Fua o le gaosiga

Fautuaga mo le Saogalemu

O le fuga o se laau i le foliga o se laiana, o laulaau e foliga mai i le fatu ma susulu, o se lanu lanu meamata lanumoana. E leai ni mea lelei i le tausiga, o loʻo i ai pea ni nai vaega taua e tatau ona e iloa pe ae manaʻo e te totoina lenei fugalaau i le fale, ina ia aua le faʻaumatia le taimi.

Tupe faʻapitoa: o le a lenei mea totino

O se fuga o se laau mai le aiga o Aroid. I lona natura natura, o se tagata faimalaga e matagi faataamilo i laau ma e mafai ona siitia i le maualuga o le 13-15 mita.

E tupu aʻe i vaʻaia o Asia i sasaʻe.

I le faʻaopoopoga i aʻa o loʻo i lalo o le eleele, o aʻafiaga o le laau. O i latou o loʻo fesoasoani i le tagata fetolofi e aʻe i le tumutumu ma tafe i nofoaga mamao.

O le fugalaau o le laau e talitutusa lava ma le taliga o sana: o se mea itiiti e afifiina ma le mautu. I le tautalagia o fualaau e pei o se togavao, e tau mafaufau tagata fai togalaau pe mafai ona latou tausia i le fale? Ioe e mafai. Ua na o se fuga e matamata, atonu o le a le aoga. I le fale, e le totogo lenei laau.

E te iloa? O tagata nonofo i Sri Lanka ma Florida o loʻo tauivi pea ma le faʻalavelave faʻafuaseʻi o se parasite mataʻutia ma le faʻaleagaina lea e solia ai le siosiomaga i la latou eria.
I le tautala e uiga i mea aoga o le laau, e tatau ona taʻua o laulaau o vine emiti le phytoncides, e aʻafia ai i siama, lea e alu i le ea. O lenei laau e fesoasoani e faʻatamaoaiga ai le okesene i totonu o le fale ma se fuainumera tele o vailaau o meaola, lea e mafai ai ona tatou taʻua le fale o fualaau faasaina.

O se faailoga e fesootaʻi ma se tinoitupe. E lauiloa o ia i le "muzhegonom". Faʻasinoga o le tane e tuua le fale pe a tupu aʻe lenei laau. Ae o le au atamamai o Sasae, i se isi itu, na latou manatu o se laau e aʻafia ai malosiaga le lelei, faʻasaʻo le atuatuvale ma faʻaleleia le siosiomaga atoa i totonu o le fale.

O le tausia o tupe a lou aiga e faigofie lava. O le laau e le faʻafefeteina, e mafai ona ola i se pogisa, e le fetaui mo le faʻaleleia o fugalaau i totonu. Ma o le tulaga o le vevela e taugofie. I se tulaga aoao, lelei mo le amataina o le fugalaau ma tagata e le maua le avanoa e faʻaalu ai le tele o taimi i luga o latou tagata lanu meamata.

Tulaga sili ona lelei mo le tuputupu aʻe o le taufaaleaga

Pe a faʻapipiʻi tulaga mo le totoina o le fale, e tatau ona faʻavaeina se tusipusus i luga o le malamalama o le siosiomaga masani o lona i ai.

Malamalama

O le tupe e sau mai vailaʻau, pe a fai o le la e malosi tele, ae e tupu aʻe i le paolo o laau. O le mea lea I le fale, tausi lelei le faasalalauina, malamalama moli. E leai se mea e le mafai ona suitulaga i le laau i lalo o ave saʻo o le la, e sili atu le tuʻu i totonu o se potu e sau ai le malamalama i le taeao po o le afiafi (sasaʻe poʻo sisifo).

E lelei le faʻapipiʻiina o le tupe i totonu o potu e aunoa ma le malamalama, ma o le moli faʻamalama o le a le mafua ai lona oti. Ae i lenei tulaga, o laulaau e mafai ona mou atu, ma laiti, o le fugalaau o le a faagesegese lona tuputupu aʻe. O le mea lea, e sili atu ona lelei le taumafai e suʻe se potu e malamalama moli.

E taua! Mo fesuiaiga eseese o le malamalama, o sina mea itiiti lava e manaʻomia, ona a leai o le a le toe faʻaalia le suiga.

Lulu

O le masani masani o le fale o le taulaga poʻo se fale tumaoti (19-20 ° C) e matua faamalieina lava. E taua le aua le i ai le laau i tulaga ma le vevela i lalo ifo o le +16 ° C, aua atonu e amata ona mamae ma sasaa ona lau. O faʻataʻitaʻiga ma suiga faʻafuasei i le vevela e faʻasalaina i le paleni.

Vaega o le tausiga o le laau

E pei lava o le tele o togalaau aina, e manaʻomia e le togalaau le tausiga masani: fafaga, faʻalanu, toe faʻaleleia. Ma talu ai ona o le laau toto ei ai ituaiga o vine, o lona uiga e tatau foi ona e tausia se fesoasoani faaopoopo mo ia.

Faʻasaina tulafono

E tatau ona masani le pamu vai, ae le tele.

E tatau ona faʻamautinoa e iai i le va o le faʻaleleia o le eleele le taimi e faʻamago ai le itiiti ifo i le tasi vae tolu o le loloto. I le taumalulu, e tatau ona itiiti ifo le suavai. Faatasi i le vaiaso o le a lava lea. A leai, e le mafai ona aloese mai le pala.

E le gata i lea, aua nei galo e uiga i alavai lelei. Ae o le maualuga o le ea i totonu o le potu o loʻo faʻatupulaʻia ai le paleni o le malosi e tatau ona sili atu ona faʻatonuina.

Faʻamamaga o le ea

O le maualuga o le vevela o le suavai o se mea e manaʻomia mo le tuputupu ae masani ma le atinaʻeina o se vai. E taua tele le tausia o lenei mea i le taumalulu, pe a faʻavevelaina le ea māsani ituaiga vevela. Leai se tulaga e tatau ona teuina le laau latalata i maʻa.

I le faʻaaogaina o se fagu vali, e tatau ai ona pupu lau lau mai lea taimi i lea taimi, pe fufuluina foi i le vai mama ma le mafanafana. I le auala, o le fufuluina o le laau o le a fesoasoani e le gata ia lava le susu, ae ia maua foi se matagofie matagofie foliga. Ae peitai - o le a taofia le faʻaalia o nisi meaola leaga.

E te iloa? O le sua suamalie o le mea oona. E mafua ai le ita pe a faʻafesoʻotaʻi ma le paʻu, o le mea lea e tatau ona faʻaeteete ina ia mautinoa ai e le mafai ona avanoa le fale i tamaiti ma fagafao.

Faʻatauga

E faʻaaogaina le faʻaaogaina o fualaau faʻatau pe tusa o le 2-3 vaiaso. I le taumalulu, e mafai ona e faia e tusa lava pe itiiti ifo. E sili ona lelei le faʻatau i totonu o se faleteuoloa faʻapitoa e faʻapipiʻiina mea e gaosi ai le laau lianovidnogo. Ma o nisi taimi e mafai lava ona e liligi atu le meaʻai o le aoina o laʻau po o le faʻaaogaina o lauti masani.

Faʻamaʻaina, faʻapipiʻi, toe faʻaleleia o laau

E televave le tuputupu ae o le tupe, e oʻo atu ai i se tulaga manaia. E mafai ona e taofi lona tuputupu ae ma le teuteuina masani. Ma o le pine o le a fesoasoani e tuʻuina atu le fugalaau e sili atu le matagofie, aua o le a faʻaalu le malosi e le o le tuputupu aʻe umi, ae i luga o le faʻalauteleina ma le atinaʻe o laulaʻaga ua i ai nei. Ae ui i lea, i le aluga o taimi, o le a tutupu aʻe le toto, e vevela i lalo, ma o lona uiga e tatau ona e totoina se laau toto.

Lagolago mo mea e maua ai le eletise

E masani lava ona teuteuina se meaʻai, e mafai ona e ausia se laʻau matagofie matagofie ma ni pupuʻu puʻupuʻu. O le teuteuina e le afaina ai le ola maloloina o le laau. Afai e manao le tagata fugalaau e faʻaali atu i le vine, faʻatagaina ia ola umi, e tatau ona ave le tausiga e lagolagoina ai. E ola le tupu i se fua faatatau pe a ma le 35-40 cm i le tausaga.

O fualaau talavou o le ai ai ni faasitepu uumi po o se faitotoa faʻapipiʻi e faʻapipiʻi i tafatafa o le ulo o loʻo totōina ai le laau. Afai o le fugalaau ua uma ona matua, ona mafai lea ona e faʻaaogaina se paʻu palasitika umi, e masani lava ona iai pu. Faʻamauina i le sphagnum ma le faatonutonuina o aʻa o le fusi i totonu o pu, e mafai ona e fesoasoani i le laau e maua ai meaai faaopoopo ma vai.

Tupe faʻaalu i le fale

E mafai ona totoina se laau talavou i le tasi tausaga i le tausaga, o le sili atu o le tagata matutua i le tolu i le fa tausaga. O le lelei mo le faʻaaogaina o mea e faʻaaogaina o le a talafeagai i le vaitau o lona tuputupu ae sili ona tele - o le faaiuga o Fepuari poʻo le amataga o Mati. O le fagu e pikiina i luga, ina ia maua ai se avanoa e toe totoina mulimuli ane ai ni mea faaopoopo i ai ma fausia ai se vao lanu meamata matagofie.

O le laau e sili ona pele ile palapala. O le faʻafefiloi mo le totoina o loʻo saunia mai le peat, pepa ma le eleele humus, faʻalautele le gaʻo ma le perlite. Pe a suia, e moni, e tatau ona e faamautinoa o le a le faaleagaina po o le malepe foi lala o vine.

E taua! Pe a faʻapipiʻi se pamu vai, e tatau ona e manatua e uiga i le iai o se pu i totonu o le fagu ma le alavai lelei.

E faʻafefea ona taulimaina faʻamaʻi ma faʻamaʻi o le potu

E ui lava o le tala o le tupe e avea o se vailaʻau e puipuia ma faʻamaʻi, o nisi faafitauli e mafai ona tupu pea.

O le mea lea, e taua le malamalama i mafuaaga talafeagai o lenei mea ma tali atu i le taimi.

  • Tupe e suia le lanu samasama ma lafoaʻi lau. Afai o le tele o lau paʻu i le masina, ona tupu ai lea o le matua, ma o lenei faagasologa ua manatu masani. Afai e matala le paʻu o lau laʻau, o lona uiga o le fugalaau e leai ni meaʻai ma e manaʻomia ona faʻamaʻaina.
  • Laʻau vevela. E seasea lava ona tupu lenei mea, ae o nisi taimi o laʻau e amata ona faʻamago mai le falemaʻi. O se faailoga lea o le le lava o le susu i le potu. E le mafai ona tuʻuina le uʻamea afi ile latalata ile radiator. Aua neʻi galo e faʻaalu pea le laau.
  • Liliuina o ogalaau o sikete. Le tele o le susu ile eleele ma le potu malulu - o mafuaaga autu.
  • Pogisa lanu i luga o laʻau ma laʻau lau. O le mafuaʻaga ua toe i ai i le tele o le palapala ma le pala o le aʻa.
  • Laʻau lanu meamata o le laau. O lenei faailo o se laʻau tele. O le toe faʻaleleia e tatau ona toe faʻaleleia i se potu sili atu ona pogisa.
  • O le mimiti e avea ma mea papaʻu ma lanumeamata. E le lava le malamalama o le laau.

O nei faafitauli uma e fofo vave. O le mea autu - ia faʻaumatia ia mafuaaga autu o lo latou tutupu.

Afai ua maua e le laau soʻo se faʻamaʻi vailaau poʻo le faʻaleagaina, o le mea sili e sili ona lelei o le tipiina lea o tamaiti laiti ma totoina se fale fou, ona o mea sese na faia muamua.

Afai e tumau pea le mafatia o le laau mai iniseti (aphid, spider mites poo shchitovki), e mafai ona faasaoina le laau e ala i le togafitia i le tali o le "Aktellica". 10 pata o le vailaau faʻasaina ua faʻafefeteina i le 0.5 lita o le vai ma faʻapipiʻiina i se fagu vali. E mafai ona toe faia le faʻasaga pe a manaʻomia pe a maeʻa le 7-8 aso. O le maualuga o togafitiga e fa e faatagaina.

Faʻasalaina le toe gaosia e ala i le tipi

O le taliina o le fesili pe faʻapefea ona faʻalautele se tupe, e mafai ona tatou fai atu o lenei faiga e faigofie tele.

O le laau e faʻaolaina e ala i le tipi. Ua maeʻa ona faʻapipiʻi apical, lea o loʻo i ai pe sili atu ma le tolu lau. Otioti i lalo o le nonoa ma tuu i totonu o le vai poʻo le eleele susu. O le fua o le vevela i le potu e le o lalo ifo o le 21-22 tikeri. Manaomia se malamalama lelei falemaʻi.

E taua! E mafai ona faʻaleleia le totoina o tupe i le vaevaeina o le pupu i ni vaega. I lenei tulaga, e sili atu ma le tasi le aʻa e manaʻomia.
E mafai ona togafitia se keke i le muai afaina, ma o le a fesoasoani e faatelevave le faagasologa. O le taina o laʻau e vave alu, e masani lava 1.5-2 vaiaso. I le taimi lava e tasi ia mautinoa ia faʻaauau le vai i le vai. O le totōina e faia i se muaʻi sauniuni, lea e aofia ai oneone, peʻa, moa ma lau lau lau. O le fatu laau toto e faʻafeinu, ma a maeʻa pe a ma le masina ma le afa, e mafai ona faʻaaoga le fuʻa muamua.

Ituaiga ituaiga tupe

Faʻatau tupe e tele ituaiga:

  • auro
  • valiina;
  • fulufulu;
  • vaomatua;
  • siamese
O ituaiga muamua e lua e sili ona taatele ma lauiloa i fugalaau fugalaau, o lea e taua ai le mafaufau iai i auiliiliga.

Faletupe auro

O le meaola auro o le tele lea o meaola i aganuu. Tuputupu ae e pei o se fetolofi fetolofi.

Afai e te le vavaeina se paleni, ona oʻo lea i se umi o sili atu i le lua mita. Le igoa na ia mauaina ona o le lanu auro o laulaau. O le laau e matagofie tele ma alofagia e le tele o faifaatoaga fugalaau.

Pepa vali paʻu

O le peʻa vali e iai ni atigilima faʻapipiʻi e ufiufi i fusi. O laulaau e foliga lelei, e nonofo i petioles laiti. O le tele o lanu uliuli lanu uliuli, e ufiufi ai suka siliva ma specks.

Vaavaai atu i le laau e tatau ona avea ma tagata fiafia i le aʻeina o laau. O le fugalaau e faigata ma le lelei, ma o le mea lea o le a le afaina ai pe a tupu. O vine matagofie ma lelei ona teuteuina o le a maua ai e le fale le malulu ma le lalelei.