Laʻau tetele

Tuputupuina lagenarii i le togalaau: totoina ma le tausia o se fagu fagu

O se laau e iai se igoa e le masani ai ei ai mea e le masani ai. E faʻaaogaina e le gata mo meaai, o fua e aveʻesea i ni vaega, ae o loʻo i ai lava a latou fausaga faʻapitoa. E le o fai togalaau uma e galueaiina le lagenaria, ma e le o tagata uma e iloa le mea. Ae o taunuuga o galuega e matua ofoofogia lava.

Lagenaria: o se faʻamatalaga o le aganuʻu

E toatele tagata e iloa Lagenariya i lalo o isi igoa: Vietnamese zucchini, kukama Initia, fagu, fagu, fagu kulupu ma isi. O nisi tagata suʻesuʻe na talitonu na sau mai Initia i Vietnam, ma mai iina i le 1071 i Europa. O fualaʻau o se aiga tuusao o le selu, zucini, paukini. Ae, e le pei oi latou, e le o ola e pei o se laau fetolofi. Ina ia maua se seleselega lelei, e te manaʻomia se mea sili atu i le lua mita, talu ai o fua e mafai ona oʻo ile umi ma le afa mita. I se faaopoopoga, o le laau lava ia e teuteuina, o lea e masani ona totoina i vaega o le togalaau lea e te manao e teu ai le fausaga. O nisi taimi o le lagenaria e tupu i luga o balconies poʻo loggia, talu ai e faigofie lava ona tekinolosi mea taufaatoaga.

E te iloa? O fua o le laau na faʻaaogaina e faia ai ipu eseese e pei o Roma anamua. I aso nei, e ese mai ipu, latou te faia meataalo, mea fai musika, paipa, vases, ufiufi i Amerika Latina, Asia, ma Aferika. Mai laʻau uumi lalaga isi mea talafeagai i le olaga i aso faisoo.
O fualaau aina i le lanu e pei lava o le zucchini, ma i le foliga e mafai ona matua ese lava: i le foliga o se paluga, fagu, paluga, pei o le gata ma e pei lava o se kukumba e lua mita le umi. O le mamafa o ia fua e eseese mai le 3 i le 7 kilokalama. Na o fualaau e le fua, e ola e le silia le 60 cm le umi, e mafai ona 'ai. O i latou o loʻo sauniuni ia ipu lava e tasi e pei o le pauka. Mo se faataitaiga, saunia caviar, salakeke, pancakes. O fua laititi e fufulu, ae o tamaʻiiti laiti e togitogiina foi ma faʻafefe. O fua o fualaʻau e talafeagai lelei mo le gaosia o mea eseese a le fale. Leitioa a taʻua foi le laau o le uka. I totonu o vaʻa na faia, e le vevela le vai mo se taimi umi, ma o le susu e seasea lava.

O loʻo faʻatupulaia le lagenarii, o le filifiliga o se nofoaga e toto ai

E masani lava ona pikiina e le lagenaria se nofoaga mo le totoina, ina ia mafai ona lelei e le gata i fua, ae faapea foi ma lona lanu meamata. Na te lalagaina arbors, pa, laau o se mea teuteu. I le taimi lava e tasi e tausia ai e manaʻomia ai se laʻititi.

Lave ma malamalama mo lagenaria

E pei foi o le kukama masani po o le uka, e fiafia le ipu i le vevela ma le tele o le malamalama. I le vevela i lalo ifo o le 15 ° C, o ona fatu e le ola, ma o aʻa laiti i totonu o le paolo e tupu tele. O se tagata matua e mafai ona lagona le lelei i totonu o le paolo o se laau, faʻaaoga lona ogalaau e fai ma lagolago. O le mea lea, e sili ona lelei le filifilia o laufanua e faʻasalalauina mo le totoina o fualaʻau, pe afai o le tele o le vevela o le ai ai i le taumafanafana. Ae i le taimi lava e tasi e tatau ona puipuia mai le matagi ma faʻataʻitaʻiga. O se nofoaga lelei mo lagenarii o le la o le la o laau, pa, arbors, puipui o fale.

E te iloa? O fualaʻau e le gata ina maua fua maualuga, ae o se fua lelei foi o le alualu i luma. Naʻo ni nai vaiaso talu ona maeʻa le ovary, e oʻo atu i le tasi ma le afa mita le umi.
I le isi itu, e mafai ona tuʻu le lagenariya i totonu o se fale kati poʻo se fale kesi. I lenei tulaga, ua faʻamautinoa oe e maua mai le seleselega faʻatatau. O le fale kuka e tatau ona le itiiti ifo ma le lua mita le maualuga ma ia i ai le taamilosaga i totonu o le fale o le a pala.

O le a le ituaiga eleele e alofa ia Lagenaria

Lagenariya poʻo, e pei ona taua, o le fagu fagu e manaʻomia ai le eleele lelei ma le lelei o alavai ma le maualalo o le eletise. Ina ia faia lenei mea, taatia se moega o le lapoʻa omea poʻo le piliki pa'ū 3 cm le maualuga i luga o le moega ma fufulu i le palapala, pe tatau foi ona eli le palapala i le oneone.

Talu mai le autumn, e fautuaina e satuʻu le eleele i fomaʻi talafeagai. I le autumn, o le biomass mai laʻau, paʻu, vaʻai, faʻapipiʻi luga i luga o le nofoaga e faʻatatau ai le tulaʻiina ma fufuluina i le lime i luga. A maeʻa i le tautotogo, o lenei masini e ufiufi i le manurele ma le sawdust lea e mafai ai ona totoina laau.

E faapefea ona ola le lagenariya mai fatu

Lagenariya e na o vaomatua lava e tupu, o le totoina o le totoina o laau mai fatu e amata mai i le ogatotonu o Aperila, e ui lava o loo i ai fautuaga e fai lenei masina i luma o le fuafuaina o le toto i le eleele.

E faʻapefea ona saunia mea e toto ai

O fatu o lenei fualaau aina suamalie e matua tele, e le faigofie ona tupu i totonu oo tatou tulaga, o le mea lea e fautuaina ai e nisi o fai togalaau le tipiina o le pito i luga e faasaga i le nofoaga o loo i luga o le fatu. Ae e le o mea uma. I le tele o tulaga, faʻatapulaʻa i le galo o fatu i vaifofo o meaola faʻapitoa. Faʻalagolago i fautuaga a le tagata gaosi vailaau, o lenei faagasologa e mafai mai le fa itula i le lua aso. Ma, o le germination o fatu lagenarii e faia i soo se vai susu. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le mafanafana susu, lea e tatau ona taoto ai fatu mo le ono aso i le vevela e le laʻititi ifo i le 23 ° C. I totonu o le fale, o se pati masani ile mafanafana e talafeagai mo lenei mea. O lenei mea e mautinoa ai le 100% germination o mea totō.

Totoina Lagenaria seedlings

Pe a oʻo mai pine muamua, e faʻaalu i le vaiaso i se faʻalauiloa o le tuputupu ae ma amata ona faʻamamafa pe'ā manaʻomia. O le faʻamalama e tatau ona malosi tele pe a mafai ai. I le vaiaso pe a uma ona tupu mai le totogo, e mafai ona pupuʻu le paʻu i le biohumus. Ma e na o le foliga mai o le lautusi lona tolu, e mafai ona gaosia fatu fatu e tuu i totonu o ni peʻa-faʻavae poʻo ipu pepa.

E tuʻuina i le palapala ia vaʻai, e aofia ai peʻa, humus ma le oneone. O nisi tagata atamamai e fautuaina le faaopoopoina o se pusi laupapa i le mea e palu ai (i le 10 kilokalama o le paluga o le 0.5 kilokalama o le apa). Fua o le lagenaria pe a toto ma fatu e ola ma tuputupu ae malosi i pusa taitasi mai le tolu i le lima vaiaso.

Totoina o togalaau

O le seedling e tatau ona i totonu o se potu malamalama i le vevela pe a ma le 15 ° C. O le tausiga o ia e faigofie lava: e te manaʻomia e faʻafeinu pe a manaʻomia ma faʻaleleia le ea.

O le a le taimi ma le auala e totoina ai laau i luga o le eleele

Afai o fatu na totoina i le ogatotonu o Aperila, i le ogatotonu o Me ua latou saunia mo le totoina ile eleele. E taua le le itiiti ifo ma le 30 aso talu mai le taimi o le luluina, o fualaau e maualuga pe tusa ma le 10 cm le umi, ma e le toe i ai se taufaamatau o le kiona i le palapala.

I le eleele eli ai pu e tusa ma le 25 cm le lautele i se mamao e tusa ma le mita mai le tasi. I totonu taʻitasi, e manaʻomia ona e faʻaopopo se lima lima o fugalaau faʻalavelave ma lua lima o le anufe, lefulefu, lua punetini o le superphosphate. O fuālaʻau totō na tuʻuina i totonu o le lua, ina ia le faʻaleagaina le aʻa. O loʻo fautuaina le pito i luga o laʻau poʻo le vao. I le iloaina o le laau lagenariya, ua fautuaina e faia le mulching i ni laulau se lua: o mea masani masani mo fale ma ata tifaga, oomi i lalo i maa. E fesoasoani lenei mea e faʻaleleia ai le vevela i aʻa o le laau, lea e matua tele lava.

I luga ae o laau toto e fautuaina e faʻapipiʻi se ata puipui. E alu i luga o le alalaʻau, faʻaputu i le maualuga o le 70 cm i le ogatotonu o le togalaau. O ona pito e tatau ona faalautele atu i tala atu o le ata, lea e ufiufi ai le eleele. Pe a vevela i fafo, o le pito i luga e tatala laitiiti. Mulimuli ane, e aveeseina pe a faʻamautu le malulu o le tau. I le avea ai o se tulafono, i le taimi nei o le a amata ona fuga le laau ma ua leva ona lava e faʻapipiʻi ai i luga o le taʻavale.

Vaega o tausiga lagenia i le malae vaalele

Lagenariya e le manaomia ni auala faigata o le galueaina ma le tausiga. Ua lava lea e faʻafefeteina ai, fafagaina ma faʻaleleia. O le vaega mulimuli e faia pe tusa o le tasi i le lua i le tolu vaiaso ma sauniuniga faʻapitoa, mo se faʻataʻitaʻiga, Ovary.

Faʻaiga ma fafagaina lagenans

O nei togafitiga fualaau fualaau e le ese mai le tausiga o le pamu.. E mafai ona e fafagaina le lagenaria ma mullein faalua i le taumafanafana ma tolu taimi ma le sulfate sulfate i le fua o le sipuni i le pakete vai. Ina ia faʻaleleia le tofo o fualaau faisua, e mafai ona e faʻaopopoina le fualaʻau o Magbor i le taimi e tasi i le fua tutusa. A sasaaina fua, e lua lima o le apa e mafai ona sasaa i lalo o laau taʻitasi.

E taua! O fugalaau e fugalaau fugalaau i le afiafi ma fuga i le po, o lea la o lona totoina e manaʻomia ai le faʻavasegaina o tusi. Ina ia faia lenei mea, ave le pollen mai fugalaau tane, lea o le aso o loʻo i luga o lālā susulu, e pei o fugalaau o loʻo ola i le paolo, o le pollen ua faʻamaonia. E le talafeagai foi pe a oʻo mai le vai i le fugalaau.
O loʻo i ai isi togafiti faʻatupuina o togalaau. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻa-tasi i le vaiaso i le vaitau o vaomatua uma, ia tuʻuina atu le fualaau faasaina "New Ideal" i le fua o se tapuni o le vai i le lita o vai. Suauu faʻatasi ma le Silk ma le Epic tuputupu aʻe faʻalauiloa i le tele o taimi i le vaitau. A amata ona fua mai le laau, e fautuaina le tuuina atu o le fafagaina o le laulaufaiva faatasi ai ma auala "Lua laau totō".

O le polokalame o le fausiaina o le laau e tutusa ma le pauka. E masani ona fautuaina e faʻafeinu i le mea e tatau ai, puipuia le eleele mai le faʻamamago, ae le faʻafefe foi. Ae i ai se manatu e sili atu le le sasaa o le lagenarius nai lo le sasaa atu, a le o lea, o le lamatiaga o faamai e faateleina ma o le tofo o le fua e leaga. A faʻamamaina e tatau ona faʻamautinoa e le pa'ū le vai i le ua o le laau. Afai e tupu lenei mea, e tatau ona fufuluina lefulefu. E tatau ona faʻaaogaina se laau i se vai mafanafana. E oo atu i le faaiuga o Aokuso, e taofi le vai ina ia mafai ai ona fua lelei fua.

Lagenaria lagolago

O le fesili i le auala e ola lelei ai le lagenaria, e faalagolago i luga o le manaoga e faʻapipiʻi se lagolago mo le laau: o le aganuu e feololo, umi, ma o ona fua e tele ma mamafa. Mo lenei mea, e tatau ona faʻapipiʻi i luga o le togalaau se faʻasaga-apefai e maualuga le lua mita, i luga o le a, ao tuputupu ae, e fusifusia ai fua ma laʻau o le laau. Ae e mafai ona e tulaʻi i luma o le lagenariya i luga o le puipui, puipui poʻo le pa ma fanaina i latou o se teuteuga. I luga o le auala e nonoa ai le laʻau e talafeagai ile mita taʻitasi o le sola ese. Afai e tupu aʻe le lagenaria i le puipui poʻo le puipui, e tatau ona faʻatonu le taamilosaga i luga ina ia mafai ai ona faʻatutuina ona alalaupapa i le itu saʻo.

Faapipii ma teuteuina

Lagenariya o se laau totino, e faaopoopo atu i tulafono faapitoa mo le totoina ma le tausiga, e manaomia ai le timing ma le teuteuina. E fesoasoani lenei mea e faʻaosofia ai le alualu i luma o paranesi o le itu ma faatapulaa ai le tuputupu ae o le ata autu. A leai, e mafai ona oʻo atu i le 15 mita. E oo lava i itu laau e mafai ona oʻo i le 10 mita le umi. Mafaufau i le maualuga o le tapestry masani e le sili atu i le lua mita, e tatau ona lafo i luga ma lalo.

E taua! Po o le a lava le taʻitaʻiga o le tupu aʻe o le fana, e tatau lava ona i luga o le la.
E amataina pine pe a oʻo i le tolu mita le umi. O ia mea na tutupu e faaosofia ai le foliga mai o le fausiaina o fafine, lea e fua ai fua.

Vaega o le fagu fagu

O fualaau aina suamalie e maualuga lona fua. E oo atu i le 60 kilokalama o fualaau aina e mafai ona aveeseina mai le tasi togavao, ma e sili atu foi ile maualuga o tausaga. Manatua, afai e te fuafua e 'aina ia mea, e tatau ona e aveese fualaau faisua.

Afai e te fuafuaina e aoina fatu, e mafai ona tuʻuina le selesele seia oʻo i le autumn, ae aveese, e aunoa ma le faatali mo ni pulu, a leai o le a le teuina mo se taimi umi. E sili atu le aveesea o le fuamoa fuamoa ma se vaega o le pipi ma tuʻu i le pitonuu o le mafanafana. O lea o le a mafai ai ona ia faʻamalolo i sina taimi, ma ia Tesema o le a malolo ai, ma tuʻu ai fatu e leai ni fatu i totonu. A maeʻa lena, e mafai ona tatala le fualaau aina ma aumai. Latou te ola i le 10 tausaga.

E te iloa? Ina ia fiafia i le seleselega, e le tatau ona aveese uma fualaau lagenaria. E mafai ona vavae ese mai le fualaau fualaau fualaau aina ua fua. Na o le pau lava le tulaga: e tatau ona faia i le tau vevela, ma o le tipi e mafai ona ufiufi i le carbon activated. Ma o le a toso i luga, e leai se siama o le a ulufale atu i ai, ma o le a tupu ai se paluga paʻu i le nofoaga o le tipi. O le fualaau faisua o le a faʻaauau ona faʻatumu atili.
O le laʻau Lagenaria tulaga ese e manaia e le gata o se fualaau faisua. E tofo e pei o le fualaau aina o le pumpkin. Ae o fualaau aina e matua afaina ai le totoina o le laau mo mea teuteu, e aofia ai le teuteuga o puipui, puipui ma laau. A oʻo ina matua, e faʻaaogaina e avea ma faavae mo le gaosia o mea eseese a le fale. I le taimi lava lea e tasi e faigofie le tausiga o le fale. E taua le tuʻuina atu ia te ia o le malamalama ma le vevela.