Laʻau

Cleoma - vaʻavaʻai matagofie

O Cleoma o se tagata e le masani ai i togalaau o lo tatou atunuu. Ae ui i lea, oi latou oe na laki le fiafia e tuputupu aʻe lenei matagofie susulu e faavavau le alofa ia te ia. O fualaau suamalie, puʻupu malosi ma le manaia o mea e le mafai ona faʻagavalea. O le laau e mafua mai i le aiga o Cleomov ma ua tufatufaina atu i se siosiomaga laiti ma le lelei i luga o le paneta. I le itu i saute, o le fugalaau o se faʻailoa, ae o le tele o itulagi o Rusia ua tupu aʻe e avea o se seleselega faaletausaga. E oʻo lava i se fai togalaau e leai sana poto masani e mafai ona ia malamalama i tulafono mo le tausiga o kelu.

Faamatalaga o le Botanical

O Cleoma o se laau laʻau olaola poʻo se semi-shrub. E fafagaina e se malosi malosi ma le tele o lala lignified. I luga aʻe o le eleele o loʻo i ai se aʻa malosi, saʻo e oo i le 150 cm le maualuga. I le faʻavae e vave ona faʻamaopoopoina, ma i le pito i luga, o lālā ia i totonu o ni vailaʻau e sili atu ona faigofie. I luga o laʻau ma laʻau o ni meaʻai mumu.

O pipi Petiole o loʻo faʻapipiʻi faʻamau i luga o totoa. E i ai a latou faʻalavelave faʻalavelave, faʻafeiloaʻi foliga ma pei o laʻau lauusiusi. E tofu le petiole ma le laʻau e fitu e lafoaʻi ai le lanu lanumeamata lanumeamata. O loʻo i lalo ifo o le laʻau o loʻo i lalo o le laʻau.







Fugalaau faʻatasi ma le piniki, lanu violē poʻo paʻepaʻe paʻepaʻe e faʻaputuina i luga o ni mea uumi i luga o ni uumi uumi. O le tele o le mea e tasi e tusa ma le 20 cm. O siaki taʻitasi ma le limasefulu o le sili atu i le 3 cm e aofia ai ni peti se fa ma se fulufulu umi umi o fua. O le fugalaau e amata i le pito i lalo. I le gasologa o le vaitau, e faasolosolo malie lava ona faʻalauteleina le tulaga. O le vaitau o le fugalaau e tupu i masina o le taumafanafana ma e sau faatasi ma se manogi manogi, malosi. I le fale, na te tosina atu e le gata i le inosia o iniseti, ae faapena foi i pu. A maeʻa le palotaina, ona vevela ai lea o popo. E aofia ai le 1-2-sefulu ma le lua tamai fatu uliuli.

Ituaiga o Cleoma

E tusa ma le 170 ituaiga o laau ua faamauina i le ituaiga Kleoma, ae e naʻo faleoloa fagalaʻau e maua prickly cleoma. O nei galulolo mai Amerika i Saute. I Rusia, ua tupu ae o se fua o le tausaga. O le laau e iloga i ni upega umi ma vao tuitui i lalo o laulaau. E i ai se faʻaogaina o le faʻaogaina i luga o le pononcle 60 -80 cm le umi. Laʻu piniki mumu po o fugalaau lanu viole e umi ona foliga e pei o vaʻavavevega vae. Mo i latou, o le kelu e masani ona taʻua o le "apogaleveleve." I luga aʻe o faʻamafaʻailoga o loʻo i ai le 4 ovoid petals i foliga o se tagata.

Cleoma prickly

O le eseesega na avea ma faavae o le tele o ituaiga mea teuteu, lea e mafai ai e faifaatoaga ona faia le togalaau e sili atu ona eseese. O le sili ona lauiloa o ituaiga nei:

  • Purple Queen - O fugalaau violiki-violet ua i luga aʻe o lanu lanumeamata lanumumu;
  • Lafoaina o le kiliata - ia Iulai, patipati faʻaipoipolo i le susu po o palu lanu piniki e tatala, e aofia ai fugalaau tetele (pe tusa ma le 5 cm);
  • Cherry Queen - i luga o se laau e oo atu i le 60 cm le maualuga, e fuga mai fulafula lanu violiki-lanu piniki;
  • Sparkler Lavander - e ese mai i le uiga o le lavender poʻo le lanu viole lanu;
  • Golden Sparkler - o se laau e maualalo le ola ma tumutumu auro;
  • Hellen Campbell - Ua ufiufi le vao i fugalaau paʻepaʻe.

Faʻatauga auala

Pau lava le auala e ola ai le kelu i lo tatou tau o le lūlūina o fatu. Mo le vave maua o le malosi o le laau, ua fautuaina e muamua totoina ni togalaau. O fatu e vave vave ona leiloa a latou germination, o lona uiga e tatau ona faia naʻo luga o na mea na aoina i le tautoulu mulimuli. Ua totoina i le sefulu tausaga muamua o Mati. Mo le totoina, o se faletini poʻo se atigipusa ma se faʻafefiloi oneone oneone e saunia. E masani lava e foliga lemu mai le vao ae le fiafia. Le faʻaleleia oi latou, aʻo leʻi totoina, o le fatu ua gase mo se aso i se tagata e faʻaleleia le tuputupu ae. E fesoasoani foi i le "fesuiaʻi" o fatu se suiga i le vevela mo le lua vaiaso. A o faagasolo le aso, tuu le fagu i le la i se nofoaga mafanafana, ma i le po tuʻu i totonu o le pusaaisa.

O loʻo faʻapipiʻiina i totonu o le pusa saunia i le mamao o le 3-4 cm mai le tasi ma le isi ma o le fatu e tufatufa tutusa. E foliga mai o laau toto e foliga mai i le 25-30 aso. Pe a tupu 2 leaflets moni i luga o laau totō, ona totoina lea i ni ipu eseese ma se gafatia e 300 ml pe sili atu. E matua faigofie lava ona faʻaaoga fualaau, ma mafai ai ona totoina le kelu i luga o le eleele. Afai o loʻo e tuai ma se gaioiga, o le a sili atu ona faigata le taimi e faʻafeiloaʻi ai le gaioiga. O le totogo e tatau ona loloto i laulaau.

Vaʻa i fafo

I eria e leai se vevela malosi ma e lava le pa'ū o le kiona, o le kelu e vave totoina i luga o le eleele. Fai i le faaiuga o Novema - Tesema. O se pulou kiona o le a faia ai le vevela. I le tautotogo, pe a liusua le kiona ma faʻalauteleina le ao, o le a aliaʻe pine muamua. E masani lava e mafai ona maua i le faaiuga o Aperila. O lenei metotia e faʻamalieina ai laau mai se gasegase tigaina, ae o le fugalaau o le a tupu pe a ma le masina mulimuli ane.

E mafai ona totoina laau toto i eleele tatala e le o muamua atu nai lo le faaiuga o Me, pe a le toe i ai le avanoa e toe foʻi ai gutu. O laau matutua ua matua nofouta i le vevela o le vevela.

O faigata o le tausiga ma le matagofie o faila e faalagolago tele i le nofoaga filifilia. O le saite e tatau ona faʻamalamalama lelei ma puipui mai faʻataʻitaʻiga. A o leʻi totoina, e tatau ona eli lelei ma faʻafefete le palapala. Compost ma se vaifofo o mea faʻaleleia o minerale e vave faʻaopopoina i le eleele. I le taimi o le totoina, o aʻa o fualaau e togafitia i le elin. O laau toto e tufatufa i luga o se nofoaga ma se mamao e 35-80 cm, e fuafua i le maualuga o le tau o le togavao. I le taimi lava e uma ai le totoina, e faʻafefe le kelu i se vaifofo malie. E faʻamalosia le tuputupu aʻe ma vave tele.

O le eleele mo le faʻaaogaina e tatau ona mama ma tatala. E fautuaina le filifilia o eleele ma le elemene le tutusa ma le faʻaleleia lelei. I luga o eleele palapala lelei, o le a ola tele vao, ae o le a vaivai le fugalaau.

Tausia Tulaga

Tausia le cleome e faigofie. O le isi lea finauga e fiafia i ai se laau matagofie matagofie. E tatau ona faʻafeinu lelei. E faʻamalie lelei e Cleoma le lāmala, ae e pagatia i le faʻavaivaia o le vai. E masani ona lava timuga masani. Afai o le suavai e taua tele, o le vao e faʻavaivai tele, ae le masani.

Seʻi vagana ua fuga mai le cleoma, e mafai ona fafagaina faʻamaʻi faʻamaʻi faalua i le masina. E faʻaaogaina le fofo i lalo o le aʻa. Laʻau faʻamaʻiina e maua ai luga o laʻei e ala ile totoina o lau. Aʻo lei amataina, e mafai ona sasaa le kelu i se fofo. O lenei mea o le a faʻateleina ai le vaitau o le vavao

O lea e tumau pea le palapala pe a uma ona totoina se faʻaupu, e tatau ona mulimulu. Afai e le faia lenei mea, e tatau ona e vaʻaia taimi o le eleele ma aveese vao.

E manaʻomia e le vao laumei le lagolago, a le o lea e mafai ona latou vavae ese mai sina mea itiiti o le matagi. I tumutumu o moega fugalaau e tatau ona e tietie i totonu o siteki ma toso mai se laina fagota faalilolilo. A maeʻa fuga ma fuga, e fautuaina le vavaeina o pononcles e aloese ai mai le faʻaleleia o fatuga. O le aoina o fatu, tuʻu ai na o ni nai faʻaogaina e vave ona fuga muamua. Vaʻai faʻamalosi lava ia, ona taua ai lea o le taimi e tipi ai.

O aʻafiaga ono tutupu

O Cleoma e puipuia mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi. E na o le pouliuli ma le manava e mafai ona aʻafia ai le togavao e faʻamaʻi faʻaleagaina. E le gata e le osofaia le vao, ae o loʻo fefefe foi i lo latou manogi manogi. O le mea lea, e te le tau popole i le saogalemu o laau matagofie. E mafai ona faʻaaogaina le meatotino faʻatau le iniseti. Ua lava le totoina o le kelu i tafatafa o isi fugalaau poo moega, ma o le a puipuia ai tuaoi i totonu o le togalaau mai pusa.

Faaaogaina e Cleome

O kalaoma faʻapitoa e foliga lelei i luma o togalaau, luga o moega fugalaau tuʻufaʻatasia, i luga o le pa poʻo atinaʻe. O laau tetele e tatau ona tuu i le ogatotonu ina ia mafai e fugalaau maualalo ona ufiufi le umi umi. O laʻasaga laiti e talafeagai lelei mo le fausaga o auala. O ituaiga uma e mafai ona faʻaaogaina mo le totoina o kulupu i le ogatotonu o le mutia. E fautuaina foi Cleoma mo le faʻaaogaina i se togalaau vao. O le susulu o laau o le a foliga matagofie e faasaga i tua o conifers po o moega lanumeamata.

O tuaoi e sili ona lelei mo tagata faʻamaonia o le a avea ma tagata siliva, salvia, marigolds, echinacea, rudbeckia, delphinium, gelenium ma le physostegia. Pe a faʻapipiʻi le tuufaatasiga, e tatau ona e suʻesuʻe ma le totoa uiga o se ituaiga faapitoa ma saili lona maualuga.

E lelei lelei Cleoma e le gata i le togalaau. O le tele o mea faʻapitoa o le a tu i totonu o se fagu mo le 10 aso. E mafai ona faʻaaogaina e avea o se fualaau tutoatasi pe o se vaega o se fugalaau fugalaau faigata.