Taumafa

E faʻafefea ona togafitia mamoe ma 'oti mai le pepeti

O tagatanuu i le taʻua o le pepeti e le o manatuaina o lenei maʻi matautia tagata, lea na tatau ai le igoa leaga o le "oti uliuli", na faatoilaloina e le tele o tui puipui i le ogatotonu o le seneturi talu ai. Ae o tagata o le nuu, aemaise lava i vaega o mamoe masani ma le'oti o le vao vao, atonu e le mafaufau i tagata - mo i latou, mamoe ma'oti oti ma e oʻo mai i aso nei o se mea taua tele i a latou pisinisi.

Faamatalaga ma pathogen

O le lisi atoa o faailoga o le a tuʻuina atu i lalo, ma o iinei tatou te faʻamaonia ai le natura vevela o lenei faʻamaʻi mo mamoe (na o manu feʻai e mamaʻi manu vaefa) ma'oti o le vao, o lona uiga autu o le faʻafeusuaʻi papula-pustular i luga o membranes mucous, faʻatasi ai ma le inu o le tino ma maualuga olaga faaletino. O le mafuaʻaga o le meaola o le paʻu paʻu o loʻo faʻamatalaina e se lapisi lapisi o le capripoxvirus e fesoʻotaʻi ma isi microorganisms tutusa.

Mo i latou e fiafia i vailaau e masani ai, tatou te faaopoopo atu o ona vailaau e foliga mai o le solo pe o le piliki, ma o vaega taitasi, o le tino o Paschen tino, e mafai ona vaaia (paʻu atoa, taitoalua ma na o ia) e ala i le faapipiiina i le siliva.

Siaki ituaiga ituaiga o 'oti e pei o Boer, Lamanachi, Alpine.
I mamoe aʻi (gafa) e maua ai i latou i siama o le epithelium ua afaina ma i totonu o pustules ma vesicles.

O le siama faʻamaʻi pipisi e tele ona uiga:

  • mafai ona umi, 2 tausaga pe sili atu, ia tumau pea i le maualalo o le vevela, ma pe a faʻamaʻa, e le tumau mo se taimi umi;
  • i totonu (leoleo mamoe) e oʻo atu i le 6 masina, e tolu taimi e itiiti ifo i le fulufulu mamoe, i le ea fou (luga o le vao) - mo le 62 aso;
  • i totonu o le kuata o le itula, maliu ona o le faʻaleleia o le vevela pe afai o le t> +53 ° C.

Epizootology

E tusa ai ma faʻamatalaga o le epizootology, o mamoe mamoe ua fulufulu mamoe e sili atu ona vaivai i le faʻamaʻi, ma o le tino o le talavou e leʻi lava se taimi e atiae ai se tulaga talafeagai o le puipuiga. Ae o isi vaega o meaola, e ui ina itiiti ifo i tulaga lamatia, e maʻi foi.

E te iloa? Faʻatasi ai ma le lauiloa o le peʻa o se faʻamaʻi tagata mo le 37 seneturi ua tuanaʻi, o faʻamatalaga e uiga i lenei faʻamaʻi i mamoe na na o le 1900 tausaga talu ai, ma na faʻaalia i le 1763 ona aʻafiaga mo lafumanu. Ina ua mavae le 140 tausaga, sa faamatalaina foi le sui sooupu.
O punavai o faʻamaʻi e le gata i tagata mamaʻi, e ui lava o le mea mautinoa lenei.
O le ae fiafia foi e aoao e uiga i ituaiga faʻamaʻi o manu e pei o vae ma gutu o le gutu, afaina fula aferika, mastitis.
O le faʻamaʻi e tuʻuina atu i 'aʻai ola maloloina ma mamoe e ala i fesoʻotaʻiga faʻatasi ai ma tagata e feaveaʻia le siama, lea e lua i le taimi o le faʻalavelave ma pe a uma ona toe faʻaleleia (e tumau pea le leaga mo le tele o masina). Mai maʻi, o microbe leaga e ulu atu i le siosiomaga faʻapea ai ma le faʻaaogaina o paʻu o le pusa'oti ma le pito o le epithelium, faʻapea foʻi ma le gaogao. I le tulaga mulimuli, o le siama e tele lava ina tupu mai i le ea e afaina, ae e mafai foi ona tupu e ala i le ulu atu o le siama faatasi ai ma le fafaga i totonu o le mucous membranes o le gutu ma le vaega muamua o gasegase.

O le susu o se tasi lea o faʻapogai o faʻamaʻi faʻamaʻi, pe a aʻafia le paʻu i le peʻa.

O le ae fiafia e aoao atili e uiga ile auala e fafaga ai se 'oti.
O le avega o siama o ni mea faitino ma ni vailaʻau na faʻaleagaina e ala i le natura masani, o loʻo i ai faʻamaʻi pipisi, faapea foi ma isi meaola (e le o mamoe ma'oti) ma tagata o loʻo aʻafia ma tagata mamai ma siama.

Epizootic - o le autu autu o le salalau o le paʻu pepe i totonu o le lafu (lafu). I totonu o le lua vaiaso, o le toʻatele o le kulupu e maʻi. Ina ia taofia lenei mea ma ia aloese mai le faateleina o le olaga faitino, lea e masani lava e amata mai i le 2 i le 5% o le numera o mataupu, o taimi talafeagai e talafeagai. I le faaiuga a le Ofisa Faavaomalo o Epizootic (OIE), e aofia i le vaega o faʻamaʻi manu e vave ona salalau (vaega A).

E te iloa? Sa faia e tagata Siamani se pisinisi lelei i Bonn - latou te lisiina mamoe ola e pei o moa vao. E sili atu le taugofie nai lo le faatauina mai o meafaigaluega, ma mamoe, faafetai i le tulaga faapitoa o le faavae, e mafai ona punonou o latou ulu i lalo ma togiina ia pito laiti o le mutia.

Toto

O fomaʻi faʻamaʻi pipisi na ulu i totonu o le meaola i le amataga (pe a ma le fa aso) e aliali mai i totonu o le toto ma le parenchymal organs (ate, vela, ma isi).

Ona 2-3 aso o le viraemia lua (maua i latou i le toto i sulu o mucous membranes ma le epithelium).

E taua! O le tiga o le tiga, e tusa ai ma veterinarians, o se uiga tetee o le tino, saili e fetuunai i le tulaga fou - e ala i le localization o le pathogen ao faagasolo le faagasologa o togafitiga.
O i ai iina o le vave vave toe gaosia o siama amata, faʻaosoina ai faʻamaʻi tiga tiga - faʻagaeʻetia, faʻavave ona tupu mai i se serous i se tulaga o le purulenti. I fafo, o lenei mea e iloa ai lava ia i le tulaga o le le masani ai - o le faia o le tele o papules ma vesicles.

O le atinaʻeina o togafitiga o le pipiʻi e oʻo atu i ni vaega:

  1. Faʻaauau - o le tulaga faʻavaivai ua suia e febrile i luga o laʻau o mucous membranes.
  2. Roseola (lanu mumu) e lua - aso lua.
  3. Roseola ua liua i le lapotopoto, foliga faʻamalosi, papules (knots), fusi i se lanu mumu - e oo atu i le tolu aso.
  4. O loʻo i ai se suiga o papules i vesicles (faʻaleleia o le suavai lanu samasama) mo le lima i le ono aso: i le taimi lenei, o le tulaga masani o le tino e faasolosolo lava ina sili atu ona lelei pe a faʻaitiitia le vevela.
  5. O le tolu-aso purulent stage - o le vailaʻau e faʻasalalauina, o le puluvaga e faia i totonu o pustules ona o le tuufaatasiga o faʻapotopotoga o leukocyte faʻatasi ai ma meaola ninii.
  6. E faʻamamago pustules, ua suia i siama lanu enaena: i lalo o siaki e le itiiti ifo ma le vaiaso, o se pepa fou epitelium - o le fausiaina o le siʻi mai le mea faʻapipiʻi e mafai pe afai ei ai se loloto loloto o le liona.

I totonu o le tino, o suiga faʻaleaganuʻu o loʻo faʻaalia i lena:

  • mucous luga o le vaega o le manava ma o le gastrointestinal tract ua mumu;
  • o le faai ma le faʻaauau o loʻo faʻaauau pea ona faʻavaivaia ma e oʻo lava i le faʻavave;
  • faʻafesoʻotaʻi i le lotoifale e mafai ona tupu i luga o feʻau faʻataunuʻu, ma i totonu o le mama - foccia o le hepatitis ma le gangrene;
  • faʻapupula le siʻitia o le siʻosiʻomaga, faʻafeiloaʻi ai i luga o le toto;
  • o le ate e ave i luga o le lanu omea;
  • o le myocardium e avea ma pusa.

Faailoga ma le faʻaogaina o le popo i mamoe ma 'oti

O le taimi faatulagaina o le taimi e faʻaolaina ai e tele, o lona umi e eseese mai le 3 aso i le 2 vaiaso.

Faailoga e tutupu e pei ona taua i lalo:

  • E lūlū le laumata, e faʻafefete faʻapipiʻi mata mai mata ma gaʻo, e suia ai mea mai mucous i purulent;
  • o le meaola faʻanoanoa ma manava ma le faigata;
  • e vave ona salalau vave le lanu piniki mai le ulu, laugutu ma mata, agai i itu i totonu o vae (i luma ma tua), e tulai mai, i tamaitai taʻitasi ma alii i luga o le uila ma le labia, sikulumumu ma le vaitusi;
  • Lua aso mulimuli ane, o palasia e tau i fusi lanu mumu e vave ona tutupu, ae o le vevela o le tino ua amata ona paʻu;
  • pe a mavae le isi aso poʻo le tolu, o le paʻu i nofoaga o papules e fulafula ma e iai se lanu mumu lanu moana, ma o le papules, i le tele o tulaga e ese mai le lapopoa, avea ma palanoa ao latou atiina ae, sui le fusi mumu e piniki, ma i le taimi lava e maua ai le lanu enaena lanu paʻepaʻe pe samasama;
  • sili atu ona mulimuli i laasaga o le vailaʻau ma le pustulization, lea, faatasi ai ma se numera numera o papules, e mafai vave ona suia i le fausiaina o siaki. O i latou, e pei ona faʻaalia, o le a mou ese atu i ni nai aso, ma tuʻuina ai ni faʻataʻotaʻi faʻasaga i totonu o latou nofoaga.
O faaaliga mai fafo o pax mamoe e matua susulu lava, e faigata ona le matauina, ae ina ia iloa ai le maʻi, e fautuaina e mafaufau i ai muamua ae le o ata e maua.

E i ai foi se malamalama, e pei ona taua o le fomaʻi o le faʻamaʻi, pe a oʻo mai ni nai tamaʻi poʻa vave ma aunoa ma se faʻasologa, e aunoa ma le liua i le masani masani, ma e na o sina paʻu lava o le mamoe, ma e laʻititi lava ona taʻalo.

E taua! Ole gaioiga faapitoa i tamai mamoe mamaʻi - ona o se afaina (ogaoga) ituaiga pepe, o le numera o tamaiti talavou ua maliliu e mafai ona ausia le 4/5 o le faitau aofaʻi.

Togafitiga

E le o se mea e faanoanoa ai, ae leai ni auala maʻoti mo le togafitia o manu mamai i le pepeti - saienisi faasaienitisi faasaienisi sa le mafai ona atiaʻe.

I lenei itu, mo tagata mamaʻi, o nisi o tulaga masani o togafitiga e maua mai i le toe faʻaleleia ma le fesoasoani o fualaau e naʻo le faʻavaivaia ai o le lelei o faʻamaoniga, faapea foʻi ma vailaʻau e fesoasoani e puipuia ai faʻafitauli. O lea, o mamoe:

  • aofia ai i totonu o potu e puipuia mai le leaga o faʻaaliga;
  • lelei le fafagaina, manao e tuʻuina atu meaʻai vai-vai.
I mataupu o maʻi mamaʻi, o tagata e ona le malosi e faʻasalaga e fasioti tagata.

I se fuataga lautele atu, o le faatoaga atoa e mafai ona taofia mai le faaiuga a pulega o le itulagi ma le faatuina o nofoaga o manu feʻai faatasi ma le auai o leoleo, tuuina atu meafaigaluega talafeagai ma le faʻaaogaina o le tino.

O le a manaia mo oe le faamasani ma ituaiga ituaiga o mamoe e pei o merino, Romanov mamoe, edilbayevsky, lelei-sosola.

Puipuiga

O le faʻamalama o se mea e puipuia ai le salalau o le paʻu paʻu i isi faʻatoʻaga.

Laasaga masani puipuia e amata i le faʻaaogaina o tui puipui mamoe paʻu i le faitau aofai o tagata o loʻo maua (i faʻalapotopotoga faʻapitoa ma i le teritori atoa, e aofia ai vaega tonu e lata ane i le vasa matautia). E faʻamaonia tui i totonu o na faatoʻaga ma nuʻu na muamua atu, e le itiiti ifo i le 3 tausaga talu ai, na faʻamaumau ma faʻaitiitia le aʻafia o le paʻu paʻu.

O mea o loʻo iai i isi puipuiga puipuia ua faʻamautuina i manaʻoga mo i latou e tausia lafu mamoe. E tatau ona latou:

  1. Puipuia mamoe, meafaigaluega ma meaʻai mai i le lotoifale ma faatoaga ia e maua ai le peʻa i le teritori.
  2. Mo le taunuu atu i le toe faʻaleleia o mamoe, e faʻaaogaina le farantine masina.
  3. Tausisia ma le faʻaeteete tulaga faʻapitoa o tulaga mama o peni, otaota, meaʻai ma vai inu, lea e pei o le lafu lava ia, e tatau ona tofia tagata faigaluega.
  4. Ina ia ausia le masani o togafitiga o vailaʻau o le setete o mamoe.
O le manuia mai le fausiaina o mamoe e matua mafai lava. O le faʻaalu i luga o puipuiga, o le a mafai ai ona e aloese mai le le mafaatusalia o le gau o le lafu po o le fasia o manu, faapea foi ma le faaitiitia o le gaosiga o le gaosiga o lafumanu.