Laʻau

Kirkazon - laʻau tetele ma fugalaau mataʻina

Kirkazon - vine lignified po o vao mutia ma lau laʻau matagofie. E masani ona faʻaaogaina mo le faʻaogaina lelei o le faʻaogaina o laufanua. O vailaau faʻaleagaina o kirkazon e lauiloa foi. I faʻamatalaga e mafai ona e mauaina le laau lava lea e tasi i lalo o igoa "aristolochia", "fafine ua fananau mai", "camphor" poʻo "fiva fiva". E aʻafia i le aiga o Kirkozon. O le ituaiga o laau ua leva ona i ai e oo lava i le vaeluaina o fanua i konetineta. O le mea lea, o ituaiga taʻitasi e maua i le salafa o le lalolagi. O le tele lava o taimi, o loʻo nofo Kirkazona i vaega o vailaʻau faʻasao ma vaega eleele ole Aferika, Ausetalia, Asia ma Latina Amerika.

Faamatalaga faʻatau

O Kirkazon o se mea lauiloa. O loʻo i ai se mea faʻafefiloi, lea e tuʻu papaʻu mai le fogaeleele. Ua totogo laau mama i le 8-14 mita le maualuga. I le vaega pito i lalo, o laina lignified e tutupu i luga. A o talavou, e ufiufiina i latou i se paʻu lanumeamata lanumeamata-lanu enaena, lea e faasolosolo malie lava ona liu enaena ma fuga. O le vaega pito i luga o le vine e sili atu ona fetuunai ma ufiufi i le faaputuga.

O lau o kirkazon e matua teuteu. O se fatu lapopoa, pama, po o se fusi ituaiga foliga o loo valiina i le lanu lanumeamata poʻo le lanu meamata. I le pito i lalo, o le lau o loʻo ufiufi i se vili puupuu. O le uumi o le laulau laʻau e 5-30 cm. O laʻau ua leva ona gaosia petioles ma ua fuafua i le isi. Latou te fausia se laumei lanumeamata faifaipea, maua le maualuga o le malamalama i le ao.








O le taimi vavalalata i kircasone e tupu ia Me-Oketopa, faʻalagolago i ituaiga. E oʻo atu i le 20 aso. O fugalaau Axillary e ola faʻatasi pe i ni vaega e oʻo atu i le 8 uila. E i ai se foliga e le masani ai. O paʻu ua faʻapipiʻi e pei o vavao, saxophones poʻo gramophones. Iniseti e ulufale atu ia i latou. Talu ai o le kirkazon e afaina tele i lago, o ona fugalaau e tafe mai ai se manogi le lelei o le pala. Le lanu o petals e mafai ona mumu, lanu mumu ma le samasama. O le fugalaau e amata i le 5 tausaga le matua.

A maeʻa le palotaina, faʻapipiʻi pusa pusa o pusa o lapisi poʻo le lautele. I lalo o le paʻu paʻu e tele fatu. O se pusa lapisi e amataina lava ia, ma o fatu o le selesele e sasaa ese mai ai pe salalau i le matagi.

Ituaiga o Kalakone

I le lalolagi e toetoe 200 ituaiga o aristolochia. I le lautele o Rusia na o le 7 oi latou na tupu. O le taatele:

Kirkkazon ordinary (lomonosovidny). O se vine tele e ola i le 15 m le umi e iloga i laulaau lapopoa lapoa ma se lauulu vevela. Ua maeʻa lau togalaau i se mata o le mata. I le faaiuga o Me, o tamai fugalaau fugalaau, valiina i le samasama, o loo i luga o le laau. I le masina o Iulai, o fua na fua i foliga o atigi pusa lapoa, e tutusa lelei ma pikaini ma suamalie.

Kirkazon masani

Aristolochia e tele-taloina. O le laau o se vine. O le paʻu talavou i luga o lea mea e lamolemole, lanu meamata. I le gasologa o tausaga, e tafe ma maua ai se lanu ulaula. Laʻau lanumeamata lanumumu e ola e oʻo i le 30 cm le lautele. I luga o se tasi pu, e mafai ona lanu lanu lanu, e maua ai le liana se mosaic lanu. I le tautoulu, e tumau pea lau lanumeamata, o laʻau ua paʻu'ū. O le fugalaau e amata ia Iuni, fugalaau lanumeamata lanumeamata-lanumeamata, e pei o tamai laʻau, fuga i le axils o lau. A maeʻa le palotaina, faʻapena ona faʻapenaina lea o ulutala. Ae ui i lea, o le fualaau aina e toetoe lava a le tupu ona o le le lava o eletise masani.

Aristolochia macrophylla

Circason Manchu. O lapisi laʻau mumu e ufiufi i lau lanu meamata lanumeamata. I luga o laulaʻau laʻau, o loʻo i ai glands exuding camphor aroma. O le lautele o laulaau e oʻo i le 30 cm. O le fuga e tupu mai le amataga o Me, pe a fuga mai fugalaau lanu meamata-lanumoana i luga o vine. Autumn lala lanu samasama pauu ese.

Circason Manchu

Na lagona e Kirkazon. O le tuputupu ae o laau toto e ola e oo i le 10 mita le maualuga. O le laʻau e valiina se lanumeamata lanumeamata lanumoana. O lapisi faalava o le lauolaola e ola i le 16 cm le umi. I le amataga o Iuni, e fufula fugalaau fugalaau e tusa ma le 3.5 cm le umi.

Na lagona e Kirkazon

O le taamilosaga e lauiloa. Lena ma lau matagofie foliga e iloga e fugalaau tetele. O tumutumu e tu taʻatasi pe i le aofaʻi o 4-6 fasi vaega i le axils o lau. O le umi o le pulupulu taligalu e sili atu nai lo le 10 cm, ma le lautele e tusa ma le 8 cm. O fafo, o le corolla e valiina i le lanu o le kulimi, ma o totonu o loʻo ufiufi i se manoa o vela lanumumu. E fuga mai le fugalaau i Iulai ma fiafiaga i se mea e le masani ai seʻia oʻo ia Setema.

Kirkazon agalelei

Tofiga

E ui lava o le kirkazon e matua le mautonu i le tuua, o lona toe gaosia e manaʻomia ai taumafaiga. O Kalakone e faʻasalalau e fatu ma vegetative (tuʻuina, vavae, vaevaeina o vao) metotia. O le mea e sili ona talafeagai mo se faʻatoʻaga faʻatoʻaga o le auala lea e maua ai le faʻataina. Ua lava le eli se vaega o le vine i totonu o le eleele ma nutimomoia ai. I lenei tulaga, o le pito i luga o le cortex e tatau ona gaosia laitiiti. O aʻa e mautinoa, ae o le faagasologa o le a tele se taimi. E naʻo le lua tausaga le taʻaloga e mafai ona vavae ese ma tutoatasi.

I le itu i saute, o loʻo faʻaaoga lelei le metotia o aʻafiaga. I le tautotogo, aʻo lei amataina, o le a vavaeina laʻau i luga o le eleele. O loʻo faʻataʻitaʻiina foʻi le faʻaaogaina o le autumn. O le vaega pito i lalo ua fautuaina ina ia faʻaaogaina i le "Kornevin". O le taina o loʻo faia i le oneone malulu poʻo le eleele mama. E tatau ona faʻamamāina i taimi uma. O le masina muamua, e teu i lalo o se pulou manino ma le ufiufi mo le taumalulu aemaise lava ma le faʻaeteete. O le eleele e mulimulitaʻi ma se paʻu mafiafia o peat. I le isi vaitau o le tautotogo, e mafai ona e faʻatulagaina le tamaʻi kirkazona i se nofoaga tumau.

O nisi ituaiga o vine e fausia ai le tele o faagasologa vai. I le tautotogo e mafai ona eliina ma faʻapipiʻi ese. O le tausia o vavae malo e leai se eseesega.

O le totoina o fatu mai fatu, o fualaau aina e faia i le tautoulu i le laufanua. O fatu fou, o fatu matutua ua tufatufaina atu i vaieli e oʻo i le 3 cm le loloto. O loʻo fufuluina i le eleele ma mulimulitaʻi i le faapalaga. E foliga mai i le masina o Aperila-Me, i le tausaga muamua e ola ai le laau i le 20-50 cm, ae o loʻo galue malosi le rhizome. O le toe totoina o laau i se nofoaga tumau e fuafua i le matua e 2-3 tausaga.

Totoina o se laau

O fualaau o Kircasone e filifilia le eleele lafulemu vao. I luga o eleele vaivai pe mamafa, ia eli se lua loloto (50-60 cm). O loʻo faʻapipiʻiina se faʻalavai faʻavaivai i le pito i lalo, ma o le avanoa avanoa e tumu i le faapalaga, humus, oneone, peʻa ma le palapala eleʻele. O Kirkazon e le lelei ona atiaʻe i palapala oona, o le mea lea, e le mafai ona faʻaogaina laupapa laupapa laupapa mo le tatalaina. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, ua faia ai le faapalaga mai otaota leaga.

E taua le faʻamautinoa o le mamao i le va o laau. Talu ai ona o le kalacasone e fugalaau malosi tele, o le mamao i le va o laau toto e tatau ona 0.8-1 m.

Tausiga Tausi

Aristolochia e fiafia i laufanua avanoa e aunoa ma ni pepa. O laau sili ona lelei e tupu aʻe i le faapaologa. I le susulu o le la, latou te fuga mai le leaga, ma o laulaau e masani ona le toe maua ai le tau. E fautuaina le toto kirkason i tafatafa o vai ma le auvai. E fiafia le laau i le vai ma le maualuga o le suavai. A faʻamaligi vai, e sasaa le vai i le palapala ma le pale. I tulaga o le maualuga o le suavaia, o le togavao e atiina ae lelei. O le taʻele ma le fufuluina o le taimi o le a faʻamanuiaina ai le fale.

E mafai ona e faʻaumatia vao ma le fesoasoani o le lūlūina ma le vaʻaia o le eleele. O lea e mafai ona e faʻaumatia le mea piʻopiʻo pe a uma ona faʻafeinu ma faafaigofie le pipiʻi o le ea i aʻa. E le manaʻomia le tele o taumafaiga, na o le tatalaina o le 5-8 cm le maualuga o le lalolagi.

I le taumafanafana, e tasi i le masina, e fafagaina le kirkazon i fugalaʻau. E faʻaaogaina le fofo i le palapala ile aʻa, ona sasaa ai lea o se vai mama. O lea o le a le susunuina ai e le fomaʻi le mama.

I le tautotogo ma le taumafanafana, o le tuputupu aʻe i aso taʻitasi o vine e oʻo i le 25 cm, o le mea lea o le a tatau ona fufulu pine uma vine. I le popofou o le tautotogo, ua fufulu fualaau mamago ma ua fufulu ese isi vaovao, a leai o le lagolago e le mafai ona feagai ma le tele o le mamafa. Aʻo leʻi oʻo i le taumalulu, faʻapitoa faʻasalalau ma faʻapipiʻi e manaʻomia se fale puipui. O le palapala e ufiufi i laʻau paʻu ma lala laau. O le laau ua uma ona aveeseina mai le lagolago poʻo ua ufiufi faʻatasi ma mea e leai se mea e lalagaina.

I le tele o meaʻai po o le tele o vaiinu, o aʻa ma laʻau o kirkazon e pagatia i le paʻu ma le pala. Naʻo togafitiga faʻamalosi ma togafitiga o le funkyide o le a laveaiina ai le laau. I totonu o parasites, o le mea e sili ona leaga o le apogaleveleve. Iniseti manulele e faʻapipiʻi i lau ma fafaga i luga o le sipuni o le laau. O le faʻapipiʻi masani i vai mama e fesoasoani e puipuia ai faʻamaʻi pipisi. Afai e maua se meaola faalafua, e togafitia i latou i se iniseti.

Kirkazon i le mamanu lautele

O le mafiafia o le laupepa o se gasologa lanu lanumeamata faifaipea, lea o loʻo taoto ai soʻo se fausiaina poʻo le pa. Faatasi ai ma le fesoasoani a kircasone ma lau lapopoa e fai ai ni fao, alalaupapa, faapea foi ma teuteu ai faga. E mafai e le laau ona fausia se ata lafoia mafiafia lea e mafai ona e faaalu ai se taimi i se vevela aso. O Kircasone sa ola mo le itiiti ifo i le 30 tausaga, faasolosolo malie le faateleina o le lapopoa, teuteuina o le saite ma faamama le ea i tafatafa o le fale.

Faamalologa meatotino

O vaega uma o kircazone, aemaise lava o laʻau ma vine, o loʻo mauʻoa i meaola, resins ma suauu tāua. O sauniuniga e faʻaoga i le toto e iai mea e faʻamaʻi ai, faʻamaʻi, faʻamaʻi, faʻamaʻi ma faʻamaʻi manu. I totonu o tagata faʻataʻitaʻiga, mea teuteu ma faʻasolosolo i le kirkazon e faʻaaogaina e faʻaitiitia ai le toto maualuga, faʻaleleia le gaioiga, ma faʻataʻi ai faʻamaʻi pipisi. O faʻamaumauga faʻatasi ma le sua o le suka e fesoasoani e faʻafeiloaʻi ai le maʻi, vevela le paʻu, faʻamalolo maʻi manu ma faafaigofie le auala o mastitis.

Faʻatasi ai ma meatotino lelei uma, e mafai ona lamatia le kirkazon. O le faʻaaogaina masani pe le masani ai e taʻitaʻia ai le maua o le tumo i fatugaʻo ma le atinaʻeina o le ate. O se faʻafitauli matuia e mafai ona o se taunuuga o le faʻafesoʻotaʻi ma le laau. Mo mafuaʻaga nei, o togafitiga faʻatasi ma le kirkazon e faʻataʻitaʻiina i le maea ai o faʻamatalaga auiliili ma se fomaʻi.