Sapalai fale

Le faʻaaogaina o le sua suamalie: mea aoga aoga ma faʻailoga

O a tatou laulau e le o se lauiloa e pei o le birch. Ae ui i lea, e ala i le numera o meatotino aoga, e le maualalo o ia ia te ia.

I totonu o itulagi o Amerika i Matu, o lenei vaiinu o le atunuʻu ma ua gaosia i luga o se fua o fale gaosi oloa.

I le tusiga o le a tatou tilotilo i mea e aofia ai le suamalie, pe faapefea ona aoga, pe faʻapefea ona aoina le sua suamalie ma mea e mafai ona faia.

Faʻavaeina o sua suamalie

O le manogi suamalie o se vai samasama samasama lea e tafe mai i ogalaau ua fausiaina pe malepe ma lala paʻu. E tatau ona suamalie suamalie le suamalie o le sua suamalie, faʻatasi ai ma sina meaʻai suamalie.

Afai e aoina le suavai pe a uma ona fuga mai i luga o le laau, o le a itiiti ifo le suamalie. O le tofo e faʻalagolago tele i le ituaiga o meaʻai: o le sua o le siliva, o le palapala ma le mumu mumu, e vevela, aua o loʻo i ai ni mea faʻapitoa. O le suamalie e aofia ai:

  • vai (90%);
  • suauu (mai le 0.5% i le 10% e faʻalagolago i le ituaiga o vailaʻau, o tuutuuga mo lona tuputupu aʻe ma le taimi o le aoina o le vai);
  • glucose;
  • fructose;
  • dextrose;
  • vitamini B, E, PP, C;
  • vailaau oona (potassium, calcium, iron, silicium, manganese, zinc, phosphorus, sodium);
  • polyunsaturated acids;
  • vailaʻau oona (citric, malic, fumaric, succinic);
  • tannins;
  • lipids;
  • aldehyde.
E te iloa? O le suamalie o le sap o le ituaiga o ituaiga meaola e faalagolago lea i tulaga tuputupu ae o le laau: o masini o loʻo iai i itulagi ma le maualuga o le suavai o le ai ai le suamalie suamalie nai lo laau e tutupu i tulaga o le maualalo o le timuga ma se tau vevela.

O le a le aoga o le maple sap

Ona o le mea moni e faapea o le tuufaatasiga o le sua suamalie e aofia ai le tele o minerale, vitamini, vailaʻau oona, o lenei oloa e toe faʻaleleia ai fanua faasao o tatou tino i elemene aoga, lea e talafeagai faapitoa i le tautotogo, faapea foi ma le beriberi. E le gata i lea, o le sua suamalie e maua ai mea nei aoga aoga:

  • ua i ai sona aafiaga faʻapitoa;
  • fesoasoani e faʻamalosia le faʻaogaina o le tino;
  • toe faʻamalosia malosiaga faʻaagaga;
  • auai i le faamamaina o vaa toto;
  • e taofia ai le faia o pupuni toto i totonu o vaa, le atiaʻe o le atherosclerosis ma le fatu fatu;
  • o loʻo i ai meatotino faʻapitoa;
  • ei ai sona aafiaga faʻalealeale;
  • faʻasalalau le pancreas;
  • ua i ai ni mea faʻapipiʻi, mea faʻapitoa ma mea e le faʻaleagaina;
  • faʻamalosia le vave faʻamalolo o manua, mumu;
  • faʻavasega le maualuga o le suka toto;
  • fesoasoani e faʻaleleia le gaioiga faʻafeusuaiga a alii.

Ona o le mea moni o le oloa e masani ona tumu i le fructose ma o le kulukose o loo i ai i ni vaega laiti tele, e le faasaina le sua o le suauu ona faaaoga i le maʻisuka. O le suamalie o loʻo faʻaalia foi i le taimi o le maitaga, aua o loʻo i ai le tele o mineral ma isi mea aoga aoga e tatau ai mo le atinaʻe masani o le fetus ma le tausia o le soifua maloloina o le tina o loʻo faʻamoemoe.

E taua! O le suamalie o loʻo i ai pe tusa ma le limasefulu polyphenols, o faʻamalosiaga masani, e puipuia ai le atinaʻe o le mumū ma le kanesa. Ua faamaonia e saienitisi Amerika e faapea o le faaaogaina lelei o le sua e faaitiitia ai le lamatiaga o le foliga mai o maʻi mama.

O le a le taimi ma le auala e aoina ai le sua suamalie

Matou te taulimaina aoga, o lea o le a matou iloiloina pe faʻapefea ma pe a mafai ona aoina le suamalie.

E aoina le suavai ia Mati, pe a oʻo mai le vevela ole ea -2 i le 6 ° °. O se faailoilo manino o le taimi e amata ai ona aoina o le fulafula o tumutumu i luga o le laau. Taimi o aoina ao maeʻa le taimi o le paʻu. O le mea lea, o le taimi e aoina ai, faʻalagolago i tulaga tau, e eseese mai le lua i le tolu vaiaso. Ina ia aoina le vai, o le a e manaʻomia mulimuli i meafaigaluega:

  • gafatia;
  • togavao poʻo isi masini o se foliga o le semicircular, lea e paʻu ai le sua i totonu o le pusa;
  • fofo poʻo le naifi.

Malosiaga talafeagai tioata po o meaai meaai palasitika. Fufulu lelei aʻo leʻi faʻaaogaina. E tafe le suamalie i lalo o le paʻu, i le pito i luga o le ogalaau, o lea e le tatau ona loloto le pu (e le sili atu i le 4 cm), aua e mafai ona oʻo atu i le oti o le laau.

O le Birch sap e lelei foi mo le soifua maloloina.

O le pu e faia i le maualuga o le 45 tikeri, mai lalo e oʻo i le 3 cm i le loloto. Ina ia faia lenei mea, e mafai ona e faʻaaogaina se puʻu poʻo se naifi. I le iʻuga e maua ai, e tatau ona e faʻapipiʻi se togi po o se mea faʻapipiʻi ma ave i totonu o le ogalaau. Tuu se atigipusa i lalo o le paʻu. I le avea ai ma se pipili, e mafai ona e faʻaaogaina se fasipepa o le paranesi, e fai ai se auala mo le vai inu. A o le aoina o le suavai e fautuaina e mulimuli ai ia tulafono:

  • filifili se laau ma le lautele o le ogaumu a itiiti ifo i le 20 cm;
  • e fai se pu i le pito i matu o le ogalaau;
  • o le mamao sili ona lelei mai le eleele i le lua e tusa ma le 50 cm;
  • pito sili ona lelei o le pu - 1.5 cm;
  • sili le sua suamalie i fafo i se aso susulu.

E te iloa? Faatasi ai ma Amerika Amerika o Iroquois, o le manogi suamalie na mafaufauina o se ava faalelagi lea e maua ai le tele o le malosi ma le malosi. E tatau ona faaopoopo i meaai mo fitafita, faapea foi ma le saunia o ituaiga meainu uma.

E faʻapefea ona teu ai le suamalie: faʻataunuuga o fua

I lalo o tuutuuga lelei, e 15-30 lita o le sua e mafai ona ao mai mai le tasi pu, o le tele lava o fesili i le auala e teu ai sua suamalie.

Fou, e le sili atu i le lua aso i le pusaaisa. Ona tatau lea ona toe toe faʻaaogaina. Ma o lenei o le a tatou malamalama i mea e mafai ona faia mai le sua. O mea e sili ona taatele o le faʻasaoina poʻo le kukaina o le sua suamalie. E le gata i lea, mai ia mea e mafai ona e faʻamaunuʻu le meli, pata pe maua ai le suka. Talu ai o le faʻasao o le auala pito sili ona faigofie ma sili ona taatele e teu ai, mafaufau i ni nai fua., pe faʻapefea ona faʻasaʻo le sua suamalie.

Sugar free fua:

  1. Sterilize banks (20 minute).
  2. Fufulu le sua i le 80 tikeri.
  3. Liligi i totonu o koneteina ma vili faʻamalosi.

Suga suʻe:

  1. Setoili faletupe.
  2. Faʻaopopo le suka i le sua (100 g suka i le lita o le sua).
  3. Aumai le sua i se mea e vevela, faʻaosooso e faʻamavae atoa le suka.
  4. Sasaa vevela i totonu o pusa ma vili pulou.

Ina ia mafai ona eseese le tofo, e mafai ona e tuʻuina moli moli po o lemoni i le tipi. I lenei tulaga, e tatau ona lelei le fufuluina o le fualaau aina, e leai se mea e tatau ona paʻu. E mafai foi ona e faia le sua suamalie suamalie tinomi. Ina ia faia lenei mea, faaopoopo se sipuni sipuni o le meli ma nisi fualaau mamago i le lita o le sua, tuu mo le 14 aso i se nofoaga pogisa ma malulu. O loʻo i ai se isi mea manaia lelei - vevela se lita o le vai i le 35 tikeri, faaopoopo ni nai vine o vine mamago, apricots mago, pe tusa ma le 15 g le fefete, mālū ma tuʻu e faʻafesoʻotaʻi pe a ma le lua vaiaso. E te maua se "vine suamalie."

E sili ona aoga maple kvass. Ina ia faia, e tatau ona e ave le 10 lita o le sua, kuka mo le 20 minute i luga o le vevela vevela, mālū, faaopoopo le 50 g o le fefete, tuʻu le faʻamalosi mo aso e fa. Ona fagu fagu ai lea, taʻavale pe faʻapipiʻi ma tuʻu ai i lalo e 30 aso.

O ia ituaiga pepe e matua faanatinatiina le galala, faamamaina le tino, fesoasoani i faamaʻi fatu fatu, polokalama o le urinary.

O sipuni suamalie ma ola maloloina e faia mai fugalaau, cherries, strawberries, pusi o le mauga po o laau totō (mint, rose, aloe, rhubarb).

E faʻafefea ona kuka le kuka suamalie

O le sua sua suamalie suamalie ua saunia lelei. Ina ia faia lenei mea, tau lava o le faʻaalu ese o le vai. Matou te ave se ipu loloto loloto, sasaa le sua i totonu ma tuu i luga o le afi. Pe a faʻaputuina le suavai, tatou te faʻaitiitia le afi.

O se faailoga o le sauniuni o le siva o le fausia lea o se masini viscous o lanu meli ma sina manogi manogi. A maeʻa ona faʻaliliu sina mea itiiti, e tatau ona tuʻu le siva i totonu o se koneteina tioata. O le oloa o loʻo teuina i totonu o le pusaaisa poʻo isi mea malulu ma sili ona pogisa. Mo sauniuniga o le tasi lita o le siva o le a manaʻomia 40-50 lita o le sua. O le sua suamalie maple e tele aoga aoga.

E talitonu tagata suʻesuʻe Amerika e sili atu ona aoga nai lo le meli. Faʻamālosia le faʻaogaina o le tino, ave le tele o le malosi, faʻaleleia le gaioiga o le mafaufau ma le mafaufau, fesoasoani e faʻamamā le vaʻa toto, puipuia le atiina ae o maʻi fatu, faʻamalosia ai muso o le fatu, o se vailaau mataʻutia ma le faʻafefete.

O le sua sua suamalie ua faʻamaoaigaina ma minerale, e pei o le potassium, phosphorus, iron, sodium, zinc, calcium, lea e tatau mo o tatou tino.

E taua! E leai se fesuiaiga i le sua suamalie. O le mea lea, e mafai ma e aoga tele i ni vaega laiti e faʻaaogaina mo le maʻisuka, faʻapea foi ma tagata o loʻo tauivi ma le mamafa.

E mafai ona afaina mai le suamalie

O le manogi suamalie e maua ai le tele o aogā, ma e mafai ona afaina pe afai e afaina ai le tagata. Afai e te leʻi suʻesuʻe muamua i lenei oloa, inu se afa tioata e amata ai, pe afai e leai se faʻalavelave i le tulaga o le tino (o le aisa, dizziness, paʻu o le paʻu, tale, puupuu le manava), o lona uiga e le solia.

E ui i le mea moni o le sua o loʻo i ai se vaega itiiti o le kulukose ma, i le mataupu faavae, e mafai ona faʻaaogaina e le maʻisuka, o lenei oloa o loʻo i ai pea le suka ma e le tatau ona ave e ia.

E le gata i lea, i nisi ituaiga ma foliga o le faamai, i tulaga maualuga o lona faaaogaina ua solia. O le mea lea, o tagata e maua i le maʻisuka ua fautuaina e fefesoʻotai se fomaʻi aʻo leʻi inu pia.