Tuputupuina tipu

E mafai ona tupu le kāpeti e aunoa ma le pikiina ma o le a le mea?

I totonu o le itu i mātū, o le lūlūina o kāpeti i totonu o le lauʻeleʻele avanoa e matua lamatia lava, pei o le mafai ona tumau le malulu. Mo lenei mafuaʻaga, ua tupu le kapisi i se fatuga fatu e aofia ai le teuina.

O le asō o le a tatou iloa ai pe faʻapefea ona vaelua le kapisi i le fale, o le a le mea o le a tuʻuina mai ia i tatou ma po oa tulaga e le manaʻomia ai se filifiliga. Sei o tatou talanoa e uiga i tulafono a le kalapu vaalele.

Faagasologa galuega

E taua le amata i se talanoaga o le faagasologa ina ia malamalama pe aisea e manaomia ai pi ma pe o manaomia e le kāpeti.

Pickling tipu tipu - o le faagasologa lea o le totoina o fualaau laiti i se atigi pusa lapoa i le taimi tonu e manaomia ai e le laau se mea sili atu nai lo le taimi nei.

E taua! E tatau ona iloa le vaʻaiga o fualaau i totonu o se atigi pusa lapoa ao latou tuputupu ae mai le gaoioi i le lauʻeleʻele avanoa poʻo se lauʻeleʻele.

I le taimi o le totoina ma le totoina, e manaʻomia e le fatu naʻo le tele o le susu ma le okesene i le eleele, ae ui i lea, aʻo tuputupu ae ma aʻafia le aʻa, o suiga e ave i ai le faamuamua. E mafai ona faatusatusa le faapipii ma le suiga o lavalava, lea ua laiti mo se tamaititi, ae e taua le malamalama o se faatusatusaga faapena e atagia ai le faateleina o le voluma. O le mea moni, o le le lava o le pikiina ao latou tutupu aʻe e mafua ai le leai o se avanoa mo le atinaʻeina o aʻa. E amata ona lalaga, alu ese mai ni pu eseese.

O sea faiga e le mafai ona taʻua o le masani, talu ai o le tupu aʻe o le aʻa e faʻaalia ai le manaʻomia mo nisi meaʻai. Ma afai, pe a mavae le faateleina o le aʻa, o le tuuina atu o mea uma e tatau ai mo le tuputupu aʻe ma le atinaʻe e tumau pea i le tulaga lava e tasi, o lona uiga o le tuputupu ae ua taofia, ma o le laau lava ia ona o le leai o se "fafaga."

E te iloa? O le "vavalalata" "aiga" o le kāpeti paepae e lei faavaeina. O nisi saienitisi e talitonu o le talafatai i Metitirani o le fale e fai ma kapeti, o isi o le vaega o le talafatai o Georgia.

E tatau ona malamalama, afai e te foia lenei faafitauli i le muamua totoina o fatu i totonu o pusa lapoa, o le ae mauaina le mea tonu e faʻafeagai. O le tele o meaʻai e mafai ona faʻasao atili ai le susu, lea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o meaola faʻapitoa i le eleele.

Faʻasologa o le mea e filifilia - faʻaleleia le nofoaga mo meaʻai ma atinaʻe o rhizomes. O le faʻamoemoega lona lua o le faafaigofieina lea o le faagasologa o le totoina o kapisi i luga o le eleele poʻo le fale lauʻeleʻele / matalatu.

Faʻapitoa o le filifili kiliki

I le isi itu, tatou te talanoaina mea taua o le faagasologa, sei tatou talanoa e uiga i le taimi ma le auala e fufulu ai le kapeti, ina ia le faaleagaina ai fualaau ma faatumauina le tuputupu ae ma le tuputupu aʻe o fua.

O le totoina o laau o se tasi lea o auala sili ona taua i le uluai tekonolosi o le totoina o tamato, na atiaʻe e le aiga o Terekhins.

Pe a

O le filifilia o kapeti i le fale e tuʻuina atu i le tulaga o le fausia o laʻau cotyledon e lua. Rassad i lenei itu e tatau ona tusa ma se vaiaso.

O le faʻaleleia o le faagasologa o le suavai e le aoga, ona o le laʻititi o le laau, o le saoasaoa o le a mauaʻa i se nofoaga fou. Mo lenei mafuaʻaga, o le maualuga o tausaga o fualaau, pe a uma lea e leai se mea e fai ai soʻo se gaioiga, e 16 aso mai le taimi e aliali mai ai le lanumeamata muamua. O le toe faʻaleleia mulimuli ane o le a mafua ai le tuputupu aʻe o le tuputupu ae ma le atinaʻe, ma o nisi o laau toto o le a oti atoa.

E taua! O laʻau Cotyledon o mea ia e muamua ona tupu i fatu fatu. Aua e te fenumiai ia laʻau cotyledon ma lau muamua lau.

O fea

Toe faʻaleleia tamaiti laiti i le talafeagai pusa tasi, ina ia mulimuli ane, pe a tulaueleele i le eleele tatala, e le tatau ona tuueseese ia rhizomes.

O le faʻamaotiina o le saʻo o le koneteina e leai sona aoga, talu ai e taʻitasi le tagata totō, faʻalagolago i le maualuga o le aʻa, e manaʻomia se lapoa pe laʻititi. O se faasinomaga o le faasinomaga e mafai ona mafaufauina o le afa-lita le ipu palasiti lea e tatau ona fetaui ai aʻa.

O le maketi i aso nei ua tatou maua ai le tele o avanoa i le filifilia o punaoa fesoasoani mo le togavao ma le togalaau. O le tele o fai togalaau ua uma ona talisapaia le aoga o fualaau ma pepeti pe a totoina laau.

E taua le manatuaina e manaʻomia ona e faʻaaogaina ipu o paʻu palapala mo le totoina, talu ai latou te faʻaitiitia ni mea matautia pe a fesoʻotaʻi ma le susu. E matua matautia lava le faʻaaogaina o fagu tipi, e pei o le lolomi i luga o le pito i lalo o le fagu o loʻo taʻu mai ai e le o faamoemoeina le fagu e faʻaaoga.

Matou te fautua atu ia e faʻaaluina lou taimi ma faʻatau ni tamai fagu i totonu o se fale fugalaau e mafai ona faʻaaogaina. Ia tatou talanoa nei e uiga i le eleele. E manaʻomia lou faʻaaogaina o se mea e foliga tutusa ma le mea na tupu muamua ai fatu. O sea faiga o le a fesoasoani i kāpeti e faʻaaoga vave ma ola. Ina ia taofia le kapisi mai le matelaina, faaopoopo le 10 g o le potassium chloride, 20 g o le superphosphate ma le 20 g o le ammonium nitrate i se pakete palapala. I lenei auala o le a tatou mautinoa ai le auai o le vaega NPK, lea e talafeagai mo le tuputupu ae ma le atinaeina.

E mafai foi ona e faaopoopo i ai se vaega itiiti o le humus poo le faapalaga, ae ia manatua e tatau ona eleelea le faʻaaogaina, talu ai o le "talavou" e matua vaivai lava ma o le a le mafai ona tetee i le parasite.

E taua! Ole vaega ole NPK e aofia ai le nitrogen, phosphorus ma le potassium. O elemene nei e mafai ona faʻaaogaina i le palapala e faʻaaoga ai faʻalavelave faʻalavelave. O le fua faatatau o elemene autu e tatau ona tutusa ma le mea o loʻo i luga.

E pei

Seʻi o tatou talanoa e uiga i le auala e fufulu ai kapisi i luga o laau.

I le laasaga o le aliali mai o laʻau cotyledon e lua, o fualaʻau ei ai se vai vaivai vaivai, lea e mafai ona faigofie ona faaleagaina. O le mafuaʻaga lenei, ao leʻi faʻapipiʻiina, e tatau ona faʻaleleia le palapala ina ia mafai ai ona vaʻavaʻavaʻavaʻavaʻi le rhizome mai le masini.

Matou te fautuaina oe e faitau e uiga i le auala e totoina ai ituaiga ituaiga kapisi: lanu mumu mumu, Savoy, kale, pak choi.

E tatau ona malamalama e oʻo lava i siaki sili ona leaga, lea o le a le aoga le aʻa, e mafai ona afaina tele ai le sao o le ola. Ma o pathogens e mafai ona faigofie ona pa'ū i ni manuaga laiti. O le mea lea, a uma ona aveese mai laau toto mai le eleele, e tatau ona totoina ia laau taʻitasi i se vai vaivai vaivai o le pati (10 drops per 10 liters o vai). O le a matou vavaeina le faagasologa o le gaosiga o kapisi i laasaga:

  1. Aveese lemu ia fualaau, faʻapitoa mo le cotyledon leaves. E mafai ona e faʻaogaina se vavae mo iʻa, poʻo le faia o se mea tutusa mai se uaea.
  2. A maeʻa le faʻaaogaina suʻesuʻe le aʻa. E manaʻomia le faʻapuupuu e le 1/3 seleulu. O fua o loʻo maua mai i le malosi o le vavao poʻo le zigzag rhizome ua aveesea.
  3. Matou te faia se malolo i le palapala (o le vaa lea o loʻo matou totoina ai), lea e tatau ona tutusa ma le umi o aʻa. Faatofu le laau i le tulaga o le tuputupu ae, fufuluina i le eleele ma fai sina faapipiiina, ina ia le mafai e le mea e tupu i luga o le eleele.
  4. Faʻamama le susu i le mea faʻapipiʻi ma ave i se mea pogisa mo aso e lua.

E taua! Afai o le palapala lea o loʻo totō ai le laau ua uma ona susunuina, e le manaʻomia ni vaiinu faaopoopo.

Faʻapipiʻi fualaau kuka

I tulaga o le pikiina o le falalaʻau, kohlrabi ma le broccoli e ese si ese mai le kapisi paepae. Ua suia le taimi o le totoina, o lea o le a tatou agai atu ai i se mea fou fou 9-10 aso. O le aso e gata ai e 17-19 aso.

Matou te faaopoopo le 10 g o le ammonium nitrate, 12 g o le superphosphate superflu, 5 g o le potassium sulfate ma le 25 g o le lime i le faʻapalapalaina o le palapala (matou te aveina mai le togalaau pe faʻatau i le faleoloa). O le aofaiga atoa o le faʻamalama ua fuafuaina mo se pakete o fanua. E taua le manatuaina o "uma o le vai", sei vagana ai le phosphate ma le lime, ua faaopoopoina i totonu o se mea ua solo (o lona uiga, ua faaitiitia i le vai ona sasaa lea i totonu o le palapala).

O le isi faagasologa o le pikiina ma le tuputupu ae e foliga tutusa ma le faamatalaina i luga.

E te iloa? O le kulupelaʻau e sili ona aoga mo faʻamaʻi gastrointestinal, ma ina ia faʻateleina lona tofo, e tatau ona kuka i totonu o vai inu.

Pe o se mea e tatau ai i taimi uma?

Ua oʻo mai le taimi e talanoaina ai nisi o mea le lelei ma le mafai o le totoina o laau toto pe a tupu.

O le mea moni, o soʻo se faʻaogaina o se laau toto e aʻafia ai ma aʻafiaga. Afai o le taimi muamua lea e te faia ai lenei mea, ona e le mafai lea ona fai e aunoa ma ni aʻa ua faaleagaina ma gau lau / gaʻo. I le taimi o le pikiina, o se vaega o le aʻa uʻamea ua aveesea, lea e aʻafia ai le gafatia o le kapisi e oʻo ai i le vai i se loloto. O lona uiga, o le faapuupuuina o le aʻa, tatou te fusifusia le laau e faasusu, ma soo se lamala e mafai ona taitai atu ai i le oti.

Afai e te nofo i le itu i saute, ona e totoina lea o tipeti i luga o fualaau aina, ona fai lea o se fuaina - leai se aoga o taimi ma punaoa. O mea lafoaia ma e aunoa ma lau osofaʻiga o le a manaia tele e ola i le malae vaʻavaʻai, o lea i lenei tulaga e leai se mea e manaʻomia mo se piki.

Aoao atili e uiga i faʻalavelave o le tupuina o fualaau o tamato, pepa, eggplants, kukama, beets, zucini.

I le faapipiiina i luga, e mafai ona matou fai atu o le gaioiga o le kāpeti e taua tele i le mataupu pe a e nofo i se tau malulu lea e le mafai ai ona toto fualaʻau i se auala e leai se ola.

O taʻaloga e manaʻomia ai tomai patino ma tau. O le mafuaʻaga lea e toʻatele ai fai togalaau e le fiafia e auai i ni meaʻai, ona o lenei faiga, o le tau mulimuli o le gaosiga ua faʻateleina. Ae peitai, o le aoga o lenei gaioiga o galuega e tele naua mea e le mafai ai, ona e maua ai se seleselega lelei, ona mulimuli ai lea i fautuaga ma mulimuli i taimi e teu ai.