Laʻau

Kalamondin - o se laau suamalie i totonu o le fale

O Kalamondin o se laʻau matagofie tele mai East Asia. Na foliga mai o se taunuuga o le sopoia o le tangerine ma le kumquet, o le mafuaʻaga lea e masani ai ona taʻua o le "tangerine auro" poʻo "citrofortunella." O le laau e mafua mai i le aiga Oral. E iloga e le lanu lauusiusi ma le tele o fua. E le gata i le matagofie o le fiafia, e aoga le laau, aua o fua o le calamondine e mafai ona aina.

Faamatalaga faʻatau

O Kalamondin o se laʻau faʻamalosi e ola i luga o le laʻau poʻo le laʻau faʻalaʻau. I lalo o le natura masani, o lona maualuga e mafai ona 3-7 mita. E le silia le 60-150 cm le maualuga o laau i totonu.

Calamondin (citrofortunella) o loʻo iai se aʻafiaga o aʻafiaga. O aʻa lamolemole e vave faʻapipiʻi ma faʻafefiloi ai se vaega o le eleele i totonu o se pusa lapoʻa. O le ogatotonu o aʻa ma gaʻo e ufiufi i se lanu enaena lanu enaena. O lala toto mai le pito i lalo ma e toetoe lava a laulauina. O le pale sili ona lauulu o loʻo i ai ni lau lanu susulu. O lefolafola lau laʻau o loʻo i ai se foliga faʻalelei pe ovoid ma e siʻosiʻosiʻomi i luga o le veto tutotonu. O le umi o laulaau e 4-7 cm, o loʻo faʻapipiʻiina i lālā ma ni petioles pupuu.







I luga o paranesi talavou i le faaiuga o le tautotogo, ua i ai ni mea e tutupu i luga o le ea, e aofia ai le 2-3 o le kiona-papaʻe paʻepaʻe. I totonu o se fugalaau manogi e 5 petal. O le lapoa o le matalaina e matala e 2.5 cm. Citrus calamondine e mafai ona maua ai le paʻu o le tagata lava ia ma i totonu o nai vaiaso o fualaau suamalie laiti ma lona lautele e oo i le 4.5 cm foliga i luga o lala. E le o tagata uma o le a fiafia i fua, ae e mafai ona faaopoopo i le lauti po o ipu eseese.

Eseese o Calamondin

Mandarin calamondine o se ituaiga o meaola ma e le eseese i ituaiga eseese. Na totoina e le au faifaatoʻaga ni ituaiga eseese ma lanu susulu po o ni fua o ituaiga eseese. I aso nei, i le faaopoopo atu i le calamondine masani, o ituaiga nei e lauiloa i faleoloa puao:

  • fesuiaiga - o pito o laulaau o loʻo faʻamatala atu e se tuaoi laititi papaʻe;
    suia
  • tiger - lau o loo faaputuputu i luga o le pito o se fasi auro auro.
    tigā

Faʻavaeina tulafono

Kalamondin i le fale e matua faigata lava. E masani ona faʻaaoga fualaau vegetative.

O le toe gaosia e le vavaeina o le a sili ona talafeagai. I le tautotogo, o pito i luga o lala e tatau ona vavaeina i le 3-4 inumaga. O fasi keke ua olo i totonu o le aʻafiaga o aʻa. O aʻa e afua i le pito i lalo i le oneone malulu ma eleele palapala. O laau toto e tatau ona ufiufi i se ata tifaga po o fagu ipu ma tuu i se nofoaga mafanafana. E tatau ona faʻamalosi le totoina o laau i aso uma. O aʻa e faia i totonu ole 2-3 vaiaso, mulimuli ane ua sauni le calamondine mo le toe gafa i se nofoaga tumau.

O nisi fai togalaau latou te manaʻo e faʻapipiʻi le calamondine e ala i tui. O lea ituaiga laau e maua ai le faapalepale lelei ma le tumau. O se faʻatauga e mafai ona avea ma soʻo se alalaʻau. O fua e masani ona aʻafia lelei ma o le tausaga e sosoo ai e mafai ona tatou faʻamoemoe e fua mai.

E mafai foi ona tupu le calamondine mai le ponaivi. Ae o lea ituaiga laau e le o fua mai fua, pe o le a latou faatali 6-7 tausaga. Mo le totoina o fatu, faʻaaoga se faʻafefiloi o laufanua togalaau ma oneone. O le ivi e loloto ile 1.5-2 cm i le palapala malulu. O le ipu e tatau ona tuʻuina i totonu o se potu pupula ma se mafanafana o le ea + 20 ... + 25 ° C. E maua mai i totonu o le 3-6 vaiaso vaiaso. O fualaau e ola malie ma e manaʻomia se siosiomaga malulu ma mafanafana. A maeʻa foliga mai o laʻau moni e 4, ona totoina lelei lea e aunoa ma le inu i ni ipu eseese.

Fetuunaiga ma le gafa

A maeʻa le faatauina o le calamondine, e tatau ona toe totoina. O faleoloa e masani ona faʻaaogaina ni fagu uʻu ma se vaega itiiti o le eleele. I totonu, o le a vevela ma tafe le citrus. Filifili se potopotoga tele i puvai faʻavaivai i lalo. Muamua, tuʻu le mea lapopoa mo alavai, ona sasaa lea o le eleele. O le palapala e tatau ona aofia ai:

  • turf land;
  • laʻau humus;
  • fuga vao;
  • vaitafe o le vaitafe.

E mafai ona e faʻatauina se paluga faʻapipiʻi mo fualaau suamalie. O le faʻafeiloaʻiga e faia i le auala o le faʻafefeteina o se coma. A maeʻa le faʻagasologa, e tatau ona siitia le laʻau i se fale paolo mo ni nai aso ma faʻafeinu lelei.

O nisi taimi pe a maeʻa muamua le totoina, o le tīmata e amata ona faʻaaogaina lau. E tusa lava pe leai ni lala, e mafai ona e taumafai e teu le laau. O fua uma ma le vaega o le tipu e tatau ona tipiina. O loʻo tipi i lalo le gaʻo ua gaosia. O loʻo faʻaauau pea ona teuina le laau i totonu o se potu pupula. E tatau ona faʻamalosi le tuputupu aʻe i aso uma ma soʻo se fofo togafitiga. Faʻamama le eleele ma le faʻaeteete. A maeʻa ni nai vaiaso, e mafai ona maua ni paʻi vine i luga o lala.

Filifiliga filifiliga

Kalamondins i le fale ua tupu i totonu o se potu susulu. Faatasi ai ma le leai o se la, o le numera o fugalaau ma fualaau aina e faaitiitia. Ae ui i lea, i aso vevela e tatau ona ufitia le pale mai le susulu o le la pe faʻaalu foi le potu i taimi uma. Mai le la, o laulaau o le calamondine e amata faʻagogo ma pauu. I le taumafanafana, e fautuaina e ave le laau i le togalaau poʻo le faletalimalo. E oo lava i le taumalulu, e manaomia e le laau se umi o le ao, e faigofie ona faʻaaoga molī faapitoa mo le malamalama.

I le taumafanafana, e manaʻomia ai le mafanafana o calamondin. O le maualuga o le vevela o le ea + 20 ... + 25 ° C. E le taliaina e le laau suiga suiga i le vevela ma ata. I le tautoulu, o le vevela i totonu o le potu e amata ona faʻaitiitia i le + 12 ... + 15 ° C. O le malulu malulu o le a maua ai le tele o fua ma fualaau aina.

Maualuga maualuga mo le suasami e taua tele foi. I totonu o se potu malogo, o laʻau e amata ona oti ma o foliga o le pale ua faʻaleagaina. Lauina le laau i aso uma ma vai malulu ma tuu ni fatalalata lata ane ma susu susu. E taua tele le le maua o le palapala i le susu. Afai oi ai i le fale se pusa tioata poʻo se punavai, e fautuaina e faʻapipiʻi le fugalaau.

Tausia i aso uma

E manaomia e Calamondin le fafagaina masani. Na o le pito i luga o le eleele e tatau ona faʻamago. Faatasi ai ma le mafanafana, e faʻaitiitia ai le susu. I le maualalo o le vevela, o le pala e fesoasoani i le atinaʻeina o aʻa. O le vai mo le faʻavaivai e tatau ona puipui ma faʻamalolo, e le tali lelei le laau i le faʻaleleia o le palapala.

Mai ia Aperila e oo atu i le faaiuga o Setema, e faalua faalua ona fafagaina le calamondine i le faʻamalolo. I faleoloa e mafai ona e maua ni meaʻai faapitoa mo fuamoa fualaʻau.

tausiga ile

Ina ia mafai e le suauu ona i ai se foliga matagofie, e tatau ona tipiina taimi. O le teuteuga e faia i le amataga o Fepuari. E mafai ona e ave i luga o le afa o le pale atoa ina ia maua ai se laau tutusa. Seia oʻo i le amataina o le fugalaau, e fautuaina e faʻafetaui le fugalaau e fesoʻotaʻi ma le malamalama. I le taimi o le fufuluina ma le fuaina o fualaau aina, e le mafai ona faia, a le o lea o le a magumago ma tafe mai lala.

O meaʻai tuga o le calamondin o fuainumera o iniseti, o lafu ma spider mites. Afai e maua se iniseti e le itiiti ifo ma le tasi, e tatau ona togafitia le pale i se iniseti. E tusa ai ma faatonuga ile fualaau faasaina, o isi togafitiga 2-3 e faia ina ia faʻaumatia ai iniseti ma latou aʻa.