Laʻau

Epiphyllum - o se gaosi vaomago faʻaogaina

O le Epiphyllum o se laau lauiloa o le aiga o Cactus. O lona lauʻeleʻele o Amerika Tutotonu ma sili atu o le itu i saute e oo atu i le sone o le vevela. Faafetai i le matagofie o gaioiga, o le epiphyllum e fiafia i tagata e totoina fugalaau fugalaau. Mo le tele o tausaga, o loʻo i ai e pei o se faʻatoʻaga fale. Mai le gagana Eleni o le igoa e faaliliuina o "laʻau i luga." E mafai ona faʻamatalaina e alalafola mafolafola, lea e sili atu e le pei o cactus moni, ae o laʻau moni. O le laau lava lea e tasi e mafai ona maua i lalo o igoa "cactus o le vaomatua" poʻo le "phylloctactus".

Faamatalaga o le Botanical

O le Epiphyllum o se mea faʻapitoa faʻatasi ma ni laulaau uumi, faʻafefeteina o lanu lanumeamata lanumeamata po o lanu samasama. O puʻu e mafai ona faʻamafola pe tafatolu. E tele taimi e latou te manaʻo ai, o le fugalaau ua tupu aʻe e pei o le ampel plant. Lapoʻa malosi lala ma avea ma se vao vao. O la latou faavae e faasolosolo malie ona faʻamalamalamaina ma ufiufi i se paʻu lanu enaena.

O pito o upega ua ufitia i galu o loloto loloto, e masani ona iai ni vavae e iai ni pupuu puupuu. O vaʻai e foliga mai e le mautonu le faʻaoʻo ma e le afaina. E leai ni laau talatala i luga o fuga tuai. I totonu foi o motu, e mafai ona fausia aʻa aʻa. Faatasi ai ma le faateleina o le timuga, ua faateleina le latou aofaiga.








Fugalaau tetele o paʻepaʻe, mūmū mūmū po o le piniki e faʻaalia i Iuni E i ai ituaiga e fuga mai i le tautoulu. O le pulumu o loʻo i ai se foliga faʻalelei ma e aofia ai le tele o vaega o le vaʻavaʻavaʻaina, faʻasologa tusitusi. O le umi o le tasi corolla e mafai ona oʻo i le 40 cm ma le diamita o le 8-16 cm. O fugalaau tetele matagofie e faʻaalia se mea faʻapitoa pe sili ona manaia, matagofie. E i ai ituaiga o fugalaau e matala i le ao, ae sili ona matala i le po ma tapuni i le vaveao.

O se taunuuga o le palotaina, fualaau suamalie ua teuteuina. E ufiufiina i latou i se paʻu piniki mumu. I totonu o le pusa suamalie suamalie e tele ni fatu uliuli e oʻo i le 2 mm le umi. I le foliga ma le lapopoa, o le fua e pei o se lapoa tele. O lona tino e suamalie e pei o strawberries ma pineapple i le taimi lava e tasi.

Ituaiga o Epiphyllum

O le ituaiga o epiphyllum e aofia ai le tele o ituaiga meaʻai. O nisi oi latou e matua ese lava mai le tasi ma le isi.

Epiphyllum angular (anguliger). O se laau totogo ma le gaogao lanumeamata lanumeamata lanumeamata. O le tele o taimi latou te maua ai se fausaga laugatasi ma loloto loloto i itu. O le uumi o le auala e oʻo atu i le 1 m ma le lautele e oʻo i le 8 cm. E toetoe lava a leai ni laau tuitui i luga o le laau, i nisi o isoles, o loʻo i ai ni faʻailoga. I le taumafanafana, tele fugalaau lanusina-paʻepaʻe papaʻe ma se fugalaau manogi. O latou laʻau e 10-15 cm.

Epiphyllum angular

Epiphyllum acid-tolerant (hydroxyepetalum). O laʻau faʻapipiʻi, faʻapipiʻi fua o le laau e oʻo i le 3 mita le umi. O le lautele o laʻau paʻu lanu enaena lanu enaena e 10 cm. I pito pito i lalo o le paʻu i le taumafanafana, o fugalaau fugalaau fugalaau tetele tele e fuga mai. O le umi o le lapisi e 20 cm ma le lautele e 18 cm.

Epiphyllum Acidic

Epiphyllum aute-flaky. O se laau suamalie ma faʻamau faʻamau e aofia ai moli lanumeamata moli eletise ua faʻamamaina i le pito i lalo. O laʻau vaivai vaivai o loʻo i ai se foliga mataga, ma o le tino o le tino. O lo latou umi e oʻo atu i le 30 cm ma le lautele o le 10-12 cm. O fuga lanu-paʻepaʻe po o fugalaau e faʻaalia ai se manogi manaia. Latou te tatalaina i le po.

Epiphyllum acutifolia

Epiphyllum e faʻamalosi. O le epiphytic cactus e aofia ai laʻau o le lanu-lanumeamata. O latou umi e le sili atu i le 70 cm ma le lautele o le 10 cm. I le taumafanafana, e fuga mai fugalaau tetele ma le 15 cm le umi. E valiina i le piniki, samasama poʻo le paʻepaʻe.

Epiphyllum faʻamalosi

Epiphyllum phyllanthus. I luga o ni meaʻai palapeti e oʻo i le 1 mita le maualuga, e pei o laulaʻau ua faia. O lo latou umi e 25-50 cm. O fugalaau e aofia ai ni peti vavalalata uumi o le lanu piniki. O le limasefulu o le togi ua tatala e 15-18 cm.

Epiphyllum phyllanthus

Epiphyllum Lau. O le laau lithophytic e vave ona tupu i luga o laau. O le lautele o laʻau lanu paʻu o le 5-7 cm. E tele ni lanu e pei o le lauulu-lanu enaena-e foliga mai i luga o itu i ni solo e seasea. Ia Me, e fuga mai le fugalaau lanumumu-paauli.

Epiphyllum Lau

Faʻatauga auala

Epiphyllum o loʻo faʻalauteleina i ni auala taua se tolu:

  • lūlū fatu;
  • vaevaega o le vao;
  • toso.

O fatu e totoina i le oneone susu po o se faʻapitoa o le eleele e faʻaleleia. E tanumia i le 5 mm, ufiufi i le tioata ma teu i le + 20 ... + 23 ° C. E tatau ai ona faʻamalosi faʻamalosi mea totino i aso uma ma fufulu ese mai le fana fana. I totonu o le 2-3 vaiaso, o le a muamua ona maua mai i luga o le eleele palapala muamua. I le oʻo mai o pula, ua aveese le fale. Seiloga e oʻo atu le laau i le maualuga o le 3-5 cm, e faʻapipiʻiina ma le totoʻa. O fualaau e fuga mai le lima o tausaga o le olaga.

O vao epiphyllum malosi e mafai ona vaevaeina i ni vaega. O le taimi sili e vaevae ai o le faaiuga o le taumafanafana, pe a maeʻa le fugalaau. Ua aveeseina le laau mai le ulo, faasaʻoloto mai le tele o coma com, asiasi i le rhizome ma aveese nofoaga vevela pe faaleagaina. Ona vaevaeina lea o le vavao ina ia vaeluaina ai ona aʻa. Nofoaga o fasi 'oloʻo tuʻuina i totonu o le malala. I le taimi lava e maeʻa ai, ona totoina ai lea o vao fou i totonu o fagu.

O le taimi sili mo le aʻafiaina o meaʻai o le afa lona lua o le tautotogo. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona vavae ese le pito i luga o le fana mai se tagata matua matutua 10-12 cm le umi. O le tipi ua faia i se itu, ona malogo ai lea o le fatu mo le 1-2 aso i le ea ma totoina i le togalaau aina faatasi ai ma le faaopoopoina o le perlite. E le manaʻomia le faʻalauteleina o le fatuga, ia na o le tuleiina i totonu o le palapala susu i le loloto o le 1 cm. E fautuaina e sosolo le oneone i le oneone. E ufiufi afifi mo se 1-1.5 vaiaso. Ina ia puipuia i latou mai le pa'ū, ua fautuaina e faia se lagolago.

Aiga Tausi

Epiphyllums e le lelei i le tuua, ae ui i lea, o le tausisia o nisi tulafono e tatau ai, a le o le fugalaau e le gata o le a fuga, ae e mate foi.

Malamalama Epiphyllum manaʻomia itula uumi ma malamalama susulu. A aunoa ma lenei mea, o le faʻamoemoe mo le olaola e le aoga. Ae ui i lea, i le taumafanafana i le aoauli, ua fautuaina e puipui le laau toto mai le susulu o le la po o le faalauiloa atili o le potu. Cactus lagona lelei i fafo. I le taimi lava e tasi, e tatau ona puipuia mai faʻataʻitaʻiga.

Lulu Mai ia Aperila ia Novema, o le maualuga o le vevela o le ea mo le epiphyllum e + 22 ... + 25 ° C. I le taumalulu, o se taimi malolo e seti pe a manaʻomia se mea manaia (+ 10 ... + 15 ° C). O le taimi nei o le faʻavaeina o fugalaau e tupu.

Totogi. E manaʻomia e Epiphyllum le vavave taimi. E tele taimi i le tausaga e mafai ai ona e fufuluina mai le pefu i lalo o se mafanafana. I le taumalulu, aua nei e pala. O le tuusaunoaga o laau ia e teuina i le taumalulu i totonu o se potu vevela poʻo ni mea mafanafana faʻavela.

Faʻasa. Talu ai o le epiphyllum e taʻua o le vaomatua vavao, e tatau ona faʻafeinuina le tele o taimi nai lo isi mea suamalie. I le va o le suālaʻau, e tatau ona faʻamamago le eleele i le 2-4 cm. Faatasi ai ma le leai o se susu i totonu o le palapala, o lau o lau paʻu e leai se tau. I le taumalulu, e faʻaitiitia ai le faʻafefe, ae o le palapala e le mafai ona maeʻa uma. O le faʻaaogaina o le vai i totonu o le eleele ua faʻasaina foi.

Fertilizer. I le tautotogo ma le tau mafanafana, o le epiphyllum e faʻamaʻaina i ni mea faapitoa mo le cacti. E faalua i le masina, o le tele o laʻei ua uma ona faʻaaogaina e faʻaaoga i le eleele, ae e fautuaina foi e pamu le laʻau ma se faʻalavelave o meaʻai. Talu ai o le tele o ituaiga o vailaʻau o le epiphytic poʻo le lithophytic, o lo latou vaega terrestrial o loʻo matuā aʻafia i meaʻai.

Fuga. Ina ia ausia lelei le fugalaau o le epiphyllum, e tatau ona tuʻuina atu le malamalama mumulu e le mafaamatalaina i le taimi o le taumafanafana ma se taumalulu mālū e aunoa ma le faʻasaina. I le taumalulu, e masani lava ona faʻafefeina e le laau ia aso pupuu. O le manaʻomia mo faʻamalamalamaga faaopoopo e seasea lava. I le tautotogo, o nisi o fai togalaau e faʻaputuina le cactus e ala mai i le fesoasoani mai o se mafanafana. E le pine ae mafai ona e iloa i laulaau o le mafiafia o le fugalaau.

I le vaitau o le fugalaau, epiphyllums e manaʻomia tele togafitiga. I le oʻo mai o uluaʻi oso, o le fugalaau e le mafai ona fesuiaʻi ma feaveaʻi, a leai o le a paʻu ese fugalaau e aunoa ma le fuga. E amata ona matala matala ma ola na o ni nai aso. A o faagasolo lenei vaitaimi, o le masani ona faʻafefeteina ma faʻaauau pea le faʻaleleia.

Teuteu. O le Epiphyllum o le a tutupu vave vave. E le mafai ona latou taulaʻi pe taulaʻi i le tasi itu, ae tuʻuina atu i le vao se foliga e le faʻaaogaina. Ae peitai, o le teuteuina e le masani ai. Tupulaga matutua e tuʻuina atu meaʻai i le laau atoa mo le 3-4 tausaga talu ona tupu aʻe. Pe a tupu mai ni toto fou, e mafai ona tipi le tipi i le umi e manaʻomia.

Suiga O tupulaga talavou laiti e totoina i tausaga taitasi, ma faasolosolo malie le faateleina o le tele o le ulo. E le fautuaina e ave se pusa lapoa i le taimi nei, e pei o le vai o le a paʻu i totonu ma o le palapala o le a avea ma se aisa. O le taimi aupito sili ona lelei i le gaosiga o le amataga o le tautotogo. E manaʻomia le ipu e leʻo loloto, ae lautele. Faʻateleina le omea, o laumei poʻo fasi falafiti o loʻo taoto i le pito i lalo ole fagu.

Le palapala. O le eleele mo le totoina e fausia i vaega nei:

  • fanua laupepa (4 vaega);
  • turf land (4 vaega);
  • malala (1 vaega);
  • pulu fefiloi (1 vaega);
  • laʻau oneone (1 vaega).

O le palapala e tatau ona i ai se mea e le faaituau poo le malie. E le taliaina le auai o le lime.

O aʻafiaga ono tutupu

Afai e le o tausia lelei, o le epiphyllum e afaina mai maʻi faʻaleagaina (paʻu uliuli, anthracnose, fusarium, lapisi otaota). O nei faʻamaʻi uma e faʻaalia i le tuputupu aʻe o le tuputupu ae, o foliga mai o laʻau susu ile laulaʻau ma le ogalaau o lanu eseese, faʻapea foi ma se mea e le lelei, manogi manogi. E tatau ona faʻapipiʻi se laau faʻamaʻi, tipiina ia nofoaga ua faaleagaina ma togafitia i latou i le malala. Faʻasalalauina foi i le musika.

O mea masani e masani ai mo le epiphyllum o miti vaʻavave, aphids, iniseti iniseti ma mealybugs. Latou te tau ma le fesoasoani o le taele ma togafitiga ma iniseti ("Confidor", "Mospilan", "Aktara", "Biotlin").