Laʻau

Zhivuchka (Ayuga) - se kapeta lanumeamata ma moligao lanumoana

Ayuga poʻo le tagata ola pea o se laau olaola o le aiga o Lamiaceae. E maua i le steppe ma vaomatua. O le faʻamafanafanaina e salalau i le taugofie o le tau o Eurasia, e ui lava o loʻo tuʻuina atu i le Ausetalia ma Aferika ni faʻataʻitaʻiga faʻapitoa. O le laau e faʻamaonia atoatoa lona igoa, e le fefe i faʻafitauli o le tau. Ua i ai muamua i le aso muamua o le malolo, vave vave ona tutupu aʻe ai pine talavou i le kapeta ma e ufiufi ai vaega uma o fanua.

O uiga autu o le laau

I totonu o le aiga, e sili atu ma le 50 ituaiga o tausaga ma tausaga e mafai ona faʻaaoga i le mamanu o le togalaau ma le teritori e lata ane. O le mea e sili ona lauiloa o ni fusi fetolofi e tetee i le sogi. E ese le eseesega o le Ayuga, e mafai e ona laʻau ona ave se faʻamara sili ona mataʻitusi po o le sili atu o le 'apamemea faʻamaʻi. E i ai lapotopoto po o ni faʻala, ma o fugalaau e lanumoana, lanu violē, paʻepaʻe poʻo le piniki. O faʻamatalaga lautele nei mo ituaiga uma:

  • o le aʻa e sili ona manifinifi, e le lelei;
  • tetrahedral e oʻo i le 50 cm le maualuga;
  • lamolemole aloaʻi laulaʻau faʻaputu i laupepa;
  • ua salalau salalau ma vave ona aʻa;
  • E le gata i lea,
  • lelei le togavao o le meli;
  • fua o le vaitau: Aperila-Iuni.





O le tagata sao e malosi tele. E mafai ona salalau atu i tua atu o tapulaa (maʻa, laupapa ma laupapa palasitika). Aʻau i isi laau totő, e faʻaumatia i latou i fafo atu o le teritori, o lea e tatau ai ona mataʻituina pea le tulaga o le 'upega tafaʻilagi ma aveese ni ala le talafeagai i se taimi talafeagai.

O a ituaiga o ofo e ola i togalaau?

O le o loʻo osooso

O le laau ua salalau i Europa, ma ua uma ona faalauiloaina i Amerika i Matu. E maua mai Scandinavia i le Caucasus, mai le Metitirani i Iran.

O le ituaiga e lauiloa ona o le uumi ma le tele o laʻau ma laʻau teuteu. O fugalaau laiti lanu enaena, paʻepaʻe, lanu piniki e aoina i mea e le maua. Latou te faʻapipiʻi i luga o se uʻamea faʻalanu manoa. E amata mai i le amataga po o le ogatotonu o May ma le 3 vaiaso mulimuli ane, ona maeʻa ai lea o se fatu malosi, i le ovary.

O le maualuga o le ogaumu e eseese i le va o le 10-25 cm, o le lauulu ma le tele o lala lanu. O lanu e faigofie ona maua, o nisi taimi o aʻa malolosi e foliga mai ia i latou i le taimi muamua.

O laʻau tetele, o lau o loʻo i ai se malamalama malulu. Latou te masani ona nonofo i luga o se fatu poʻo luga o se puʻu puʻupuʻu, o le pito i lalo e faʻaputuina i laupepa ma maua ai se lanu sili ona loloto ma le lanu. O le pito o le laʻau e vevela, ae o le latalata atu i mea e le lelei ai, o laʻau lamolemole sili atu ona lelei ma se mea e le lelei.

O le tagata fetolofi ei ai ana lava vaega laiti:

  • Variegata rubra - laʻau mumu ma le lanu enaena;
  • Atropurpurea - o lapisi i lanu enaena ma enaena na toetoe lava a leiloa o latou mea fetolofi;
  • E tele le mamalu - lanu mumu ma se mosaic aafiaga e ufiufi i lanu lanu eseese e lanu;
  • Burgundy susulu - i totonu o le tasi laupepa o lanu lanumeamata, lanu mumu ma le lanu piniki ma se tuaoi lanu piniki po o le paʻu;
  • Kelati koko - laulamu lamolemole laugatasia e faʻasaga i le pito i fafo ma ia i ai se lanu enaena lanu moana.

O Chiao ma le malosi

Tulaga maualuga, 10-20 cm le maualuga, e aofia ai moli tafatafa. O lenei gaioiga e tupu aʻe i foliga o se tamai togavao e taamilo i fuga samasama. O ona laulaau e laʻitiiti ma lanu meamata. Fugalaau e amata mai ia Me ia Setema.

Laxman Laititi

Se eseesega ma se fuainumera tele o laʻau masani o se hue siliva. Latou te ola vavalalata faʻatasi. O pito o laʻau e lamolemole malie, faatasi ai ma vela umi. Fugalaau fugalaau e le mafai ona vaaia, ua valiina i le piniki po o le samasama.

Zhivuchka Turkestan

I luga o se uʻu mafiafia e tetele lau o le lanu moana enaena. O lo latou lapoa e oʻo atu i le 2 cm le lautele ma 6 cm le uumi. O le ufiufi e faapaleina i fugalaau lanu enaena i luga o pedicels pupuu ma le maualuga o le 2.5-4 cm.

Faʻateleina o le malosi

O le gaioiga e le lelei, o le mea lea, e faigofie ai ona tupu i luga o le eleele poʻo le oneone malulu. O loimata mumu i se maualuga humus content e sili ona lelei. E mafai e le laau ona faapalepale le ata lafoia, ae fautuaina e filifili ni vaega susulu o le togalaau ma se ata lafoia. O le la e faapitoa lava le talafeagai mo le faʻaititia o laulaau mūmū.

O le tagata o totoe o le aʻafiaga o le malulu -10 ° C ma e mafai ona faʻafetaia i latou e aunoa ma se faʻaopoopoga o aʻa, aemaise lava i le malulu. Afai i le tautotogo e foliga mai o le vaega o pusa na faaleagaina i le malulu, aua le ita. E talafeagai le aveeseina o aʻafiaga ua afaina, ma o vao laiti o le a aveina avanoa avanoa.

Mo le tuputupu ae malosi i le tautotogo, o le faʻamafanafanaina ma le faʻamamaina o le eleele ma le humus e manaʻomia. I le tau vevela, e tele ma e masani ona faʻafeinu.

O ituaiga uma o Ayuga e puipuia i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Ae i totonu o togavao o le togalaau ma i nofoaga e maua ai le suavai, e mafai ona aafia ai slugs ma gata. Latou te manatu o laulaau talavou e avea ma se mea moni, o lea latou te mumusu e tuua le teritori. Superphosphate e faʻaaogaina e faʻafefe ai i latou ma maua ai le suavai maualuga.

O le agaalofa e lelei le faʻaleleia e le vegetative ma le metotia o fatu. O le luluina e mafai ona faia i le tautotogo po o le tautotogo, ae i lenei tulaga, o le a le maua e le fanau ni uiga eseese. O le mea lea, o le faʻaleleia e ala i le vaevaeina o le rhizome ma aʻa ua totōina. E vavaeʻese i latou i le tautotogo ma le mafanafana ma faʻapipiʻiina i se nofoaga fou.

Faaaoga

E lelei le Ayuga mo le teuteuina o le togalaau, auala, laufanua faʻataʻatia i tafatafa o tufusi. Na te faʻafeiloaʻi le paolo ma latalata i le vaipuni, pine ma isi laau. E le gata i lea, o le tagata o loʻo ola e teteʻe i le solia.

Ina ia faia se ufiufi faifaipea i luga o le mutia, e mafai ona e faʻaogaina se tasi ituaiga pe filifili mo ni ituaiga eseese i le taimi e tasi, faia ni faʻamafanafanaga lelei poʻo le aʻafiaga o se mea faʻapipiʻi patchwork.