Laʻau

Erythronium pagoda (Erythronium) - o se faʻamatalaga o le laau

O le erythronium pagoda o se fugalaau e fiafia i lona fuga i le amataga o le tautotogo. E i ai se lanu e le masani ai, e tele fai togalaau e faʻaaogaina e teuteu ai le togalaau. O le tausiga o le erythronium e le faigata. O le a taʻuina atu ia te oe mea uma e te manaʻomia e uiga i lenei laau.

Faamatalaga o le Botanical

Erythronium e taua foi o le kandyk. O le fugalaau e lauiloa ma o le aiga o le Liliaceae.

Faʻaaliga foliga

Kandyk Pagoda i vivo e tupu i Europa, Amerika i Matu, Iapani, Siberia, le Caucasus. E sili atu lona lelei i luga o mauga, i le malulu, matala ma susulu nofoaga. O ituaiga o Siberia o loʻo lisiina i le Tusi Ulaula. O le fugalaau fugalaau lenei mo Rusia, e maofa ma lona matagofie le tele o fai togalaau.

Erythronium pagoda ei ai le isi igoa - kandyk

Mea faʻaoga

Kandyk o se fugalaau e amata ona fuga i le amataga o le tautotogo. O ona foliga e pei o lili. O lanu sili ona taatele o petals o samasama, lanu viole, paepae, ma le piniki. E tupu i le maualuga o le 47 cm. E i ai i le ituaiga o laau totō. E i ai fugalaau teuteu.

Mo faʻamatalaga! Kandyk fualaau toto e ave mo meaai. E faʻaaogaina foi e avea ma vailaʻau. I le taimi muamua, na faʻaaogaina ia tubers e toe faʻaleleia mai i anufe ma colic, faʻapea foi ma se aphrodisiac.

Habitat Kandyka - avanoa tatala

Faamatalaga o ituaiga o erythronium

E uiga ia Clematis Lianas - Faʻamatalaga o Meaola Toto

Lisiina i lalo o ituaiga sili ona lauiloa o Pagoda kandyka.

Amerika

O lenei ituaiga meaola e tupu i totonu o vaega laiti ma vaega tutotonu o Amerika ma Kanata. Fugalaau ola i mauga. O le aniani e pei o foliga o se fuamoa. O laʻau e oʻo atu i le umi o le 20 cm, o le lautele o le 5 cm. E i ai ni fasi lanu enaena i laulaau. Ole umi o le popo e tusa ma le 0.3 m. O petals ei ai se lanu samasama samasama. O nisi taimi ei ai le lanu viole.

Whitish

O lenei meaola e fuga mai i le ogatotonu o Kanata ma le Iunaite Setete o Amerika. E foliga tutusa ma foliga Amerika. O petals e mafai ona lanu piniki, lanu violē poʻo le lanumoana.

Vaʻavaʻa

Faʻatonu

Faʻaleleia i vaega faʻamalosi o Amerika. O ona vaevaega o vaomatua matagofie ma papa susu. Lea lafoaʻi foliga. Fugalaau samasama-kulimi ma se lanu moli. O le ponuncle e mai le tasi i le tolu fugalaau.

Henderson

E ola i Oregon i vaomatua ma togavago. Na aliali mai i Europa i le 1887. O le pulufana ei ai sona foliga lautele ma aʻa. O lau o loʻo i ai ni lanu uliuli enaena. E oʻo le umi i le 10-30 cm. I luga o le vao mai le tasi i le tolu fugalaau.

Faʻaaliga o Henderson

Mauga

Tupu i le itu i matu sisifo o le Iunaite Setete. E sili ona fiafia i laufanua agavaʻa. Pulupulu o foliga lautele. E oʻo i le uumi o le 0.45 m. O laulaau ei ai foliga o se fuamoa, i le pito i lalo latou te vaapiapi. O fugalaau ei ai le lanu piniki piniki. Aveese moli.

Lanu samasama

Faʻateleina i le vaega lelei o le Iunaite Setete. E maua i vaomatua mauga. E i ai avanoa i laulaau. Ulu maualuga 10-20 cm.

Faʻalogo lelei! O fugalaau e lanu samasama. A maeʻa, latou te liu piniki.

Kalefonia

Tupu i le togavao o Kalefonia. O laʻau o loʻo i ai se foliga paʻu. I luga o latou fogaeleele o sikuea. Le umi e oʻo i le 10 cm. O le aʻa e oʻo i le umi o le 0.35 m. O fugalaau o le paʻepaʻe paʻepaʻe. I fugalaau fugalaau, o ituaiga eseese e lauiloa e pei o:

  • Kandyk Erythronium White Beauty (White Beauty). Erythronium White Beauty ei ai fugalaau paʻepaʻe ma se paʻu enaena uliuli i le ogatotonu. O Perianth e foliga foliga o se paina Saina;
  • Harvingtown Snowhouse. Fugalaau lanu'ie lanu me se lanu samasama.

Tele

E tupu i luga o le va o le United States ma Kanata. Ua maua foi i vaomatua ma mauga. O aʻa e pupuu, o le sipuni o loʻo i luga ia i latou. Umi le uumi o le 0.3 i le 0.6 m. Lea lafoaʻi. O lo latou uumi e 0.2 m. I luga mai o le tasi i le ono fugalaau. Petals e pale samasama. O ituaiga sili ona lauiloa o lenei ituaiga:

  • paʻepaʻe - o petals e papaʻe sinasina;
  • auro - fugalaau lanu samasama;
  • Nuttal - uʻamea mumu;
  • Rubens - lanu piniki mumu-mumu.

Vaʻai tele

Oregonum

E tupu aʻe i totonu o vaega laiti o le talafatai o le Pasefika o le Iunaite Setete ma Kanata. Length mai le 0.1 i le 0.4 m. E i ai avanoa i laulaau. E mamao tele. O laʻau Perianth e paʻepaʻe sinasina. O se mea iloga - e fiafia i le susu. O ituaiga masani o lenei ituaiga:

  • afifi lanu paʻepaʻe-paʻepaʻe papaʻe paʻepaʻe;
  • Johnson's afifi - lanu piniki uliuli o mata;
  • afifi lanu paʻepaʻe - fugalaau paʻepaʻe-kulimi

Tuolumni

O le Kandyk Tuolumni Pagoda e tupu na o Sierra Nevada. E oʻo atu i le 0.3-0.4 m Green leaves 0.3 m le umi. O fugalaau e samasama ma se lanu auro. O ituaiga sili ona lauiloa:

  • Pagoda - samasama-lemon buds;
  • Congo o se kulupu lea e fausia e ala i le sopoia o se mea e liliu ese ma Tuolumni. O fugalaau e samasama ma se lanu enaena.

Siberia

E ola i saute Siberia ma Mongolia. O le pulu e foliga tutusa. O le aʻa e 0.12-0.35 m. Petals of a pink-purple color. Laʻau Brownish ma se lanu meamata.

Tagata lauiloa

E maua i vaomatua mauga i sisifo o Transcaucasia. O pulufaʻau ei ai se foliga faʻapipii-paʻu. O le umi o le au e 0.25 m. E i ai avanoa i laulaau. Perianth samasama pe paepae.

Le au tepa

Mo faʻamatalaga! Na te le taliaina ni pulu malulu.

Europa

E tupu aʻe i vaega tetele ma vaʻaia o Europa. O le lanu o le aʻa o le lanu piniki. O lona maualuga o le 0.1-0.3 m. Petele e papaʻe, piniki, lanu viole. I luga o le au e tasi le fugalaau. O le togi o le malulu.

Iapani

E tupu i totonu o Kuril Islands, Sakhalin, Karelia ma Iapani. Pulu faʻamalosi e faʻavalea. Lago 0.3 m. O laulaau e lautele. O le umi o le 12 cm. O se fuga o le lanu piniki-lanu piniki.

Apu

O nei ituaiga eseese e maua mai ona o se tuufaatasiga o ituaiga o ituaiga. Le sili ona lauiloa i totonu oi latou:

  • White Knight - fugalaau paʻepaʻe sinasina;
  • mūmū - fugalaau o lanu lanu manogi loloto;
  • Paʻepaʻe paʻepaʻe - paleni samasama.

Kandyk: tulaʻi ma tausi

O le tuputupu ae o kandyka o se faiga faigofie. E manaomia e ia se vai e le masani ai. O le taofiga o nisi taimi e manaʻomia ai.

Faʻasa

Rose Queen Elizabeth - Faʻamatalaga o se Vaitafe Varietal

I le taimi o le tuputupu aʻe, e tatau ona faʻafeoloolo le vai. Aua nei faatagaina le susu e faʻamalolo pe o le eleele e sili atu ona vevela.

Taua! I le faaiuga o Iuni, e fuga ai fugalaau, ae manaʻomia le suāsusu e faʻaauau pea, ao nofo i lalo le togi.

Lafoaia

O le fugalaau e le manaʻomia se faʻaleleia atili.

Totogi

E le manaʻomia le susu o le susu mo le fale o loʻo fesiligia. Afai e afaina le fugalaau, ona mafai lea ona maʻi.

Soo

O eleele nei e manaʻomia mo le totoina o le kandyka: lau laʻau, laufanua togalaau, humus, oneone ua fefiloi.

Laʻei pito sili

I le vaitau muamua, e le faʻaaogaina le faʻamaʻi. A maeʻa ona fuga lau fugalaau e manaomia le organics. I le tautotogo e faia ni faʻamalaʻau minerale.

Tausaga o le Taumalulu

Trimming e le aoga le laau. Pe a ulu le fugalaau i se setete malolo, e mafai ona aveese le vaega eleele. O Kandyk o le malulu, o lea e mafai ai ona tuu i le avanoa. Ae peitai, afai o le itulagi o loʻo i ai ni matagi malulu, e lelei tele le ufiufiina o le laau ma lau lauʻeleʻele ma totogo lala.

O afea ma pe faapefea ona fuga

Fugalaau ofusa - faʻamatalaga o le laau, totoina ma tausi i le togalaau

O le fuga o le erythronium e amata i le amataga o le tautotogo. O le fugalaau e aofia ai laʻau e ono. O lona lanu, e faalagolago i le ituaiga, e mafai ona sinasina, kulimi, piniki, lanumoana.

Laʻau fugalaau lapopoa tele. Taimi o fugalaau - 1 masina.

E faapefea ona fua

E tolu filifiliga mo le faʻapipiʻiina o lenei fugalaau.

Fatuina fatu

O le fugalaau e fesiligia e mafai ona faʻaleleia e fatu poʻo tamaiti.

Faʻalogo lelei! O ituaiga uma o Amerika e mafai ona ola ma fatu.

Muamua fatu e le faʻapipiʻiina aʻo leʻi totoina pe afai e totoina aʻo leʻi oʻo i le taumalulu. O fatu na fuafuaina e totō i le tautotogo e manaʻomia ona faʻamaonia. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona teu i totonu o se pusa paʻu ma le oneone susu i totonu o le pusaaisa mo le tolu masina.

Taua! O le mea autu e le o le misia lea o le taimi e amata ai ona tatala pusa fatu, a leai o le a pauu i le eleele ma faʻaleleia e ala i le totōina o le tagata lava ia i le mea e le manaʻo ai le tagata faʻatoʻaga.

O le eleele e tatau ona eliina ma togafitia i se sauniuniga faʻasa.

E sili atu le totoina o fatu aʻo leʻi oʻo i le taumalulu. E tatau ona lūlū laina i se mamao e 10 cm. O le mamao i le va o fatu e 5 cm. E tatau ona faʻalautele ile 3 cm. Nofoaga mo le taumalulu e le talafeagai.

O le a totogo le lanu i le tautotogo. O le atinaeina o le pulufana o se faagasologa uumi. Fugalaau o le a tupu i le 4-7 tausaga.

Laʻau toto

Pe a totoina pulu mo ituaiga taitasi, o loʻo i ai ni mea manaʻomia. O le faʻateleina o ituaiga Euro-Asia o loʻo faia i le 10-15 cm, ma Amerika i le 16-20 cm. O le vaitaimi i itu e lua e le itiiti ifo i le 15 cm.

Faʻaleleia o pupu e tamaiti

Faatasi ai ma lenei metotia, o le fugalaau o le a sosoo le tausaga. Faʻataunuʻuina o loʻo faia i le faaiuga o Iuni. Laasaga taʻitasi i luga o laasaga pe faʻapefea ona faia lenei mea:

  1. Saunia vaieli.
  2. 3-4 togi e tuu i pu taʻitasi.
  3. Fafasi i le eleele, faʻatusatusa ma sasaa.

Faʻamatalaga ono tutupu

Erythronium o se vailaʻau faʻasaina faʻamaʻi. Pests o le laau o ni urosa, tamaʻi ma isumu. E faʻamaonia le puleaina o le faʻamalosi e faʻaaoga ai mailei. Mo le urosa, latou te faia ni lua, tuu ai le fugalaau fou iina ma ufiufi i se mea. A oʻo mai le tele o faʻamaʻi pipisi iina, e faʻaumatia.

Erythronium o se laau e masani ona faʻaaoga e teuteu ai se laupepa. E lauiloa foi ona o le mea moni o le totoina ma le tausiga o kandyk i luga o le eleele o se auala faigofie. O le laau e puipuia i faʻamaʻi ma e lelei le taumalulu taumalulu.