Fua o le gaosiga

Perennial delphiniums

Fugalaau ei ai se igoa uigaese, ae manatuaina "delphinium" e maofa i lo latou matagofie ma le faaleleia o foliga. Delphiniums o le aiga o buttercups ma e aofia ai le 450 ituaiga. O fugalaau o le laau e aoina i le tulaga o le faʻafefe o le pyramidal, o loʻo i luga o se uumi umi. O latou lanu lanu e mafai ona ufiufi ai lanu eseese o lanu paʻepaʻe, lanu moana, lanu moana ma le lanu violē, e ofoofogia tagata uma ma lona tulaga ese. Mafaufau i ituaiga autu o lenei laau matagofie.

Maualuga

O le lauʻeleʻele o lenei sui o faʻataʻitaʻiga o mauga pito i matu o Europa, Siberia ma Mongolia. O le laau alofatunoa e oʻo i le 1.5 mita le maualuga. Lafu e le lavalava, fugalaau lanumoana lanumoana, e aoina i pulumu vavao.

O lenei ituaiga na amataina muamua i le 1837 ma talu mai lena taimi e masani ona faʻaaogaina e avea o se punavai mo le totoina o fatu, aua o loʻo i ai se tele o faʻatoʻaga e mafai ona tupu. O le susuga Delphinium e maualuga maualuga ia Iulai mo le 20-25 aso.

E te iloa? E i ai le maualuga tele o le delphinium maualuga, lea e oʻo atu i le 3 mita le maualuga ma fuga tele ina ua maeʻa le uluai kopi.

Faʻasa

I le vaomatua, e tupu lenei ituaiga i Kalefonia. O ona ogalaau e uumi, 40-100 cm, faʻavae, sisi, leai, laʻau. Suafa suamalie.

Inflorescence - otaota otaota, e aofia ai 10-20 fugalaau, e tolu mita le 3.5 cm, mumu ma se mata samasama. O fugalaau e mafai ona mumu ma lanu moli. O le fugalaau o le fugalaau oona i Iuni ma Iulai.

I totonu o le togalaau faʻatoʻaga sa faʻaalia i le 1869 i Peretania. Afai e te manaʻo e teu lau togalaau faʻatasi ai, ona lelei lea o le tuʻufaʻatasiga o le laau o le samasama ma le lanu moli - mo se faʻataʻitaʻiga, o se ie talatala, o se aurorodrod, poʻo se eleele apovai ma ona matala ma lauulu faʻalelei.

Aoao atili e uiga i mea aoga o le delphinium, lea e sili ona lauiloa o le zodiac.

Blue

I le vaomatua, e tupu ai i Nepal, Bana, Sikkim, ma Tibet. E sili ona ola lelei i laufanua ma laufanua valevalenoa i vaʻa malulu. E oʻo i se maualuga e le sili atu i le 40 cm.

Fale uʻamea, le lavalava. O laulaau e foliga mai i le toto, o lologa i luga o latou faufautua e 1-2 cm le lautele. O le inflorescence-panicle e lalagaina e aofia ai le 6-20 fugalaau e tusa ma le 4 cm, o le lanu enaena ma se mata lanu. Na faʻalauiloaina i le aganuu i le 1880.

O le Delphinium blue e le lava le puipuia i tulaga o lo tatou tau, o nisi taimi ei ai faafitauli pe a tupu. Ae ui i lea, o le laau e vave faʻafouina e fatu ma toe fuga i totonu o le tausaga.

"Bruno"

O mauga o le Pamirs, Tibet, Initia ma Initiaina ua manatu o le nofoaga na fanau mai ai le delphinium "Bruno". O le tulaga ese o lenei laau e mafai ona ola i luga o le eleele maualuga - e oo atu i le 6000 mita i luga aʻe o le sami.

O le maualuga e amata mai i le 30 cm i le 50 cm, e masani ona faʻaaogaina e teuteu ai laufanua papa. E i ai ni laulaʻau lau-lauulu ma ni lobes manoa. Fugalaau i le aofaiga o 5-10 fasipepa, ma le diamita o le 5 cm, faʻaogaina - o se fulu.

E taua! Delphinium "Bruno" e mafai ona fuga i na o mafanafana. Faatasi ai ma le amataga o le malulu o le tau, e mafai ona vave oti.

O lanu lanu e mafai ona 'aveʻesea mai le lanu uliuli ma le paauli, o le mata e sili ona paʻu. O le foliga o fugalaau e tulaga ese ma e ese mai isi i lona tulaga.

Kashmir

O le igoa o lenei ituaiga e sau mai mauga o Kashmir, lea e tupu ai le fugalaau i le vaomatua i luga o le 3000-4000 m. O le laau matua e ola i le 20-40 cm. O laulaau e lapotopoto, vaevaeina i le 5 vaega, ma fomai nifo i luga o le moto.

O fugalaau e 5 cm le lautele, pale lanu violē, ma o le pepe e paʻu. E matua fuga mai ia Iuni ma Iulai. O ituaiga Kashmir e sili ona lauiloa i le au tusitala, ona o ona ituaiga fugalaau e tele ituaiga lanu e mafai ona fatuina ai ni eseesega i vaega o togalaau.

Na muai totoina i Europa i le 1875. O le mea sili ona salalau i rockeries.

Red

I le vaomatua, o lenei meaola ua ola i nofoaga maualuluga i Kalefonia i Saute ma Mekisiko. O le lanu mumu Delphinium, e pei ona vaaia i le ata, ei ai lona lanu lanu o le igoa. O le matua matutua e tupu ile 2 m.

O fugalaau lanumumu ma mata lanu samasama, 5 cm le lautele, aoina le 15-30 fasi vaega i inflorescences e oo i le 60 cm le umi. O lenei ituaiga e fiafia i nofoaga matutu. I le aganuu faʻatoʻaga na faʻalauiloa i le 1856.

Faatasi ai ma lana fesoasoani, o ituaiga fou o le delphinium, o loʻo i ai se lanu e le o ni lanu, e maua mai. Naʻo le toe foʻi mai o le faʻaleleia o meaola e maualalo le faigata o le taumalulu, e masani lava ona tutupu i greenhouses poʻo nofoaga faapitoa.

O mea taua e pei o irises, peonies, nemesia, lupine, tuberose, jascolk, gravilat, verbascum, pine, phlox, cornflower, doronicum, pansies, acantas, uvulyaria, o le a teuteuina lau togalaau togalaau.

Matagofie

Ata matagofie - e le o le ituaiga sili ona lauiloa, ae o loʻo faʻaaoga lelei e teuteu ai togalaau aina. O lenei laau toto e oʻo atu i le maualuga pe a ma le 80 cm. E faigofie, faʻasaina, laʻau laʻau, pala ma lauulu pupuu i luga o le fogaeleele atoa.

O laulaau ei ai foliga e lima-foliga foliga. O fugalaau o se lanu uliuli lanu moana ma se mata pogisa, na aoina mai i le 35-45 cm le umi. I le aganuu o togalaau, na faʻaalia i le 1897.

Faʻaleaganuʻu

O nei ituaiga meaola e aofia ai le tele o ituaiga meaola na tutupu aʻe ona o se faʻavae o le faʻavasegaga o loʻo amata i le 1859. E eseese uma i latou, maualuga o fugalaau, paolo ma le tele o inflorescences.

O le maualuga o se laau matua e 120-200 cm, o le tele o ia mea o se pulumu pyramidal, e aofia ai le 50-80 fugalaau o foliga faigofie ma e tusa ma le 7 cm le lautele. E le taliaina e le laau le lamala, o le tulaga sili ona lelei o se malulu ma le susu.

Ina ia le fulafula ona fugalaau i le la, e tatau ona ufiufi i itula o le aoauli.

E taua! Mo le meaʻai, o le mea pito sili ona matautia e leaga, talu ai o ona rhizomes o loʻo latalata latalata i le fogaeleele ma e faigofie lava ona faʻalelei, lea o le a oʻo atu ai i le oti o le laau.

Lanu lanu

O lenei laʻau faʻapitoa o loʻo taʻua o le tuaa o ituaiga eseese. Tupu i Siberia Sasaʻe. E oʻo atu i le maualuga o le 45-95 cm. O lona auʻau e laei ma lamolemole, faʻatasi ai ma lauulu laʻititi i le faʻavae.

O laʻau o loʻo faʻafiafiaina, luga o le pito i luga o loʻo i ai se lanu meamata lanumeamata, pito i lalo - feʻilafi. Fugalaau o se paolo malulu malu e mafai ona e foliga mai pe o foliga mai. O le inflorescence o loʻo tuʻuina atu i le tulaga o se faʻavavega faigofie.

O le mea lautele, o le delphinium lipotsevnoy e matua malulu lava le taumalulu, e le manaʻomia se fale i le malulu malulu. O le laau lava ia e le lelei, ae afai e te manaʻo ia faʻamalieina oe i le ola tuputupu ae ma le fugalaau vao, e tatau ona e mulimuli i tulaga sili ona lelei mo lona totoina.

Krupnoshportsevy

E tupu i luga o mauga o se atunuu e pei o Kenya, i le maualuga o le 1800-3000 mita. E matua fetaui lava i le tau le lelei o Egelani ma Suetena, lea ua matua tupu ai. I le matua, o le laau e maualuga lona 60 i le 200 cm.

O lau e lamolemole, 5-7-vaevaeina. O le faʻasalalau e aofia ai le 10-12 fugalaau, faʻaputuina i se paʻu. O le lanu lanumeamata lanumeamata o fugalaau ma le lanumeamata lanumeamata e maua ai le uiga ese ma le taua i lenei ituaiga.

O lenei ituaiga o delphinium o le sili lea ona faamanuiaina mo le galueaina ma o le a avea ma se faʻaopoopoga sili i lau togalaau togalaau.

Papa

Mekisiko e masani lava i lenei ituaiga. O le tele lea o ituaiga o delphinium o le taumalulu. E oʻo atu i le maualuga pe a ma le 100-150 cm. E i ai lau, vaeluaina i le 5-7 vaega. O fugalaau ei ai se lanu uliuli po o le lanu viole, o nisi taimi e sinasina pe samasama. O le taimi o le fugalaau e masani lava o Iuni-Iulai.

O le Delphinium e taua o se laau-alofa-alofa, ae i itula o aoauli e manaʻomia ai le ufiufi. E fetaui lelei ma oneone oneone, suamalie ma le susu ile eleele i humus.

O le fugalaau e mataʻutia le lamala ma e matua leaga lava le susu i le eleele, o lea e le fautuaina ai e totō i eleele maualalo poʻo i nofoaga ia e tele ai le faʻaleleia o vai. Delphinium foliga maualuga i luga o le mutia i faʻavaega kulupu, faʻapena foi ma se faʻasologa o mea totino i ituaiga eseese.

O le aoga tele o lenei laau o le eseesega lea o ona fugalaau, lea e mafai ai ona e faia ni tulaga tulaga ese ma tulaga ese i lau togalaau.

E te iloa? O le meaola autu o le delphinium e matua mafuli le taumalulu ma e mafai ona tatalia le vevela ile -40 ° C.
O le tele o le delphinium o nisi taimi e maofa ai i latou e sili ona le talitonu i le togalaau ma fugalaau fugalaau. O tausaga taʻitasi o loʻo i ai ituaiga eseese uma ma ituaiga o lenei laau, ma o mea uma e ofo ai ma lona le masani. I ata uma o loʻo faʻaalia i luga, e leai se fugalaau e tasi. Ma o igoa na tuʻuina atu e saienitisi i ituaiga taʻitasi e faʻaopoopo i ai mea faʻapitoa ma mealilo ia i latou taʻitoʻatasi.