Laʻau

Monstera - tausiga o fale, ata o ituaiga ma ituaiga

Monstera (Monstera) - O se laau laʻau teuteu lapoa ma ua gaugau ma tipi lau tele i totonu o fale, potu, ofisa ma faletusi. Monstera e tosina atu le mafaufau i ona uluai foliga vaaia ma le le mautonu. O lona igoa ua faaliliuina mai le Latina e pei o se "mea mataga", ma e faigata ona finau ma lenei mea.

O Monstera o se tagata telefreen fuele mai le aiga o Aroid. O lona lauʻeleʻele o le eletise e tutusa o Amerika i Saute ma Amerika Tutotonu: Panama, Pasila, Mekisiko, Guatemala, Costa Rica.

O le laau o loʻo i ai se 'au mafiafia e oso aʻe ai i aʻa. O le tamaititi i luga o petioles umi e mama, paʻu i le paʻi. Ona oʻo lea i luga o pupuʻu ma pu o foliga eseese ma lapopoa. Le lanu o le laulau lanu meamata lanu uliuli; e iai ituaiga eseese ma lau laʻau. O le inflorescence o se pusa tele e siomia e se veli. E seasea lava toto.

I totonu o le fale, o le monstera e oʻo i le 2-4 mita, ma o le a le mea e mafai ona ausia i le 4-5 tausaga Mo le tausaga e faʻasaʻo ai 2-3 laupepa. O le faʻamoemoe o le ola e 10 tausaga pe sili atu.

Mo le tausaga e faʻasaʻo ai 2-3 laupepa.
O le inflorescence o se pusa tele e siomia e se veli. E seasea lava toto.
Ua ola le laau ma ua faigata tele.
Laʻau tele. 10 tausaga pe sili atu.

Faʻaaogaina o mea totino o monstera

Laʻau tele o le monstera e maua ai le okesene ma faʻaleleia le maualuga o le ea, lea e aʻafia ai le microclimate i le potu.

O le laau e aʻafia ai le formaldehyde vaʻa ma le radiation electromagnetic, e faʻafefe ai le ea.

E talitonuina e lelei le aafia o Monstera i le faʻalavelave o le tino ma faʻamalosi ai le puipuiga o le tino.

Tausia o se moa i le fale. Faʻapuupuu

LuluI le taumafanafana o le 20-25 tikeri, e le sili atu i le 29 tikeri; i le taumalulu 16-18 tikeri, ae le o lalo ifo o le 10 tikeri.
Faʻamamaga o le eaE sili atu i le maualuga, ae faʻafeololo maualalo.
MalamalamaMonstera i le fale e manaomia se malamalama pupula le malamalama.
FaʻasaI le taumafanafana - sili atu, i le taumalulu - faʻalelei.
SooFafagaina, taofi lelei susu.
Fertilizer ma le faʻamaloloI le taimi o le tuputupu ae 2 taimi i le masina i le faʻaaogaina o fugalaau mo laau toto.
Monstera totoinaFaataʻitaʻiga talavou i tausaga taʻitasi, tagata matutua - e tasi i le 3-5 tausaga.
TofigaLaʻau, fatu, lafoaʻi o le ea.
Tulaga TutupuManaomia lagolago; E le mafai ona vavaeina aʻa o le ea, ae lafo i le eleele.

Tausia o se moa i le fale. Auiliiliga

Monstera tausiga ile tausiga e le manaʻomia tele le maeʻa. O le laau e matua le lelei lava. A e ui i lea, ina ia mafai ona maua le matagofie o le teuteu mai ia mea, e tatau ona e taumafai e aumai tuutuuga o le taofia latalata i tulaga masani lea e ola ai i le vao.

Fugama monstera

Monstera inflorescence o se vavao mafiafia, pulu tioata, e oʻo i le 25 cm le umi, afifi i se ufiufi. E foliga mai o le fuga o le laʻau o le calla lilies poʻo le spathiphyllum. O fugalaau e lua i luga, ma faʻamaʻi i lalo. O fua e tutusa ma se sana cob, e oʻo atu i le 25 cm le umi.

Latou te tofo pei o pineapa po o faʻi. O le fugalaau teuteuina le taua e le o.

I tulaga o potu, e na o le tele lava, e totogo laau matutua, ona matua seasea lava.

Tulaga o le vevela

E fiafia Monstera i le mafanafana. I le tau mafanafana, o le vevela aupito sili ona maualuga mo le 20-25 tikeri. Faʻamatalaga e maua i le thermometer i luga aʻe o le 27 tikeri, e taua le faʻamautinoa o le maualuga o le vevela. I le taumalulu, o le laau e lagona le toʻa i le 16-18 tikeri. Afai e itiiti ifo i le 16 le vevela (e mafai ona tatalia le paʻu o le vevela e oo atu i le 10 tikeri) - o le monstera e taofi le tuputupu ae. I lenei tulaga, e taua tele le faʻaitiitia o le suāvai.

Ae maise lava i le taumalulu-taumalulu, e tatau ona puipuia le fugalaau mai faʻamaʻi ma suiga faʻafuaseʻi i le vevela.

Lafoaia

Monstera i le fale e fiafia i le maualuga o le susu. E maua ai foi le ea malulu mo se taimi puupuu, ae o le a sili atu le fiafia pe a le maua lalo ifo le suamalie ile 60%.

E lelei le tali a le laau i le totoina. O le faʻatinoga e faia i isi aso uma, ma i le vevela maualuga - i aso uma, faatasi ai ma vai inu pe faʻafefe i le vevela o le potu.

Mai lea taimi i lea taimi, o solo lapisi ua soloiesea i le efuefu ma se ie susū.

Malamalama

E fiafia Monstera i le malamalama susulu lelei, ae aunoa ma le susulu o le la. O le nofoaga sili ona lelei o le sasaʻe sasaʻe poʻo sisifo. I le itu i saute, e sili ona lelei le tuu o le ipu i tafatafa o le faamalama e aloese ai mai le mu i laulaau.

O le lautele e talitonu o se faleoloa fale e mafai ona malu lelei le paolo ma e mafai ona ola i tua o le potu. E le saʻo lenei mea. E ui o le laau e le oti i lalo o ia tuutuuga, o le a le toe aoga lona malosi: o le a faʻaosoina le aʻa ma o le a malepelepe laulaau.

I tulaga o le paolo po o le faapaologa, e fautuaina ai le susuluina o le moli i fulufulu o le tino po o le moli, e faatulaga ai le 12 itula le malamalama.

Faʻasa

I le vaitau o le tautotogo-taumafanafana, e manaomia e le monstera le tele o vaiinu, aemaise lava i le vevela o le tau. O le taimi e sosoo ai e tatau ona manaʻomia le faʻamamaina i le taimi lava e mu ai le pito i lalo. I le taumalulu, o le faʻaitiitia o le fafaga e faʻaititia: o le meaʻai i totonu o le ulo e tatau ona faʻamago e ¼.

E le taliaina e le laau le maeʻa faʻamago o le eleele, ma lona faʻafefe. O le muamua e mafua mai i le leiloloa o le laumei ma le faʻamagoina o latou pito, o le lona lua ma le fesuiaʻiga o aʻa ma le faʻaleagaina o le aʻa.

Monster Pot

O le tele o le ulo e faalagolago i le tele o le laau. Talu ai o le monstera ei ai aʻa tetele, o le ipu e tatau ona susulu, loloto ma mautu. Mo faʻataʻitaʻiga tagata matutua, e tatau ona e tausia ni fagu lapoa poʻo ni ogaumu laupapa.

Pe a faʻavasegaina, e sili ona lelei le filifili o se ulo e 3-5 cm le lautele nai lo le muamua. Faʻamasaga o le i ai o vaitavai i totonu.

Nofoaga mo meaola

Monstera i le fale e fiafia i le saolotoga, eleele lafulemu lea e faʻafefe ai le susu ma mafai ai e le ea ona pasia. E mafai ona e faʻatau se faleoloa mea mo monomoli poʻo pama.

Afai e mafai ona e saunia le paluga oe lava, e mafai ona e filifilia se tasi o filifiliga:

  • Suavai eleele, peʻa, humus, oneone ma fanua laupepa i le fua faatatau o le 3: 1: 1: 1: 1;
  • Peʻa, fanua laupepa ma oneone paʻu poʻo le perlite (1: 2: 1);
  • Suavai eleele, peʻa, humus ma oneone i tutusa tutusa.

O le faʻafefiloi a le tagata lava ia e taua tele i le fomaʻi faʻatasi ma se vaivaiga vaifofo o le potassium.

Fertilizer ma le faʻamalolo

E le manaʻomia e isi faʻalapotopotoga o meaʻai mea taumafa. E tatau i tagata matutua ona faʻamalosia i le vaitau o le tuputupu ae ma le atinaʻe (mai ia Mati e oo atu i le Setema) ile 2-3 vaiaso. O faʻamaʻi faʻamalosi mo fualaau totogo e talafeagai.

1-2 taimi i se vaitau, e mafai ona suia i luga o le lalagaina o le minerale, faʻataʻitaʻiga, mullein solution.

Monstera totoina

E fautuaina ina ia totoina se tamaʻi talavou i tausaga taʻitasi i le tautotogo, e faʻamaonia e tagata matutua - taʻitasi i le 2-4 tausaga. Afai e le mafai ona toe gafa ona o le telē tele o le laau, e fautuaina e suia le pito i luga (5-7 cm) le palapala ile tausaga taʻitasi.

O le gaoioi e masani lava ona faʻatinoina e ala i le faʻasalaga ina ia le faʻaleagaina aʻa aʻa. O aʻa maualalo e le o teuteuina, ae o loʻo lafoina i le palapala, ona fufuluina lea ile palapala. I le pito i lalo o le ulo, e taua le tuʻuina o se vai e 4-5 cm o le faʻavaivai e aloese ai mai le faʻamalolo o le eleele. I lona uiga lelei, o laumei, piliki malepe, faʻalautele le mafai ona faʻaaoga.

Teuteu

E le manaʻomia e se fugalaau faʻapitoa le teuteuina poʻo le pale i le fale. Afai e tatau ai, ia tipi lau paʻu tuai, o lenei mea e faʻaleleia ai le tuputupu ae o le itu o le itu fou.

Afai e umi lava le monstera, pe na o lou manao e faʻamalosia lona faʻalaʻau, e mafai ona e 'oti le pito i luga o le laau.

Talu ai o le monstera o se vine ina ia le malepe, e taua le tuʻuina atu ia te ia le lagolagosua. E mafai ona avea ma pupu poʻo se laau masani. O le lagolago e mafai ona afifi i moss susu ma faʻafelosolo taimi. O lenei mea o le a tuʻuina atu ai le masini ma le faʻaleleia o le susu E le faʻapipiʻi le 'au i le lagolago ma le fesoasoani a twine.

E mafai ona tuua se moa e aunoa ma le alu? O le a le mea e fai pe a fai o tafaoga?

Monstera e mafai ona onosaia le leai o se tausiga mo le 3-4 vaiaso. A e leʻi alu, e tatau ona e faʻaleleia le tele o le laau, tuʻu i totonu o se fata ma masini susu pe faʻalautele le palapala ina ia le paʻi le lalo i le vai. O le fogaeleele e mafai ona ufiufi i galu susu ma saunia le ufiufi mai le la.

Monstera Totoina

O Monstera e faʻalauiloa i le fale i ni auala autu se lua: e ala i le gaogao ma le faʻaleleiina o le ea.

Faʻaleleia o le Monstera e ala i le oti

Monstera e faʻalauteleina e le gata i faʻasolosolo ma le vavae. O le taimi aupito sili e tautotogo, o le amataga o le taumafanafana.

E tatau ona i ai i le kaluʻu se atopaʻu tasi ma se laʻau matutua (faʻapitoa 2-3). O le i ai o se ea root primordium e talia. Faʻalē vavae vave aʻa aʻa. O le pito pito i luga e tatau ona saʻo tuusaʻo i luga aʻe o le fatugaʻo, o le pito i lalo, o le 1-1.5 cm i lalo o le pito i lalo ole laupepa.

E faʻamagoina 'oti mo le itula, ona totoina lea i se paluga o peat ma le perlite. O le koneteina o loʻo ufiufi i le polisylene poo se ipu fagu ma tuʻu i totonu o se malamalama lelei (ae leai se susulu tuusao) ma mafanafana (24-26 tikeri) nofoaga. O le falemalama e masani ona faʻaleleia, ma o le eleele e masani ona susu susu. Pe a aliali mai se laupepa fou i luga o le au, faʻapipiʻiina i totonu o se ipu i totonu o le eleele tumau.

O le aʻa o le auʻau e mafai ona faʻatino i le vai, faʻaopoopo i ai ni nai papa o le gaioio faʻamalosia. A maeʻa le 2-3 vaiaso, pe a uma ona faʻaalia aʻa, ona totō lea o le fatu i se nofoaga tumau.

Faʻaleleia Monstera e ala i le taoto

I luga o le paʻu o le uʻamea, o se mimiti e faia i lalo ifo o le laʻau, e le laʻititi ifo nai lo le 60 cm mai luga ole palapala. O le nofoaga o faʻasagaga e afifiina i moss susu ma o loʻo susuina pea susu. A maeʻa ni nai vaiaso, o aʻa talavou e tatau ona aliali mai i luga o le nofoaga o le faʻailoga. O le aʻa e tipiina ni nai inisi i lalo o aʻa ma ua totōina i totonu o se ipu.

O le mea lea o loʻo faia ai se faʻataʻitaʻiga talavou fou. Ma o le "tina" laau o le a vave ona tatala ni taamilosaga fou.

Maʻi ma meaʻai

Ona o le le lelei o le tausiga, o le monstera e osofaia i nisi taimi e faʻamaʻi ma faʻamaʻi. O faafitauli nei ma mafuaʻaga:

  • Monstera aʻa e pala - faʻaaogaina o le palapala ona o le tele o le faʻavaivai.
  • Monstera lafoaʻi le lanu samasama - faʻalauteleina le vevela ole ea poʻo le sili atu ile susu ile palapala.
  • Monstera o loʻo tuputupu ae lemu - leai se malamalama ma / poʻo ni minerale.
  • Laʻau e le faʻaogaina - leai se malamalama ma / poo meaʻai.
  • E i ai le lanu enaena ma le matagogo o Monstera - maualalo maualalo i le potu.
  • Brown i luga o laulaau - maualalo le vevela ma / poʻo le mu ona o le susulu o le la.
  • Monstera's leaves pale - malamalama tele.
  • Laʻau lanu maualalo lanu samasama ma paʻu - O le gaioiga masani o le tuputupu ae ma le matuuga o se fugalaau.
  • O paʻu laʻau e avea ma pepa ma foliga enaena. - o se tamai fagu.
  • Ua pala le laula - fafaga i vai malulu.

O meaola faalafua, o le apogaleveleve mite, scutellum ma le aphid e mafai ona lamatia ai le monstera.

Ituaiga ituaiga meaʻai ma ata ma igoa

Tagata Matagofie pe Gourmet Monstera (Monstera deliciosa)

I totonu o potu e tupu i le 3 mita, i totonu o greenhouses - e oo i le 12 m. O laulaau talavou o foliga foliga e i ai ni ogatotonu, tagata matutua - e matua aʻafia ma pu. O le lapoa o le laulau laʻau e oʻo i le 60 cm. O le inflorescence-cob, e tusa ma le 25 cm le umi, o loʻo siomia e se veli paʻepaʻe. E fua le fua pe a uma le 10 masina; e foliga tutusa ma le pineapple i le tofo ma le manogi.

Monstera oblique (Monstera Obliqua)

O laulaau uma, e ufiufi i ni pu tetele, ei ai le faʻamalosi poʻo le foliga mai. Latou te ausia le umi o le 20 cm, o le lautele o le 6 cm. O le umi o le petiole e oʻo i le 13 cm. O le afa o le lau laulau e laʻititi tele nai lo le isi. O le mea lea o le igoa o le ituaiga. Ole laʻititi e laʻititi, e oʻo ile 4 cm le umi.

Monstera Adanson (monstera adansonii)

I le maualuga, e mafai ona oʻo i le 8 mita. O laʻau lamolemole ei ai se foliga o le solo ma se tele o pu, e le faʻaseseina pito. O le umi ole laulau pepa e mafai ona ese mai le 25 i le 55 cm, o le lautele e 20-40 cm. O le taliga, 8-12 cm le umi, o loʻo siomia e se lanu samasama vaivai.

Monstera Borsigiana (monetra borsigiana)

O pito e sili atu ona faigata nai lo se mea e sili ona manaia. E oʻo lava ina seleseleina lau laʻau e tusa ma le 30 cm. Lanu - lanumeamata lanumeamata. E iai ituaiga eseese ma laʻau felafolafoaʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, Monstera Borzig variegate.

Faitau nei:

  • Faʻi fale - tuputupu ae ma tausi i le fale, ata
  • Spathiphyllum
  • Philodendron - tausiga o aiga, ituaiga faʻatasi ma ata ma igoa
  • Scheffler - tuputupu ae ma tausi i le fale, ata
  • Dieffenbachia i le fale, tausiga ma toe gaosia, ata