Fua o le gaosiga

Tui ma tausi le radish uliuli

O le lanu uliuli o se tagata e masani ona nofo i togalaau o le tele o togalaau. E fiafia tagata ma fananau mai o latou moega mo a latou meaʻai suamalie, manaia, tulaga ese, tamaoaiga i elemene, foliga ma faigofie o le totoina.

O tagata uma e popole i lo latou soifua maloloina, oi latou e sili ona puipuia le togafitiga ma togafitiga o faʻamaʻi ma oloa faʻapitoa, ae maise lava i latou o loʻo maua ni fanau - o lenei fatuga aʻa e tatau ona totoina.

E tusa o le taimi, o fea ma pe faapefea ona toto le radisa uliuli, o le a tatou talanoaina ia tatou tusiga. O le a tatou talanoaina auiliiliga uma ile tausiga o le laau, faʻapea foi le aʻoaʻoina e uiga i tulafono mo le aoina ma teuina o ona fua.

Tulaga lautele o aganuu

E eseese ituaiga mo vave ma mo le totoina mulimuli. O le otaota malulu, o lona uiga, e tuputupu aʻe matagofie i le eleele seia oʻo i le malulu ma o loʻo faʻamautinoa atoatoa i le taimi o le taumalulu. E mafai ona e maua ni fatu i le tausaga lona lua o le tuputupu ae, talu mai le vaitau o le tuputupu ae e lua tausaga. Matua uiga iloga o lenei meaola o lona lanu lapotopoto, lanu uliuli paʻu, mea paʻepaʻe paʻepaʻe ma faʻamataʻu malosi.

O fualaau suamalie ma e matua maeʻa lava le 3-4 masina pe a uma ona tutupu mai pine muamua i le fogaeleele, i le averesi, e fua mai i le 200 i le 600 g. Ua natia atoa i le eleele, ua na o le lauulu lanumeamata, lanu lanumeamata, lau laʻau i pito.

E te iloa? O fua o le radish uliuli e sili atu ona manaia o le sugars aoga, fiva, proteins, suauu ma minerale taua. Latou te tamaoaiga tele i ia elemene aoga pei o le calcium, sulfur, magnesium ma le potassium.

O mea faʻamalolo o lenei aʻa e faapenei:

  1. Na te taʻalo ma le bronchitis.
  2. Aafiaga aoga i le gastrointestinal tract.
  3. O lona suavai e aoga i le togafitia o faʻamaʻi pipisi ma fatu.
  4. E fesoasoani e foʻia ai faʻafitauli o le ate ma le gall vladder.
  5. E matua faʻaleleia ai se manaʻoga maloloina.
  6. Soothes ma faʻalogo le faʻaoga o le tino.

O tulafono o le totoina o le kulimi

Afai e iu lava ina faʻamaonia oe o lenei fualaau aina e matua tatau lava mo oe ma lou aiga, e tatau ona e mafaufau i le auala e tupu ai le laisa uliuli i lau togalaau. E i ai tulafono faigofie ma fautuaga, o loʻo mulimuli mai o le ae taulimaina lelei lenei galuega.

O afea e totō ai?

Ina ia tali lenei fesili, e tatau ona e filifili pe ae manaʻo e maua fua:

  • E i ai uluaʻi ituaiga. E iloga i latou i fualaau aina laiti ma totoina ia Mati e selesele ai ia Iulai.
  • Vaitausaga o vaitau toto i le vaitau mai le amataga o Aperila i le ogatotonu o Mei. O fua o le a saunia mo le seleselega e oʻo i le faaiuga o Setema. E i ai foi vaeluaga o vaitau e manaʻomia ona totoina ae leʻi oʻo ia Iulai.
  • Lisi o le vaitau e tatau ona e totoina i le ogatotonu o le taumafanafana, ina ia oo i le faaiuga o le tautoulu e selesele ma selesele se seleselega mo le taumalulu atoa.

E taua! I luga o afifi o fatu, o le ituaiga radish e masani ona faailoa ma le taimi e tatau ai ona totō fatu nei i le eleele. O le tausisia o nei fautuaga, o le ae aloese mai mea sese ma le filifilia o le taimi mo le totoina. Faʻaitiitia le lamatiaga o le faaleagaina o fatu poʻo le aumaia o le fua e fuʻe ai.

O fea e toto ai?

A maeʻa ona e iloa se ituaiga laau talafeagai mo oe lava ma o lenei ua e iloa le taimi e lulu ai lau lanu uliuli, e tatau ona e filifili ma saunia se fasi fanua. Mo le lūlūina o le radish o oe o se vaega lelei atoatoa lea na tupu muamua ai le olaola, pulu poʻo leki. O le a avea o ia ma paaga lelei mo pateta, aniani, o le kulimi, letus. O le mea autu e le o le totoina i le nofoaga lava e tasi na tupu ai talu ai nei le kapisi, tipi, radisa, rutabaga poʻo le radish. E taua le matauina o le fua o le faatoaga.

O lenei laau e fiafia i le tele o le malamalama, o lea e tatau ai ona e faʻaleleia le sauniuni o se laufanua lelei ma le teritori. A o leʻi lūlūina, e tatau ona ave le tausiga e faʻafefe ai le eleele. O fualaʻau minerale ma humus o le a tautua lelei ia te oe.

E taua! E matua le fautuaina le faaopoopoina o le manulele fou i le eleele. O lenei mea e mafai ona mafua ai le malepelepe i le fua, ma le osofaia malosi o meaola faalafua.

A o leʻi lūlūina, e tatau ona taʻe muamua le eleele i le loloto pe a ma le 35 cm, faʻamaʻi faʻatasi ma le mea o loʻo taua i lalo:

  • se ipu malamalama;
  • superphosphate (3 tbsp.);
  • potassium chloride (1 tbsp.);
  • urea (1 tbsp. l.).
O le eleele e tatau ona susu, vaʻavaʻai, leai se afaina, ma, ioe, faamamaina vao.

E faapefea ona toto?

E amata, e manaʻomia ona e saunia ni nai moega i se mamao e 30-40 cm mai le tasi. Fuʻu palu papa i luga o moega taʻitasi, taofi mamao pe a ma le 15 cm. I totonu o vaieli taʻitasi, faʻaititia le tele o fatu ma ufiufi ile eleele. A maeʻa lena, e tatau ona fufulu ma le faʻaeteete vaieli ma faʻafefete i le sawdust poʻo le pefu e taofi ai le susu. O fuā muamua e tatau ona faʻaalia i totonu o le vaiaso.

Aoao atili e uiga i foliga o le galueaina ma le faʻaaogaina o uila.

Tausia mea

O le lanu uliuli o se laau e le lelei ma o le faagasologa o lona totoina o le a le manaomia mai ia te oe le malosi o le tino ma le taimi. O galuega autu mo le tausiga o lenei laau o loʻo faʻaalia i parakalafa nei.

Thinning

O le taimi muamua e vevela ai moega o le a manaʻomia pe a uma ona faʻaalia le laasaga muamua 3-4 o lauusiusi i luga ae o le eleele. E tatau ona i ai i le va o moa ma le va o pu. I le lumanaʻi, ia mautinoa e teu ese ou moega i radis, ia mautinoa o le mamao i le va o laau e le itiiti ifo ma le 15 cm. O le mafiafia o moega e oʻo atu ai i le tele o faafitauli e fesootaʻi ma le fesuiaiga o le foliga ma le vavau o le fua, faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi ma osofaʻiga o faʻamaʻi pipisi.

E te iloa? Afai, i le taimi o le tuputupu aʻe ma le faʻaaliga o aʻafiaga o le aʻa, ua naʻo meaai e maua mai i le aʻa tutotonu, aveeseina o aʻa i luga o le laʻau, e ala i le togiina i luga o le eleele, o le radish e laʻititi, ma sili atu ona suamalie.

Faʻasa

E le tatau ona faatagaina toesea o fanualea e tupu ai le radish. I le uma, o le lelei ma le tofo o ona fua e tele lava faʻalagolago i le malūlū palapala. Faʻaauau le vai i le eleele ma faʻafefe le lau o lau laau - o le ki lea i se seleselega lelei, mafiafia. O le eleele palapala, o le tele o taimi e tatau ai ona faʻafeinu.

Aʻo leʻi alu aʻe muamua elemene, e tatau ona faʻafefe vai tasi i aso uma e lua. A maeʻa lena, e tatau ona faia le vai e le itiiti ifo ile tasi i le vaiaso. A uma ona faʻasuina le eleele o le a aoga e tatala.

Laʻei pito sili

O le laei muamua e masani lava ona faia pe a uma ona muamua lau laititi laiti o le laau i luga o le eleele. O se vaega o le masina e sau ai le taimi lona lua. I le lumanaʻi, o le faʻamaʻiina atonu e manaʻomia ile faʻamaʻi poʻo le liliina o le laau.

E sili atu laei e mafai ona faia i le tali lava lea e tasi na matou faʻamaina ai le palapala aʻo lei lulu fatu: paluga chloride (16 g), superphosphate (60 g) ma Uurea (20 g). O le faʻamaina o le faʻatoʻaga e faia i le fua o le 1 pakete i le 15 m moega.

E pei ona faʻamaonia i luga, o mea faʻamalaina o minerale ua manatu o le "fiafia" sili ona fiafia i lenei laau. Afai e te manaʻo e faʻafefiloi ma faʻafefe le palapala, e mafai ona e faʻaaogaina fomai i ituaiga o fofo. Afai o le palapala o le eleele e maualuga, e fautuaina e faʻaaogaina se mea vevela o fugalaʻau.

Mo le tuputupu ae lelei ma le maualuga o le seleselega, e mafai foi ona e faʻaaogaina fomu faapisinisi, mo se faataitaiga, "Agricola 4".

E taua! Aua nei faʻamalosia e faʻapalapala le eleele lea e tupu ai le radish uliuli, faʻatasi ai ma fugalaʻau. O lenei mea leaga e afaina ai le lelei ma le ola o fualaau aina.

Puipuiga mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi

O lanu uliuli lanu uliuli e afaina i meaola e pei o le anufe anufe, fusi tui, aphid, fuga o le keta, pipi ma le slugs. E le gata i lea, e mafai ona aafia i latou i faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi. Mo le puipuia o au laau mai nei faʻalavelave, e aoga le faia o togafitiga puipui. togafitiga faa-tagata. Mo se faʻataʻitaʻiga:

  • fasimoli ma vai vaifofo;
  • vaega o le vao ma le galandine;
  • vailaau oona (tasi sipuni i le 10 lita o le vai);
  • se paluga o lefulefu, lime ma le pepa, faamama i le vai;
  • o laʻau susu susu e mafai ona fufuluina i le paʻu mama, pefu peʻa po o le tansy.

E i ai foi mea na maua mai i vailaʻau ma meaola e pei o le "Lipocid", "Fitoverm", "In-vir", anti-flea shampoos (2-3 pulou i le pakete vai) mo le susunuina.

A oʻo ina tuputupu aʻe lau radish, e mafai foi ona e feagai ma nisi o faʻafitauli, o le tupu mai o faʻamaʻi poʻo le osofaia o meaola faalafua.

Seleseleina ma teuina

O le totoina o le taimi o le radish uliuli e afaina ai le taimi o lona seleselega. O uluai ituaiga e amata ona ao mai mai le taufaaiuiuga o le taumafanafana, ogatotonu o le vaitau ma tuai i le taimi o le tautoulu O ituaiga meaʻai eseese e talafeagai mo le umi o le teuina i le taimi o le taumalulu; e mafai ona oʻo atu i le lua selau aso. O le mea autu o le seleselega ae leʻi amata ona faʻavela.

E taua! O le faʻaaogaina o le radish uliuli e faʻasaina i le taimi o le maitaga, faʻapea foʻi ma se maʻi maʻi.

Ae e te leʻi tuʻuina le radisa i se nofoaga malulu (+ 3 ° C) pouliuli mo le teuina mo le taumalulu atoa (o le potu e atoatoa), o lona vavaeese mai laulaau ma faʻagogo sina mea laitiiti. E mafai ona lelei le teuina o le radisa i totonu o le pusaaisa. I totonu o atigipusa, e sasaa le radisa i le pefu, penisina po o oneone. O nisi taimi, aʻo le i teuina, e tofu fualaau taitasi i totonu o le vai, lea, pe a uma le masimama, ona fai ai lea o se puipuiga i luga o le paʻu.

O le lanu lanumoana e tulaga ese i ona tulaga faamalolo mataʻina. A maeʻa ona faitau le tusiga ma faʻamautinoa o lenei mea o se mea e sili ona le lelei, e mafai ona e totoina ma le saogalemu i lau togalaau, o lenei aʻa o le a avea ma se soa i se soifua maloloina, fiafia oe ma e pele ia te oe.