Laʻau

Ava - o se fetu o fetu susulu

O Clove o se mea faʻaleleia lelei mai le aiga Carnation. E iloa e le toatele le laau. Mo le tele o tausaga o lenei fugalaau sa fesootaʻi ma le Revolution Revolution Oketopa, ae e oʻo lava i aso nei, o laʻau matagofie i luga o fugalaau ma lala i totonu o le fugalaau e sili ona lauiloa. O le igoa faasaienisi o cloves - dianthus - mai le gagana Eleni anamua ua faaliliuina o le "fugalaau o Zeus" po o "fugalaau o atua." O le nofoaga e nonofo ai o loʻo i le Metitirani, Amerika i Matu, Aferika ma Asia. I le natura natura, o fatuga fou e masani lava ona fausia, o le tele o ia mea ua faʻafeiloaia i le aganuu. O teuteu teuteu e talafeagai lelei mo le tuputupu ae o le aiga, o le mea autu o le filifili lea o le nofoaga sao mo i latou ma mulimuli i tulafono o le tausiga.

Faamatalaga o le Botanical

O le Clove o se faʻalauteleina o le fuga o laau, lea e masani ona tuputupu ae i le tau e pei o se tausaga. O le rhizome ei ai le faʻaputu o le uamea ma lala laiti laititi, e na o le 20 cm le ulu i totonu o le palapala. Latou te ola umi i le 15-75 cm ma ua faatulagaina saʻo pe taoto i lalo. I mea e masani ai, o le pito i lalo ole laʻau e faasolosolo malie ona faʻamalamalamaina ma o se laʻau tele.

I luga o le umi atoa o le tipi i totonu o manoa, e matauina ai le mafiafia. Laupepa o le faʻamalosolo poʻo le foliga foliga o loʻo nofo lelei i luga o le ala. E faʻafeagai, taitoalua. O le pito o le laʻau e atoatoa pe faʻalavelave, ma ua faʻamaonia le pito. O le fogaeleele e lamolemole, faigata, faʻatasi ai ma le ufiufi poʻo le siliva.








I le tautotogo o le tautotogo, e amata ona aliali mai i luga o tumutumu o laau le fualaau e tasi (e oʻo i le 5 inisi le lautele). I ituaiga mea teuteu, e mafai ona faatulaga i ni vaega i ni faamalu malu poʻo talipupuni. I le pito i lalo o le fugalaau e mafai ona vaaia se ipu tioata i sela vavae. I luga aʻe, o fugalaau e lima lafumanu lautele e fuga mai. O le pito i luga o petals e lamolemole pe faʻauluina, ma o itu e eseese loloto le vaʻaia. Fugalaau fufulu ese se mea manogi lelei. I le ogatotonu o loʻo i ai ni faʻamalosi se 10, lea e tilotilo malie mai le calyx, ma 2 koluma o le ovary.

O le faʻafitauli e tupu i le fesoasoani a iniseti. A maeʻa lenei mea, ona tupu lea o le atigipusa fatu, i totonu o ia mea o loʻo i ai ni fatu laʻitiiti laʻitiiti e iai ni foliga lanu moana. A maeʻa le matua, ona tatala lea o le pusa i luga o apaau e fa.

Ituaiga ma ituaiga o cloves

O le ituaiga e tuufaatasia ai le sili atu ma le 300 ituaiga o laau.

Clove vao. O le tagata nofo i Europa i Sisifo ma Siberia o se vaʻaiga faʻapitoa e 20-40 cm le maualuga. O vae ua vaevaeina i le vavao (vegetative) ma le umi (fugalaau). Laina lanu lauusiusi lanu meamata e le sili atu i le 3 mm. Fugalaau o loʻo i le tumutumu o le fana mo 1-3 vaega. E i ai la latou lanu violisi palaniki ma laʻau mumu lanu mumu. O le pito o le petals ua vavae ese ma malosi. Fugalaau e tupu ia Iuni-Oketopa.

Clove vao

Turki. Laʻau faʻapitoa i le itu i saute o Europa. E na o le 2 tausaga e ola ai ma e tupu ile 35-75 cm le maualuga. Lanu lanumeamata lanumeamata ma le lanumeamata 4-10 cm le umi e 1-2 cm le lautele. Fugalaau fulafula e iʻu ile 2-3 cm le lanu piniki, lanu paepae, lanu violē, e masani ona susulu i itu. I ituaiga o mea teuteu, o fugalaau e aoina i ni leoleo leoleo e iʻu ile 12 cm.

Turki

O le fatu o le togalaau. O se tagata nofomau i le Metitirani e fiafia i se mafanafana o le tau ma eleele malulu, laufanua lafulemu. E mafai ona oʻo atu se laʻau faʻapitoa i le maualuga o le 80 cm. E i ai laulaʻau faigofie lanu lanu meamata e oʻo ile 15 cm le umi. Fugalaau faʻapitoa e faʻapipiʻi le toʻalua toʻalua e faʻapotopotoina i kulupu i faʻalavelave lavelave faʻapitoa. O le maualuga o le corolla e 3-5 cm.

Cloves

Lauga Shabo. Fesuiaiga o paluga o togalaau e fai ai se laau tele o le tuputupu ae lanumeamata susulu e oo i le 60 cm le maualuga. E le sili atu i le 1-2 cm le umi. O le lanu o le petals e matua eseese lava: kulimi, mumu, piniki, samasama, lanu paepae. O pito o petals e tipi i le toeitiiti afa.

Clove shabo

Saina saina. O le maualuga o le 15-50 cm le maualuga e ufiufi i le lafoaʻiina o laʻau uumi e feliuliuaʻi i le pito. O laulaʻau pe lua-tone fugalaau e vave totogo i le amataga o Iulai ma taofi seia oʻo muamua i le kiona. O le paolo tele o petals e mafai ona ese: paʻu, piniki, paʻepaʻe. I luga o le fogaeleele ei ai pea tafe poʻo taʻaloga o le lanu mumu. O ituaiga lanu eseese o laʻau Saina:

  • Diamond - o se laau umi, masini mumu e muta i fugalaau mumu mūmū;
  • Tino - o se vao o le maualuga o le maualuga ma papae paʻepaʻe;
  • O Vesuvius o se laau totoa ma faʻamalama lanu moli tetele.
Saina saina

Clove Cirrus. O le lanu e 30-40 cm le maualuga e saʻo, e toetoe lava a le mafaafitia. O, e pei o laʻau, ei ai se lanu lanu meamata. Fugalaau fufulu ese le manogi. I luga o le pito i luga, ua aoina i latou i le 2-4 fasi vaega i totonu o se faamalu malu. Lalagaina paʻepaʻe paʻepaʻe po o peti piniki e vaeluaina le pito i le afa.

Faʻailoa meaai

Fafagaina o le fanua. O se laau mai Europa Tutotonu ma Asia e lauiloa mo lona laʻititi laʻitiiti ma le rhizome fetolofi. E sili atu ona faʻalauteleina i luga o laʻau. I le pito i luga ia Iuni-Aukuso, o tamai fugalaau e tasi e fugalaau i piniki piniki. O le lapoa o le corolla e 1-2 cm, ae ona o le tele o latou fua, o loʻo fai ai se uluga ulu mafiafia.

Fafagaina o le fanua

Aʻai Alpine. O le tagata nofo i mauga mauga o Italia, Slovenia ma Ausetalia e tupu lelei i luga o eleele papa. O le umi o le momoega, o lauʻau mumu e 20-25 cm. O laʻau lanu meamata e teuteuina i lanu mumu-lanu violē ma fuga lapopoa.

Aʻai Alpine

Faʻatauga auala

I le aganuʻu, o loʻo faʻapupulaina pulu e pei o tausaga taʻitasi po o ni mea faʻapitoa. O le mafuaʻaga o lenei mea ua vave ona matua ma ua leai se mea teuteu. E mafai ona faʻaleleia i auala nei:

  • Lauina o fatu ile laufanua. O le metotia e talafeagai mo ituaiga o meaola. Laʻau masani e masani ona faia i le tausaga muamua, ma o le fugalaau e amata i le vaitau o loʻo mulimuli mai. Galuega amata i le masina o Me, pe a oʻo i le maualuga o le vevela i aso taitasi e tatau ona sili atu ile 15 ° C. Latou te eli muamua le palapala ma fai ni fugalaau. O fatu e tufatufaina i laina ma se mamao e 10 cm ma tanumia i le 1 cm.
  • Tuputupuina o laau. Ia Mati, o tane ma le faʻafefiloi o le oneone, eleele vevela ma peat ua saunia. Aʻo leʻi faʻaaogaina, e faʻamaʻi le eleele. O fatu laiti e tufatufa atu i le loloto o le 5-10 mm. O le fogaeleele o loʻo sosolo mai le pulu moli ma ufiufi i se ata tifaga. E teuina le fale kuka i le vevela o + 18 ° C. A maeʻa le 7-10 aso, ona aliali mai lea o laau. Mai lenei taimi, ua aveese le fale ma ua faʻaitiitia le vevela i le 12 ° C. E manaʻomia e laʻau se moli susulu, o lea e manaʻomia ai lou faʻaogaina o meaʻai. Fatuga ma ni laʻau moni se lua e maua i luga o kaseti po o pusa faʻatasi ma le faʻafefiloi o togalaau aina i le oneone.
  • Faʻamauina o tuʻuga. O se laau vegetative e latalata i le pona ua faaleagaina ma o lenei nofoaga ua tumau i le palapala ma se lauulu. O le taoto e tatau ona faʻafeinu i taimi uma. I le nofoaga o le faʻafesoʻotaʻi ma le eleele, o aʻa ua muaʻi faia, ona tupu aʻe ai lea o aʻa fou. A maeʻa lena, e mafai ona vavae le laau.
  • Laʻau. I le tautotogo po o le tautoulu, e seleseleina ai pine o le 10 cm le umi. E lelei pe afai e tumau pea se vaega o le tuagane tuai io latou faavae. O pepa pepa e vaeluaina. O le talo e togafitia i se vaivaiga vaivai o le manganese. O totogo ua totōina i totonu o se fagu ma le togalaau vao. E tatau ona fafagaina i taimi uma ma malulu mo le vaiaso. Ona faʻaalia ai lea o laau i se malamalama susulu. O le faʻasologa o faʻasologa e oʻo atu i le masina.
  • Vaega o le vao. O le metotia e fetaui ma ituaiga meaola e fetolofi ma fetolofi fetolofi. I le tautotogo, eliina ma vaeluaina le elepise i ni vaega, lea e vave ona totōina i totonu o lua fou ma le eleele faʻaleleia. Delenki aʻa mo le 7-10 aso.

Fausiaina o fale ma le tausiga

E manaʻomia e Cloves se tuʻufaʻatasiga lelei, o se ata puipuia. O le faʻaleleia o eleele e faʻatinoina i se mafanafana mafanafana e aunoa ma le faʻavave o le po. O le eleele e tatau ona manaia ma faʻalelei, e aunoa ma le tele o le susu. O le maualuga o le eletise o se vaega itiiti. A o lei totoina, e eleleina le eleele i le faapalaga, ponaivi o le ponaivi po o le lime paʻu. Ona faʻamalūlūina tele lea o laau.

O isi faʻavaivai e faia i taimi uma ma i ni vaega laiti. O aʻa e tusa lava po o sina timu e lava e fafaga ai, ae i le lamala, latou te mafatia tele. I le vaitau o le fugalaau, e taua tele le taofia o le vai mai le ulu i totonu o pupu.

O laei sili e faʻaaogaina ile tele o taimi i le vaitau. I le amataga o le tautotogo, o le palapala ua faʻamaʻaina i le ammonium nitrate poʻo le sulfate sulfate. A o faagasolo le vaitau, o loʻo totoina ia laau ma fuga vao pe superphosphate, ma i le taimi o le autumn e mulumulu le palapala ile pala. O le taʻi tausaga taʻitasi e lava lea mo le afa o fua o le fosi.

Ina ia maua ni vavao lapopoa, faʻamalo le mama i luga o le 2-3 knots. Ua faʻaumatia foi fugalaau. Ae manaʻomia pea ona vaʻaia le palapala ma aveese vao. A oʻo ina faʻalauteleina ni laumei mo meaʻai, o le itu o le itu ma le vaega o le tumutumu ua aveeseina ina ia tele ma malolosi atu isi. O laau tetele ua nonoa ina ia le taoto le togavao i taimi o timuga mamafa ma le malosi o le matagi. I le tautoulu, pe a maeʻa le fugalaau, e vaeluaina le ata atoa i le maualuga o le 10-15 cm. O le kiona e le o se mea sili lea ona leaga o le faaleagaina, ae o le lolovaia o le eleele i le taimi o le pala, talu mai le pa'ū ua ufitia i ata ma lapnik.

O faʻamaʻi, o le tulaga aupito sili ona matautia o loʻo faʻatusalia e fomaʻi (fusarium wilt, phyalophora, rhizoctonia). E mafai ona lavea le laau i na o amataga o le faamai. E tatau ona aveeseina pupuga leaga ma isi togalaau uma e togafitia ma Fundazol, Topsin, poʻo le Bordeaux Fluid.

Pests o cloves o se togitogi, thrips ma galem nematode. E le mafai ona lavea le vao mai le mea mulimuli. O le parasite e toto i aʻa. E tatau ona eli ma susunuina le laau atoa, ma ia togafitia le palapala i le tele o taimi i vai inu ma se iniseti.

Tausiga o le tino

E tusa lava i totonu o se tamai fugalaau i luga o se faamalama, e mafai ona e totoina se togavao fugalaau. Saina, Turkish po o ituaiga totoga e talafeagai mo lenei mea. O i latou uma e eseese ituaiga ma fugalaau matagofie.

Mo le totoina, faʻaaoga se tamai ulo ma faʻavaivai. O se laulau malulu o le faalauteleina o le omea po o piliki piliki e sasaa i le pito i lalo. E pei o le palapala e faʻaaoga ai se faʻafefiloi o peat, oneone oneone, laʻau ma eleele suauʻu. A o lei totoina i le palapala i le vai inu. E leai se tulaga e mafai ona e faʻalolotoina le ua.

O se ipu o cloves ua tuʻuina i totonu o se malamalama lelei, ae puipuia mai le la o le aoauli. I aso vevela, e manaʻomia ona faʻamalosi le potu i taimi uma pe tuʻu se fugalaau i le ea fou. O le vevela malosi e le manaomia mo le laau, o le a sili atu i le + 15 ... + 18 ° C. I le taumalulu, e faʻafeiloaʻi pulou i totonu o le potu ma le vevela o + 5 ... + 6 ° C.

E faʻafefea ona faʻafefete faʻaofuofu 1-2 taimi i le aso ma fufulu suavai mama. I le taimi o le fugalaau, e masani ona faia le suavai.

E faalua i le masina, o se fofo o le mineral top dressing with a high content of potassium salts e faʻaaoga i le palapala. I le tautoulu, e taofi faʻamaʻi.