Laʻau

Kaleula - mea manogi ma faʻamalolo

O le Kaleula o se laau lauolaola faʻatapulaʻa ma fugalaau pupula e foliga mai o ni matagi laititi. E aʻafia ai le aiga o Astrov. O le laau e nofo i le Metitirani ma Aferika i Saute, mai le mea e salalau ai i le lalolagi atoa. O le Kaleula ua lauiloa e le toʻatele e pei o marigolds. E sili ona lauiloa i tagata faʻapitoa ma togafitiga faʻapitoa, ona e tele naua mea aoga. E faʻaaogaina foʻi e pei o se togalaau faʻatoʻaga. O le fugalaau uumi ma le manogi matagofie o le manogi o se mea taua tele. E le gata i lea, e manaʻomia e le au fai togalaau le tele o ituaiga meaola teuteu o calendula, lea e avea ma se kapeta auro eleelea.

Uiga o le Botanical

Faatasi ai ma le kalena o le tausaga ma le vaomalo. O loʻo i ai le uʻamea ma le amio saʻo, e tusa ma le 15-75 cm le maualuga. I luga o le pupuʻu o le pulapula lanu meamata, o loʻo i ai ni vailaʻau mataga, e faʻapipiʻi i le paʻi.

Laʻau laʻau uma e iai lanu lanu meamata ma lanu po o foliga faʻalelei. I le pito i lalo o le laʻau, o le laʻau e faʻasalalau ma fai ai se petiole pupuu. O lona pito faataamilo.

Ua i ai i le amataga o Iuni, o le mea e tasi o se ato e foliga mai i luga o pito. O latou laʻau o le 4-7 cm. O le afifi o 1-2 laulau o fugalaau fuga fafine faʻatasi ai ma petala eleelea o loʻo i tafatafa o le pito. O se uiga tulaga ese o le i ai ia i latou o loo fuaina fua. E ui lava o fugalaau tutotonu tutotonu, e le atoatoa. I le lanu o inflorescences, lanu samasama ma moli. Faʻasalaga lelei, e faʻaauau pea le olaola seia oʻo i le amataga o le tau malulu. E sau faatasi ma se manogi malosi.










O le faʻaleagaina e tupu mai i le fesoasoani a iniseti, ma ua maeʻa ona fua mai i totonu o le masina. Pusa o pusa ua faatulagaina i le tele o laina i le foliga o se mama faataamilo i le nofoaga o le inflorescence. O fatu lanu e foliga mai e foliga mai o loʻo i ai se lipine ma se lanu enaena.

Ituaiga ma ituaiga o calendula

I le aotelega, e oʻo atu i le 20 ituaiga laau i le calendula genus, ae naʻo le lua o nei mea e faʻaaoga i aganuu.

Calendula fanua. O lenei ituaiga e masani ona faʻaaogaina mo mea teuteu nai lo togafitiga faafomaʻi. O le taʻi 10-30 cm le umi e faʻalauteleina le faʻalautele. O faʻamau i luga o le ulu o le ulu e ufiufi i laʻau laʻau e le masani ai. I le masina o Me-Iuni, o ato lapoa e lapotopoto ai le 7-9 cm le lautele. O le pito i lalo ole lanu e susulu samasama, ma o gaʻo e lauulu-samasama. O fua i le ituaiga o fatu ua sosolo i luga o le ulu ua tumu i le fulafula i luga o Iulai.

Field Calendula

Calendula officinalis. O le tausaga e tupu aʻe ai se faʻavae, e toetoe lava a le oʻo i le 75 cm le maualuga. E matu ¯ a mafiafia, mafiafia. O se faaputuga faapipii e mafai ona vaaia i luga o se malamalama lanu lanumeamata. O le isi lanu lanumeamata lanumeamata o se fulu poʻo se fulufulu foliga e lautele atu i le pito. O se moli lanumeamata lanumoana ma pupuʻu vavalalata lautele e 5-6 cm. Achenes e eseese i le foliga ma le tikeri o le punou. E faavae i luga o lenei meaola, ua atiae e le au faifaatoʻaga ni ituaiga teuteu. Terry calendula e sili ona lauiloa. O mea sili ona manaia o ituaiga:

  • Leitio - lala ua totoina 35-45 cm le umi e ufiufi i laʻau ovalu ma se fesoʻotaʻiga o veins ua uma ona gaosia, o loʻo i ai i lalo o le telefoscences o le eletise 6-7 cm le lautele o lanu lanu enaena;
  • Yuvel - o le vao laʻau e 40-50 cm le lautele e lautele lau lanu lanumeamata ma fugalaau lau lua moli lanu moana ma le 5-8 cm;
  • Bonbon - o se togavao e oo atu i le 30 cm le maualuga o fuga o le terracotta inflorescences ma le diamita o le 8 cm;
  • O le aloalii Indian - e taʻi 75 cm le maualuga ma faʻamaʻi moli moli faʻatasi ma se paʻu apamemea ma petals pi i le pito.
Calendula officinalis

Fugalaau fugalaau

Ua tupu le Kaleula mai fatu, aua e toetoe lava o cultivars uma o tausaga. E mafai ona vave totoina i luga o le lauʻeleʻele poʻo le totoina muamua. O fualaau toto e manaʻomia ai se taumafaiga tele, ae e mafai ai ona e totoina fualaau totō muamua. O le tele o taimi, o lenei metotia e faʻaaogaina mo ituaiga o mea teuteu laiti.

I le maeʻa o Mati po o le amataga o Aperila, e tufatufaina fatuga e aunoa ma le sauniuniga muamua i ni ipu eseese pe o ni atigipusa ma se paluga faʻapitoa mo le totoina o laau. 1-2 cm o le eleele ua sasaaina i luga. O loʻo totōina totō i le vai mafanafana ma ufiufi i se ata tifaga. O le falemalama e teuina i totonu o se paolo malulu faatasi ai ma le vevela o + 18 ... + 20 ° C. A maeʻa le vaiaso, pe a oʻo mai pupu, e aveeseina le ata ma ave le pusa i se tagata e sili ona mālūlū (e le maualuga atu i lo le 14 + + 15 ° C) nofoaga. O fualaau e tatau ona teuina i le moli moli ma faʻafeinu i taimi uma. E faalua pe faatolu i le masina, e fafagaina i latou i se mea e sili ona mamafa. Fatuga ma ni laʻau moni se lua e togi i ni atigi pusa eseese poʻo ni atigipusa ma se mamao e 5 cm.

Ina ia aloese mai faigata e le tatau ai, e mafai ona vave totoina fualaau aina. Taimi talafeagai mo lenei: Oketopa poʻo Aperila. 10-15 aso ao lei totoina, e tatau ona eliina ma faaopoopo le humus, faapea foi ma le mineral fertilizer (potassium chloride, superphosphate, ururea). E vaevaeina fatu i totonu o vaieli ma le loloto o le 1-2 cm. O le laina o laina e tatau ona 60-70 cm. Pe a vevela le lalolagi, o le a amata ona tupu mai laau toto. O le calendula matutua e mitiia ina ia mamao le va o laau ile 25-30 cm. Afai e manaʻomia le totoina e aoina ai mea tau vailaʻau, ona vaeluaina lea o le mamao.

E tusa lava po o le a le auala e totoina ai, e tupu mai le tuputupu aʻe calendula i le 2.5 masina talu ona maeʻa.

Totoina ma le tausiga

Laʻau muamua na tutupu i luga o le eleele i le lua tausaga o Me, pe a oʻo mai 5-6 laʻau i luga o laau. I ni nai aso ao le i fuafuaina le mea na tupu, e tatau ona faʻamalosi, ma tuʻu ai ni fugalaau i le taimi o le ao i le auala. O le taimi o Calendula e matua malulu, e mafai ona faʻafeiloaʻi le malulu o po.

E tatau ona matala ma susulu le lafulafaga, ma lelei le eleele, susu ma lafoaʻi. Ona o le manogi malosi, o le calendula e faʻafefe ai manuʻa, o lea e masani ona totōina i totonu o le togalaau i le va o moega ma fualaau faisua.

O le tausiga o laau toto e matua faigofie lava. E fautuaina le faʻafeinuina o le fugalaau ma tatala ina ia le mafai ai e se anufe ona fausia i luga o le palapala, puipuia le ea mai le aʻafia o aʻa. I aso vevela, e tele naua le suavai, ae o le vai e le o se mea umi i le aʻa.

Mo le atinaʻe lelei, e manaʻomia e le kalena le laei pito i luga. O masina taitasi, o fualaau aina e fafagaina ammophos poʻo nitrophos. E taua le aua nei sili atu i le fuainumera ua faailoaina, ona o le sili atu o le eletise i le palapala e mafua ai ona le manino ma le itiiti ifo le faʻaalia.

O loʻo i ai se tamai togafiti e mafai ai e oe ona faʻateleina fua ma umi. Ina ia faia lenei mea, ia tatala atoa le corollas e tatau ona vavae ese, e aunoa ma le faatali sei maeʻa. O se taunuuga, o le tele o fou fou o le a faia. E ala i le fai soo o lenei faiga masani, o le a mafai ona faʻalauteleina le fugalaau i le afu o le autumn. A leai, o le a muta i le masina.

O ituaiga togalaau teuteu o tausaga taʻitasi, o lea e leai se lagona e taofia ai i latou i le taumalulu. I le autumn, o le togavao ua vavae ese uma ma o le nofoaga ua eliina. Fatu e sasaa mai i mea o le ofaga ae lei oʻo. Afai e te le vavae ese ulu i se taimi talafeagai, e tatau ona e saunia mo le tele o fatu fatu i le tausaga a sau.

O le Kaleula e pagatia mai le faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Faʻatasi ma le faʻaauau pea o le paʻu o le paʻu ma le paʻu uliuli e atiina ae i luga. O le feteʻenaʻi o faʻamaʻi e matua faigata lava, o le a sau le au faʻamaʻi (Topaz, Topsin ma isi) i le laveai. O le puipuia o le galo o le taimi lea o le lafoaia o vao. O le manogi manogi o fugalaau e paʻu ese mai iniseti, e toetoe lava leai se tasi e nofo i luga o le laau. O le tuusaunoaga o aphids. Afai o lenei parakalafa o loʻo i luga o le 'upega tafaʻilagi, o le mea muamua o loʻo maua i le calendula. O vailaʻau vailaʻau e mafai ona fesoasoani i le tagata e faʻauluina meaai (Karbofos, Aktellik, Antitlin).

Faʻavae ma vailaau faʻaleagaina

O le faʻaaogaina o le calendula e matua tele na totoina ai totoa atoa mo le aoina o pisinisi. I le avea ai o se mea tau vailaau, e le mafai ona faʻaaoga ato ato. E aofia ai le tele o flavonoids, tannins, phytoncides, suauʻu manogi, alkaloids, suauu oona, carotene, oona.

O fugālaʻau fugalaau e mafai ona teuina mo le lua tausaga. E faʻaaogaina mo le sauniuniga o le ava malosi ma vai vai, teuteuga, suauu, suauu. O Kaleula o loʻo i ai faʻamatalaga nei mo le faʻaaogaina:

  • toto maualuga
  • loto vaivai;
  • uluga o le manava;
  • gastritis;
  • cholelithiasis;
  • cholecystitis;
  • vailaau o le uterine;
  • trichomoniasis;
  • tonsillitis;
  • afaina i luga o le paʻu ma manua manuʻa;
  • fulu
  • lapisi;
  • stomatitis.

O Kaleula e sili ona fiafia i tamaitai. E popole o ia mo le soifua manuia o le tino, faʻaitiitia le afaina ma le faʻamaʻi pipisi o faʻamaʻi, faʻapea ai ma le puipuia o le faʻanoanoa ma le atinaʻeina o mea oona i le taimi o maitaga. E le gata i lea, o le laau e tausia le matagofie o tamaʻitaʻi. E lava le fufuluina o le paʻu i le ava malosi ina ia faʻamalo ese le paʻu, mumu ma le momomo. Faʻasinuina o lauulu ma le teuteuina o laʻau ma laulaula, moa ma le chamomile, e mafai ona faʻaleleia o latou tulaga ma tuʻuina atu le susulu malosi.

O faʻamaoniga i le aveina o calendula e mafai ona avea ma se faʻaogaina o le vavalalata, o le bradycardia ma le faʻamaʻi.

Faʻaaoga togalaau

O fao fagu i le laufanua e faʻaaogaina e teuteu ai se fugalaau i se natura masani poʻo le faʻamaʻalo, se rabatka, se faʻafefiloi, faʻapea foʻi ma le teuteuina o laufanua ma fanua, e pei o se mea totō. Laititi meaʻai e faʻaaogaina i le vaega o le faʻamau poʻo le kapeta o loʻo i le pito mulimuli o le mutia, ma o le maualuga o le a sili atu ona lelei i le ogatotonu poʻo le pito i tua o le fugalaau. O le matagofie o fugalaau auro-lanu enaena ua fautuaina e tuufaatasi ma le paepae, lanu moana po o le lanu viole. Faatasi ai ma le calendula, o le ageratum, zinnia, cornbsers, eshsoltsia ma le rudbeckia e masani ona totoina. E mafai ona tele ni fesuiaiga, o le mea autu o le tusia lelei o se kalena fugalaau ina ia fiafia le fugalaau i le taimi atoa o le taumafanafana i lanu susulu.