Laʻau

Plectranthus - vine mamafe o le mint

O le Plectranthus o se laufanua lauiloa ma laʻau matagofie ma laulaau faʻafetaui. O le aiga o Lamiaceae. O le nofoaga na fanau mai ai le laau o le vailaau o loʻo i lalo o Ausetalia, Aferika ma Latina Amerika. O nisi tagata atamamai ua finau faapea o le amataga o le mafaufau na tupu i le tafa o le vaitafe. Limpopo O le fugalaau e alofagia e tagata o Scandinavia e masani ona taʻua o le "Swedish Swedish". I lo tatou atunuu, e sili atu ona iloa i lalo o igoa "fale pe mimita i totonu", "toto le fugalaau". O se laau matagofie ma laʻau teuteu e sili atu ona lelei ma alofaina e le tele o fai togalaau.

Faamatalaga faʻatau

O le Plectranthus o se ogalaau laʻau po o se laau toto e 60-80 cm le maualuga. E mafai ona totoina lala laau i luga po o le salalau solo ile eleele. O le aʻa o le aʻa pakiaka e papaʻu. O le lipine o le lipine e leai se mea pe pala, o loʻo ufiufi i le lanumeamata lanumeamata poʻo le lanu mumu-mumu.

Pepa feeseeseai i petioles pupuu e tutupu i paiga i luga o le laina. Latou te 'aʻai ma i ai se faʻalelei poʻo se faʻalelei. O le laulau laulaau e leai se mea pe leai foi. O pito o laulaau e ufiufi i nifo laiti. I luga o le fogaeleele, o le vein relief poʻo le mamanu lanu e manino le iloa. Faafetai i lau oona, o laulaau o le plectrantus e ofoina atu se moa manaia po o se manogi manogi.








Fuga e tupu i le taumafanafana. Poto ae o le tele o mea eleelea o loo i ai i pito o pana. O fugalaau bisexual e aofia ai peti e lima e ola faʻatasi i le pito i lalo i totonu o se pu. O le nimbus e lua-lipped o loʻo vali paʻepaʻe, lilac, lanumoana poʻo le lanu viole. I le ogatotonu o faʻamatalaga laiti ma le ovary. A maeʻa le palotaina, fua mai ai fua o manu. I totonu oi latou e 4 pati. O le fua o fua e matala tutoatasi.

Ituaiga o Mint

I le ituaiga o plectrantus, e sili atu ma le 250 ituaiga o laau totino, lea, i nisi taimi, e eseese uma lava mai le tasi.

Plectrantus o le koleusovidny. Laʻau faʻasaina e oʻo i le 1 m le maualuga e ufiufi i ovoid lau lanu susulu. O le laau o loʻo i ai puʻu tetrahedral. Laʻau ma petioles vaivai o loʻo faʻasalalau. O lau lau lanu e vali lanu meamata ma lanu paʻepaʻe po o fasi i luga o le pito.

Plectrantus Coleiform

Plectrantus Ertendahl. O se laʻau faʻamaualuga faʻatasi ai ma fuga fetolofi e oo i le 40 cm le umi e faʻaaogaina e avea o se falelaʻau ampel. Petiole i luma o le laʻau e tusa ma le 6 cm le umi e iai se foliga solo pe faʻafiafiaina ma e valiina i le lanu uliuli lanu. I luga o le laʻau o loʻo i ai se mamanu siliva siliva i le veins. I lalo ifo o laulaau e ufiufi i le mumu lanu mumu. I le taumafanafana, e fuga mai le fugalaau e oo i le 30 cm le umi i luga o tumutumu. O paʻu taitasi o le lanu violē po o le lanu paʻepaʻe e oʻo ile 1.5 cm le umi.

Plectrantus Ertendahl

O vailaʻau vaivaiga e sili ona lauiloa. plectrantus Mona Lavender. O le ogalaau amio saʻo ma lanu enaena-enaena e ufiufi i laʻau tele o le lanu uliuli. O le pito i luga o laʻau faʻamalosi e lanu, ma i tua o loʻo ufiufi i se paʻu lanu violē. I le amataga o Setema, tupu mai ai ni fugalaau uumi ma ni fugalaau lapopoa o se lanu violē-lanumoana ma ni taga lanumoana.

Plectrantus Mona Lavender

O le Plectranthus o le fafie. O ogalaau e maua ai ni meaʻai, e ufiufi i le pulu, paʻu paʻu, lea e pei foliga o le vao. O laulaau e vali lanumeamata ma e ufiufi i se pusa tupe siliva. Afai e te suimui i ou tamatamailima, o le a tumau pea le manogi o mea manogi.

Laʻau eleelea

E faʻapefea ona maua e le lotofaafetai

I totonu o le fale, o le mint totonu o le fale e gaosia ai vegetatively. E mafai ona e faʻatinoina le faʻatinoga i le gasologa o le tausaga, ae o le tele o taimi e seleseleina ai le eletise i le tautotogo, i taimi o teuteu. O aʻa e vave ona aʻa i le vai poʻo le susu. E mafai ona e faamuamua i le vai mama faamama ma a maeʻa le 4-7 aso o le a aliaʻe aʻa muamua. Ona totōina lea o laau i le moli, eleele mama ma faʻafeinu ma le faʻaeteete. O se fuga ua afifi e tupu vave ma e le afaina ai le pule.

Totoina ma le tausiga

Plectranthus na totōina i le tele o masini e ala i le faʻafefeteina, ina ia aua le faʻaleagaina le rhizome. Afai e le lelei tele le tulaga o le laau, e tatau ona fufulu se vaega o le palapala ma siaki aʻa mo le pala. O nofoaga uma ua faaleagaina ua vavae ese. O le ulo e tatau ona i ai ni avanoa mo le faʻafefeina o le vai, ma sasaa ai mea faʻaleleia i lalo i le 1/4 o le maualuga o le tane. O le totōina o le palapala e tatau ona mama ma mānava i se faʻaʻeseʻese po o sina mea faʻafefe. E mafai ona fatuina vaega nei:

  • sodi (2 vaega);
  • deciduous humus (1 vaega);
  • fanua laupepa (1 vaega);
  • oneone laititi (1/2 vaega);
  • peat (1/2 vaega).

Mulimuli ane, o le suʻeina o loʻo faʻatino i se tausaga mulimuli ane i le amataga o le tautotogo.

Malamalama Plectranthus e le fiafia i le susulu o le la i luga o lau. E tupu lelei i se paolo malu. I le autumn ma le taumalulu, e seasea manaʻomia se malamalama atili. E oʻo lava i le taimi o le vavalaʻau, na o ni nai itula o le susulu o le la e lava mo ia.

Lulu Mint na te fiafia i mea e masani ona mafanafana. I le vaitau o togavao galue, o le vevela o le ea i totonu e tatau ona + 18 ... + 25 ° C. E fautuaina e ave laau i fafo atu o le taumafanafana, ae e tatau ona puipuia le puipuiga malu mai pili. I le taumalulu, e tatau ona faʻamautinoa se taimi malolo malie i le vevela o + 12 ... + 16 ° C. A aunoa ma le faʻamafanafanaina, e manaʻomia le malamalama atili.

Totogi. E lagona lelei e Plektrantus le lelei ma le masani lelei. I le taumalulu, aemaise lava latalata i le radiators, o le totoina o taimi o laulaau ua fautuaina. E tele taimi i le tausaga, e fufulu ai se fugalaau i lalo o se mafanafana mafanafana mai le pefu.

Faʻasa. O le fugalaau e tatau ona tele ma masani ona faasusuina. Ae ui i lea, i le va o vai, e tatau ona faʻamamago le eleele i le 1-2 cm. E le taliaina le vai inu. Suavai mo le faʻavaivai e tatau ona fufulu lelei ma puipuia.

Fertilizers I le tautotogo ma le taumafanafana, e faalua faalua ona fafagaina elelo i le masina. Faʻaaogā faʻaofuofu ma mea faʻapitoa mo le teuteuina ma le faʻaaogaina o laau toto. E faʻaaogaina le vai faʻaaoga ile palapala. I le taumalulu, e tasi le faʻaopoopoga o le mineral i le masina e lava.

Teuteu. E vave ona ola vave le pulupulu. I le taimi lava e tasi, o la latou vaega pito i lalo e mafai ona faʻaalia ma aveesea o latou foliga teuteu. Ina ia umi le umi o le fugalaau, e tatau ona tipi i taimi uma. O le teuteuga e faʻapipiʻiina faatasi ma se gafa. Faʻamaʻi pupuu e le itiiti ifo ma le afa, faʻapipiʻi faʻapipiʻi le pito i luga o lauʻau mo le faʻalautele atili.

Maʻi ma faʻamaʻi. Plectranthus e puipuia mai faʻamaʻi faʻamaʻi, ae aʻafia mai le aʻa ona o le inu tele. E naʻo taimi e maua ai e le apogaleveleve le paʻu i luga o lau laʻau, lea e mafai ona faʻaumatia vave i le fesoasoani a iniseti.

Faamanuiaga ma le Superstition

I le faʻaopoopoga i se pale matagofie, o le fesoasoani e fesoasoani e faʻamalosia le soifua maloloina. E avea o se vailaʻau faʻamalosi, faʻamaoni ma le faʻamoemoe, ma e fesoasoani foi e faʻafilemuina neura. Mo togafitiga togafitiga, o tumutumu o weni laiti ma pulupulu e faʻaaogaina. O vailaau faʻamalaʻau o loʻo toso mai ia i latou.

O lau laʻau manogi e faʻaaogaina e faʻafofo mo aano o manu fasi, moa ma saula. O ituaiga o ituaiga eseese e pei o le mint, thyme ma oregano, lea e mafai ai ona e faia le mea atoa.

O le manogi manogi e afaina ai ni iniseti; e leai se mea e taua ai le plectrantus o le "laau mole". O taga ma laʻau matutu o loʻo tuʻuina i tafatafa o nilava e puipuia ai foliga o moa. Afai e te faʻamamaina le paʻu ma le suamalie fou, o le a sili atu ona faʻalavelave le namu.

O tagata e talitonu i faʻailoga ma talitonuga taufaasese e fautuaina plectrans mo le faʻatoʻaga i totonu. Talu ai o laulaau o nisi o meaola e pei o tupe siliva, o le laau ua taua o le "laau tupe". E talitonuina e tosina atu ai le tamaoaiga i totonu o le fale, ma puipuia ai foi le aiga mai le le mautonu, popole ma mafaufauga leaga.