Laʻau

Togalaau fugalaau: o faʻaaliga o le filifilia o se maa ma faia oe lava ia

Talu ai nei lava, o fale o le taumafanafana sa totoina ma fualaau aina ma laau afu, ma o le laueleele na totoe na vaevaeina i ni moega mama. I aso nei, e le o le tulaga faauo o fualaʻau fualaau aina e fiafia i mata, ae o laʻau, gazebos ma vaitaele. Ua leiloa o latou avanoa i moega fugalaau matagofie. O loʻo faʻaaogaina faʻaauau le faʻaaogaina o fanua mo galuega i fafo. I le taimi lava lea e tasi, o le faʻafeiloaiga o loʻo faʻaalia e tagata o loʻo i luga o le 'upega tafaʻilagi e mataʻutia e tagata atamamai faʻapolofesa. O le a le mea, mo se faʻataʻitaʻiga, o fugalaau na gaosia i maa ma o latou lava lima na fausia e tagata tausi soifua mafanafana. Ae peitai, o le iloaina o tulafono mo le filifilia o se maa talafeagai ma metotia mo le faataatiaina, e le faigata tele ona gau se fugalaau manaia.

Matou te filifilia maa mo se moega fugalaau

Mo masini masini o maʻa masani i totonu o le atunuu e faʻaaogaina ai mea eseese. E aofia ai:

  • Laʻau. Maea maa teuteu ma le tele o lanu eseese o lanu uliuli, lanu samasama, lanu enaena ma mumu. E mafai ai e le ea ona pasia ae e le o se taimi e leʻo tele.
  • Faʻamalima Paʻepaʻe, gutu, ma e oʻo lava i maʻa maʻaleʻale o loʻo i ai se fausaga paʻu. O pupuni o ia maa e tumu i le eleele, lea e mafai ona faʻaaogaina ai koneteina lelei e toto ai laau i totonu. Algae ma meaola e tupu lelei i luga o le maʻa.
  • Tuf (travertine). Tufa o se ituaiga o maʻa. Vaovao e totōina i totonu o se pu i luga o le travertine e mafai ona tupu ma matagofie le faʻamalosi o se maa. Faʻaaogaina laau toto e faʻaaoga mo lenei faʻamoemoe.
  • Gneiss (paʻu). Gneiss lagisa paʻepaʻe e mafai ona lanu lanu meamata, lanu violē poʻo le lanumoana.
  • Granite O lenei maa e le masani ona faʻaaogaina, e ui lava i lana faʻaaliga faatosina. E mafai ona ia faʻaaogaina le palapala. E faʻaaogaina i ni mea laiti.
  • Basalt. O lenei maa ofoofogia, ona o ona foliga teuteu, e masani ona faʻaaogaina e teuteu ai ma fuga fugalaau.
  • Pepa. O se igoa lautele o ni maa eseese o lanu ma lanu eseese, o loʻo i ai se foliga lapotopoto. Suafa vai i ia maa, ma faʻaaoga mo fugalaau mo ituaiga eseese.
  • Dolomite. O lenei mea o se minerale ma le papa, lea e mafai ona avea o se teuteuga matagofie o soo se fugalaau. O le Dolomite e masani ona faʻaaoga e avea o se maa teuteu.

E masani lava, o le tasi poʻo le tele o vavae tetele e filifilia e fatuina ni moega fugalaau, e faʻataʻatia ai se fatuga o maʻa laiti. Mafaufau i le auala e fai ai se fugalaau fugalaau o fualaau, matou te teuina i luga o mea faaopoopo. Lanu, iliili ma lapisi lapoa e manaʻomia mo le faʻaleleia. Mo le mulching, paʻu laupapa, paʻu ma fasi kalave ua saunia.

1. maʻaʻau - o se mea matagofie, ae puupuu-meafaitino; 2. maʻafaʻatasi - o loʻo i ai se fausaga paʻu, e talafeagai mo le tuputupu aʻe o galu; 3. tuff - masani ona faʻaaogaina mo le totoina o laau toto; 4. lalagaina - o se maa matagofie

1. maaʻai - o se maa matagofie, e seasea ona faʻaaogaina, aua e faʻapalapalaina le palapala; 2. fale talimalo - masani ona faʻaaoga e avea ma maʻa teuteu; 3. Basalt - o se maa e foliga mai e sili ona lelei; 4. tamaʻi maa - o se mea e faʻaaogaina e le gata mo moega mo fugalaau, ae faʻapea foi mo le teuina

O le tulaga lautele o le avanoa e maua i le faaopoopoina o auala teuteu po o vaituloto i le fugalaau, i le teuteuina o maa ia o loo faaaogaina foi. Mo se faʻataʻitaʻiga, pebbles poʻo tupe mama.

Tulafono lautele mo le tuʻuina o se togalaau fugalaau

Afai e tatau ona e fausia e le na o se pupuni o maʻa, ae o le fugalaau atoa, o le faʻaaogaina o maa o le ituaiga e tasi ma le foliga tutusa e le o se mea e manaʻomia muamua. O le faʻaaogaina o maa eseese, o ia mea uma o le a aumaia ai lana lava faamamafa, atonu o se mea lelei maua. Ae aua nei galo o le faiga faavae i le mamanu o le togalaau atoa, o ona fale ma moega fugalaau e tatau ona faasaoina.

E i ai tulafono lautele mo le gauia o moega o fugalaau, lea e tatau ona amanaia:

  • o fugalaau matagofie e fai i maʻa e tatau ona tuʻuina ina ia le faʻalavelave lo latou auai, ae fiafia: mo lenei faamoemoe, o se nofoaga i luga o le puipui o le fale poʻo totonu o le togalaau e talafeagai;
  • laau e manaʻomia tulaga mo le tuputupu ae ma le fugalaau, o le mea lea, e tatau ona filifilia e tusa ai ma tuutuuga lava e tasi o le mafanafana, mo se faataitaiga, fern ma le periwinkle e sili ona fiafia i ai le vaega o le togalaau, ma o marigolds ma lupins o ni togalaau lalelei;
  • pe a totoina laau toto, e tatau ona amanaia la latou sootaga i le susu, lapoa ma isi meatotino;
  • o le fugalaau lava ia e tatau ona i ai se foliga faigofie lava;
  • e sili atu ona faigofie le faia o se tasi fugalaau fugalaau nai lo le lua tamaiti laiti.

O le tulafono mulimuli e faigofie ona amanaia, ona o taumafaiga laiti ifo e le o taimi uma e maua ai se lelei sili atu. O le fuainumera ma le nofoaga o moega fugalaau e faalagolago i le atoaga o fuafuaga o le 'upega tafaʻilagi.

O se tamai fugalaau susulu, e lata i le pa, e faafouina ai le laufanua o le saite ma e le faalavelave i ala savali ma tagata malolo o le taumafanafana

O se moega fugalaau ma maa i le ogatotonu o le togalaau e fai ai sona lava nofoaga e malolo ai, lea e mafai ona suitulaga, mo se faataitaiga, o se gasebo

O le faʻatulagaga mo le faʻapipiʻiina o moega fugalaau ma le faʻamalama maa

E mafai e oe, i le mea moni, ona fai se togalaau masani ma teuteu i se mea e fai i maʻa masani, ae sili atu ma masani ona masani ai tagata e pule i le tele o fugalaau mai le maʻa. Latou te foliga sili atu le mausali ma le mausali. Mo sea ituaiga fausaga, e tatau ona tuu maa i ni vaega seʻia oo i le puipui mo le togalaau fugalaau e oʻo i le maualuga o le maualuga.

O le masini o se moega maa e tatau ona amata i le faavae. Aumai le twine, pine ma tusi le nofoaga faʻatatau o le togalaau fugalaau. O le a tatou eliina se lua i lona itu ma se loloto e tusa ma le 30 cm ma le lautele e tutusa ma le tele o maʻa e faʻaaoga. E mafai ona e aveesea le tulaga o le eleele mai le mea atoa o le togalaau o le lumanai.

E le faigata tele ona momotu se moega fugalaau: e tatau ona e faia se faavae, faʻatali sei maeʻa, faʻatumu le eleele ma totō laau

I le pito i lalo o le malologa, e mafai ona e tuʻuina le polyethylene poo le faʻaoloaina o mea. O lenei e mafai ona faʻatumu le sima mautu. O se faavae e malosi ma sauniuni e faʻaaoga o le a avea ma se faʻavae lelei mo se moega fugalaau. E tatau ona faataatia maa i luga o se faavae ua maeʻa.

O le faia o se fugalaau fugalaau i luga o se sima faʻavae e filifili. Afai e te faʻamalosi oe i se togavao faataamilo i le nofoaga o le fausaga, e tatau ona e tuʻuina i geotextiles ma faʻatumu i le oneone se tolu. O le tele o maʻa tetele o loʻo tuʻuina i luga o le oneone faʻapitoa.

O maʻa faʻapitoa e eseese ma e taua ona o le tulaga ese o latou lapopoa ma foliga. Ae o le natura o maʻa e tau atu i le mea moni e matua faigata lava ona fetaui ma isi. O va i le va o maa e tumu i le eleele, lea e tatau ona faʻatulaga lelei. O le taimi nei o le a faʻafefe ese maʻa mai fafo o le uamea, faʻapipiʻi ma le oneone ma le eleele. O le a avea ma faavae mo le fausaga atoa.

Mo masini mulimuli ane, e mafai ona faʻaaoga se fofo. Afai o le moega fugalaau e faia i maʻa ma le sima, e tatau ona tuʻuina i totonu o le pito i lalo o le alavai. E le gata i lea, o le sima e tatau ona faʻaaogaina na o le pito i totonu o maʻa, ma o le aʻafiaga o le masini mago e teu i fafo.

O le moega fugalaau e le tatau ona i ai sona lauiloa tele: e oʻo lava i se togalaau fugalaau e mafai ona faʻamalosia le faiga o le 'upega tafaʻilagi, faʻalelei atili

A maeʻa le faʻagasolo mai se togalaau, e faʻapipiʻiina se mea faʻapitoa i luga o le fugalaau. O le a taofia ai le faʻavaeina o vaʻa eseese i totonu o sooga o maa. Manatua o le fofo o le sima e le oʻo i le tikeri manaomia o le malosi vave, ae na o le vaiaso. Ona mafai ai lea ona faatumu le eleele ma totō laau uma e manatu o laau toto.

Afai o le maualuga o le fausaga e le sili atu i le 60 cm, ona mafai loa lea ona tufatufa le sima. E faataatia maa i se ala matutu, ia faafetaui ma le faaeteete le tasi i le isi ma faatumu le solo i luga o le eleele. O le maualalo o le fausiaina o maa e le pa'ū pe a fai e te taumafai e piki maa maʻa, faʻaitiitia le mafai ona mafai.