Cherry

Faʻatau ma faʻasoa a Lubskaya fiafia i lau togalaau

E i ai le tele o ituaiga ituaiga o cherries, lea e taatele i vaega eseese o fesuiaiga. O a tatou tusiga e tuuto atu i le "Lyubskaya" pele, lea ua tupu i togalaau o Rusia talu mai le 1947. Sei o tatou talanoa e uiga i le auala e filifili ma totoina ai se laau, sei tatou taulimaina le tausiga, lelei ma le le lelei o le ituaiga.

Faʻamatalaga

Talanoaga cherries "Lyubskaya" amata i se faʻamatalaga o le ituaiga.

I fafo atu, o le laau o loʻo i ai se fausaga umi o le vaega pito i luga, o le maualuga maualuga e 3 mita. O le pale e lautele lona lautele, e le o le manogi, e pala. O le paʻu e lanu uliuli-enaena ma ufiufi i tamai vaʻa. O paʻu uma e faʻafefeteina, o ese mai le ogalaau i luga o se pito i luga. Pepa pepa e le ese tele mai isi ituaiga, ae e taua lava le gauai atu ia i latou. O lau o loʻo valiina i le lanu uliuli lanu meamata, e lautele le 5 cm, o le umi e tusa ma le 8 cm. E vaapiapi papatusi, faʻamau lima ma vaʻavaʻai le fausaga.

O lanu e susulu paepae, e i ai le lapoa o le sili atu i le 3 cm. O le ipu lanu lanu meamata, gogo.

Ia faʻamasani oe lava i le galueaina o isi ituaiga o cherries: "Vladimirskaya", "Molodezhnaya", "Shokoladnitsa", "Kharitonovskaya", "Black Large", "Turgenevka".

O le lapisi e lapoa, o lona foliga atoa. I le taimi o le matua faʻamalosi e valiina i le lanu mumu uliuli. O kulimi mama e tumau mausali i luga o le meaʻai, pe a uma ona faʻataunuʻu na o sina vaega itiiti e lafoina.

E te iloa? O le ituaiga tagata sili ona lauiloa o le peleni pele. O lenei pusa sa faʻaaogaina mo meaai mo le isi 8 afe tausaga BC. er

Vaega o le tuputupu ae

Mafaufau i foliga o le galueaiina, lea e fuafua ai le aoga o le totoina o se laau i lau togalaau. Sei o tatou talanoaina ia nuanua autu e aafia ai fua o le gaosiga ma le tulaga lautele o le laau.

Tulaga tau tau

Ina ia iloa tonu po o fea itu e mafai ai ona e totoina lenei ituaiga o cherries, sei liliu i le Resitala a le Setete. E fautuaina le ituaiga mo le totoina i vaega nei:

  • Tutotonu;
  • Northwest;
  • Central Black Earth;
  • North Caucasus;
  • Volga;
  • Lower Volga.
Talu ai o le vaeluaina o se peleni e faalagolago saʻo i le malulu o le malulu, e le mafai ona totoina se ituaiga i le itu i matu. Afai e te totoina, ona sauni lea mo le mea moni e le mafai ona ola le laau i le 10 tausaga.

Laʻau mo fafie

Cherry "Lyubskaya", i le maea ai o iloiloga o le tele o fai togalaau, e atiina ae sili ona lelei ma fua mai i luga o le oneone po o le eleele leaga. O le eleele e tatau ona matua tele, e iai se tele o minerale i le tuufaatasiga. Afai e te totō se peleni i le chernozem, o le a ola le laau e leai se leaga, ma o le fua o le a latalata i le mea e gata mai ai.

E te iloa? E lima ituaiga o cherries, na mulimuli ane faʻaaogaina e fatu ai ituaiga ma rootstocks. E tusa ma le 150 ituaiga o meaola, o mea autu e taua: cherry, steppe, lagona, Maʻa ma cherry.

Totoina o cherie "Lyubskaya"

O le isi, o le a tatou taulimaina faʻaaliga o le totoina o se laau, lea o le a fesoasoani e aloese ai mai taimi le lelei ma ia vave ona ola ai le fatu.

Filifiliga o fualaau

E le gata o le gaosia ma le lelei o le fua, ae faapea foi, i le avea ai o se tulafono, o le ituaiga po o le ituaiga laau foi e faalagolago i le fatuina saʻo. Ae maise lava o lenei faafitauli e talafeagai pe a faʻatau mai i luga o maketi masini, pe a fai e le o se varietal cherry, e mafai ona e faʻatau atu se taaloga taʻavale poʻo se laau eseʻese. O le mea lea, ia faia le filifiliga ma le matuia e mafai ai ina ia le faʻaaluina se tele o punaoa i le galueaina o se laau le aoga.

Muamua, tatou te tilotilo i le aʻa. O le umi o le taproot autu e tatau ona le itiiti ifo i le 30 cm. E le gata i lea, o le aʻa e tatau ona faʻatusalia e le tele o aʻa itu e alu ese mai le autu. Ma le isi, siaki ma le faaeteete le aʻa.

Soʻo se tuputupu ae, pala, faʻaleagaina poʻo ni mea lanu e le mafai ona malamalama i ai e tatau ona toesea. I le taimi muamua, e mafai ona oti se maʻi mama pe a uma ona totō, ma afai e mauaʻa, ona le tatau ai lea ona e fua i luga o se fua maualuga.

Manatua o aʻa, pei o isi vaega uma o le laau, e tatau ona maua le okesene. Afai e afifiina le rhizome i le cellophane, ona mafai lea ona "faʻaumatia", ma faʻalauteleina le maualuga o le suamalie i le leai o se okesene e taʻitaʻia ai le faʻavaeina o faʻamaʻi pipisi eseese.

E taua foi le aloese mai fualaau aina ma se suavai mamago, talu ai o le ae faʻaaluina le tele o le taimi e taumafai e aveese le fatu mai le setete o "comatose", ma o le a faʻalagolago i le tele o le taimi na magoto ai aʻa.

O lea la e taumafai e faʻatau fua, o aʻa o nei mea o loʻo i totonu o comy earthy, pe, i tulaga ogaoga, i totonu o le vai. Toe faia ni nai taimi pe a uma ona eliina le fatu, ma o le mea sili lava - faʻatau mai laau talavou i potu tausi, lea o le a aveesea ai le laau mai le meaʻai pe a uma ona faʻatau.

Ae o le pale, e tatau ona lelei ona atiaʻe. O le i ai o soʻo se mea leaga, stains poʻo le tuputupu ae e le faatagaina. Afai o le pale e le o ni laulaau, ona e ole atu lea e fai se tipi laitiiti i luga o le paʻu, lea o le a faʻaalia ai pe mamae le laau (ma o nisi taimi e tupu ai). Ma le isi, siaki le paʻu mo vaʻaiga tetele. Talu ai ona o lenei ituaiga e afaina ai le kiona ona o le paʻu o le paʻu, e le tatau ona e faʻatau se fatu laau lea na faʻaumatia muamua ai le malu puipuia.

Leʻo faʻatau atu ia oe se laau eseʻese, muamua e vaʻavaʻai i le lanu ma le mafiafia o le paʻu. O le paʻu e tatau ona sinasina-enaena, enaena, e aunoa ma se pogisa po o se moli. E mafai ona faʻafefe avanoa, ona o latou o se vaega o lenei ituaiga.

A maeʻa le faʻatauina o se fatu laau aʻo lei totoina, e tatau ona puipuia mai le susulu o le la, ma le rhizome, pe a le o se paʻu palapala, afifi i le ie talatala po o le pepa.

Fuafuaga ma tekonolosi o le tulaueleele

E le tatau ona tolopoina le faʻaleleia o eleele mo ni nai aso e teuina ai le susu i totonu o le laau. E naʻo le mataupu pe a tatau ona tuʻuina atu le taimi e faʻaalu ai le rhizome, faʻatasi ai ma le tulaʻele e mafai ona e faʻatali.

Muamua, matou te filifilia se laufanua e susulu i le la i luga o se maupuepue e le ogiina e matagi mamao ma e puipuia tele mai faʻataʻitaʻiga.

E taua! E le faatagaina le teuina o le suavai maualuga. O le fautuaina o le moe e le maualuga atu nai lo le 3 m.
O le isi o le iloiloga lea o le elemene o le palapala ma i le latalata e mafai ai i lona faasinomaga le mautonu. O le Cherry e matua taua tele le eletise, o lea e oʻo lava i sina siʻitiaga o le a aʻafia ai le faagasologa o le faʻaaogaina o mea aoga ma elemene o loʻo maua mai le palapala. Ua oʻo nei i le taimi e eli ai se lua i lalo o le fua. E tele fai togalaau e fautuaina e eli se pu i luma. O nisi e finau faapea o le pu i lalo o le laau e tatau ona eli mo le ono masina aʻo lei totoina, isi - mo le masina.

Matou te fautuaina ia e faʻatali mo le itiiti ifo i le 2-3 aso ina ia mafai ai e le laau ona pipii lelei.

Matou te faamanatuina e mafai ona faʻapipiʻi i le tautotogo, ma i le tautoulu. O le totoina o le autumn e sili ona lelei i le itu i saute, ae o le taumalulu o le a maua ai e le laau le taimi e faimamafa ai, ma i le tautotogo o le a tupu.

Tatou teliina se pu e loloto ma lautele ina ia mafai ai e le aʻa, pe a uma ona faatofuina, e le o aofia ai le avanoa atoa. O le radius sili ona lelei e 40 cm, o le loloto e 60 cm. Matou te fausia le puipui o le lua i luga o le laina, ma o le eleele e le mafai ona foia tele.

O le kiliina o le pu, tatou vaevaeina le lalolagi atoa i ni vaega se lua. O le vaega muamua o laufanua pito i luga, sili atu ona lelei, lea o le a tatou faʻaaoga mo le totoina. O le vaega lona lua o le eleele maualalo, lea e mafai ona ave i se isi nofoaga, o le a le faʻaaoga mo le totoina. Maualalo palapala ua faʻafefiloi ma humus / faapalaga ma meaʻai faʻamalaʻau. O le aofaiga o vaega taʻitasi e mafai ona faʻaititia pe faʻaititia, e fuafua i le maualuga o le palapala na aumai mai le vaieli. I le averesi, ia 1 lelei faaopoopo 30 kilokalama o le humus, 1 kg o le phosphate rock ma le 150 g o le potassium sulfate. Faʻafefiloi lelei ina ia le aʻafia aʻa i le "vai oona."

O le isi, sasaa mea manogi (lea o le a faʻavaivaia ai le elemene o le eleele ma avea o se alavai) i le pito i lalo o le pu ma tietie i se paʻu lagolago, lea e tatau ona faʻafefe 1 m luga aʻe o le palapala.

A maeʻa lena mea, i le ogatotonu o le lua, tatou te faia ai se tamai faaputuga (pe a ma le 20 cm) le eleele masani na ave mai le saite. Faatofu le fatuina ina ia avea le ogatotonu o le aʻa ma "nofo i lalo" i luga o le eleele, faaputu aʻa ma ia faatumu lelei le pu i le paluga palapala.

A maeʻa le lua, e tatau ona e totoina ma le faʻaeteete le eleele ma, afai e tatau ai, ia faʻatumu sina eleele. I le faaiuga, matou te fafagaina le seedling i le 2 vai vai mafanafana.

E taua! O le aʻa e tatau ona i ai le 5-7 cm i luga aʻe o le palapala.
Afai o le fasi fanua lea e tatau ona totōina ai le cherry sa masani ona faʻaaogaina mo fuaʻaga faʻatoʻaga, ona tatau ai lea ona faʻamalosia le eleele i vai oona ma humus / faapalaga.

O le lisi lenei o supplements e le tatau ona faʻapipiʻi i le totoina o le lua, ae i totonu ole palapala ile pu ina ia maua ai e le atinaʻeina le rhizome uma elemene talafeagai ma meaʻai i le taimi.

I le sikuea 1. m faia mea nei:

  • humus po o le faapalaga - 10 kilokalama;
  • superphosphate - 100 g;
  • sulfate sulfate - 100 g
Afai e te totoina ni laau i le taimi e tasi, ona faʻaaoga lea o se tasi o polokalama nei:
  1. Mo vaega laiti, matou te faʻaaoga le 2 x 2.5 m fuafuaga.
  2. Mo le mauaina o le pale sili ona taamilosaga matou te fanua e tusa ai ma le 3 x 3.5 mita fuafuaga.

Tausiga tatau o le laau

O le tausiga o togalaau e aofia ai e le gata o le fausiaina o vai, ae faapea foi le faʻaaogaina o tonisi, faapea foi ma le saʻo lelei o le pale, lea e fuafua ai le numera o vine ma le tele.

Faʻaiga ma fafaga

Tatou amata amata ona fafaga le peleni pe a maeʻa le fuga o fatugaʻo. E tatau ona liligi e tusa ma le 30 lita o le vai mafanafana i le taimi (e mafanafana le vave faʻavaveina o le faagasologa o le lanu meamata). E tatau ona faʻamamaina le eleele i le vaitau atoa o le tuputupu ae, ma a uma ona tuʻuina laʻau, e fautuaina e faʻaleleia le susu-faʻaaogaina le faʻafefe.

Talu mai le taimi na totoina ai, matou te mautinoa o meaʻai uma e tatau ai mo le tuputupu ae ma le atinaʻe ma se aofaiga o mea oona, matou te faia le isi laʻei atoatoa e na o le 1.5-2 tausaga talu ona totoina. I le vaitau o le tuputupu aʻe, e tatau ona fafaga faalua i le humus poʻo le faapalaga pe a maeʻa le taimi tutusa. I le tautoulu, matou te tapunia le phosphorus ma fugalaʻau i totonu o le lio faataamilo, ma le faʻamaʻi faʻamalosi i le tautotogo. E le fautuaina le faaopoopoina o fafaga e aofia ai le NPK atoa, talu ai e manaomia le na o le tautotogo, ao faagasolo le faʻaaogaina o le lanu meamata. O le pa'ūina o le nitrogen i totonu o le vaomatua o le a mafua ai le tele o le faaleagaina o le laau, o lea o le a faʻaauau ai pea ona faateleina le laumei lanumeamata i le taimi e te manaʻomia ai le faʻamamaina o lālā.

Faʻaleleia eleele

Ina ia aua neʻi faʻaalu se taimi i le gauaʻi ma veleina, vave loa ona totoina le peleni, e sili atu le faʻafeiloaʻi i le peat or humus. Afai mo se laau e tasi e le taua tele, ona mo le totoina tele e tatau ona faʻaaoga le mulch. A maeʻa ona e faʻafefeteina le liʻo o le poloka, o le veleina ma le tatalaina e le manaʻomia. E le gata i lea, i lalo ole vao mulch e le tupu, ma o le palapala e le mafai ona le toe inu le susu ma e le mafai ona soona inu.

E taua! Ina ia taofia le mulch mai le avea ma se "fale" mo pathogens, e tatau ona suia mai lea taimi i lea taimi.
Afai mo se tasi mafuaʻaga poʻo se tasi e te leʻi mulumuluina le ogalaau, ona e tatau lea ona e tatalaina taimi uma aʻa ina ia maua ai le okesene. O le vaʻaia o le eleele e tatau ona naʻo le taeao pe a uma le la. E taua le manatuaina o lena mea e tusa lava pe a uma le mulching, e tatau ona sili atu le maualuga o le ua i luga o le uamea, a leai e ono pala.

Paʻu ma le faapaleina o le pale

O le lua tausaga talu ona totoina, matou te le fautuaina e paʻi i luga o le vaega o le laau, ina ia le afaina ai le laau vaivai. Pau lava le mea e manaʻomia ona fai i le taimi o le tuputupu ae o se fua o le faʻapipiʻiina lea o se tulaga tuputupu aʻe ina ia le faia e le laau se pale i le maualuga, ae tupu i le lautele. A maeʻa le 2 tausaga mai le taimi e tulaʻi ai, e faʻaalua ona faia le teuteuga i le tausaga - i le tautotogo ma le autumn. I le tautotogo o le tautotogo, tatou te manaʻomia le faʻapuʻupuʻuga o lala tetele, faʻapea foʻi ma le faʻamaʻi maʻi ma faʻamaʻi. A maeʻa ona teuteu, e tatau i le pale ona i ai le saʻo lelei e faʻalelei ai le matagofie ma faʻafaigofie le faiga o le seleselega.

O le teuteuga o le Autumn e aofia ai le aveesea o tuai tuai. E manaʻomia lou tipiina o lala na e aoina ai le seleselega itiiti. I le lumanaʻi, o nei paʻu o le a "gaosia" itiiti ma le itiiti o laʻau, ae o le tau o meaai o le a tumau lava.

Aoao pe faʻapefea ona teu le cherry i le taumalulu.

Maʻi ma faʻamaʻi

Cherry "Lyubskaya" e aʻafia e coccomycosis ma moniliasis.

Coccomycosis e mafua mai i le fungus Socotomy hiemalis. Laʻau mumu e amata ona aliali i luga o lau, pe a maeʻa ona o le afu na mafua ai ona vave paʻu. I le tele o faʻaleagaga, e ono maua ai ni mea i luga o petioles, o aʻa, fua, ma vine. Coccomycosis e atiina ae i le timuga timuga timuga. E masani ona tupu lenei mea i le taumafanafana ma le tautotogo. I le avea ai o se mea e puipuia ai, matou te fautuaina le faamamaina o masina, lau vao, ma vao, aua o le mea lea e mafai ona aafia ai le atinaʻeina o le maʻi. O sosolo o le galo o loʻo ave e le matagi, o le mea moni e faʻapea e le mafai ona faʻatoʻilaloina uma togalaau. Taulimaina o se laau faʻamaʻi.

Laʻau faʻapipiʻi i le vaitaimi o le fulafula o fatugaʻo. O le eleele e latalata i le ogalaau e tatau ona togafitia i fualaau faasaina "Abiga-Peak". O le isi pulupulu e faia i le taimi e nonoa ai pusi. O lenei mea o le a fesoasoani ia te oe fualaau faasaina "Horus".

Afai e le alu ese le faamai pe a uma le fuga, matou te fautuaina le tipiina o lala na aafia ina ua mavae le 14-20 aso ma susunuina. A maeʻa le seleselega, e tatau ona e fufuluina le suavai Bordeaux.

O le gaosi mafuaʻaga o le moniliosis o le moa fungus. E muamua ona aliali mai i le pestle o le fugalaau, a maeʻa ona afaina ai le mama. O le vaega fugalaau, o lau ma lala vailaʻau e mamae. O le maʻi e atiaʻe i le maualalo o le vevela. E faigofie ona matau le faʻamaʻi. Ua aliali mai gue i luga o le paʻu, lea e foliga mai e pei o le puʻu. Ona fua lea o fua i le paʻi tutusa. Ua mamae ma le paʻu le mama.

Ina ia aloese mai le toilalo, e mafai ona e fufuluina le peleni i le fualaau lava lea e tasi "Horus". O nisi tagata atamamai latou te fautuaina le togafitia o le laau aʻo lei tupu aʻe i le vailaʻau Mikosan-B poʻo Skor. E mafai ona e togafitia se laau fua ma le vai Bordeaux ao lei amataina ma pe a maeʻa.

O le meaola o meaola faalafua "Lyubskaya" e aafia ai le aphid ma le viliina o parata. E mafai ona e faʻaumatia latou i se fasimoli-ma-soap solution. Peitai, o le a fesoasoani lenei mea i le tulaga o se osofaiga laiti. Mo le tele o liona, o fualaau oona Fufanon (faasaga i tui-sufulisisi), Aktellik (e faasaga i rodents) ma Karbofos (faasaga i aphids) o loʻo faʻaaogaina.

Le lelei ma le le lelei o le ituaiga

Mai mea na tatou talanoaina muamua, e mafai ona tatou fai atu le lelei ma le le lelei o le "Lubskaya" pele.

Faʻapitoa:

  • O le ituaiga o le tagata lava ia. O le mea e sili ona lelei, o le cherry e mafai ona faʻamaʻosaʻoina, e aunoa ma le auai o iniseti elemene.
  • O le taimi o le amataga o le fausiaina. Afai e te mulimulitai i faiga uma faʻatoʻaga i luga, o le ae mauaina le seleselega muamua i le 2 tausaga.
  • Maualuga maualuga. E oo atu i le 30 kilokalama o sieli e mafai ona aoina mai laau taʻitasi.
  • O le lafoaʻi e le manaʻomia ai le tele o le taimi ma punaoa, e pei o le laau e faʻatusatusa.
Faʻafitauli:
  • Le malosi o le kiona. O le Cherry o le fua o le malosi o le malulu, o lea e ola ai i itulagi i matu e mafai lava ona lava le mafanafana.
  • Le aʻafiaga leaga o le vevela o le vevela. Talu ai ona o le tele o mea o le paʻu, e ono tulaʻi mai i luga o le ogalaau. E tupu lenei mea ona o fesuiaiga o le vevela. O faʻataʻitaʻia e faʻamalosia ai tagata e vaivai i faʻamaʻi vailaʻau ma faʻamaʻi.
  • Se vaitau puupuu o le fualaau aina. Faatasi ai ma se fua tele, o le laau e vave ona vevela, o le mea lea ua tupu le cherry mo le 16 tausaga, ma ua fautuaina e suitulaga i se fatu fou.
  • Maualuga maualuga o le fua. O fualaau suamalie e le talafeagai mo tagata ei ai le maualuga o le eletise, o lea o oloa e masani ona faʻaaogaina mo le gaosiga ma le gaosiga.

O le vasega atoatoa e talafeagai lelei mo togalaau tetele, ma mo teritori fale. I le iloaina o uiga auiliili o le pele o Lubskaya, e mafai ona e faatusatusaina i isi ituaiga ma fai le filifiliga saʻo pe ae faatau se laau talavou. Manatua o le cherry e amata ona fua fua i le tausaga lona lua talu ona totoina, ma o lenei faagasologa e le mafai ona faatelevaveina e ala i le faaaogaina o mineral fertilizers poo eleele lanu uliuli. Mulimuli i tulafono uma o tekinolosi taufaatoaga ina ia mafai ai ona maua se fualaau aina lelei.