Fualaau aina

Saili 10 Eseesega: Broccoli ma Cauliflower

I le tele o tausaga talu ai, o tagata nofoia le mafanafana ma le au fai togalaau e manatu o le kapeti paepae e avea ma punavai moni o meaʻai ma masini. Ae ui i lea, o le taimi e alu pea, ma o le aso ua sili atu i le limasefulu ituaiga o kapeti ua uma ona iloa, e le sili atu i le kāpeti paʻepaʻe i totonu o mea aoga o mea aoga, ma sili atu foi.

Faatasi ai ma i latou: Saina Saina, pulupulu o Brussels, broccoli, cauliflower, Savoy ma le tele o isi. Ou te fia faamamafa ia ituaiga sili ona taatele ma lauiloa i lenei ituaiga: broccoli ma le cauliflower. E ui i le mea moni o nei laau totō uma o loʻo i ai i le aiga e tasi, e eseese uma i fafo ma o latou uiga. O le a matou talanoa e uiga i lenei mea i la matou tusiga.

Faamatalaga lautele e uiga i vaaiga ma ata

O le kulupulaʻau masani ma le broccoli o aiga ma o le aiga e tasi - Cabbage.

I le taimi nei, o nei ituaiga o kapisi ua ola i voluma tetele i le konetineta o Amerika, i Saina, Initia. Turkey, Siamani, Falani, ma Italia e taua foi o le au faifaatoaga o kapisi.

Palufela

O le laau o tausaga taʻitasi, aʻa o le yucca, e latalata i le eleele. O le Kapisi e maualuga le maualuga o lona maualuga e 15-70 cm le maualuga. O laulaau e tu saʻo pe faʻafefete. O nisi taimi latou te punou, paʻu. O Rosettes e fai i totonu o le pito i luga. E aina fualaau aina mama. O le foliga o le ulu e lapotopoto ma faataamilo. Le lanu o inflorescences mai le kulimi i le paepae.

I le eseesega o ituaiga falanisi vavalaʻau ei ai ituaiga eseese ma lanu lanumeamata, lanu samasama ma le paauli.

Broccoli

O lenei ituaiga o meaola sa fafagaina i Italia, ae mo se taimi umi sa le lauiloa. I fafo o le atunuu, e leai se tasi na iloa le fualaau faisua. O le igoa ua faaliliuina mai le faaItania o lona uiga o "laau toto o le kapisi" i le tele o tagata. O lenei malosi e masani ona oʻo i le 60-90 cm le maualuga.

I luga o lona pito i luga, o fugalaau ma lau lanumeamata ua faia. E faʻapena ona faʻapipiʻiina le faʻaleleia i totonu o se faʻalavelave tele - o se ulu ulu. O fua e tipi ese lanu meamata, e le o faatalitali mo le taimi o le a ufiufi ai fugalaau samasama. O Broccoli e manaia le manogi ma le tofo.

Aoao pe faapefea ona tupu le broccoli i le avanoa avanoa iinei.

Pe tutusa lelei pe leai?

O se mea sese le manatu o le broccoli ma le cauliflower o le tasi ma le laau e tasi.. E ui o laau totō o loʻo i le aiga lava e tasi, ae o loʻo i ai pea a latou eseesega, ma e le gata i fafo.

Broccoli ma le cauliflower o loʻo i ai foi le eseesega o meaʻai, ma, e tusa ai ma lea mea, e maua ai le tele o manuia i le tino o le tagata.

O le a le eseesega: laulau faʻamatalaga

E ui lava i le sootaga vavalalata, o nei ituaiga eseese ei ai le tele o eseesega. Mafaufau i le eseesega i le va o le broccoli ma le cauliflower?

Broccoli
Palufela
Faʻaaliga
Le lanu meamata lanu lanu meamata, o nisi taimi lanu viole. Sue i luga. Inflorescences e sili atu.O le lanu o le pulupulu e sili ona sinasina, poʻo le samasama.
Tulaga tuputupu ae
O le laau e puipuia i suiga o le vevela. Faʻaleleia i soʻo se palapala, ae manaʻomia le tele o le suāsusu.O le vevela mafanafana e tatau ona + 14-18 ° C. E sili atu le eleele faʻamafanafana i le magnesium, copper and boron.
Gestation period
Mai le tulaʻi mai o fualaau ile eleele e 1 masina. O le gaosiga e sili atu nai lo le falanifo.Mai le foliga mai o laau totō i le tulaga faʻapitoa, e 90-120 aso.
Faʻavae
O loʻo aofia ai vitamini A, B ma le C. E i ai sona faʻalauteleina o le minerale.E aofia ai le tele o vitamini C nai lo moli ma isi ituaiga o kāpeti.

O le a le mea sili ona aoga?

O le kalapulaʻau i totonu o inflorescences e tele mea aoga.. E sili atu pe a le faʻaaogaina fualaau faisua i togafitiga faʻaʻumiʻumi, o le a fesoasoani lea e faʻasaʻo ai le tele o mea taua.

  • I le kalapu failaʻau o elemene o minerale, o le calcium ma le potassium malosi, o le mea taua e taua mo le fatu. E faʻamaonia ai le fatu ma le toto.
  • O le maualuga o le vitamini C e faʻamalosia ai le faʻaogaina o le tino, faʻalavelaveina le faagasologa o le matua, ei ai se aafiaga lelei i le fatugalemu o le tino.
  • E aofia ai vitamini B1, B2, B3, B5, B9, E, K.
  • Biotin, lea e maua i le tele o aofaiga, e puipuia ai le atinaʻeina o le faʻaleagaina o le tino i le paʻu. Faʻaitiitia le aʻafiaga o dermatitis, fungal infections, seborrhea.
  • Faʻaalia se aafiaga lelei i totoga o le faʻaaliga, e puipuia ai le atinaʻeina o faʻataʻitaʻiga.
E le itiiti ifo le Broccoli i le failaʻau, e ese le eseesega o lona tino ma lona uiga taua. E iai vitamini A, C, E, K.

O aoga o le broccoli:

  1. E faʻasolosolo ai le fuainumera o le lipids.
  2. O le fiber e aʻafia ai le faʻapalaina o le faagasologa, fesoasoani e faamama le tino o toxins ma toxins.
  3. O se taunuuga o le i ai i le tuufaatasiga o gaʻo susu gaʻo ma vitamini, o le kāpeti o loʻo i ai ni mea e tetee ai i mea leaga.
  4. Faʻaitiitia le toxins.
  5. E aoga foi fualaʻau mo galuega maualuga o le faiʻai.
  6. O le lelei o le kapisi o le faatumauina lea o le maualuga o le kulukose i le tino, lea e sili ona taua mo le maʻisuka.

Faʻamatalaga auiliili e uiga i mea aoga o le kāpeti o le broccoli, faʻapitoa foi ma le a le mea e faʻamaonia ai le faʻaaogaina, faitau i ai, ma mai lenei tusiga o le ae iloa ai pe o le a le ituaiga kāpisi siliva o vitamini.

E ui lava i le tele o meaʻai faʻapitoa, o tamaʻi failaʻau ma broccoli e maualalo i kalori. O le mamafa o le siitiaina o tagata e masani ona fesili: e fia calories oi ai i nei fualaau faisua? 100 kalama o le broccoli e na o le 34 kalori, ma o le fatallower i le 100 kalama e mafai ona mitamita i se mea naʻo le 25 kcal. Ona o lenei mea, e mafai ona faʻaaogaina ei latou e mamafa tele.

Faaiuga

E sili atu le maloloina o Broccoli nai lo le kuka (aʻoaʻo pe faʻapefea ona kuka le sukalala, faʻapea foʻi ma le suʻega o ipu ma lenei fualaau faisua, e mafai ona e iinei). E tele atu minerale ma vitamini. I le taimi o le vevela o togafitiga, o le fualaau faisua e le maumau lona malosi. E talafeagai mo taumafa. Ae ou te manaʻo e tu i luga mo le cauliflower, o se vaega taua o meaai a le tamaititi.

E sili atu le taugofie nai lo lau paaga. O fualaau faisua uma e aoga, e tatau ona aofia ai i le taumafataga a le aiga atoa, ae e tatau ona e gauai atu i le faapalepale o le tagata lava ia ma le faʻailoga.