaʻi poʻo osofaiga a faʻamaʻi pepe.

Taimi faʻaleleia

E le lelei le faapalepale o le faapalepale, o le mea lea, e sili atu ona lelei le totoina i eleele tatala i le maeʻa ai o le mafanafana o le tau. I a tatou latitudes, o lona pa'ū leaga e pa'ū i le faaiuga o le tautotogo, poʻo le amataga o le taumafanafana.

Fanua

O le mea e sili ona taua pe a totoina se fugalaau o lona tulaga lea, ma talu ai o le aganuu o se mea e sili ona lelei le la, e sili atu le lelei o le laufanua. E mafai foi ona mafaufau i ai, o le a leai se aafiaga leaga i le tele o tumutumu ma o latou lanu lanu, ae peitai, o le a afaina ai sipuni ma peduncles. Latou te manaʻomia le lagolagosua, aua o le a tupu tele lava. Ma o le matagi ma le ata e le faʻaleagaina le alalaupapa, e tatau ona e filifilia se nofoaga e puipuia lelei mo ia.

E le o se mea leaga i tausaga taʻitasi nei: gypsophila ma le faʻapipiʻi.

Soo

E manaʻomia e le fugalaau se vaʻavaʻa, faʻafefe ma faʻapipiʻi i le palapala eletise. I le tulaga o le tele o le eleele, e tatau ona faaopoopo i ai le oneone ma le oneone i le nofoaga. I le afiafi o le totoina, e tatau ona eli le palapala ma fai ni fugalaʻau, mo se faataitaiga, minerale, fusi, faapalaga. Ina ia faaitiitia le eleelea o le palapala, e tatau ona faaopoopo le lime.

Tulafono faʻavae

Ina ia puipuia faʻamaʻi e pei o fusarium ma isi, e tatau ona faʻafefete le tubers i se vaifofo o le fungicide ua faʻafefeteina i le fuainumera o loʻo faʻaalia i luga o le afifi.

O le loloto o lona teuina e faalagolago i le tele o le pulufana, mo se faataitaiga, o le lapoa tele e faatofuina le 10 cm i le palapala, ma le itiiti ifo - 5 cm. I le taimi lava e tasi, e taua le matauina o le mamao i le va o vaomatua o le 15 cm ma le mamao i le va o laina o le 20 cm. vaiaso, o le a aliaʻe ai muamua pupu, o le a fuga mai i le taufaʻaiuiuga o le taumafanafana. Latou te le maua se taimi e fuga uma ai i le sogi, o le mea lea e tatau ona ola le tigirdia i totonu o le fale ae leʻi totoina i luga o le eleele.

Tausia o Tigridia i le Faatoaga

O le galueaiina e aofia ai se fuataga mo le tausiga o meaola, aemaise lava, e pei o le fafagaina, faʻamaina, mulching ma teuteu. O le laau toto e sili atu lona lelei i le galueaina, pe a fai e tatau ona faʻaaoga lelei lana tekinolosi.

Faʻasa

E manaomia e le laau le tele ma le masani ai le faasusu, aʻo le faʻaitiitia le faʻaleagaina o le susu i le palapala. Afai e leai se ua, ona susu lea o le eleele i aso uma ma faaopoopo foi le laau ile afiafi. Faatasi ai ma le tele o le suāsusu, e vave ona pala le aʻa, o lea e tatau ai ona saʻo le tuʻuina atu, o vai uma e tatau ona faʻamalosi atoa ma aua le tumau i le fogaeleele.

Laʻei pito sili

O le laufanua lafulemu e le manaʻomia ni ofu faaopoopo luga, ae e manaʻomia e tagata matitiva. E tatau ona faʻaaogaina muamua le faʻamalaʻau o le minerale i le sili atu i le 3-4 vaiaso talu ona totoina le tigridium. A amata ona amataina le amata, ona toe faʻaleleia lea o le laau, e le gata i le faʻamafanafanaina, ae faʻapea foi i le pulupuluina o le laʻau ma le vaifofo talafeagai.

Galuega faaopoopo (tatalaina, mulching, tipi)

O le nofoaga e tupu ai le tigridia e tatau ona aveeseina mai vao leaga i se taimi talafeagai, aua e le gata ina solia ai foliga o fugalaau, ae e faaosofia foi le foliga mai o meaola eseese o iniseti.

Ina ia le susu le susu, ae ia faʻavave vave le palapala, e tatau ona tatala le palapala ile taamilo pe a uma ona fafaga. O le mulimulitaʻi i mea faʻalapotopotoga o le a faʻagesegese ai le faʻafefeina o le vai ma taofia le faʻaalia o vao.

Teuteu

O le teuteuina e faatoa faia pe a maeʻa le tigridium, pe a uma uma ona afaina. I lenei auala, e mafai ona e faʻasaoina le soifua maloloina ma le malosi o puluvao aʻo leʻi oʻo i le taumalulu.

Tigrid Transplant

Afai e te totogo mapu i le fale i le amataga o le tautotogo, ona totogo ai lea o laau laiti i se taimi e sili atu i luga o le eleele. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona totoina i le lima o vaiaso o le tautotogo i totonu o se atigipusa ma se paluga faapitoa.

I totonu o le tasi tamai ulo o le a tatau pe tusa ma le 4 pulu, lea e tatau ona loloto i le 3 cm i le eleele. Ona tuʻuina atu lea ia i latou le faʻaleleia masani. A o tupu laau, e tatau ona faateleina le tele o le faasusuina, e faavae i luga o le mea moni o le eleele e tatau ona susu i le loloto atoa lea o loo i ai pusa.

O pamu ma lua tetele eletise ma se maualuga maualuga mo le faʻatulagaina o vaiinu mai lalo e lelei tele mo le toe totoina. Faatasi ai ma le oso mai o aʻau, e aoga le tuu o le laau i luga o se faamalama malamalama lelei. Tigrid e tatau ona totō i le auala i le amataga o le taumafanafana.

Vaʻaia tigridia

O le faʻalauteleina o le tigridia e mafai ona ausia i le 2 auala:

  • Fatu;
  • Vegetative.

Mo le auala muamua, e tatau ona faʻasao fugalaau fugalaau e fai fatu pusa. E masani ona lafoaia, lanu i lanu. O le aoina e tatau ona faia i luma o le kiona muamua, ma lulu i le taumalulu. Ona tuu lea i totonu o fagu ma tuu i se nofoaga mafanafana. Lafana, mafanafana mo le totoina o fatu ile tusa o +20 ° C. Pe a maua e le laau le 2-3 lau, e mafai ona totoina i ni koneteina eseese. I le ono masina talu ona totoina, o le a amata mai ai uluai taʻavale.

O le uiga o le auala lona lua o le totoina o tamaiti. I totonu o le tasi vaitau, e mafai ai ona maua e se tagata taʻitoʻatasi le tele o nai pulu. E tatau ona vavae ese mai latou mai le fatu matua ao le i totoina i le tautotogo.

O manuʻa na maua mai le tipi e tatau ona togafitia i le carbon activated. O tamai pulufana, e le pei o tubers matutua, e masani lava e le eli i totonu o le eleele pe a totoina.

Maʻi ma meaʻai

O se laau tele e masani ona osofaia e meaola faalafua, e mafai foi ona aafia i le tele o faamaʻi matautia. E mafai ona e taulimaina nei mea uma ma fualaau faasaina ma togafitiga puipuia.

Le faafitauliFofo
Liliuina mafua ona o le le lava o le popo ua matua.Afai e te faia le aoina mo le teuina pe a maeʻa le oti o le eleele o se vaega o le laau, ona le tulai lea o le faafitauli. Mo faʻamoemoega puipui, e tatau ona faʻafefiloi pulufana i fofo o fomaʻi pei o Fundazole poʻo Benlat.
Rust, mataʻuVaʻaia togafitiga faʻatasi ma fomaʻi poʻo togafiti.
MoseO le siama e le mafai ona faʻatautaia, o lea e le mafai ona lavea le fugalaau ua afaina. O le tausiga lelei o le a matua faʻaitiitia ai le lamatiaga o le faʻamaoniaina o lenei maʻi.
Scoops, caterpillars, thripsTogafitiga ma iniseti.
SlugNa o le aoina o tusi lesona. E mafai ona faafaigofie pe afai e te faʻaaogaina mea eseese e fatu ai se ata lafoia lea o le a natia ai meaola faalafua.
FaʻailoaFaʻatafunaina e le lima, e mafai ona faatumuina a latou gaʻo i le faʻafefiloi o fasimoli ma vai. O lenei fuataga o le a faʻaumatia ai tagata o loʻo i totonu o le mink, poʻo le faʻamalosi e tolotolo.

Tigridia i le taumalulu

Tigridia e le maua le malosi o le mafanafana, e lava mo le taumalulu i le ogatotonu, e tatau ona eliina i le tautoulu. O le malulu o le ea i totonu o le potu teu oloa e le tatau ona pau i lalo ifo o le zero, ae e le fautuaina ma sili atu le mafanafana, i luga atu o le +10 ° C. E taua tele ua matua le pupu. Afai ei ai se mea e ono tupu ae leʻi oʻo i le malulu le vaega o le eleele o le tigridia e leai se taimi e maeʻa atoa ai, ona aoga ai lea ona faʻaoga i faiga nei:

  • Aveese mai anufe mai le eleele e aunoa ma le faaleagaina o aʻa ao tausia se mea e tasi;
  • Tumau i se potu mafanafana, susulu seia oʻo ina mamae uma lau laau.

Ona e manaʻomia lea ona saunia ni pusa mo le teuina, mo lenei mea e tatau ona e:

  • Taʻu fatu;
  • Fufulu;
  • Sogi i se tali o le fungicide;
  • Mumu atoatoa.

I lenei taimi uma, e le tatau ona vavaeeseina ia pupuiti laiti mai fatuga o matua, e sili atu le faia o lenei mea i le tautotogo, aʻo lei totoina.

O faufautua o le Summer Summer e fautua mai: pe faapefea ona teuina ni pusa tigrid

Pulufana e tatau ona ufiufi i le oneone poʻo le peʻa, ona tuʻu ai lea ma se faʻataʻitaʻiga masani o le vevela ma le malulu o le ea. O se pepa pepa o le a atoatoa ona avea ma pusa teuina. I taimi taʻitasi, e talafeagai le siakiina o foliga o le pusa i luga ina ia mafai ai ona iloa vave le gaogao ma isi faaletonu. O faʻamaʻi maʻi uma pe mamago e tatau ona lafoai.