Laʻau

Melissa - Lemon Freshness

O Melissa o se vaovao lauiloa ma se manogi manaia ma laʻau vaivai. O le aiga o Lamiaceae ma e tele i Eurasia ma Amerika i Matu. O lenei laau faʻapitoa e mafai ona tupu i totonu o le togalaau poʻo totonu o se tamai ulo i luga o le windowsill e faʻafiafia ai oe i taimi o ni lauti manogi po o ni taimi mo ipu eseese. O le faʻaopoopoga fou o lemoni e lelei tele ma aano o manu, iʻa ma fualaʻau. I le faʻaopoopoga, e faʻaaogaina le pulu lemoni o se vailaʻau faʻamalo ma ua manatu o se fale lelei o le meli. Faatasi ai ma tagata, o isi igoa na faapipiiina i ai: o se fitafita, meli, tina ava malosi, moa lemoni. E ui lava e le o saʻo atoatoa nei, o nei laau e lua e aofia ai ituaiga eseese o le aiga e tasi.

Faamatalaga o le Botanical

O Melissa o se faʻailoa faʻamalosi ma le faʻalauteleina o le rhizome ma le aʻa. O se pupu ma se pito i luga o le koluse e maualuga lona maualuga e mafai ona ola mai i le 60 cm i le 1.2 mita. E pei o laulaau, o loʻo i ai se lanu lanumeamata lanumeamata ma se 'avaʻaga e le masani ai. O feeseeseaiga o laupepa po o fasi pepa lafoaʻi ua i luga aʻe luga. E faʻanofoina i latou i se manoa o veins. O pito o laulaʻau e faʻamalosi pe faʻamalosi, ma o le pito i luga ua faʻaloloa.

Ia Iulai-Aukuso, mai le tausaga lona lua o le olaga, e amata ona aliali mai i lalo pito o le tipu, o loʻo i ai i totonu o laʻau. E aofia ai ni nai suʻega laiti i paʻepaʻe paʻepaʻe poʻo le paʻu. O le fugalaau e tutusa lava, ma e maualalo ai petals. I le ogatotonu e mafai ona iloa 4 faʻamafaʻailoga ma na pau le pistil umi faʻatasi ma le ovary maualuga.

O fualaau aina e tupu i le masina talu ona maeʻa. E foliga mai o se kulimi ma fatu e fa. O le fua o le fuamoa ei ai lona lanu uliuli. O le faʻamaina o Germination e oʻo atu i le 3 tausaga. 1 g o fatu e aofia ai le 1600 fatu.








Melissa ei ai le manogi o lemoni. O le sili ona manaia ma le malosi e tupu i le vaitau o le fuga ma le amataga o le fuga, ona faʻaitiitia ai lea o le malosi. A maeʻa fugalaau, o le manogi e mafai lava ona leaga.

Fiafia ituaiga

O se ituaiga tele o le pamu lemoni e na o le 5 ituaiga laau toto. E masani ona faʻaaoga i aganuu Melissa officinalis. O lenei lalelei e tupu 30-120 cm le maualuga. O loʻo i ai se mea faʻalauteleina ma se mea e le masani ai. Ia Iuni-Aukuso, o loʻo faʻaalia mai i lalo o le 6-12 faʻapitoa mai le tino. O fugalaau taitasi e lanu-paʻepaʻe poʻo le lanu uliuli. O fasi pepa o le laau o le ovate. O loʻo faʻamalamalamaina e se lanu lanumeamata mumu.

Melissa officinalis

Faatasi ai ma le aufaifaatoʻaga faʻatoʻaga, e masani ona masani ai ituaiga o faʻamafanafana:

  • Quadrille - lafoaʻi lau lanu lanumeamata o le laʻau tele o le afa e tapunia i totonu, o le pito i luga e teuteuina i le lilac inflorescences.
  • Malosi - o se laau e oo atu i le 60 cm le maualuga ei ai lau lanu meamata lanu meamata ma lanu-paʻepaʻe ma se manogi manogi;
  • O le penina - o pine ua totoina e 80-110 cm le maualuga o loʻo ufiufiina i lau lanu lanumeamata lanumoana ma se mea e fefete;
  • Auro mama - o loʻo faʻasalalauina laʻau faʻasalalau ma lanu lanumeamata susulu e fuga mai i fugalaau paʻepaʻe, lea e iu lava ina lanu violē.

Faʻavaeina tulafono

O Melisa e tupu mai fatu, ma faʻalauteleina foi e ala i auala vegetative. O nisi taimi latou te faataitai ai ona totō vave i eleele tatala, ae e sili atu ona lelei le totoina muamua o fua. Ina ia faia lenei mea, i le amataga o le tautotogo, ia saunia ni atigipusa i le togalaau vao. Latou te taumafai e tufatufaina atu mea laiti e totoina i le sili atu ma le mamao i luga o luga (e oʻo i le 5 mm loloto). E sili le ufiufi o le atigipusa i le kiriata e fatuina ai se aʻafiaga o le kiona. O le condensate e tatau ona ave i aso uma ma e tatau ona sosolo le palapala.

E foliga mai e foliga mai o le a le fiafia i totonu o le 20 aso. A o latou tuputupu ae, e vevelaina i latou ina ia mamao le 5 cm. O fualaau e manaʻomia ai le malamalama tele, o lea e tuʻu ai i luga o le faamalama i saute ma sasaʻe poʻo le faʻaaogaina o le malamalama. I le vevela o le tau, e ave le ipu i fafo. 2-3 vaiaso pe a maeʻa le totoina o laau toto, o le pamu lemoni e fafagaina ai se vaifofo vaivai o le faʻamalolo faʻasama. A oʻo i le maualuga o le 10-15 cm, faʻapipiʻi le tipu.

O le vao matua 3-4 tausaga e mafai ona vaevaeina i ni vaega. Latou te faia lenei mea i le faaiuga o le tautotogo po o le faaiuga o Aokuso, i le faaiuga o le fuga. O le laau e tatau ona uma ona eliina, faʻasaʻoloto mai se lala o le eleele ma tipiina i le lau mata e tutusa ma vaevaega. E tatau ona i ai i totonu taʻitasi 4-5 puʻe malolosi ma se vaega o le rhizome. O nei fualaau e vave tufatufaina i se nofoaga tumau. Latou te fetaui lelei ma amata ona fuga i le tausaga na sosoo ai.

O laulaʻau lanumeamata o le pamu lemoni i le taimi o le tautotogo ma le taumafanafana e mafai ona vavaeina i totonu o le vavae. E tatau ona latou maua ni laulau 3-4 ma ni laʻau maloloina. Muamua, e tuʻuina i totonu vai. Ma a mavae le 2 vaiaso ma foliga vaaia o aʻa laiti, e tufatufa atu i le eleele mama. O le faagasologa atoa o le fetuunaiga e manaomia le 3-4 vaiaso.

Totoina ma le tausiga

O Melisa e mafai ona taʻua o se mea e le lelei, e oʻo lava i se laau faʻamalosi, lea e manaʻomia ai sina tausiga. I se tasi nofoaga, e mafai ona ola se vaomatua mo le sefulu tausaga, ae faasolosolo lava o foliga vaaia e amata ona paʻu ma tetee atu i malulu ma faamaʻi ua faaitiitia. O le mea lea, o le gafa ma le toe faafouina ua maeʻa ona faia mai le ono o tausaga o le olaga. O le totoina o galuega e tatau ona faia i le faaiuga o le tautotogo, pe a uma le tau malulu, ona o laau laiti e matua nofouta lava ia i latou.

Mo le mutia o le lemoni, filifili lelei-malamalama, ae puipuia mai nofoaga malulu. Lafoaʻi eleele suamalie ma faʻafitauli e le faʻaituau po o sina faʻaseʻe. O Melissa e sili ona lelei i loam ma le oneone. O le palapala e muaʻi viliina, ua malepe tetele, ma o aʻa ma vao vevela foi ua aveesea. O le vaitafe o le vaitafe, piliki piliki po o maa mafiafia e faaopoopo i le lalolagi mamafa. E malosi malosi Melissa, o le mamao i le va o laau e tatau ona 25-30 cm (mo ituaiga maualuga 40 cm pe sili atu).

E le manaʻomia e le au matutua le tausiga, e pei ona iloga i latou i le tumau tele. Ae ui i lea, i le tausaga muamua o le olaga, o le a manaʻomia lou faʻalogo i taimi uma i le laau. I le vevela ma le vevela o le tau, o le tele o vaiinu e manaʻomia, ae aunoa ma le faʻavaivai o vai i aʻa. A maeʻa le faʻaleleia o le vai, e faʻamalo le eleele ma latou taumafai e vave aveese vao. Ma o le eleele e le o ave e le mea pala, latalata i laau e mulimuli i se maualuga e tusa ma le 5 cm.

O le taimi lava e amata ai ona fuga, e seleseleina. E masani lava, o vao uma e vaeluaina i le maualuga o le 10 cm i luga o le eleele. O le tele o ituaiga o meaʻai faʻaonapo nei e mafai ona oʻo atu i le fa fua i le taimi.

I le taimi lava e maeʻa ai, e fafagaina i latou i meainu o le mineral (superphosphate, ammonium nitrate, potassium chloride). Aua le faʻasusuina aʻo lei tupu. E masani ona aoga le faʻaaogaina o organics.

O Melissa e puipuia mai le malulu. Afai e lava le ufiufi o le kiona, e le fefe o ia i se malulu, ae a leai se kiona e faamoemoeina, o le palapala ile aʻa e mulimulitaʻi ma laʻau paʻu. I le matua (mai le 6 tausaga le matua), o le mamafa o le taumalulu e faasolosolo malie lava ona faaititia, lea e mafai ona oo atu ai i le maalili o laau.

Faʻasalaga lelei, faʻalavelave faʻamaʻi ma faʻamaʻi faʻamaʻi e le fefefe i le paʻu. Afai e faʻamautu iniseti i luga o paranesi, e mafai ona e taumafai e faʻaumatia i latou i se fasimoli ma fofo i se vevela vevela. A faʻaaogaina iniseti, e le mafai ona faʻaaoga fualaau seleseleina e fai ma meaai.

Faʻaaoga meatotino ma faʻailoga

Laʻau faʻamaʻi lemoni poʻo le manogi o lemoni o loʻo aofia ai le tele o mea gaosi:

  • taua o suauu;
  • flavonoids;
  • tannins;
  • moe;
  • elemene taua;
  • macrocells;
  • vitamini;
  • Saponins;
  • uila.

O le vaega atoa o le teritori o le laau o loʻo faʻaaogaina e fai ma vailaʻau faʻasaina. Ua faʻamaluluina i lalo o se paʻu ma ua nutimomoia. Mo togafitiga faafomaʻi, decoction, tiuti, suauu taua, ava malosi ma vai inu faʻaaogaina.

O fualaau faasaina ua i ai le malosi o le afaina. Latou te faʻamalolo spasms, saofaga i togafitiga o le le lava, ma maua ai foi le choleretic, diuretic ma le carminative, o le hemostatic, o le faʻamalolo. Tea i laʻau manogi e faʻaitiitia ai le toto, faʻaliliu le manava, sola le tino mucous membranes o le digestive tract ma faʻanoanoa le fefe tele.

Mo tamaitai, o le lemonimonimo e sili ona aoga, aua e faʻavasegaina ai le faasolosolo malie ma faʻasaʻo le tiga, e faʻaaogaina i le togafitiga o le mumū o faʻaopoopoga ma faʻafitauli i le taimi o le misa. I le taimi o le maitaga, e faʻaaogaina e le fale le toxicosis.

Faatasi ai ma le faʻailogaina, o le sili ona ogaoga o le maualuga, faʻalavelave mafaufau ma allergies. E le tatau ona e faʻaaogaina le patamoni lemoni i tagata e manaʻomia se faʻaopoopoga o le telefoni i le galuega. I le tulaga o le sologa lelei, o osofaiga a le nausea ma le vomiting, o le moe, manava manava, ma vaivaiga maso e mafai.