Potatoes

Potatoes "Queen Anne": fua tele ma gafatia

O fualaau aina taʻitasi e manaʻomia le mauaina o paluga o pateta eseese, lea e puipuia mai siama ma microbial pathogens, e pei foi ona faigofie ona totoina i totonu o tatou latitudes ma maua ai fualaau aina suamalie. O nei manaʻoga na faʻamaonia mai e tagata Siamani, o ē, i le maeʻa o taumafaiga ma suʻesuʻega, na tuʻuina atu ai i le lalolagi ni ituaiga pateta eseese, Queen Anne. O le a le mea e aofia ai le manaia, o le a le lelei ma le le lelei o loʻo faʻaalia ma pe o le a le tulaga e tatau ai e totoina ai fatu i lau togalaau - o le ae aʻoaʻo atili e uiga i nei mea uma.

Faʻamatalaga auiliili o le ituaiga

O Potatoes "Queen Anne" e eseese le faʻamatalaga o le ituaiga ma le tele o iloiloga lelei o tagata. I le faapuupuuga, e mafai ona faamatalaina o se mea lautele, o se galuega sili ona lelei o tagata fugalaau Siamani ma ni lanu lamolemole ma samasama o le vave ona matua. Ae o se vaega itiiti lenei o le faʻaaliga o le ata atoa, o lea o le a matou suʻesuʻe ai i faʻamatalaga.

E te iloa? O fua o le pateta aupito sili ona taugata i le lalolagi o loo i ai i le ituaiga "La Bonnotte", lea e totoina e tagata Initia o le motu Noirmoutier. O le kilokalama o aʻa o le a totogia pe tusa o le 500-600 euros.

Lanu

O le eseesega o le tosoina o ituaiga o pateta "Queen Anna" e mafai ona tusa ai ma uiga nei:

  1. O aloiafi e matua paʻu ma tu i fafo e ala i le salalau.
  2. O le mea lautele, o le vao e saʻo pe faʻalavelave, laʻititi.
  3. O laʻau e lapopoa, lanumeamata lanumeamata, sina laititi, e le eseese i le foliga ma le mimita mai isi ituaiga.
  4. Inflorescences e lapopoa ma paʻu paʻepaʻe, faʻafefe o vailaʻau faʻapipiʻi.
Siaki nei ituaiga o pateta: "Luck", "Irbitsky", "Gala" ma "Kiwi".

Fua

O le 'ai o fua o le "Queen Anne" e mafai ona 80 aso talu ona totoina. O latou uiga iloga o le paʻu samasama lanu samasama o se fausaga lamolemole ma ona mata laititi. I le taimi lea, i se toe iloiloga, e tele le faletua o talanoa e uiga i le faigofie o le faamamaina ma le gaosia o aʻa.

I fafo atu, o le pateta o le foliga o se solo ua faʻalanoa. O le mamafa o se masini toto tele e eseese i le va o le 84-150 g. O nisi faʻataʻitaʻiga e ola i le umi e sili atu i le 10 cm. Na fuaina e tagata tomai faapitoa oloa fua i 94%. I totonu, ei ai la latou samasama lanu samasama, e aofia ai le 14 i le 16 pasene le malosi. E lelei lona tofo, e le kuka lemu ma e le pogisa i taimi o kuka.

E taua! Ina ia mafai ona lavea fua o le pateta mai fatu, filifili fua muamua mo le totoina. O a latou fua e susunuina i luma o anufe anufe ma pepe lele e malolosi.
"Queen Anna" - fualaʻau maualuga-fua mai: i se tasi togavao, e pei o se tulafono, e oo atu i le 16 fualaau aina, ma mai le 1 hectare e oo atu i le 457 fale e mafai ona seleseleina. E faigofie lava ona fufuluina, e lelei le vaʻaia, e fetaui lelei mo le teuina umi. O latou tausia lelei e tusa ma le 92%. E masani ona faʻatau atu tagata i le tautotogo e pei o fualaʻau talavou.

O le laau e matua puipuia mai i le kanesa, siama ma siama. E teteʻe tele i le paʻu o le paʻu, ae o fua o fua o fualaau taumafa e faʻatoʻa laveaʻi laau mai le faʻamaʻi.

Vaega o le tuputupu ae

O le galueaina o le ituaiga Siamani e le ese mai le tulaga masani, aganuu mo le au faifaatoaga o le vaitau o climatic temperate. Na o le pau le mea e manaʻomia mo le susu i le itu i saute. E taua foi le filifilia o le nofoaga saʻo mo moega o pateta ma ia le misia le taimi o le totoina.

Fanua

O le filifilia o se fasi fanua mo pateta o soʻo se ituaiga e manaʻomia ai le amanaʻia o le fua o fua o fualaau aina - o fualaau taʻitoʻatasi ma pepa suamalie e leaga mea muamua mo aʻa. E le mafai ona totō taʻitasi i luga o le saite lava e tasi. I lenei tulaga, o iniseti, microorganisms ma fungal mycelium o le a faʻaititia faʻaitiitia ai le fualaau aina i le eleele. I mataupu pe a leai se isi moega ma e le mafai ona suia fanua, e tatau ona e faʻamafanafanaina le eleele i le manulele lanumeamata. Mo lenei faamoemoe, i le autumn, ua totoina le togalaau ma le sinapi papaʻe, ma pe a tutupu laau, ua tanumia i latou i le eleele pe a suatia le togalaau.

E te iloa? O le Korolev Anna ituaiga o pateta eseese o loʻo tupu e Belarusian Peresitene Alexander Lukashenko i lona fale o Drozdy.
Agronomists e mafaufau i kukama, kapisi ma legumes e avea ma vailaau sili ona lelei mo pateta. E le gata i lea, o le eria e tatau ona susulu lelei i totonu o se nofoaga avanoa e leai ni fale ma ni laau, e pei foi o eleele malulu ma susu. A filifilia se 'upega tafaʻilagi, e taua le mafaufau i le nofoaga o le vai. Afai latou te vavalalata i luga, o le a fautuaina e totō i luga o mauga. Ma i le tulaga o fanua faʻamaʻavale, e tatau ona faia ni vaʻai faapitoa aʻo lei totoina.

Manaomia o le eleele

O le tuputupu aʻe faʻamafanafana o pateta e tuʻuina atu ai le peat, cherézem, loam oneone ma loam. O le mea autu lava o le sui e mama ma vaʻaia. Mo fua o fua o aʻa o le vailaʻau oona o le palapala. O le mafuaʻaga lena o le tausia o le au faifaatoaga pe a uma ona seleseleina le faapipiiina o se moega, lea o le tausaga a sau latou te fuafua ai e totoina le "Queen Anne" ma le manua ma le pefu. O le meaai sili lenei. I le sikuea sikuea o le a manaʻomia le 10 kilokalama o le faapalaga poo le manua ma le 1 lita o le fafie. E le gata i lea, e mafai ona faʻaleleia le tuufaatasiga o le masini ma le magnesium ma le falaoamata o le dolomite i le fua faatatau o le 10 g i le sikuea mita.

E taua! Aua nei totoina le pateta i le malulu, susu susu. I se tasi ituaiga siosiomaga, o le fatu o le a pala, ma o meaola ola o le a maua mai ai mamanu maʻi.
Ia mautinoa ia suʻeina le tau i luga o le eleʻele o le eleele, e pei o le pateta e faʻaleagaina le siosiomaga faʻamaʻi ma le alkaline. E lelei mo ia le tali o le pH o le 5.1-6.0. Ona avea ai lea o le taulaʻau, coltsfoot ma le wheatgrass i le site.

Faʻasalaga o tulafono "Queen Anne"

"Queen Anna" ua maua le faʻaaloalogia o faifaatoaga ma le faigofie o le galueaiina. O le tele o ituaiga e talisapaia le maualuga o fua, lea e mafai e tusa lava pe o le totoina ma le tausiga.

Taimi sili ona lelei

Afai e vave tanu aʻa, atonu o le a le tupu pe o le a latou nonofo mo se taimi umi e aunoa ma ni faailoga o le olaga. O le tuai ona totoina o le a afaina ai foi tulaga o tumutumu ma fua o le lumanai. O le mea lea, e taua le aua nei misia le taimi tatau. Mo ituaiga eseese o pateta, o le taimi sili ona lelei e manatu i ai le tolu sefulu tausaga o Aperila i le ogatotonu o May. O nisi tagata nonofo i le mafanafana o loʻo taʻitaʻia e laʻau o birch ma amata ona totō pe a latou fuga.

Aua e te le amanaiaina le tau ma le tau. E tatau ona vevela le lalolagi. O le au fai togalaau i lalo o le "Queen Anne" muamua na ufiufi le vaega ma se ata tifaga mo sina taimi.

E te iloa? Ina ia mafai e le Farani ona taofi le fefe i fatu o pateta ma amata ona ola ae, na oʻo ai i togafitiga o mafaufauga o Antronome-Augustus Parmentier. Na ia lūlūina ona fanua i aʻa ma totō ai leoleo i le aso, ma i le po ona faʻaogaina ai laau vao e leai se mea. O le toatele e le mafai ona taulimaina le fiailoa na vavae ese ai i latou ma ulu atu i le togalaau a se alii faaaloalogia i totonu o le nuu. O le iʻuga, na amata ona ola le pateta i le taimi e sili atu nai lo tuaoi o le nofoaga.

I le tulaga lelei, o le tau e talafeagai mo le tulaueleele ma e mafanafana le tau i le loloto 10 cm i le 10 ° C.

Sauniuniga o mea totō

Ina ia mautinoa le lelei ma le malosi o le totoina o pateta, e taua tele le saunia o fatu i le taimi muamua. E tasi le vaiaso ao le i totoina, e faasoasoa ma le faʻaeteete, faʻasalaina ni mea gaʻo, vevela ma mea laiti. E le gata i lea, aua e te alu mo le totoina o fatu ma mea vevela matala.

Pepa lanu o aʻa o fatu o loʻo faʻaalia i le la, ina ia latou mafanafana ma tuʻu mai ni aʻa. E leai se mea e tatau ona ufiufi ai pateta, ma le fefe neʻi fuga lauusiusi i lalo o avelaʻela o le ultraviolet. O lea ituaiga metamorphosis e sili atu ona lelei, talu ai o le mea na tupu i le fetus o se mea oona, e fefe ai mai meaola faalafua ma pathogens, e fesoasoani i le lelei atili o le germination.

Faʻamasinoga faʻalelei

Tuuina atu le fua o le "Queen Anne", pe a totoina fatu, ma vaavaai le mamao i le va oi latou. E fautuaina e toe foʻi i le itiiti ifo i le 20 cm. E sili atu le faʻalolotoina o pateta i le suamalie, ae o nisi tagata fai fualaau fualaau aina latou te manaʻo e totōina i latou i se auala faʻafefete.

E taua! Ina ia lelei le totoina o pateta, e tatau ona e aveese fugalaau mai luga.

Auala e mautinoa ai le tausiga lelei o le ituaiga

O le tausia o se pateta pateta e masani lava ona aofia ai le veleina masani, vavalalata o le palapala ma le taimi e tatau ai ona tafia le vao. E le tatau ona faʻamalosia vao e agavaʻa i luga o aganuu agavaʻa, filifilia o laau talafeagai mo meaai ma le malosi. Eseese "Queen Anna" e tali lelei i le fugalaau. E mafai ona tuʻuina faʻatasi ma le faʻaogaina o laʻei.

Afai o le a oso mai le kiona e osofaʻia aʻafiaga, faʻapipiʻi le moega mo le po i le polyethylene poʻo le faaputuga i luga o lau, ulaula. I itulagi ma vevela vevela, e susu ile palapala i le maualuga ile 40-50 cm. I le vevela, e oo atu i le 400 lita o le vai i le vaeluaga o le vaiaso e tatau ona sasaa atu i sikuea mita taʻitasi o fanua.

O Hillocks e gaogao i vao e oʻo ile 15 cm le maualuga. Afai o le faʻatuai ua faʻatuai, o le a faʻaitiitia le fua o le seleselega ona o le faaleagaina o stolons. E le gata i lea, o galuega uma lava i lenei itu e naʻo luga o le susu susu (pe a uma le faʻamaua poʻo le timu). I totonu o le eleele matutu i le itu i saute, e le fautuaina ia togafiti, aʻo latou lamatia le ogaoga o aʻafiaga i aʻa o laau.

E taua! E le fautuaina le totoina o fatuga o ituaiga muamua, e teuina i totonu o le eleele, a leai o le a amata ona tupu.

Maʻi ma faʻamaʻi

I lalo o tuutuuga o le solia tele o tulafono mo le galueaina ma le teuina o pateta i totonu o se togalaau aina, o le laau toto e maua i le tele o faamaʻi. O ituaiga uma o le pala, o le afaina, o le mycelium eleele, o le paʻu, o le kanesa ma le paʻu e sili ona matautia. O se vaega o le "Queen Anne" o se tetee tele i nei maʻi. Ae mo le puipuia o le toe gaosia o fomaʻi, tausiga o le eleele, faamamaina o laau e afaina ma totoina laau toto ma le Ridomil Gold ma Charivnyk e taua. Teluʻi aʻo lei totoina, e manaʻomia le faʻaaogaina o le vailaʻau o lona uiga o le "Maxim" poʻo le "Prestige."

Ina ia mafai e le Colorado beetle, laau toto, miti pateta, ma Medvedka ona aua le gaoi au mea totō, e taua tele le faamamaina o laau i fualaau faasaina: Bankol, Clean, Antizhuk, Aktara, Bi-58 New, Decis. E fautuaina foi le aveesea o vao ma i le taimi e tatala ai le palapala i totonu o le togalaau, ina ia le faia ni tulaga lelei mo iniseti leaga.

Afai e te le manaʻo e maua se toesega tele i le seleselega, ia iloa auala e taulimaina ai faʻamaʻi pipisi.

Le lelei ma le le lelei o le ituaiga

O le mealilo autu pe aisea e faʻatoʻilaloina ai e le 'potato potato' Queen Anne 'le au fai togalaau, o loʻo taua i uiga nei:

  • maualuga gaioiga;
  • faʻamaʻi puipuiga i faʻatele masani masani o fualaʻau aʻa;
  • oloa ma le tofo o uiga o tubers;
  • lelei le mafai ona feaveaia ma tausia le lelei o le seleselega;
  • amataga vave.

E te iloa? O le fualaau faisua muamua na tupu i le va o le pateta. Na tupu i le 1995.

E i ai le leai o ni meaʻai. Ou te moomoo ia sili atu ona fetuutuunai Queen Anne ona o le malulu ma sili atu ona puipuia i le tuai. E ui lava o mataupu o le faʻamaʻi o lenei vasega e le o matauina.

O le taimi nei ua manino le mafuaʻaga o le foafoaina o tagata Siamani e sili atu e le gata i faifaatoaga i le lotoifale, ae faapea foi i nai tagata faatau fanua i Europa ma muamua Soviet Union. Mo na fai togalaau o loʻo moemiti i le mauaina o se mea maualuga ma maualuga le fua mai se tamaʻi fanua, "Queen Anne" o se mea moni lava.