Laʻau

Drok - matagofie paʻu auro

Gorse - vao matala ma laau fugalaau mai le legume family. E mafai ona maua i Europa i Sisifo ma North West Africa. O se pale lanu enaena i le taimi o le fugalaau ua ufitia tele i fugalaau auro. E totoina le laʻau o le Photophilous i tumutumu ma faataamilo i le nofoaga o le mutia. Na te faʻaleleia le togalaau ma faʻamafu i le lanu susulu. I le faʻaopoopoga, o le gorse o se vailaʻau vailaʻau, e le gata e fiafia i mata, ae e tausia foi le soifua maloloina o ona tagata.

Uiga o le Botanical

Gorse - o se laʻau faʻapitoa, laʻau mumu poʻo le lignified liana. E mafai ona lamolemole pe vevela lau. E tele lala lamolemole e ufiufi i le lanu lanu meamata lanu meamata. O le maualuga o le laau e mafai ona amata mai i le 30 cm i le 1.7 m. O faʻamau e faʻatuina pe fetolofi. O auala i fafo e tu i luga o latou umi atoa. O lala o loʻo faʻapipiʻiina i ni laʻau laititi. O lanu lanumeamata lanu meamata e lamolemole, ae o nisi taimi e ufitia i se pusa puupuu. O laʻau ternary poʻo faigofie i petioles pupuu e fuafua i le isi.

I le matua e 3-6 tausaga, ua amata ona fuga mai le gorse. O fugalaau samasama lanu samasama e fuga mai i le amataga o Iuni. Latou te tumau pea i luga o paranesi mo le 15-60 aso. O fugalaau Axillary o loʻo faʻapotopotoina i pito o lālā talavou. I le taimi o le fugalaau, e ufiufi le ufiufi i se veli lanu samasama, lea e natia ai lauusiusi lanumeamata i lalo ifo. Ia Aokuso, e amataina le fua o fua. O lala e teuteu ai pupu vaiti vavalalata ma ni lauulu susulu o lanu uliuli-uliuli.










Totoga o laau

E tusa ai ma le faʻavasegaina faavaomalo, o le genus of gorse e aofia ai ituaiga o laau e 125. O nisi oi latou e talafeagai mo le galueaiina i le totonugalemu o Rusia.

Gorse o loʻo vali. O loʻo maua le laau i Sisifo Siberia, Kazakhstan ma Sasaʻe Tutotonu. O se laau pupuu ma le pala, e leai sona laau talatala ma ola e oʻo ile 1 m le maualuga. I le vaʻavaʻa faʻapipiʻi, o paʻu fetolofi e ufiufi i luga o laufanua, e toetoe lava a leai se lau. O le umi o lau lanu lanumeamata lanumoana e le sili atu i le 2.5 cm. O fuālaʻau lanu samasama o loʻo faʻaputuina i luga o tumutumu o laʻau i luga o tumutumu vine. O le fugalaau e amata ia Iuni ma e oʻo atu i le 65 aso. A maeʻa le faʻavasegaina o pī, vaiti vaʻeseʻa, mafolafola pala. I le tele o tausaga talu ai, o laulaau ma fugalaau na faʻaaogaina e maua ai le vali lanu samasama, lea na maua ai lona igoa.

Gorse o loʻo vali

Siamani sulu. E le faʻafeiloaʻi e le laau mimiti le malulu. O lālā faʻasalalau faʻapitoa e fausia ai se vao vao e oʻo i le 60 cm le maualuga ma oʻo atu ile 1.2 mita le lautele. I le nofoaga o le faapipiiina o le laupepa o se uumi lanumeamata umi. I le amataga o Iuni, o fugalaau auro e foliga mai e fuga mai i pito o lala. Sa latou faia pea seia oo ia Aokuso, ma ia Oketopa o fualaau aina na fua. O fatu o lenei meaola e matua leaga lava.

Siamani sulu

Sipaniolo sosolo. O le laau e fai ai le vao vao e oo i le 50 cm le maualuga. O lona lanu lanumeamata lanumoana e aofia ai le lamolemole matagofie e oo atu i le 1 cm le umi. O le fuga e tupu i le 2 vaega. Mo le taimi muamua, o lanu samasama samasama e fuga mai i le amataga o Iuni. O fuālaʻau faʻapupula ma le itiiti ifo e tupu i le faaiuga o Aukuso. O nei meaola e faʻafesoʻotaʻi le malulu ile -20 ° C.

Sipaniolo sosolo

Lydian gorse. O lenei ituaiga e taatele i Europa i saute, e ui lava e mafai ona tetee atu i le malulu -15 ° C. O pupuu e tafe mai e tu latalata i le eleele pe matagofie foi le pau mai mauga. O lala o loʻo ufiufiina i tamai lanu lanumeamata lanumeamata lanumeamata. O le lanu ma le tele o fugalaau e tupu ia Aperila-Iuni.

Gorse lidian

Tofiga

Gorse e faʻalauiloa e fatu ma tipi. O fatu e tatau ona seleseleina ia Aokuso, i le taimi lava e maeʻa ai. O le siliva o le pi e foliga mai e enaena ma e na o ia lava. Ua mamago fatu ma e aunoa ma sauniuniga sauniuni e totoina i eleele matala i le loloto o le 2.5-3 cm. O loʻo totoina faʻatoʻaga i le eleele ma faʻafeinu lelei. O pupu muamua na aliali mai i le tautotogo. O le fugalaau ua faamoemoe e leai muamua nai lo le lua tausaga.

O nisi ituaiga meaola e sili ona lelei e ala i le vavae. I le masina o Iuni, e vavae ese ai le 12-15 cm le umi. E aʻafia e aunoa ma se uluai togafitiga i luga o le oneone oneone susu. Aʻo aʻafia aʻa, e tatau ona teu fatu i lalo o le pulou poʻo totonu o le fale lauʻeleʻele. E na o le 30-40% o laau totō e maua aʻa.

Tausiga mo le gorse

O le tausia o mea i luga o laufanua avanoa e faigofie. O le laau e matua le lelei ma e na o ia lava e atiina ae. Mo le tulaueleele, e tatau ona e filifilia se nofoaga i luga o se malifa poʻo se maualuga. Gorse e sili ona fiafia i ai, eleele suamalie ma le maualuga o le oneone ma le limesone. E na o laau laiti lava e mafai ona gaosia. A maeʻa le tolu tausaga le matua, o aʻa e tupu tele ina ia le mafai ai ona toe faʻaaogaina se mea e leai se tiga.

O le ola vavalalata o le drock e le o se taimi umi. I le sefulu tausaga mulimuli ane, na ia faʻalauteleina ma faʻaalia lala, lea e aʻafia ai le teuteuga. Ina ia aloese mai lenei, o laau tuai ua suia e laau talavou.

Gorse e manaʻomia le malamalama tele ma e le fefe i le susulu o le la. E tatau ona totōina i se nofoaga avanoa. I lalo o le paolo o isi laau, e vave televave vave lala, ma o le fugalaau e vave ona pala.

O le maualuga o le vevela e le fefefe ai le gorse, ae mafai ona afaina i le malulu. I le ogatotonu o Rusia, e ufitia le vao mo le taumalulu ma lapnik ma mea e le o lalagaina. I le kiona, malulu malu, ituaiga vao e aunoa ma se malutaga, ae o lala pito i luga e masani ona malolo.

Gorse e puipuia mai le lamala, ae mafai ona mafatia i le tele o le palapala o le eleele. E masani lava ona lava lona timu. E faʻamalosia le faʻaleleia i le tulaga o le leai o se timu.

Mo le faia o se pale, teuteuina o mea e sili ona togitogi e mafai ona faia. O le amataga o le tautotogo e sili ona talafeagai mo lenei faiga. E mafai ona tuʻuina atu ni vaomatua tetele i soo se foliga. A e galue i vailaʻau prickly, ia faʻaeteete e aua le faamanualia oe lava.

Mea aoga

Gorse fugalaau, aʻa ma aʻa e aofia ai tannini, alkaloids, flavonoids ma suauu taua. O vailaau aloaia e le faʻaaogaina le laau ona o lona le lelei. I totonu o tagata faʻamaʻi i le tele o atunuu, o mea teuteu ma ava malosi mai le gorse ua faʻaaogaina e avea o se vailaʻau, toe faʻaleleia, faʻasalalau ma faʻasao. O vailaʻau e faʻamamā ai le tino o toxins mai totonu, ma fesoasoani foi e faʻaumatia se faʻamaʻi pipisi ma faʻamalolo ai manuʻa.

O vailaau mai le gorse ua faʻaaoga e faʻafetaui ai ituaiga faʻamaʻi:

  • hepatitis;
  • rūmāmatika;
  • siama afaina;
  • malaria
  • stomatitis
  • tonsillitis;
  • bronchial asthma.

O kulimi ma papillomas e togafitia i le sua fou ina ia faʻaumatia ai.

Ae ui i lea, o le gorse e aofia ai mea oona, o lea e le tatau ona faʻaleagaina togafitiga. Aemaise lava le matautia o le faʻaaogaina o fualaau mo le maʻitaga ma le lactating women, children and hypertous patients.

Faatoaga togalaau

I le faʻasologa o le laufanua, e taua tele le gorse mo le susulu ma le tele o fugalaau. O taʻavale po o tamai laau e mafai ona totō taʻitasi i le ulufale atu i le fale poʻo le pa. O fugalaau ma fugalaau e fetaui lelei mo le teuteuina o le papa ma le sulu o se itu i saute poʻo saute sasaʻe. O le rhizome faʻalaʻau e faʻamalosia lelei le eleele ma e mafai ona faʻaaoga e puipuia ai le faʻamamaina o palapala.

O le laau e talafeagai mo le teuteuina o togalaau, rockeries ma nisi taimi mixborders. Pe a fatuina fatufatuga, e sili atu ona lelei le tuʻuina atu o laau i laau ma laau totō. E mafai ona avea ma launiu, cotonear, euonymus, yew, barberry, elecampane poʻo buzulnik.