Berry

Bilberry: mea o le kalori, faʻapipiʻi, mea aoga ma faʻailoga

O tagata o lo matou atunuu, aemaise lava i latou oe nonofo i Siberia, i tala atu o le Urals, i le ogatotonu o laina ma Transcaucasia, ua masani i lenei meaʻai vao vao. Ae, o le a le mea e sili ona manaia, seleni, e faaopoopo atu i le tofo lelei, e tele mea tau togafitiga, o lea e ala i le fiafia i lenei tama, matou te fiafia uma ma aumaia ni faamanuiaga sili i lo matou lava soifua maloloina. O le a le mea lanu moana ma le mea aoga mo, seʻio tatou tilotilo atili i auiliiliga.

Calorie ma le lanu

O fualaau suamalie, pe a talafeagai ma se pusa, e le o se mea maualuga-kalori oloa: 100 g o vine, e tusa ai ma punaoa eseese, mai le 44 i le 57 kcal, o lea e mafai ai ona e 'ai e aunoa ma le fefefe mo lou puimanava.

E tusa ma le 85% o laumei e aofia ai le vai, ae o le 15% totoe o loʻo avea ma paleni ofoofogia o vitamini ma isi elemene taua mo le tino o le tagata.

O le taua o meaʻai o laumei (carbohydrates, proteins ma gaʻo i le pasene): 7.6; 1.1; 0.6%. E tusa ma le 2.5 - 3% o laumei e fai ma meaʻai, ma e tusa ma le 0.2% o le efuefu. Faatasi ai ma mea e gaosia ai fualaau oona e maua ai laumei, muamua lava, e tatau ona filifili le potassium, mulimuli ane, alu ifo, sosoo ai ma le phosphorus, calcium ma le magnesium, faapea foi ma le sodium. O Berry e aofia ai elemene mai le manganese, apamemea, iron, zinc ma selenium.

E tele vitamini i laumei atonu o le a sili atu ona faigofie le taʻuina o mea e le o iai. I le faʻaopoopoga i le acid ascorbic ma le beta-carotene (lea e sili ona mauoa i le), o loʻo i ai le vitamini E, o le vitamin E sili atu ona tele, ae o le vitamin K lelei, ma toetoe lava o le B atoa: 1, 2, 3, 4, 5, 6 ma le 9 .

E le itiiti ifo i ai fualaʻau e aoga ma laulaau lanu. E tele le tannine, o le resin acid (triterpene group) ma le carotenoids, o le, i le isi itu, o se punavai o vitamini, o le phytohormones, o suauu taua ma isi mea e aoga mo le tino.

E te iloa? E le o se mea e ofo ai, ona o se ituaiga o lanu povi na maua mai o tatou augatuaa le mamalu matagofie o le "rejuvening berry".

E faapefea ona aoga le blueberry mo le soifua maloloina o tagata?

I le tautalagia o laumei, i le mea muamua, e masani lava ona i ai mafaufau i aoga mo mata, lea ei ai lenei pusa. O le mea moni, o le anthocyanins o loo iai i vine ma laulaau o le laau e aoga tele i luga o la tatou vaai, fesoasoani i mata e ave le mamafa o le mamafa, faafou le retina, faaleleia atili le felauaiga o le toto i gaioiga o le faaaliga, ma faateleina lona maoaʻe.

E te iloa? O le gafatia o laumei e vave faʻaleleia ai le vaai ma faʻamalolo ai maʻi mata uma o se tala faʻasolopito. E lelei le faʻaoga mo le puipuia, e tatau ona manatuaina o lona "mata" e leʻo vave mai. Blueberry galue e avea o se vailaau mo le vaʻai ma na o le faʻaaoga masani, o le ae le sili atu le lelei mai le tasi taimi e 'ai se pakete o vine!
E pei o le tele o isi vine, o laumei o se vailaau sili ona lelei, e mafai ona taofia le mumū ma fasioti microflora leaga, faafetai i le lautele E faʻaaogaina e le gata mo le malulu, ae faʻapea foi mo faafitauli e fesootaʻi ma le gastrointestinal tract, aemaise lava mo le colitis.

E le gata i lea, o le berry e iai sona aoga aoga ile ate, gallbladder ma le cardiovascular system. O le faʻaaoga masani o blueberries e fesoasoani e faʻamalo ai mea oona ma radionuclides mai le tino.

O le Vitamin B5 o loʻo i ai i le laumei e iai sona aafiaga lelei i metabolic processes i le tino, ma o le glycoside mirgide ua faʻaalia mo le maʻisuka malosi. O le malosi o Blueberry e faʻaitiitia ai le rheumatism o faʻamaoniga, faʻaleleia atili le toto ma le maualuga o le cholesterol levels.

Ma le mea mulimuli, o laumei e maua ai le malosi i le tino, faʻaleleia le puipuiga, faʻapea foʻi ma le faʻatinoina o totoga ma tino uma.

E taua! O mea aoga uma o laumei o loʻo faʻamatalaina i luga e faʻaaogaina na o vine ma laʻau e aoina i nofoaga mama, e ese mai taulaga tele. O laau e ola i autafa o auala ma i totonu o le vaega o fale gaosi oloa e maua ai mea leaga e le gata ina togafitia, ae ia tofo foi i fualaau aina e le saogalemu mo le soifua maloloina.

O faʻamanuiaga o laumei

Blueberries o loʻo i ai mea aoga e faʻalūlūina ai fusi toto ma faʻamalolo ai le mumū o le membrane pito i fafo o mata.

O fua o le laau, e le gata i le foliga fou ma i le tulaga o compotes, jams ma jams, ei ai le aoga aoga i le urogenital system o le malosi malosi o le fafine, talu ai o le masani ona latou faʻaleleia le faʻaleleia ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o le gasologa o le gaioiga. O lona uiga, e mafai ona tatou fai atu o le laumei o se ituaiga o alavai mo tagata o loʻo feagai ma faʻafitauli i a latou feusuaiga. E leai se aoga tele o le lanu moana ma le taimi o le maʻitaga, aua o le taimi lenei o le tino o se fafine, i le isi itu, aemaise lava vitamin ma microelements, i le isi itu, e sili ona lamatia i faʻamaʻi eseese, ae o aʻafiaga o se faʻamaʻi pipisi masani mo se tamaitai soifua maloloina poʻo isi faʻafitauli o le mumusu, i le taimi o le maitaga e mafai ona matuā lamatia.

Ma le mea mulimuli, o le faʻaaogaina o le tele o vailaʻau i tina i le lumanaʻi e faʻaseseina, ae o se punavai faʻapitoa o meaʻai e toe faʻafoʻiina ai le tino e aunoa ma ni aʻafiaga ma ni aʻafiaga i le pepe.

O isi fualaʻau e iai foʻi mea aoga: faʻamaʻi, aliʻi, vine, fugalaau, pusa o mauga, blueberries, cherries, strawberries, fruit sucker, dogwoods. Latou te mauoa i vitamini e talafeagai mo le soifua maloloina ma le autalavou o le tino.

O aoga o laulaau lanu

E le gata o vine, ae o laulaau lanu lanu o loʻo faʻamalolo ai meatotino. O faʻamaumauga e saunia mai ia i latou e fesoasoani i le afaina ai ma e mafai foi ona togafitia nisi o paʻu paʻu e pei ole dermatitis, rashes, eczema, faʻapea le petrasi poʻo le laisene a Zhiber, lea e masani ona tupu i tamaiti ma fafine maʻitaga, e tusa ai ma nisi o manatu, mo le puipuiga o le puipuiga.

E taua! O le zoober's zoster e matua lamatia lava i le taimi o le maitaga ona e atagia ai le maualuga o le lamatiaga o le faʻanoanoa, ma le isi, i nisi tulaga e mafai ona oʻo atu ai i faʻaaliga o le faʻamaoniga i se tamaititi pe a uma ona fanau mai.
O lau laʻau e fesoasoani foi i faʻamaʻi pipisi o gums, faʻafitauli o le intestinal, manava manava, oona, ma iai foi mea faʻapitoa. O le la e faia mai lau lanu lanu e mafai ona tineia le lagona o le fiaʻai, ina ia faʻaaogaina e fai ma fesoasoani ia i latou o loʻo mananao e faʻaumatia nisi pauna. E le gata i lea, o lenei vaiinu ei ai sona aoga aoga i luga o le tatou urogenital system ma faaleleia ai le gaioiga galue.

Teuina ma metotia o le seleseleina o laumei mo le taumalulu

Afai o loʻo e ola i le tuputupu aʻe o vaega o lenei fale aoga, o laumei, ioe, e sili ona lelei ona fufulu fou. Ae o le mea autu o togafitiga o fualaau aina ma laulaau, e pei ona uma ona taʻua, ua amata ona faʻaalia pe a faʻaaogaina le oloa e le vasega, i luga o taimi masani, o le mea lea, e le mafai ona fai e aunoa ma le saunia o mea e gaosi.

O le nofofale mo le taumalulu e tele ni faletalimalo o loʻo sailia e tausia o latou aiga. Ae e taua le iloa pe faapefea ona saunia lelei ia apples, cherries, yoshtu, squash, garlic garlic, pumpkin, ina ia faasaoina ai vitamini masani.

Toto

Mo vailaau faʻasaina, o le aoina o laulaau lanumoana e tatau ona faia i le amataga o le taumafanafana, pe a fuga le laau. Mulimuli ane ua faasolosolo ona suia a latou vailaʻau, o se taunuuga, o nisi aoga aoga o ia mea e faasaoina, ae o isi ua maeʻa pe leai foi. I le avea ai o se tulafono lautele, pe a uma ona foliga mai o vine, e tatau ona aoina fua, ae le o laulaau. O le aoina o laulaʻau e vavae ese mai le ogaumu ma mago ai mai le la, faʻasalalau i nisi taimi. O le soifuaga o meaola faʻapitoa - seia oʻo i le isi seleselega.

E te iloa? O le fagogo o se auala sili lea e selesele ai vine, aua e faʻatagaina oe e toeitiiti lava taofia uma ia mea faʻamalolo o lenei fale aoga.
Ina ia mafai ona vevela lelei laʻau, e tatau ona e mulimuli i nei tulafono:

  • mo le seleseleina, e tatau ona e filifilia se aso malogo ma susulu ma faia i le taeao, o le taimi lava e tafe ai le sau i luga o vine;
  • aoina mai vine e tatau ona vave filifilia i le vave vave, aveeseina o le pala, pusa, fualaau paʻu pe faaleagaina;
  • e tatau ona saʻoloto tamaiti taitasi mai le aʻa aʻo leʻi faʻamago;
  • Ona fufulu vave lea o vine i lalo o le vai taʻavale, lafoina i totonu o se falala, faʻatagaina e faʻafefe, faʻafefeteina i luga o gau, pepa poʻo solo solo masani ma mafai ai ona faʻamago atoa.
E le gata i lea, o le mea moni, o le faʻagogo togafitiga amata. Ina ia faia lenei mea, e mafai ona e faʻaaogaina le ogaumu (vevela vevela ma le faitotoa faila) poʻo se vailaʻau faapitoa, pe mafai foi ona e tuʻuina fua mo ni nai aso i totonu o se nofoaga malulu, puipuia mai le malamalama susulu. Pe a paʻu, e le faʻasaina le suavai, ae le faʻapalapala i le paʻu. Teuina i totonu o fagu vili, lili poʻo taga pepa. Aʻo leʻi faʻaaogaina le lanu mūmū, e na o le pau lava le taimi e te manaʻomia ai le suamalie o vine mo sina taimi puupuu ina ia toe faʻafoisia ai le paleni o le vai.

Frost

O fualaau vevela vao e toetoe lava a maloloina lelei.

E te iloa? O se taunuuga o le umi o le teuina i totonu o le pusaaisa, o le elemene ascorbic o loʻo i ai i le blueberries e faʻaleagaina, ae o isi mea aoga uma e le o aafia.
O togalaau ua saunia mo lenei ituaiga o seleselega faapea foi ma le mago. A maeʻa le faʻamamaina, o fua ua fufulu ma fuaina ua tuʻuina i le tasi o luga o se vaalele ma tuu i totonu o se mea e leai se meaʻai mo le itiiti ifo i le aso. Ona mafai ai lea ona liligi atu i totonu o pusa faapitoa mo le teuina o meaai malulu ma toe foi atu i le pusaaisa mo le teuina tumau. Afai e te vave sasaa mai le laʻau fou i totonu o se atigipusa mo le faʻamaisa, o le a paʻu faatasi ia vine i totonu o se potu e tasi, ma o le a na o le pau lava le mea e manaʻomia, ma e le talafeagai, e le fiafia ma sese.

O le aoga o le lanu mumu i le taumalulu e matua le mafaamatalaina, aua o lenei taimi e manaomia faapitoa ai e le tino o vitamini. Na o le pau lea o le tulaga: i se tulaga e le toe tolotolo le pipi - a maeʻa le mea muamua, e tatau ona faʻaaogaina laumei. O le isi faʻataʻitaʻiga: faʻamamafa e taofi fualaʻau paʻu i totonu o se pusa tapuni ma aloese mai le faʻafesoʻotaʻi ma isi "tagata" o lau kisaisa, aemaise lava aano o manufasi, iʻa ma isi meaola.

Rubbed i le suka

Ina ia lavea le lanu vine mo le taumalulu, e mafai foi ona e oloina i le suka. O lenei metotia e sili atu ona lelei nai lo, fai, jam pe compote, ona o le oloa e le aʻafia i le togafitiga o le vevela, ae e itiiti le manuia nai lo le vevela ma le malulu, ioe, pe a tatou talanoa e uiga i le faʻaaogaina o vine mo togafitiga faafomaʻi.

Aemaise lava, i le tulaga o le maʻisuka ma le leiloa o le mamafa, o sea oloa e le mafai ona faʻaaogaina, e ui lava o le sauniuniga e mafai ona mafai ona laveaʻi le tele o mea aoga o le pipi. E tatau ona tipiina ni fualaau aina: pe afai e te maua le taimi ma le onosai, siaki i se sieve, pe afai e te manao e vave le faagasologa, fafasi i se mea e faatofu ai pe faaseʻe ai i se mea e fai ai meaʻai (ioe, i lenei tulaga o le a sili atu ona leaga le aafiaga pe a uma se sieve).

Ona faʻafefiloi lea pateta pateta ma le suka i le fua faatatau o le 1: 1.5, fefiloi ma tauagavale mo ni nai itula. A maeʻa sina taimi, matou te tuʻuina atu se mea na faia i se mea na faia mo pusa vavalalata, mai i luga matou te momoe ai ma se isi faʻalaupapa o suka, faʻamau ma teu i totonu o se pulou poʻo totonu o se pusaaisa.

E taua! O le suauu i lenei fua e fai ma sui o le tausiga, o lona uiga o le tuʻuina atu e le tatau ona itiiti ifo nai lo le aofaʻi faʻamaonia, a faʻapea o le a gaosia pe gaosia le oloa.

O le faʻaaogaina o laulaau i vailaʻau faʻapitoa: togafitiga o faʻamaʻi

Blueberries ua maua le tele o le faʻaaogaina i vailaau faʻaleaganuʻu, ma o ona fua ma laʻau e toetoe lava tutusa le lauiloa.

Faʻatasi ma le anemia

Mo le anemia, o le suamalie fou e tosoina mai le suamalie mai le laumei e sili ona aoga. O le inuina o se mea inu e manaʻomia e tolu taimi i le aso ao leʻi 'aina se afa tioata, faaopoopo se sipuni sipuni o le meli i le sua. E lelei foi le inu i le lauti tipi. O laʻau mamago o le satellite ma le faʻasagala ua fefiloi ma le mutia vao ma le suavai, fualaau mama mago ma fugalaau fugalaau (ratio 3: 1: 3: 2: 3: 3), ona 4 ai lea o le sipuni o le aoina ole lita, i le aso i ni vaega tutusa ma se vaeluaga pe a ma le 4 itula.

Ma le gastritis ma le colitis

Blueberries i le gastritis o se fesoasoani tele, aua e mafai e le laau ona faʻafaigofie le faʻamalolo, fesoasoani i le colic ma maua ai le malosi lautele i le galuega a le manava. E fautuaina le faʻaaogaina o fua o vine, saunia i se tasi o auala nei:

1. Lua laulau punumu o le mama mama tioata fou e sasaa i luga se ipu vai inu, ia tuu mo le 8-10 itula. Inu se kuata kuata i le afa itula ao leʻi 'aʻai. Faʻaauau le faʻaauau seia maeʻa le setete.

2. O le lava itulau, ae matou te faʻaaogaina le vai vevela (vevela le vai vevela) ma faʻamalosi i ni nai itula.

E le gata i lea, faatasi ai ma le gastritis, e mafai foi ona e aveina le 10 pata o le tiniki tioamata i le tele o taimi i le aso. Mo lana tapenapenaga mo se fagu vodka e tatau ona e ave le 100 kalama o le purele berry fou ma faʻamalosi mo le tolu vaiaso.

Ma le maualuga

Sa faia e le au saienitisi Amerika se suesuega, ma o le taunuuga na maua ai o tagata na aai i se tioata o laumei i se aso na matua faaleleia ai faailoga o le mamafa o le toto, aemaise lava, o le faateleina o le "maualuga" o le aofai na paʻu i lalo. O le mafuaaga lena Blueberries e aoga tele e le gata mo le maualuga o le maualuga, ae faʻapea foʻi mo lona puipuiga.

I le faʻaopoopoga i fua fou, ma le maualuga, e mafai ona e faʻaaogaina se teuteuga o lau lanu lanu. Pe tusa o se sipuni sipuni o mea faʻaaoga e tatau ona nutimomoia, sasaa se ipu vai inu ma fufulu i le vai vai mo le afa itula. Aveese, malulu, malulu. Faʻaalu i le tele o aso i le aso ao leʻi oʻo i taumafataga.

Ma le manava

Blueberry o loʻo i ai se faʻamautinoaga i luga ole inumaga, o lea e mafai ona faʻaaogaina mo mea taumafa, faʻatasi ai ma le manava. Ina ia faia lenei mea, o le sili ona lelei o fua o vine, saunia e se tasi o auala ua taua i luga.

Ma le malulu

Blueberries mo le malulu o loʻo faʻaalia i le natura (fou, malogo, mago), ma i foliga o jelini, compotes ma jams. Na faʻaaogaina foʻi faʻamatalaga ma meainu malosi o laulaau lanumoana, saunia e soʻo se tasi o metotia o loʻo faamatalaina i luga.

E mafai foi ona e saunia se vailaʻau faʻapitoa: faʻafefiloi le laumei ma se vaega itiiti o le vai, tuʻu i luga le afi ma faʻavaivaia ile vevela vevela mo le 20 minute. Ona sasaa lea o se ipu vai mūmū mūmū i le paluga, o mea uma e vaivai mo le isi 20 minute, faʻamaʻapeʻa ma inu se sipuni sipuni faʻatolu i le aso.

O togalaau e mafai ona faʻaaoga pe faʻagogo pe fou, ae i le mataupu mulimuli e mafai ona e faʻaitiitia le vai (3 sipuni o fualaʻau mamago o le a manaomia le 100-150 ml o le vai).

Mo tiga i totonu o sooga

Faʻatasi ma le rūmāmati ma tiga faʻatasi e fesoasoani e faamamaina le tulaga o se decoction o se sipuni sipuni o vine vevela, sasaa i ni ipu se lua o le vai vevela ma faʻasaina i le afa. E tatau ona inu le susu i le kuata kuata ao le i ai. Le numera o faʻasalaga - fa fa a le aso.

E mafai ona e kukaina le tilotilo tioata: i totonu o le tolu tioata vai, faaopoopo le lua punetini o blueberries, faʻapipiʻi, afaina, faaopoopo ni teaspoons o le maso, sina suka ma le sua.

Faʻasalaga o le urogenital system

I le taumafanafana, o tagata o loʻo mafatia i faʻalavelave o le tino, e fautuaina ina ia 'ai se pauna i le aso o le pauna ma sili atu ona lanu. I le taumalulu, e mafai ona faʻaaoga fualaau mamago pe faʻasala. O le faʻaauau ona faʻaaogaina o le oloa e faʻamautu ai fatugaʻo ma faʻaitiitia ai faʻamaʻi tiga o le maʻi.

I totonu o se laasaga laititi, e fautuaina e faʻaaoga se mea teuteu e faia mai laulaʻau mamago o laumei.

Faʻamaʻi, paʻu o le paʻu, masini, mumu

Mo le togafitiga o faʻamaʻi paʻu, e mafai ona faʻaaogaina laumei e fai ma sui o fafo.

O fuālaʻau suamalie ua sasaa i le vai i se fua faatatau o le 1: 5 ma kuka seia oʻo ina oʻo i le afa o le suavai. O le mea e maua mai ai le faʻafefiloi e salalau i luga o se gau ma faʻaaogaina e avea o se pipiʻi i paʻu ua paʻu. O sea fusi e tatau ona suia i le tele o aso i le aso, faʻamalie lemu ile gau ma le vai mafanafana poʻo le susu susu.

Вместо отвара для компресса можно использовать свежевыжатый черничный сок или пюре, приготовленное из свежих ягод.

Для полосканий при болях в горле и воспалении десен

Ole vailaau o le gutu e faʻamamaina i se teuteuga o blueberries (o fua e sasaʻaina i le lima vaega o le vai ma faʻavaivaia seia oʻo ina vaeluaina le vai, ona faʻamamaina ai lea o le susu).

E faʻafefea ona faʻaogaina le manogi i le cosmetology

E pei ona taʻua i le taimi muamua, o laumei o se mea e masani ai ona o le togafitiga masani ma togafitiga faʻapitoa, ina ia faʻaaogaina e le gata i vailaau masani, ae faʻapea foi i le cosmetology, aemaise lava mo le tausiga o le paʻu.

Tataina masani o laulaau lanumoana - o se faamama sili e faʻaitiitia ai foliga o siama ma isi faafitauli i luga o le paʻu o foliga. Afai e te togiina le susu e tasi ma solo ese foliga i poloka aisa, o le a faʻaopopoina ai se faʻaoga eleni ma faʻaititia le faʻafefe ma le pogisa i lalo o mata.

E taua! A e tausia ou foliga, e tatau ona e faʻaaoga laulaau, e le o le laumei, a leai, nai lo le toe faʻafoʻiina, o le ae maua ni pogisa mai le sua i luga o le paʻu.
Mo le sauniuniga o se maso fafaga o laulani bilisi fou ua faʻavevesiina i se mea faʻaleleia, tatou te faʻapipiʻi le sipuni o kefir poʻo kirimi kiripulu ma faʻaaogā i le paʻu foliga faʻamamaina. A maeʻa le 20 minute, fufulu le masini ma le vai mafanafana. E mafai ona e faia se maso faapena mai laʻau mamago, ae muamua e tatau ona e fufulu i le vai inu e "fafagu" ai mea aoga, ma faʻaoga le mea na maua muamua i le mata. I le faʻaopopo atu i le faʻaopoopoga susu, e mafai ona faʻafefeina laulaʻau ma soʻo se ituaiga o le efuefu, ma mo le paʻu vevela, o se faʻafefiloi o lanu lanu lanu paʻepaʻe e talafeagai.

O faʻamaʻi ma faʻamaʻi faʻaleagaina

Pau lava le faʻasaʻo saʻo i le faʻaaogaina o le bilberry o le oxalaturia. O se faʻamaʻi faapitoa lea e mafua mai i le malosi o le tali o le urine ona o le i ai o siti o le oxalic acid ma le calcium o iai. Pancreatitis ma isi faʻamaʻi o le pancreas - o se mafuaʻaga e faʻafesoʻotaʻi ai se fomaʻi aʻo le i ai fualaʻau, pe 'ai i ni fua faʻatapulaʻa.

O le isi vaega o le siama o le a le afaina ai lou soifua maloloina, seʻi vagana ua e faʻaaogaina e aunoa ma se fua (o se itu i lenei mataupu o loʻo faʻaalia i le faʻamalosia o le laumei i luga o le gastrointestinal tract). O le isi faʻamaumauga e popole i se faʻalavelave faʻafuaseʻi, lea e seasea lava mo blueberries, ae mafai pea. Mafaufau i le lanikelu i tulaga o le fua o le manuia ma le afaina, e leai se masalosalo o tagata muamua e sili atu. Maitau le fuataga, ia mataala i lou tino, faalogo i faailoilo e auina atu oe ma fiafia i le manaia ma le manogi o vine po o togalaau teas, lea, afai e te le faamaloloina uma ou maʻi, o le a mautinoa lava lou toe malosi ma agaga lelei!