Paʻu ma le gutu

Faailoga ma togafitiga o vae ma gutu o le tino i togafitiga fomai

O faʻamaʻi pipisi e mafai ona faʻaleagaina e le gata i faatoaga tetele, ae i tamai faatoaga. O le mea lea, e taua le iloa o latou faailoga i le taimi ma amata togafitiga i le taimi lava lea, aemaise lava talu ai o le toʻatele oi latou e lamatia mo tagata.

I lenei iloiloga o le a tatou tilotilo ai i le a le vae ma le gutu pepe, o le a lona tulaga lamatia ma le auala e taulimaina ai.

Etiology o le maʻi

O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o lenei maʻi o se tasi lea o siama laʻititi laʻitiiti - Dermaphilus, o loʻo aofia ai le RNA. E ui lava i lona laʻitiiti, ae o loʻo i ai le malosi tele (mafai ona faʻamaʻi). Dermatotropy ua faʻailoaina - o le tele lava o taimi e amata ai le maʻi i le faʻamaʻiina o vaega o paʻu poʻo le faʻamaʻaʻaina o le mucous membranes i totonu o manu. E tufatufa atu i le susu susu, aano o manufasi ma faʻamalosi.

E le gata i le taumafaina o le susu po o le aano o manu mo meaai, o le auala faafesootai o se mea lamatia mo se tagata - e iloa lelei e veterinar e ala i le paʻi atu i se nofoaga ua pisia, o loo i ai se tulaga lamatia o le "maua" o se faamai. E faʻaaogaina foi lenei mea i vaega o sikola. O le mea e lelei ai, e le faigofie le tagata i lana gaioiga, lea e le mafai ona taʻua e uiga i meaola (aemaise lava artiodactyls).

E taua! O faʻamaʻi vae ma gutu e mafai foʻi ona salalau atu i manu a le manu: pusi ma maile. Ae mo manulele o se faʻamaʻi - o se mea faigata tele.
O le faʻafitauli o le siama e mafai ona faʻamago ma faʻamaʻi lelei lelei ma e lelei ona puipuia i le gaʻo ma oloa e maua mai i maʻi. O le mea lea, i luga o fulufulu mamoe e mafai ona taofiofia mo le 25-27 aso, ma i le susu i le + 4 ° С - mai le 10 i le 12 aso. Afai ei ai se faʻafitauli i luga o lavalava, ona oʻo lea i le taimi e sili atu - e oʻo atu i le 3.5 masina. O le FMDV virus vave vave (4-5 minute) maliu i le taimi o le kuka, e le taliaina le la. O fofo alkaline ma formalin e fesoasoani foi i le tau faasaga i ai.

E 8 aʻa o lenei siama. I o tatou tulaga, o ituaiga autu o A ma O, o isi pathogens e seasea tutupu.

E te iloa? O le faʻamaʻi tele mulimuli i le taimi na tusia i Peretania. I le 2001, e tusa ma le afe foci o faʻamaʻi - na mafua ai le aʻafiaga o aʻafiaga O, lea na afua ai le faaleagaina o le tamaoaiga o le $ 20 piliona

Faʻailoga muamua

O le taimi e faʻaolaina ai le siama e masani ona masani i le 2-4 aso, ae e masani lava ona masani. Mo se faʻataʻitaʻiga, i puaa e mafai ona ola i le 7-8 aso, ma i povi e oo atu i le 2-3 vaiaso. E leai se mafuaaga manino mo popolega i lenei vaitau, e ui lava o le faʻamaʻi faʻafuaseʻi ona alualu i luma.

O faʻalavelave e:

  • mea vaivai o meaola masani ma le leai o se manaʻoga;
  • fiva pupuu;
  • umi le manava;
  • manu e amata ona tolotolo io latou vae, limo (o lenei mea masani pe afai o manu vae ma gutu e afaina ai povi);
  • faʻasalaga;
  • faateleina faʻamalolo;
  • i nisi tulaga, e le mafai e le manu ona tatala lona gutu.
O faʻamatalaga faʻaalia nei o le maʻi. Afai e te mauaina i totonu o au fagafao, ia vave valaau le vete ma amata togafitiga.

Vasega o le maʻi

O le maʻi o se gasegase. I meaola matutua, e masani lava ona faia se mea lelei, ae o se mea leaga (o se mea i luga) e seasea lava. I manu eseese, o le aʻafiaga o le faʻamaʻi e aofia ai uiga o ituaiga ma ituaiga.

Tatou amata i povi. A maeʻa le vaitaimi o le vavalo (1-3 aso, ae o nisi taimi mai le 7 i le 20 aso), e le mafai e le manu ona fafaga, o le a vave ona alu le gutu. Mo le 2-3 aso o le gaioiga galue i totonu o laugutu, o le aphas (syphae) e aliali mai i luga o le mucous membrane o alafau, laulaufaiva ma auvae.

I mataupu faigata, o ia faʻavae e mafai ona iloa i luga o le uʻu ma le va o atigivae. O le toilalo o vaega uma e seasea, o le tele o taimi o se limo i luga o le tasi vae o vae.

E taua! A maeʻa ona ave ese le manu maʻi mai le potu, e tatau ona togafitia le suʻesuʻega ma le fale lava ia i se vaifofo faʻaleagaina. - 1% chloramine e malosi tele.
A mavae le 12-24 itula i le mavae ai o le tupuga o le aphthae, e afaina ai. I le taimi lava e tasi, o le vevela e toe foʻi mai i le masani, e ui lava e faʻateleina le tele o le salivation, ma o le puaa e mafai ona iloa i tulimanu o le gutu. O le "sores" faʻamalolo i totonu o le vaiaso, ae faʻatasi ai ma faʻafitauli o lenei faagasologa e mafai ona ave 13-20 aso. I luga o vae e mafai ona e vaʻai i le aphthae lava ma le fula. Na latou fofoa ma faamalolo pe a mavae le 4-8 aso. Afai e lapoa le liona, ona i ai lea o se lamatiaga o faʻamaʻi purulenti, masalo e oʻo lava i le vavae ese o le tino.

Aphthae i povi susu e afaina ai alalaʻau, o maʻi maʻi e galulue ma faʻafitauli. O lenei mea e faʻaalia i se suiga i le tuufaatasiga o le suāsusu: e avea ma mea matagofie ma le oona. Afai e poloka le alalaʻau i luga o afifi, ona amata lea o le mastitis. I le taimi lava e tasi, o le faʻatupulaia o galuega e faʻaititia i le 60-75%, ma e tele ni masina e toe faʻafoisia ai.

E sili ona lamatia le faʻamaʻi e pei o le vae ma le gutu pepe mo tamai povi. Latou te le pagatia mai aphtha, ae o le faʻamaʻi e aʻafia ma le afaina tele o ala gastric. Afai e tuai le fesoasoani, e mafai ona amata se mataupu.

O le ituaiga "siama" o le siama e faamuta lana gaioiga pe a maeʻa le 7-10 aso. Faʻatasi ai ma aʻafiaga, o le maʻi e sili atu le umi, e oʻo atu i le masina. Ole tele o faafitauli e fesoʻotaʻi ma ala tetele ma auala lapopoa. Faʻatasi ai ma se mea faʻapitoa, e sili atu ona faigata: o le manu toe faʻaleleia o le "totogi", e le manaʻo e 'ai, o ona limasini ua paʻu. O lea pa'ū e mafai ona tupu i le 6-10 aso talu ona amata le faʻamaʻi. E afaina ai le loto, ma le faaletino, e oo atu i le 20-40%, i tulaga faapena e fesootai ma lona taofi.

E te iloa? O faʻamaʻi pipisi ma gutu e leva ona fafagaina manu vaefa: o le uluaʻi faʻamatalaga mo manu i le 1546 na tuʻuina mai e le fomaʻi D. Frakastro. O se ata talitutusa mo tagata na faamatalaina mulimuli ane e le au Siamani Frosch ma Leffler, o le na faamaonia i le 1897 le natura viral o le faamai.
I puaa, o le faʻamaʻi o vae ma gutu o le tino e sili atu ona mamafa, e le faʻamagaloina le talavou. A maeʻa le 1-2 aso o le afaina, o le fiva e aliali mai, o le fia inu. E aʻafia limã, e masani ona pipii puaa (atonu o le a mafai ona toso i luga o latou lima).
O le a aoga foi mo oe ina ia faamasani oe lava i le fiva Fia aferika.
O le aphta e mafai ona iloa i luga o le paʻu mammary, patches, ma e seasea ona matauina i totonu o le vavau o tautala. O faʻamaʻi faʻamaʻi e tuʻuina mai i le manava manava ma le pulou, faʻapoto i gaʻo ma mama.

E maʻi tagata matutua mo se taimi umi: mai le vaiaso i le 20-25 aso. Mo puaʻa, o le tino ma le gutu o le tino e matua leaga lava (o le leiloa e le itiiti ifo ma le 60%), o aso muamua e lua o le gasegase o gaoioiga e sili ona matautia. E sili atu ona faigofie goga. A maeʻa le 2-7 aso o le vaitaimi ua mavae, o le a le toe iai se manaʻoga, o le manu ua i ai i le fiva, ua amata ona vavaeeseina. I le taimi lava lea e faigata ai ia te ia ona tatala lona gutu, e mafai ona e faalogoina le lilivau o nifo.

Aphta e aliali mai i luga o vae, vae laititi, laugutu ma le u.

Mai ia i latou o loʻo tafe le vai. O aʻa e sili atu ona faʻasaʻo i vae ma gutu o le gutu, ma o faʻafitauli e seasea.

O le malosi atoatoa e tupu ile lua vaiaso.

A maeʻa le 2-3 aso o le vaitaimi o le vavalalata, e paʻu mamoe, faʻagata ona taofi le pulu ma faʻagasolo sina mea itiiti. O le vevela e mafai ona oʻo i le 41-41.5 ° C.

I le tulaga o ia mea, o le aphthae e laʻititi, vave vave ona faʻamalolo vave. O le nofoaga o le leona e tutusa lava: e le afaina ma le gutu, gums, laulaufaiva ma le laugutu, o le auvae pito i luga i nifo.

Toe ola mamoe pe a uma le 10-12 aso. E masani ona maliu le lafu ona o faʻalavelave e pei o le septicemia (faʻaleagaina o le tino ma le totoga).

E taua! Tagata mamaʻi ao le i taumafa e 0.1 g o le anesthesin, lea e faʻafeʻeseʻesea ai le le mautonu e tupu pe a 'ai.
Ae iai se tasi o faʻamaumauga: i le tele o lafu, o le siama e galue malie ma vaivai, o lona uiga e le o vaaia. O se gaioiga faʻavavevave e matua lamatia tele ma e mafai ona tumau mo 3-4 masina poʻo seʻia oʻo i le suiga i le tino.

Togafitiga o manu mamai

Ona o le eseesega o faʻamatalaga o le siama, o le alamanuia e le maua fualaau faʻasaina (sei vagana ai le immunolactone, ma e le talafeagai i taimi uma). O le mea lea, e faʻaititia le togafitiga i le faʻaumatiaina o faʻamaoniga.

Mo fualaau o loʻo aʻafia ai faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi i manu e aofia ai "Fosprenil", "Tromeksin".
O le manu maʻi ua vavalalata vave, faʻafefeteina i se mama mama ma tuʻuina le tele o mea inu - lava vai mama. I lenei tulaga, o le ea i totonu o le potu e tatau ona fou, e le afaina. E maua e le tamaititi le filemu, taumafai e le mafai ona maua e aunoa ma ni manaoga faʻapitoa (o lenei mea e tuʻuina atu ai se avega mamafa i se tino vaivai, aemaise ile fatu).

Mea taumafa - e faigofie ona eliina: i le taumafanafana o le mutia, i le taumalulu latou te tuʻuina vao mamago poʻo le silasila maualuga.

Afai o le faʻamaʻi vae o le vae ma le gutu o meaola e fai i le masani masani, o mea tau togafitiga e faʻaititia i ia ituaiga o gaioiga:

  • Vailaʻau o le tino e fufulu ma vaivaiga vaivai o le palamati (0.1%) poʻo furatsilina (0.5%). Acetic acids e talafeagai foi i le maualuga o le 2%.
  • Mo faʻamaʻi ogaoga o le mucosa ofo, o mea manogi e faʻavae i luga o le sulfate copper, anesthesin poʻo le novocaine e ave. E aoga foi le suauʻu fagota.

E te iloa? Vaʻavaʻai i le taimi nei - aemaise lava ona o Louis Pasteur. O lona talatuu ma lona gaioiga e sili ona manaia: i le gaosia o vailaau Siberia i le 1881, ina ua mavae le fa tausaga, sa mafai ona ia "tuueseeseina" rabies ma le fesoasoani o se tui.
  • Fufulu mama i aso uma. O faʻamavae ma mea e taʻavale e togafitia i le faʻafefiloi o tar ma le suāuʻu i le tutusa tutusa. Ina ia faʻamalosia le taunuʻuga, e faia le manu e ala i le laisa, lea e tumu i le tar. Mo faatoaga tetele, bathallalin bath (5% solution) e faia mo le faamoemoega lava e tasi.

Ma ogaoga ogaoga faamai e fai ai togafiti nei:

  • O aʻafiaga e aʻafia ai vaega o vae o loʻo faʻafefiloi ma le iodine. A uma ona faʻamalo le pulu, ona aveese lea o le tino oti ma ua mu le manua i le paʻu (½ o le permanganate ma le streptocide), ona fusi ai lea.
  • Aphta i luga o le uila e togafitia i le suauu o Novocaine-Tripoflavin i luga o le faavae o le sipili gaʻo. E faalavelave foi Propolis (15% o le voluma). E fesoasoani foi le suauu o le Syntomycin.
  • Afai o le faʻalavelave ua faʻaalia i le vavae, o se vaifofo vaivai o le 0.5% o loʻo faʻatonuina i se tulaga e le faʻaaloalo. Ave le 0.5 ml o le paluga mo le 1 kilokalama o le mamafa.
  • Faʻaoga le falaoamata falaoamata, lea e sasaa i luga ole suʻega i aso uma, 15-20 lita.
  • Ina ia faʻamalosia le fatu, ua saunia se paluga: i le 400 ml o vai faʻafefe, faʻaopoopo le 6 g o le bromokalium, 10 ml o le tiny valerian ma le 15 ml o lili o le vanu. O se tasi lenei mea.

Puipuiga

O faʻamaʻi vae ma gutu, e pei o soʻo se faʻamaʻi viral, e faigofie ona puipuia nai lo le togafitia.

O le nofoaga autu e tuʻuina i tui puipui. O le tele o taimi e tuiina le saponin i le aofaiga o le 1 ml. E aoga i le 10-14 aso, e oʻo atu i se pito maualuga le maualuga i le masina.

Immunity e mai le 6 masina i le tausaga. Faʻasalaga fagota i le tasi tausaga i le tausaga, aʻo puaa e tatau ona tuʻuina atu faʻamaʻi tui taʻitasi i tausaga taʻitasi.

O le tausaga e manatua foi: i tamaʻi povi, mo se faʻataʻitaʻiga, o le puipuiga o le "tina" e matua malosi ma mo le 3 vaiaso muamua e mafai ona faalavelaveina le gaioiga o le tui. I tamaʻi mamoe ma tamaʻi mamoe, e sili atu le vaivai, ma e masani ona le puipuia puaa.

O isi mea e puipuia ai le tele o aga masani:

  • faamamaina e le aunoa o fale ma le suiga o le meafaitino;
  • faʻapipiʻiina o lafumanu i luga o tulafono (leai se pupuʻu);
  • asiasiga faavaitaimi o le manu, ia gauai faapitoa atu i le ooto, o le tulaga o le paʻu, fulufulu mamoe ma paʻu;
  • le faʻaaogaina o meaai maualuga, vai ma mea faʻaopopo;
  • faʻasaina o fesoʻotaʻiga faʻatasi ai ma manu ua uma ona pisia (mo se faʻataʻitaʻiga, aua le faʻaalia i luga o le tasi laufanua).
E le mafai ona auai faʻatasi togafitiga - o le pisinisi lenei a le vete. Afai o ana taumafaiga ua le lava ma o le siama na salalau, o le Pulega o le Sanitary ma Epidemiological Supervision ua aveesea. Latou te filifili i le faʻamaʻi poʻo le fasia.

E i ai ni mea e lamatia ai le tino ma le gutu pepe mo tagata?

E pei ona tatou manatuaina, o se ituaiga o siama e mumusu e lafo i luga o tagata, e ui lava e le tatau ona faaitiitia lona tulaga lamatia. O le vaega aʻafia e aofia ai tagata e galulue tuusao ma manu: veterinarians, milkmaids, leoleo mamoe, tagata fasimanu ma mea e gaosi ai gaʻo. Ae i le faatoaga, e mafai ona afaina se tasi e ala i le faafesootai poo le 'aina o aano ma le susu mai se "manufeai" maʻi.

E te iloa? I le pito o le faamanatu o le Pasteur e mafai ona e iloa atu e le gata o tagata, ae o meaola foi manu - povi ma mamoe. O lea na lauiloa e le Farani le saofaga a lona atunuu i vailaau ma vailaau faafomai.
I totonu o tagata, o le maʻi atonu ei ai se paʻu, mucous poʻo se tuʻufaʻatasia.

Taimi e faʻasili ai Lotu 2-4 aso (ei ai mataupu pe a oʻo i le lua vaiaso). I le fesuiaiga i le pepa, pei o faailoga:

  • faʻalauteleina o le vevela (oʻo atu i le 39 ° c);
  • afu po o le fiva;
  • vaivaiga ma lagona tiga tiga;
  • leai se tuinanau;
  • A maeʻa le 2-3 aso, e amata le fulafula, ona pupula lea o mata, o loʻo i ai se lagona mu i le gutu, o nisi taimi e galo ai i le taimi o le solo.
I le taimi lava e tasi, e aliali mai i le gutu, i le palate ma gums, laulaufaiva ma laugutu. I nisi tulaga, e mafai ona vaaia i luga o vae. E laiti (e oʻo i le 4 mm), ae o le fuainumera e mafai ona oʻo atu i le tele o naiva. I le taimi muamua, o nei ovals e mama, ona faʻapogisa lea o le vai.

A maeʻa le aso pe lua, ona amata lea ona malepe, e amata le palapala. O le tagata gasegase e faigata ona faʻaumatia, feololo ma talanoa, faateleina le salivation. O le vevela e toe foʻi i le masani, ae o loʻo i ai le tiga i totonu o le lymphodes.

A maeʻa le 3-6 aso, e maligi loimata, e leai ni maʻila. Toe faʻaleleia e oʻo atu i le 2 vaiaso. Mo lenei vaitau, ua tuʻu le tagata manua i le falemaʻi.

Togafitiga alu ifo i lalo e faʻaleleia le tausiga o le paʻu. E tupu mai o meaai e faʻafeiloaia e ala i se pu. E le faʻaaogaina vailaʻau - faasaga i na ituaiga siama latou te le o iai.

E taua! O se tagata maʻi e manaʻomia le fesoasoani, e oʻo lava i le laasaga muamua: e oʻo atu i le 3-4 lita o le sulugatiti e mafai ona aveese i le aso, lea e tatau ona aveeseina. I le taimi lea, ave ni meainu vai.

Ua soloia le paʻu i le eseese o mea manogi, sili ona fesoasoani uma florenalevy, faʻafefe ma oxolane tuufaatasia. O le tumama o le tino e aofia ai le fufuluina masani o meaʻai o le sage poʻo le chamomile. O se vaivaiga vaivave vaivai (0.25%) poʻo le manganese (1%) e talafeagai foi. E tatau ona e mulumulu ou mata: 2% o le acids i le auala o se tali e fesoasoani ai. Sodium sulfacyl 30% - e pa'ū, faʻaitiitia le tiga ma le manaia o le manogi. Afai e tatau ai, faʻaaoga mea faʻapitoa, vailaʻau antihistamine poʻo fualaau e faʻamalosia ai le kuluma cardiovascular.

Aotelega puipuiga o lona uiga o le pulea o meaola, ma fomaʻi - o le vevelaina o le aano o manufasi, susu susu (5 minute) ma le suiga taimi o laei faigaluega. Manatua o oloa mai manuʻa mamai e matautia tele, e tusa lava po o le a le tulaga o le maʻi.

Ua matou aʻoaʻoina le tulaga matautia o le vae ma le gutu pepe ma le auala e puipuia ai. Matou te faʻamoemoe o le a aoga lenei faʻamatalaga mo tagata e ona fanua laiti. Tuu au manu e ola maloloina ma fiafia i le maualuga o le gaosiga!