Laʻau

Liriope - fugalaau matagofie mo le togalaau ma le potu

O le Liriope o se vaovao lauiloa ma ni uiga matagofie. E lei manumalo i le alofa lautele o le au faifaatoaga, ae o loʻo maua pea le lauiloa. O pupuni felafolafoaʻi o laulaau e pei o le gaʻo ma faʻamalolosi o mea vaivai o le a le faʻatagaina ai se tasi e le faʻavaivai. Ma o le faigofie i le tausiga o le gaioiogi o le a avea ma ponesi fiafia.

Uiga o le Botanical

Liriope ua vaevaeina i se isi itu o le aiga Liliaceae. O lenei laau e nofoia le salalau o Saina, Iapani, Filipaina ma isi atunuu o Asia i Sasaʻe. O loʻo i ai se mea e faʻavaivaia, faʻapipiʻiina i le itu i luga. O le aʻa e aofia ai aʻa vevela e ufitia i nai nodules laiti.







O le vaega eleele o le lyriope e le sili atu i le 20-70 cm le maualuga. O laʻau lapopoa e fai ai se ie puipui mafiafia. O laʻau lamolemole o loʻo i ai se pito lamolemole lamolemole ma se pito pito i luga. O le laulaau laʻau o loʻo lanu lanumeamata, o ituaiga eseese e maua. Ole lautele ole laupepa e le sili atu i le 1.5 cm, ma e tusa ma le 35 cm le umi.

I le vaitau o le vavao (mai Aokuso i Oketopa), o se faʻagasologa o le faʻaogaina o foliga o se panicle poʻo le vaitusi e fai i luga o se mea eleelea, faʻasolosolo le vaʻa. O le pulupulu o le pulupulu ma se fulufulu mafiafia i le pito. O fugalaau na tatalaina e aofia ai le ono o laʻau gaʻo. E valiina i le paʻepaʻe, lilac, lanu moana, lanu viole ma le paʻu piniki. I le ogatotonu o loo susulu mai i luga ni lanu samasama samasama. Fugalaau e vaivai, matagofie mea manogi.

I le tulaga o pupu taitasi, o se fua o loʻo fusi - o se atigipusa faigofie e lua. O fatu fatu ua i ai se lanu pogisa o le lautele e 7 mm.

Ituaiga o Lyriope

I se vaega laʻititi o le lyriope, e na o nai ituaiga o laau e mafai ona faʻaaogaina mo le totoina o aganuu. O tagata faʻatoʻa faʻatoʻaina foi ni ituaiga o laau eseese ina ia mafai ai e tagata fai togalaau ona faatau se lyriope faatasi ai ma uiga sili ona talafeagai poʻo le faia o ni mea eseese.

Liriope Muscari. O loʻo i ai i le laau se mea laugatasi faʻatasi ma ni paʻu ma se lau umi umi. O nisi taimi o se lanu samasama umi e foliga mai i laulaau. O le maualuga o pupuni e 70 cm. O le tele o faʻamalologa o loʻo faʻapipiʻiina i le paʻepaʻe paʻepaʻe poʻo le lanu violē. Fugalaau e tupu ia Setema-Oketopa. E faavae i lenei ituaiga, o ituaiga nei e maua mai:

  • minoi-faʻafefeteina - e sili atu ona lanu violē;
    Laulelei
  • motii - o lanu samasama o loʻo i luga o le pito o lau;
    Motley
  • Big Blue - faʻapitoa i mea lavelave lavender;
    Tele lanu moana
  • Laʻau o le Kerisimasi - o loʻo faʻaalia e lau laʻau lauolaola ma laʻau fugalaau;
    Kerisimasi laau
  • Evergreen Giant - ituaiga faʻamaʻi ma fugalaau paʻepaʻe;
    Evergreen giant
  • Uila lalagaina - fai se ie puipui tele i fuga lanumoana-violet ma se lanu samasama i luga o lau;
    Lapo auro
  • Mamalu - o se foliga o le faapalepale ma ni pupu pupuu ma ni maualuga maualuga;
    Mamalu
  • Monroe White - o se laau ma lanu lanumeamata lanu meamata ma paʻepaʻe paʻepaʻe;
    Monroe paʻepaʻe
  • Royal Purple - O pupuni lapoa e ufiufi ai laʻau violē lanu moana.
    Lulu lanu

Liriope spiky. O nei ituaiga meaola e sili atu ona lelei le malie o le kiona nai lo isi. O le aʻa o le aʻa o le aʻa e faʻaleleia le lautele ma le mafiafia. O le maualuga o le fua o le fugalaau e 30-40 cm. O laʻau e faigata, leai se mea. A o le pupuu, o paʻu uumi o loʻo i ai se faʻalavelave tele. Fugalaau e valiina i le siliva, lanu violē poʻo le uila.

Liriope spiky

Liriope o le fuafuaga. O le laau e fai ai se mea e maualalo (e oo i le 40 cm) le lautele ma le umi laʻau. Le lanu o laulaau e lanu meamata, e pouliuli i le ogatotonu. O ponuncles e sili ona puupuu nai lo laʻau ma faʻapipiʻiina i fuga lanumoana lanumoana.

Lyriope pala

Faʻatauga auala

Liriope faʻalauteleina e ala i le lūlūina o fatu poʻo le vaevaeina o le vao. O le auala muamua e sili atu ona faigata. I le tautotogo o le tautotogo, o fatu na aoina i le tausaga talu ai ua susu mo se aso i le vai, ona vave totoina lea i totonu o le eleele. O loʻo faʻamanuiaina i lalo togalaau i totonu o le togalaau ma latou taumafai e tuʻu fatu i se mamao e 5-10 cm. O le mamao e tatau ona 30-40 cm.

I le amataga o le tautotogo, e mafai ona e vaeluaina le togavao i nisi delenki. O le laau e faigofie ona taliaina lenei faiga. E tatau ona eli atoa le vao, ma tipi le aʻa i ni vaega. I vaevaega taʻitasi e tatau ona tumau i le 10 laʻau. Ua totō le laau i pitonuʻu papaʻu i se mamao e 40 cm mai le tasi. I le taimi o le aʻafiaga, e tatau ona fai se ata lafoia ma faʻafeinu ai pea pupuni.

Tausiga Tausi

Liriope e le lelei i le natura ma e le manaʻomia se tausiga faʻapitoa. O loʻo faʻatupulaia le faʻatupulaia ma o se mea sili ona lelei ona maua. O le laau e lagona le lelei i le paolo ma i le la susulu. O fesuiaiga eseese i totonu o le paolo e mafai ona aveesea o latou lanu susulu. E sili ona lelei le filifilia o se mea susulu ma sina paolo mai le la o le aoauli.

Liriope e masani ona faʻafeinu i le vevela o le taumafanafana. I le tau mālūlū, o le faʻavaivai e le taatele. O le laau e masani ona faapalepaleina le lamala, ae mafai ona mafatia i lologa i le rhizome. Lafulemu poʻo eleele eleʻele suamalie ma suavai lelei e lelei mo le totoina. E fautuaina e faaopoopo le oneone oneone ma le humus leaf i le lua ae leʻi totoina. Mo le taimi e tatau ai, e tatau ona e tatalaina vave le eleele.

Fuga

I le vaitau o le tuputupu ae, e fautuaina e fai fagalaʻau pe faʻasaina faalua i le masina. Aʻo lei oʻo mai fugalaau, o faʻalavelave e faʻavae i suauu oona e mafai ona faʻaaogaina, ma i le vaitau o le vavalaʻau, e fafagaina le lyriope ma faʻatasi ma le phosphorus ma le potassium.

O le suavai e le taua tele mo pupuni. Latou te le pagatia i le ea, ae o le susu mai le totoina o le a le afaina ai faafitauli. Mo le faʻatoʻaga i totonu, e fautuaina e sulu le lau i vaiaso taitasi ma solo ese le pefu. O fugalaau fugalaau e tatau ona teuteuina i se taimi talafeagai e faʻafefeteina ai le foliga mai o ni lapisi fou.

2-3 tausaga talu ona totoina, e manaʻomia ona faʻafou le fale. A aunoa ma lenei faiga, e faasolosolo malie lava ona mago le vao ma e le toe totogo lelei. Lisi se vao tele, vaevaeina i ni ie puipui laiti ma totōina i se faʻafefiloi fou o eleele.

Liriope manumalo lelei i nofoaga tatala i itulagi e le paʻu ifo ai le mahana -15 ° C. I le tulaga o sina malulu malulu, ua lava lea e sosolo ai le ie puipui i laʻau paʻu ma lala laau. O le ufiufi o le kiona ua avea ma fale lelei ma tausiga mo aʻa. I luga o le maualuga, e taua tele le lalaga e leʻi faia.

O aʻafiaga ono tutupu

O faʻamaʻi mafai, o le liriope e naʻo le aʻa e pala ona o le faʻavalea faʻatau. E taua tele le faʻasaʻo atoa o le vai.

O nisi taimi i totonu o le laufanua lauolaola lauolaola o le anoano o aphids, miti vaʻavave, sikuea iniseti ma slugs maua fale. E fesoasoani ia i latou e ala i le pulupuluina o iniseti, faʻapea foʻi ma le faʻasusuina o eleele ma le efuefu.

Faaaoga

O Liriope e maualuga lona faʻaaloalo i le faʻasologa o laufanua. O le laau e foliga lelei i tafatafa o auala, laau po o tafatafa o le pito o le togalaau. O faʻamaunuʻu maualalo ma fugalaau faʻalelei e talafeagai mo le fatuina o tamaʻi eleelea i totonu o le togalaau poʻo le tuʻuina atu o faga. E faʻaaogaina i togalaau poʻo i totonu o le va o laau totō lauolaola.