Fualaau aina

Le faʻaaogaina o beets o loʻo maua i le maʻisuka: e mafai pe le aofia fualaʻau i le taumafataga mo le 1st ma le 2 ituaiga o le maʻi?

O loʻo i ai faʻamaʻi e tatau i tagata ona mataʻituina pea a latou meaʻai, talu ai o lo latou ola manuia e le gata ina faʻalagolago i vailaʻau, ae faʻapea foi i luga o meaʻai lelei ma ola. O tagata nei e mafatia i le maʻisuka.

Talu ai o le lelei o le ola o le maʻisuka e faalagolago i meaʻai, e taua le iloa pe o le maualuga o le suka i le toto e faʻateleina ai meaʻai. I la tatou tusiga, o le a tatou tilotilo pe aisea e mafai ai e le maʻisuka ma e fautuaina foi e 'ai i mea e sili ona fiafia i ai tagata uma, ma e mafai ona e faʻaopopo i ai ipu.

E faapefea ona maualuga le maualuga o le suka o le toto: faateleina pe leai?

O se tasi o mea feteenai i meaai o le maʻisuka o mea ia.. O le aʻa ei ai uiga lelei ma leaga. E ui i le auai i le fualaau faisua o se fuainumera tele o vailaau taua, o loo i ai se faasinomaga maualuga o le faasinomaga ma se maualuga maualuga o gaʻo. O lenei mea e mafai ona taʻitaʻia ai le maualuga o le suka o le toto ma le gaosiga o le inisalini. Tagata e maua i le maʻisuka e le faanatinati e aofia ai beets ia latou lisi o aso taʻitasi.

Glycemic index o fualaau faisua mata ma le kuka

Ina ia mafai ona malamalama pe o le a - o le glycemic index and whether it is possible to eat beets with high content of sugar in the blood of the patient, e tatau ona faatusatusa le 100 g o le fualaau faisua i lona foliga masani ma le 100 g i le kuka. E pei ona i ai, o oloa lanu ma le kuka ua i ai se eseesega o le aafiaga o le gaʻo i luga o suiga i le toto kulukose, ma ua i ai foi se avega eseʻesega (pe faapefea ona aafia le toto o le tagata, ona faitau ai iinei).

Glycemic index:

  • raw beets - 30;
  • beets kuka - 65.

Glycemic load:

  • raw beets - 2.7;
  • kuka - 5,9.

Mai lenei auʻiliʻiliga e manino lava o le aofaiga o suka i luga o le tino e faalagolago lea i le faʻaaogaina o aʻa. I fualaau faisua, e faalua ona maualalo ifo nai lo fualaʻau kuka.

E taua! E ui lava i le mea moni e faapea, o le pīpī o loʻo i ai se faasinomaga maualuga, o loʻo i ai se avega maualalo laʻititi.

E mafai ona i ai se maʻi suka?

Talu ai ona o le maualalo o le faʻaaogaina o faʻamaumauga, o beets e mafai ona aofia i le taumafa o le maʻisukaaemaise lava i latou ei ai faafitauli faʻaogaina. O le vailaʻau faʻasolosolo o le aʻa e aofia ai vailaʻau oona e fesoasoani i le sili atu o fuatini o le protein, faʻaitiitia le toto maualuga, faatonutonuina le gaʻo gaʻo, taofia le fausia o ni atherosclerotic plate (o le faʻaaogaina o beets e faʻapupula pe faʻaitiitia ai le mamafa, matou te taʻu atu iinei).

O le maʻisuka e faʻaaogaina foi le vavao ona e iai sona aafiaga lelei i vaʻa toto ma o le fatu, i luga o le puipuiga, e faʻasalaina ai le maualuga o le hemoglobin, ma ona o le maualuga o le fiber, faʻasaʻo le faʻasologa.

  1. Ituaiga 1. O tagata e mafatia i le maʻisuka o le ituaiga muamua (o le insulin-dependent), o beets e mafai ona faʻaumatia, o le mea autu e le tatau ona sili atu nai lo le faʻatagaina masani.
  2. Tusa 2. O le faʻamatalaga mataʻitusi o le aʻa mumu o loʻo i se tulaga maualalo. O le mea lea e le afaina ai beets mo le soifua maloloina o le maʻi, ma, e tusa ai ma le fesili e ono mafai ona 'ai pe leai foi ma le ituaiga lona lua o faʻamaʻi e filifili lelei - e ala i le faʻaaogaina o falaʻau i le lisi o aso taʻitasi. Pe a 'ai meaʻai, o le a faʻagesegese le faʻagasologa o le faʻamaʻavaleina o meaʻai gaʻo, ma o le osooso i luga o le kulukose i totonu o le toto e le tupu.

E faʻafefea ona kuka?

Tuuina atu e le solia i le maʻisuka, e mafai ona faʻaaogaina, faia ni suiga i le masani, masani masani e faʻaitiitia ai aʻafiaga o aʻafiaga. Mafaufau pe mafai faapefea ona e faʻaaoga beets i ipu eseese:

  1. kuka se salati, faʻaitiitia mai le pata pateta, o loʻo i ai le taua o mea taumafa;
  2. suauu kuka mo borscht i luga o aano o manu, ma aveese ai pateta mai le ipu;
  3. faʻaopopo leisi siʻisi gaʻo i le salati paʻi;
  4. O le sua o le paluga e aoga, ae le sili atu i le 200 g i le aso, lea e tatau ona onā ile tele o atopa;
  5. 'ai fualaʻau kuka, ofuina o suauu olive poʻo kirimi kirimigi.

O le faʻaaogaina o beets o le a fesoasoani i le maʻisuka ina ia faʻaitiitia le mamafa, ma o le a le mafai ai foi ona maualuga le maualuga o le kulukose. Ina ia maua ni taunuuga lelei i le togafitiga o le maʻi, o le maʻisuka e tatau ona mataʻituina lelei o latou taumafataga o paleni.

E i ai se aʻa mumu e aoga pe leaga?

Mo tagata e maua i le maʻisuka, o le faʻaaoga lelei o beets e tele ni mea lelei.. Laʻau mumu mumu ma le fualaau aina lava ia ei ai sona aafiaga lelei:

  • luga o vaa ma fatu;
  • faʻasaina le toto maualuga;
  • faʻaleleia le galuega o le manava;
  • faʻagesegese le faʻaleleia o gaʻo.

E ui i lea, e ui lava i le aoga o aʻafiaga aʻa i le tino o le maʻisuka, e tatau ona aofia ai beets i le lisi ma le faʻaeteete ona o le i ai o le tele o le suauu. A maeʻa, o le mafuaʻaga autu o le faʻamaʻi o tagata e faalagolago ile inisalini, o se pasene maualuga o le suka i le toto. Ina ia aloese mai aafiaga lē lelei o beets i luga o le tino, e tatau ona saunia lelei le fualaau faisua ma ia faʻaaogaina i ni faʻatapulaʻa faʻapulaʻa.

Aoao e uiga i le vailaʻau faʻasolosolo o beets, faʻapea foʻi ona lelei ma faʻaleagaina ai le soifua maloloina o tagata, iinei.

E mafai ona 'ai se fualaau faisua e aunoa ma se faʻagata?

Meaʻai ma endocrinologists fautuaina tagata mamisuka pe a faʻaaogaina pusa e tausisia ai le fua. Ina ia aua nei avea ma mafuaʻaga o le popole, e mafai ona 'ai se fualaau faisua, faʻapipiʻi i faiga masani ua fautuaina, ae le galo o le faasinomaga o le aʻafia o le aʻa o le aʻa e sili atu le maualuga nai lo le tasi. Auiliiliga pe mafai ona 'ai se fualaau faisua i aso uma, o le a le fua faatatau o le taumafa ma mea e lamatia ai le tele, matou te taʻuina i se isi mea.

I le aso o le maʻisuka e mafai ona 'ai:

  1. leai se sili atu i le 100 g o beets tipi faʻatasi ma isi fualaau faisua;
  2. e oʻo atu i le 150 kalama o fualaʻau mata mata;
  3. inu le sili atu nai lo le 200 g o vai suamalie fou.

O le sua o le sua, afifiina mai se fualaau faisua fou, ei ai lona aafiaga malosi i le puipui o le manavao le mea lea, e tatau ona vaevaeina le aso masani i ni vaega se fa, lea e tatau ona onā i le aso. O le pata o le sua e itiiti le faʻamalosi i le lua itula pe a maeʻa, pe afai e te tuʻuina mo se taimi, e aunoa ma le ufiufi i se tapuni.

Faʻalogo! Mafaufau i le le lelei o le sua o le suka i luga o paʻu mucous, e le fautuaina le inuina o vai inu i tagata e maualuga le eletise gastric.

O le sili ona aoga i le soifua maloloina o le maʻisuka o le faʻaaogaina lea o beets ma ipu mai i le taeao.

Contraindications mo le faʻaaoga

Faʻatasi ai ma le maʻi suka, o aʻafiaga uma, e aofia ai fatugaʻo, e aʻafia, o le mea lea ma faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi. O fualaau faisua e faʻatagaina e aofia i a latou meaʻai o le maʻisuka oeo loʻo i ai ituaiga faʻatafunaga:

  • urolithiasis (tusa lava pe i ai ni tamaʻi oneone po o oneone);
  • faʻamaʻi faʻamaʻi;
  • ulunua o le manava ma le maʻi ulutala;
  • gastritis, colitis, duodenitis;
  • afaina fualaau (manava manava);
  • afaina o le tino;
  • afaina i mea taua.
I vailaau faʻaonapo nei, o beets e faʻaaogaina e avea o se mea e 'ai ma e aofia ai foi i ni sauniuniga. Faitau a matou tala e uiga i le aʻafiaga o le aʻa e aoga mo le soifua maloloina o le tagata, faapea foi ma le auala latou te togafitia ai se fatu o le fualaau fualaau suamalie, susu o le isu, ate, cancer, constipation.

Faaiuga

E filifili tagata uma pe faʻaaogaina beets ma ipu na saunia mai ai, ma mafaufau i le ogaoga o le faʻamaʻi ma uiga o tagata taitoatasi. O maʻi e maua i le maʻisuka, aʻo leʻi amata ona aofia ai i la latou lisi o ipu paluga e tatau ona talanoa i lau fomaʻi i taimi uma ina ia le afaina ai lou tino ma ia mafai ona pulea le faʻafitauli o le maʻi.